Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG Stylus 2 har DAB-radio og TV

Vi har sjekket om det har noe for seg.

Det er kanskje ikke så veldig mange som legger særlig vekt på om mobiltelefonen har innebygget radio eller ikke – siden de fleste kanskje uansett bruker strømmetjenester. FM-radio i mobil har heller aldri fungert spesielt bra.

LG Stylus 2 er ifølge LG den første smartmobilen på markedet som har innebygget DAB-radio – slik at du kan bruke den til å høre på radio selv etter at FM-nettet slukkes neste år.

Stylus 2 er imidlertid ikke bare en lommeradio du kan ringe med – den er også en rimelig mobiltelefon med stor skjerm og grei ytelse til prisen. Og så gir DAB-støtten også mulighet for DMB – eller det som NRK kaller «Mini-TV». Dette er en tjeneste mange kanskje ikke vet om, og som har vært på teststadiet i noen år – uten at det har tatt av. Med Mini-TV kan du se TV-kanaler fra NRK, TV2 og TV3 – de stedene det er dekning i hvert fall.

Fungerer DAB+ i mobilen?

Man kan mene mye om DAB og slukkingen av FM-nettet (tu.no). Noen vil kanskje si at DAB/DAB+ er unødvendig ettersom stadig flere velger å strømme musikken sin enten via tjenester som Spotify og Tidal, eller via radiokanalenes egne nettsider og apper. Men direktesendt radio har likevel noen fordeler. At du ikke bruker av datakvoten din når du hører på radio, er én av fordelene. Samtidig vil tradisjonell radio heller ikke belaste mobilnettet. DAB+ har i tillegg den fordelen at du har tilgang på langt flere kanaler enn på FM.

Kommentar: Svenskene slakter DAB. Det bør vi gjøre også »

FM-radio i mobil forbindes gjerne med mye skurring og dårlige mottaksforhold – i hvert fall om du er i bevegelse eller kanskje også sitter ombord i ett eller annet transportmiddel, for eksempel på toget. Er DAB+ noe bedre?

Telefonen er forholdsvis stor.

Undertegnede har brukt radiofunksjonen i Stylus 2 litt, både på kontoret, hjemme og underveis til og fra jobb på toget mellom Askim og Oslo. Konklusjonen er at DAB fungerer fint så lenge man er noenlunde i ro. Utendørs fungerer det fint, og også på kontoret og hjemme fungerte det upåklagelig. Men ombord på tog fungerte det svært dårlig, og så snart man kom et lite stykke utenfor Oslo forsvant lyden helt.

Teknologirådgiver og prosjektleder Michel Gascoin i NRK Distribusjon opplyser i en e-post til Tek.no at mottak av radiobølger på tog er en utfordring på grunn av mye metall og også på grunn av at nye vinduer inneholder metalloksider som demper signalene kraftig. Gascoin anbefaler i disse tilfellene strømming via wifi, om man har tilgang til det.

Slik fungerer radio-appen

Den medfølgende DAB-appen er enkel og grei. Du skanner etter tilgjengelige kanaler, og så er det bare å velge fra listen. Trykker du stjerneikonet ved siden av en av kanalene, vil disse havne øverst i listen. Listen inneholder både radio- og TV-kanaler. Radioen fortsetter selvfølgelig i bakgrunnen når du går ut av appen, og kan da betjenes via menyen du får opp når du trekker ned varslingsfeltet fra toppen av skjermen.

Et alternativ om du har ustabil DAB-dekning kan være appen Radio.no fra Digitalradio Norge. Denne appen går automatisk over til nettradio når DAB ikke er tilgjengelig.

DAB-appen lar deg både høre på radio og se TV. Avspilleren kan legges som et lite vindu du kan flytte rundt, eller kjøre i bakgrunnen.

