TestMK903V

Denne lille dingsen gjør TV-en din smart

Vi har prøvekjørt den lille datamaskinen med Android.

Det finnes små datamaskiner, og så finnes det ekstra smått datamaskineri. I løpet av året har PC- og TV-pinnene for alvor slått gjennom – altså fullverdige systemer som er små nok til at du bare kan plugge dem rett i TV-en eller monitoren din.

Det kanskje mest kjente eksempelet er den originale Google Chromecast, som nettopp kom i en ny og forbedret versjon.

Men det finnes også løsninger som gir deg mer funksjonalitet og flere muligheter. Intel Compute Stick er en slik sak, ettersom den faktisk kjører vanlig Windows som operativsystem og da byr på et kjent grensesnitt for mange. Men ytelsen kan ikke sammenlignes med hva vi er vant til fra stasjonære eller de fleste bærbare PC-er.

Et annet alternativ i denne vektklassen er Kina-pinnen MK903V «Mini TV», som vi har fått låne av MyTrendyPhone.no. Denne kjører operativsystemet Android, som vi kjenner fra et utall mobiltelefoner og nettbrett. Android er designet for å flyte bedre på svakere maskinvare enn Windows normalt sett er, og det samme gjelder for programmene som kjøres.

Vi blir altså ikke skuffa dersom vi ikke får kjørt full Photoshop på en liten Android-enhet.

Ser jo kjekk ut

MK903V er anstendig kledd med et metallkarosseri og kommer med Android 4.4.2 som operativsystem. Den er fire centimeter bred og litt over ni centimeter lang, noe som gjør at den ikke alltid kan plugges rett i en HDMI-port eller da tar opp plassen til flere porter. Heldigvis følger det med en kort skjøteledning som gjør det enklere å koble den til.

På innsiden sitter en Rockchip 3288-brikke som inneholder en firekjernet ARM Cortex-A17-prosessor på opptil 1,8GHz, pluss en Mali-T764-GPU som tar seg av grafikken. I tillegg er «pinnen» bestykket med to gigabyte RAM og åtte gigabyte intern flashlagring.

Dette bør bety at den spiser det vi kjenner til av lyd- og bildeformater, og med HDMI 2.0-kontakt kan den til og med servere 4K-oppløsning i 60 Hz – hvis da du har en like ny HDMI-standard på skjermen din.

For i likhet med flere andre pinner med HDMI-kontakt er det nok i hovedsak slikt som medieavspilling og youtubing vi tenker på når vi ser MK903V. Joda, du kan bruke den til surfing og Facebook også, men da bør du vurdere å spandere på deg en grei måte å putte inn data på.

I pakken: MK903V, HDMI-skjøteledning, fjernkontroll, USB-kabel for strøm, IR-sensor og USB strømadapter. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For Android er jo designet for å styres med fingrene, mens vi tipper at din hjemlige skjerm ikke er spesielt berøringsvennlig. En kombinasjon av tastatur og datamus eller pekeplate vil derfor være en god idé dersom du skal være spesielt aktiv.

For bruk som snarere er rettet mot det å konsumere medieinnhold vil du faktisk komme relativt langt med den medfølgende fjernkontrollen. Denne drives av to AAA-batterier og krever at du plasserer IR-mottakeren – som også følger med i pakken – på et egnet sted. Fjernkontrollen er enkel, men lar deg pile rundt og velge effektivt nok.

Selve datapinnen har et feste for den medfølgende antennen, en vanlig USB-port og to Mikro-USB-porter. Av sistnevnte vil den ene typisk brukes for å gi MK903V strøm, mens den andre vil være tilkoblingspunkt for den nevnte IR-mottakeren.

Skulle du ønske å satse på mindre kablede teknologier har pinnen naturligvis støtte for 802.11b/g/n trådløst nettverk og Bluetooth 4.0.

Bak sitter en vanlig USB-port som eksempelvis kan ta en minnepinne eller dongel til trådløst tastatur. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Ellers er MK903V utstyrt med en microSD minnekortleser, og det er uproblematisk å plugge en vanlig minnepinne i den vanlige USB-kontakten. Minnekortleseren fikk vi dog ikke til å fungere med annet filsystem enn FAT32, noe som betyr at du ikke kan ha filer større enn fire gigabyte på den – greit å huske på hvis du har tenkt å spille av en stor filmfil.

Men det gikk fint å koble til en 2,5-tommers harddisk med NTFS-filsystemet via USB, noe som ga oss tilgang på større filer. Så da har du altså et alternativ til å hente store filmfiler over nettverket.

