Tek.no

Test Pure Evoke D6

Denne DAB-radioen er så pen at den kan få stå midt i stua

Pure Evoke D6 låter heller ikke så verst.

Kristoffer Møllevik, Tek.no
19 Sept 2015 07:00
annonse

Hvis ikke høststormene gjør jobben for dem, kommer myndighetene snart til å stenge FM-nettet. Det vil si, det skal skje i 2017, så du kan kose deg med den gamle radioen din en stund ennå, men kjøper du en ny FM-radio i dag får den en kort-levd karriere. Hvis du ikke skal lytte etter pirat-radio da, i så fall: Kjør på.

Klart, med nettradio gjør jo telefonen en finfin jobb, helt til noen ringer. Nettbrettet og en bluetooth-høytaler er også en god løsning, helt til du skal spille Angry Birds eller noe slikt samtidig. Og datamaskinen fungerer jo også greit hvis du har OK høyttalere, så lenge ingen skal bruke den til noe annet. I det store og det hele: Det er mange ting som kan fungerer helt fint, men hvis du ikke skal ha for mange om, men og hvis, vil mange være enige i at det enkleste er å ha en dedikert enhet. Det er her Pure kommer inn med sin Evoke D-serie.

Men ikke alle er like begeistret for DAB: – Svenskene slakter DAB, det bør vi også »

Enkel og pen

Det finnes tre modeller i serien: D2, D4 og D6, og hver av modellene har en variant med og en uten Bluetooth. D6 er den største, og den eneste med stereo-høyttalere. Både D6 og D4 kan styres med fjernkontroll, noe som ikke fungerer på den billigere D2. Alle modellene blir bærbare hvis du kjøper en ekstra, oppladbar batteripakke fra Pure.

Pure D6 fremstår ikke akkurat som overveldende avansert, og for mange er det en bra ting. Foto: Kristoffer Møllevik

Mer

Radioene er pene i sitt ukompliserte design, og kommer i et stort utvalg av farger og utførelser. Vårt testeksemplar av D6 er kledd i eik, mens D2 og D4 er utført i et mykere, lærlignede stoff. D6 og D4 har en bærebøyle som også fungerer som «Snooze»-knapp hvis du bruker radioen som alarm. Fronten er ellers enkel, med to brytere og et relativt enkelt oppsett av knapper.

annonse

Et enkelt LED-panel forteller oss hva vi hører på, eller hva klokken er når radioen ikke er i bruk. Det er stort nok til at du kan lese det på litt avstand, men nøytralt nok til at det ikke er forstyrrende. Den er pen nok til at du trygt kan la den stå fremme uten å skjemmes, samtidig som du også kan gjemme den bort i en bokhylle eller lignende, uten at den stikker ut som en torn i øyet.

Funksjonalitet midt på treet

Radioene er hovedsakelig beregnet for å høre på DAB eller FM-radio (så lenge det varer), men skulle du ønske det kan du koble til nettradio fra for eksempel telefonen din via Bluetooth eller en minijack til AUX-inngangen på baksiden. Der finner vi også en utgang for hodetelefoner. Det ville vært mer praktisk å hatt disse to minijack-utgangene lettere tilgjengelig på fremsiden, men så kjenner vi heller ikke behovet for å bruke hodetelefoner med radioen, og med en dedikert kabel til AUX-inngangen trenger vi jo strengt tatt ikke å koble den i mer enn én gang.

Fire preset-knapper for DAB og FM (+tilgang til 15 ekstra via «5»-knappen), en kildevelger, «kitchen-» og «sleep-timer» og to vanlige alarmer (radio eller piping). Foto: Kristoffer Møllevik

Mer

Radioen er utstyrt med to forskjellige alarmtyper og en nedtellingsfunksjon. Du kan sette to «vanlige alarmer», som for eksempel at radioen skal starte klokken 6 om morgen, om den skal gjenta det på bestemte dager, hverdager eller helger. Du kan bestemme volumet den skal starte på, og om den skal spille av en bestemt radiokanal, eller bare den du hørte på sist. I stedet for radio kan du også få vanlig, fæl vekkerklokke-piping. Men selv om du ikke bruker radioen som vekkerklokke, er det kjempefint å kunne sette den til å starte på bestemte tider. Kanskje vil du høre på Alltid Nyheter på morgenen, og musikk når du kommer hjem? Eller kanskje du vil våkne til lokalradioen på hverdager for å få med deg veimeldingene, mens i helgene vil du ha med deg Popquiz?

annonse

Nedtellingsfunksjonen kalles en «kitchen timer» og lar deg stille en alarm satt mellom ett minutt og 24 timer frem i tid, for så å sette i gang med en skrekkelig piping. Radioen har også en såkalt «sleep timer», og har ikke blitt brukt mye i vår test, men hvis du er av typen som liker å sovne til radioen kan det jo være fint. Du kan velge mellom 15, 30, 45, 60 og 90 minutter.