Lydkvaliteten i de medfølgende øreproppene er svært dårlig, men vi koblet til et par Bose QC-25-hodetelefoner – og da var lydkvaliteten helt grei via den medfølgende DAB-appen. Vi fikk imidlertid bedre lyd ved strømming fra radiokanalenes egne feeder via nettleseren på PC-en. Om det skyldes begrensninger i DAB+ eller om det har med telefonen å gjøre, vet vi ikke.

Vi nevnte også at det er mulig å se TV via DAB-appen. I Oslo sentrum fikk vi inn tre kanaler innendørs: NRK 1, TV 2 og TV3. Mini-TV har imidlertid dårlig dekning rundtomkring, og er etter vår mening mest en kuriositet.

Som telefon

Stylus 2 er med sin 5,7 tommer store skjerm en forholdsvis stor mobiltelefon. Men den er slank og pen å se på. Den har ingen knapper på sidene eller på toppen. I stedet sitter volum-knappene og av-/på-knappen på baksiden, rett under kameraet. Undertegnede er ikke overvettes begeistret for plasseringen, siden du må føle deg litt frem for å finne knappen – og kameraet dermed er ganske utsatt for fingeravtrykk. Men du kan tappe to ganger på skjermen for å slå av skjermlåsen, slik at du slipper å plukke opp telefonen for å famle deg frem på baksiden når du vil låse den opp.

LG Stylus 2 er en forholdsvis slank og pen mobil.

Skjermen har en oppløsning på 720 x 1280 punkter, og bildekvaliteten er ganske middelmådig. Men med en så stor skjerm kunne vi kanskje savnet Full HD-oppløsning – og skjermen har heller ikke spesielt god innsynsvinkel. Når du ser skjermen nedenfra, for eksempel når den ligger på bordet, blir skjermen veldig mørk – selv med lysstyrken på maks.

Telefonen kommer med Android 6.0.1 med LGs eget brukergrensesnitt på toppen. Menyene er enkle og oversiktlige, og LG har kuttet ut appmenyen helt. I stedet er alle appene spredd utover hjem-skjermene, som på blant annet iPhone. Det krever at du er litt ryddig av deg, og er flink til å lage mapper om du har mange apper.

Smart penn – men kommer noen til å bruke den?

En liten meny dukker opp når du tar ut pennen. Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no

I likhet med de langt dyrere Samsung Galaxy Note-modellene, har også Stylus 2 en skjermpenn. Denne sitter plassert i øverste høyre hjørne av telefonen, på baksiden.

Så snart du tar ut pennen dukker det opp en liten meny med fire knapper øverst på skjermen. Den øverste knappen, Pop Memo, lar deg lage et kjapt håndskrevet notat på et lite notatark som kommer opp øverst på skjermen. Arket kan gjøres halvgjennomsiktig slik at du ser skjermbildet under, og da kan du også trykke på ikoner på skjermbildet bak. Når du er ferdig med notatene dine, kan de lagres til notatappen QuickMemo+ eller til bildegalleriet. Notatene kan også sendes til andre apper, for eksempel Evernote, eller deles via SMS eller e-post.

En annen funksjon, Capture+, tar et skjermbilde og lar deg tegne eller skrive notater oppå skjermbildet. Pop Scanner lar deg scanne inn dokumenter, for eksempel visittkort, mens den siste snarveien går direkte til QuickMemo+-notatappen.

Vi liker godt pennefunksjonen, som fungerer godt – men har en mistanke om at dette er noe de færreste kommer til å bruke. Men har du bruk for for eksempel håndskrevne notater, gjør Stylus 2-pennen en super jobb. Telefonen sier for øvrig ifra hvis du prøver å flytte telefonen uten å sette på plass pennen først.

Når det gjelder øvrig programvare, så har LG enkelte smarte funksjoner vi ikke har sett på andre mobiler. I kalenderen har du for eksempel en sidestolpe hvor du kan legge inn notater fra notat-appen eller bilder fra bildegalleriet. Så kan du dra disse inn i kalenderen for å opprette en kalenderhendelse basert på disse (for eksempel basert på et visittkort du har skannet inn tidligere).