Middels ytelse

Film og video er for øvrig et punkt der MK903V forsøker å selge seg ekstra inn, med HDMI 2.0-kontakt og støtte for 4K-oppløsning med 60 Hz oppfriskningsrate. Det fordrer dog at du har en kompatibel skjerm, ellers blir det maks 30 Hz i den høyeste oppløsningen. Men for film er ikke dette nødvendigvis noe problem.

I hvert fall så lenge maskinvaren er sterk nok til å snurre anstendig innhold i 4K.

MK903V er som du forstår ikke et direkte nytt produkt. Det kom på markedet for om lag et år siden, og siden den gang har mobil ytelse kommet et stykke lenger. For dere som liker målbare tall kan vi nevne at vårt testobjekt prikket inn en skår på 33 812 poeng i Antutu, mens dagens heftigste mobiler og nettbrett legger seg på nærmere 70 000 poeng.

I ren spillytelse med 3DMark Ice Storm Unlimited noterer vi 9451 poeng, mens nyere krefter gir godt over 20 000 poeng. Testene i prosessorsentrerte Geekbench 3 ga oss tallet 2356, mens moderne mobiler gir oss en dobbelt så høy skår.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Likevel er det jo ikke slik at vi trenger superkrefter i alle retninger hvis vi snakker om en typisk mediepinne, og grafikkytelsen er fremdeles omtrent på nivå med den originale Samsung Galaxy S4.

Skulle du ønske å kose deg med noen Android-spill burde det altså ikke være noen problemer så lenge du ikke kun sikter mot de nyeste og tyngste titlene – og du bruker en egnet kontroller.

Du skal altså kunne bruke MK903V til det meste du kan benytte et middels kraftig nettbrett eller mobiltelefon til. I hvert fall så lenge du tar høyde for at du normalt sett ikke har muligheter til å styre den med fingrene rett på en skjerm.

Ikke best til video

Men tilbake til dette med å spille av mediefiler. Lyd er naturligvis uproblematisk på en slik tass, og den bytter relativt kjapt mellom bildefiler dersom onkel Rolf skulle ønske å bruke TV-en til å vise bilder fra forsommerens Pattaya-eventyr.

Når vi kommer til filmer – og da spesielt høyoppløst video – er MK903V en litt blandet affære.

Minnepinnen kommer med mediesenterappen Kodi (tidligere XBMC) ferdig installert, noe som normalt sett gir gode muligheter til en god og skreddersydd opplevelse. Men dette er også et program som tar opp en del ressurser, og det var ikke MK903V spesielt glad for da vi fyrte opp noen av våre filmer i Full HD-oppløsning.

Ikke alt er på G i menysystemet. «Satcon» kjenner vi vanligvis som saturation og «Bcsh» høres ikke sunt ut. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Her fikk vi litt hakking i bildet ved panoreringer og større bevegelser, selv med «kun» 1080p-oppløsning. Snakker vi 4K – altså 3860 x 2140 piksler – var resultatet langt fra akseptabelt.

Den forhåndsinstallerte versjonen var strengt tatt gammel og utdatert, men vi kan ikke si at det hjalp å laste ned og kjøre siste utgave av Kodi. Systemprogramvaren er forresten fremdeles i versjon 1.0.0 – ingen oppdateringer var tilgjengelige da vi sjekket. Da regner vi heller ikke med at det kommer noen slike i fremtiden.

Når vi på den annen side ga beng i hele mediesenteret og i stedet brukte en av de lettere videoavspillerne som følger med, ga det bedre resultater med de enklere Full HD-klippene vi testet med. For tyngre og større filer er det fremdeles ikke spesielt jevnt – men det er fullt mulig å se på det dersom du ikke er spesielt kresen.

MK903V takler for øvrig det meste av innhold. Støttede videokodeker er MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4,H.263, H.264, H.265, AVS, VC-1, RV, VP6/VP8 og MVC (1080p) Sorenson Spark. Av audio skal den klare MP1, MP2, MP3, WMA, WAV, OGG, OGA, APE, FLAC, AAC, M4A og 3GPP. Under testingen holdt vi oss dog til MP3, MPEG, H.264 og den nye H.265 (HEVC).

I tillegg til lokal videoavspilling kan du naturligvis også bruke denne Android-pinnen til nett-TV og strømmetjenester, enten med apper du laster ned fra Google Play eller gjennom nettleseren.

Begge måter testet vi ut med Netflix, noe som ga oss et relativt anstendig resultat. NRK-appen fungerte også som avertert.