Av disse funksjonene er det i grunn bare den «vanlige» radioalarmen vi setter pris på. Det tar for lang tid å stille kjøkkentimeren til at vi ikke bare bruker telefonen i stedet. Og selv om det å sovne til radioen sikkert kan være nyttig for noen, kunne dette bedre ha vært erstattet med en «auto-av» funksjon, slik at vi for eksempel kunne gi radioen beskjed om å alltid slå seg av på et bestemt klokkeslett.

Og samtidig som vi liker muligheten til å programmere radioen litt med de to alarmene, savner vi muligheten til å sette opp et mer avansert program. Kanskje far vil høre på Alltid Nyheter fra han står opp klokken 6, mens ungdommene i huset vil ha P3 fra 0730 til de har gått, før mor får lokalradioen frem til hun skal på jobb 0830. Kanskje vil du at den automatisk skifter mellom Radioresepsjonen og Misjonen, du skjønner sikkert poenget; mulighetene er mange - eller rettere sagt: kunne vært mange, uten at radioen hadde trengt å bli overveldende vanskelig for mindre avanserte brukere.

God radiolyd

Mono har liksom vært det nye stereo på radiomarkedet en stund, og selv om Pure Evoke D6 er langt fra den eneste stereoradioen på markedet, er konkurransen helt klart mindre her enn i mono-seksjonen. Men stereo og stereo fru blom, siden begge høytalerene er integrert i én enhet og sitter nokså tett sammen, skal du ha nesa bra rett oppi radioen for å finne «sweet spot»-en og få skikkelig utbytte av stereobildet. To høyttalere er likevel bedre enn én, og siden hver er på 8 watt er det nok lyd til å fylle stua, men ikke så nok til å plage naboene. For å få naboklage med denne som stereoanlegg skal du ha tynne vegger.

Lyden Pure D6 er varm og fin, og ingen god radiostemme bringes til skam av lydkvaliteten. Til en radio er dette veldig bra. Men den er ingen erstatter av et skikkelig stereoanlegg, og som et rent musikkanlegg vil vi ikke anbefale D6. Selv om lyden er varm og fin i de nedre frekvensene, er det for lite trykk i bassen til at vi får noen skikkelig godfølelse. Diskanten forsvinner også litt i det varme lydbildet, noe som sikkert kunne blitt rettet opp hvis radioen hadde vært utstyrt med en enkel EQ-funksjon, eller i det minste noen forhåndsinstillinger («Rock», «Klassisk», «Stemme» osv.).

Konklusjon: God som radio, dårlig som musikkanlegg

Hvis du ser etter en enkel, men pen radio, er Pure Evoke D6 et godt valg. Foto: Kristoffer Møllevik/Tek.no

Mer

Hvis du ikke er ute etter noe veldig avansert, men ganske enkelt vil ha en dedikert radio til kjøkkenet eller stua, som ikke bringer det øvrige interiøret til skamme, er Pure Evoke D6 et svært godt valg. Den har de viktigste funksjonene vi ønsker oss fra en radio, selv om muligheten til et mer avansert programoppsett ikke hadde vært å forakte. Hvis du vil høre mye på radiostasjoner som ikke er på det norske DAB- eller FM-nettet bør du nok se etter en dedikert Internett-radio, men det er heller ikke spesielt vanskelig sette det opp via Bluetooth og en smarttelefon eller et nettbrett.

Prisen på rundt 2300 kroner er nok høyere enn de fleste vil bruke på en dedikert radio, men selv om du finner både dyrere og billigere alternativer, vet vi ikke om mange som er så pene. Pure D6 kan gjerne stå midt i stua for vår del. Og sammenlignet med en skikkelig Tivoli-radio er prisen slettes ikke så verst. Hvis du er opptatt av god lydkvalitet vil vi som sagt ikke anbefale denne som et rent musikkanlegg, men for vanlig «radiobruk» er lyden i grunn svært behagelig.

Ser du etter noe å bruke mer som et rent musikkanlegg, kan du jo for eksempel sjekke ut denne bærbare Bluethooth-høytaleren fra Sony »

Pure Evoke D6
7
Bra
Anbefalt

Pure Evoke D6

sitat"Hvis du ikke ser etter noe veldig avansert, er Pure Evoke D6 et svært godt valg."
 • Krysse av
  Svært pen
 • Krysse av
  Enkel i bruk
 • Krysse av
  Fine alarmfunksjoner
 • Krysse av
  Mulighet for oppladbar batteripakke
 • Krysse av
  God radiolyd
 • Krysse av
  Fin og varm radiolyd
 • Bytt
  Vi savner mer avanserte programeringsmuligheter
 • Bytt
  Mangler EQ-innstillinger
 • Bytt
  Ikke egnet som dedikert musikkanlegg
Les også
Amadeus Coperti
Les også
– Svenskene slakter DAB – det bør vi også
Les også
Senz SPDS114
annonse

Les også