Helt greit kamera

Hovedkameraet har en oppløsning på 13 megapiksler, mens frontkameraet er på 8 megapiksler. Kameraappen er veldig minimalistisk, men du har det meste du trenger – inkludert en panoramamodus og HDR-funksjon. Og så har du «selvfølgelig» den håpløse beauty-modusen som asiatiske mobilprodusenter er blitt så glad i – men som får alle selfiene dine til å se unaturlige ut.

Bildene vi tok ble helt greie – i hvert fall utendørsbildene – uten at vi ble veldig imponert. Men i forhold til hva man kan forvente av en telefon i denne prisklassen er dette godkjent. Du kan se noen bilder vi har tatt med telefonen i bunnen av denne saken.

Ganske slapp ytelse

I daglig bruk virker ytelsen til LG Stylus 2 helt grei for en såpass rimelig mobiltelefon. Vi opplevde få tilfeller av forsinkelser eller at ting stoppet opp, i hvert fall så lenge vi holdt oss til vanlig mobilbruk som å sjekke Facebook, e-post, surfe på nettet eller bruke mobilkameraet.

Men ytelsestestene vi kjørte på telefonen viser at ytelsen er ganske dårlig sammenlignet med de fleste andre telefoner på markedet – selv telefoner i den rimelige enden av prisskalaen.

Her er noen ytelsestester:

untitled link

For eksempel koster Huawei Honor 5X nesten det samme som LG Stylus 2, men leverer altså vesentlig bedre grafikkytelse. I AnTuTu, som har mest fokus på prosessorytelse, er ytelsen omtrent lik.

Batteriet til LG Stulus 2 er på 3000 mAh, og batteritiden opplever vi som ganske god.

Konklusjon

LG Stylus 2 er ganske mye mobil for pengene, og er du ute etter en mobiltelefon med penn kan den være et veldig rimelig alternativ til Samsungs Galaxy-modeller. Telefonen har et flott brukergrensesnitt og kommer med mange nyttige apper.

DAB-radiofunksjonen er antagelig også noe enkelte vil sette pris på, selv om vi nok tror utviklingen er i ferd med å løpe fra DAB – eller «kringkastet» radio generelt. Med større datapakker og bedre mobilnett skjer stadig mer av nordmenns lytting via strømmetjenester som Spotify, og antagelig er det også mange som velger å bruke radiokanalenes egne strømmetjenester – eventuelt laste ned podcaster for offline-lytting. Men DAB har også sine fordeler, som at du slipper å bruke av datakvoten din når du hører på radio. Det forutsetter imidlertid at du er et sted med god radiodekning, og våre tester viser at dekningen på tog eller i bil kan være ganske dårlig. Utendørs, hjemme eller på jobb er det riktignok store sjanser for at DAB fungerer utmerket.

Alt i alt tror vi mange vil bli fornøyd med LG Stylus 2, men har du ikke bruk for DAB eller pennen vil antagelig Huawei Honor 5X være et bedre kjøp. Da får du bedre ytelse, en litt skarpere og bedre skjerm og et noe bedre kamera. Du får også fingeravtrykksleser, noe som mangler på Stylus 2.

Et annet godt alternativ er Motorola Moto X Play til rundt 3000 kroner.

Les også
LGs store mobil med skjermpenn har allerede fått en oppgradering
Les også
Ti nye mobiler på vei ut i butikkene i juni
Les også
Huawei P9: Innmaten matcher de beste på markedet, men P9 har en prislapp ingen andre kan slå.
Les også
Huawei Honor 5X: Dette er rett og slett latterlig mye telefon for pengene
Les også
LG slipper ny kjempetelefon med skjermpenn
Les også
Motorola Moto X Play: Gir brukeropplevelse på linje med svindyre topptelefoner
annonse