Oppsummering og konklusjon

MK903V er en liten og hendig TV-pinne som koster rundt tusenlappen. Bruken er enkel: Du plugger den bare til en ledig HDMI-port på TV-en eller monitoren. Strøm får den fra USB, eller du kan bruke den medfølgende veggadapteren. Den kan styres med en fjernkontroll – som også er inkludert i pakken – eller en kombinasjon av tastatur og mus/pekeplate. Sistnevnte kan kobles til med USB eller via Bluetooth.

Android rett på 4K-monitoren vår.

Pinnen kjører operativsystemet Android i versjon 4.4.2 og har innmat som tilsvarer en halvgod mobiltelefon eller nettbrett. Du kan ikke ringe med den, men ellers kjører den spill og annen programvare på samme måte – dog normalt uten de samme touch-egenskapene. Apper lastes som vanlig ned fra Google Play.

Mange vil nok bruke en slik pinne i hovedsak til medieavspilling, og den tygger også de fleste kjente formater. Innhold kan strømmes over WiFi eller spilles av direkte ved å koble til et microSD-kort eller USB-lagringsenhet som minnepinne eller ekstern harddisk.

MK903V har HDMI 2.0 og støtter 4K-oppløsning i 60 Hz, men da må du ha tilsvarende HDMI-standard på skjermen. Ellers kan du regne med å måtte kjøre 4K i 30 Hz eller Full HD (1080p) i 60 Hz. Det sistnevnte kan i våre øyne være like greit, ettersom maskinvaren uansett ikke er god nok til å snurre 4K-film.

Mini TV for Android, Made in China. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Video i Full HD fungerer som regel greit, spesielt dersom vi holder oss til de lettere videoavspillerne. Men bildeperfeksjon er vi et godt stykke unna.

Likevel virker MK903V som et kurant produkt, så lenge du altså glemmer 4K og ikke er for kresen når det kommer til kvaliteten på videoavspilling. Denne TV-pinnen kan sånn sett ikke erstatte en dedikert stue-PC eller en liten datamaskin som eksempelvis MSI Cubi, men så er den jo også i en helt annen prisklasse.

Alternativer til under tusenlappen er det ikke så mange av, og da kommer det helt an på hva du trenger den til. For slikt som nettstrømming hadde vi nok heller gjort det enkelt og brukt Chromecast eller Apple TV, men disse er også mer begrenset.

En annen sak som bruker Android og koster omtrent det samme er Googles egen Nexus Player. Denne kjører den mer elegante avarten Android TV, men kan ikke smykke seg med det samme app-utvalget som du får med en «vanlig» Android-enhet. Probox2 EX er et annet alternativ som ligner, men også denne er dyrere enn MK903V.

Skal du ha både ha 4K-støtte og spille av 4K-film kan du ta en kikk på ASRock Beebox N3000 eller en annen NUC – hvis du da klarer å orientere deg i jungelen av forskjellige Intel NUC-utgaver.

Snart kommer en annen kjekkas også:
Nye Apple TV styres med stemmen og en splitter ny fjernkontroll >>>

6
Helt greit

MK903V Android Smart TV Box

sitat"MK903V virker som et kurant produkt så lenge du glemmer 4K."

Fordeler

 • Krysse av
  Ser ikke så dum ut
 • Krysse av
  Godt app-utvalg
 • Krysse av
  Nødvendig tilleggsutstyr følger med
 • Krysse av
  HDMI 2.0 og 4K-støtte
 • Krysse av
  Takler de fleste lyd- og bildeformater

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke 802.11ac trådløst nettverk
 • Bytt
  Gammel Android-versjon (4.4.2)
 • Bytt
  Systemprogramvaren fremdeles i versjon 1.0.0
 • Bytt
  For svak maskinvare for 4K-video
 • Bytt
  Sliter en smule med tung Full HD-video
Les også
ASRock G10: AsRock G10 kan styre dingsene dine trådløst
Les også
«USB Killer» kan snart komme til en PC nær deg
Les også
Denne fullverdige Windows 10-PC-en er på størrelse med en mobiltelefon
Les også
MSI Cubi - 018EU: En fullverdig PC som passer inn nesten overalt
Les også
Gjør TV-en din om til en diger touchskjerm
Les også
Intel Compute Stick: Windows i lommeformat er både helt rått og litt skuffende
Les også
Her er Lenovos nye «pinne-PC»
Les også
Google Nexus Player: Mediespiller med uforløst potensial
Les også
Probox2 EX: En spennende utfordrer til Apple TV
annonse