Tek.no

Test A-Way iPad-tastaturer

Slik blir iPaden nesten som en MacBook

Vi har testet A-Ways tastaturer til iPad Air 2.

Espen Irwing Swang, Tek.no
17 Mar 2015 16:08

Det finnes mange forskjellige tastaturløsninger til iPad, og i så måte representerer ikke A-Way noe nytt. Men tastaturene er praktiske. Dessuten har de ren norsk layout. Mange av de mer kjente produsentene opererer med nordisk layout, der tre av tastene har ulik plassering og utforming av æ, ø og å. Flere tegn på samme tast kan skape forvirring for den som ikke har lært seg touch.

Tre hovedgrupper

Begge tastaturene fra A-Way har et spor du kan klemme fast iPaden i. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tastaturene til iPad kan grovt sett deles i tre, basert på hvordan de er utformet. Flest varianter er det i omslagskategorien, hvor du får noe som minner om et bokomslag til nettbrettet, med tastaturet på innsiden av det ene omslaget.

Den neste gruppen er de løse iPad-tastaturene. Noen av disse har et spor du kan sette brettet i, slik at det blir stående i en fast vinkel. Enkelte av dem kan også brukes som lokk med magnetfeste, slik at de beskytter iPaden din når du har den med på reise.

Tastaturet fra A-Way tilhører den tredje gruppen, der tastaturet hengsles direkte til nettbrettet, slik at det hele blir som en liten laptop.

Tastaturet sitter godt fast til brettet

Klemmen er polstret så det ikke skal bli merker i nettbrettet ditt. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Fordelen med denne løsningen er at skjermen kan stilles i ulike vinkler. iPaden sitter godt fast til tastaturet, og det er lett å jobbe med det hele i fanget, for eksempel om du sitter på en buss. Tastatur og skjerm kan plasseres hver for seg, men da har du ingen støtte til brettet. Du kan heller ikke dreie skjermen så du får den på høykant.

Ulempen med denne løsningen er først og fremst at den må ha litt tyngde. Når skjermen festes i bakkant av tastaturet, må tastaturet veie nok til å hindre at det hele tipper bakover. Tastaturene vi har til test veier henholdsvis 407 gram, og 520 gram. Begge er i aluminium, og begge har magnet som sørger for at iPaden automatisk går i dvale når skjermen legges ned.

Enkel tilkobling med Bluetooth 3.0

Tastaturet kobles enkelt til iPaden via Bluetooth. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tastaturene er oppladbare, og snakker med nettbrettet via Bluetooth. Oppkoblingen er svært enkel – du setter strømbryteren på brettet til «On», og trykker på Bluetooth-tasten ved siden av strømbryteren. Så åpner du Bluetooth-innstillingene på iPaden, og velger tastaturet fra listen over søkbare enheter som dukker opp. På iPad-skjermen dukker det opp en kode som du skal skrive på tastaturet. Når det er gjort er enhetene koblet til hverandre, og det fysiske tastaturet overtar for skjermtastaturet.

Med tastaturet tilkoblet virker det hele som en liten MacBook, med noen viktige unntak; du har ingen styreplate og du kan heller ikke bruke mus. Skjermen er fremdeles trykkfølsom, og operativsystemet er naturlig nok fremdeles iOS.

Det tyngste brettet har en hengsle som kan roteres slik at du kan lukke brettet med skjermsiden opp. Snur du skjermen og lukker den delvis, fungerer tastaturet som en fot. Dette brettet kan også åpnes 180 grader så iPaden og tastaturet bli liggende flatt. På det letteste tastaturet kan vinkelen justeres trinnløst fra 0 til 120 grader.

Tastene er gode og presise

Vårt brett matcher ikke helt i fargen. Men tastaturet gir god beskyttelse av skjermen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tastaturene fra A-Way har relativt høye taster, og er gode å skrive på. De reagerer presist og har passe motstand, samme hvor du trykker på dem. Det er litt avstand mellom tastene, som er tydelig merket med hvite tegn på sort bunn. Tastaturet har egen rad for tall, og er i tillegg utstyrt med en rekke snarveisfunksjoner, merket med blått. Disse funksjonene når du ved å holde på Fn-tasten, som også er merket blått. Her kan du justere lys og lyd, starte og stoppe medievisning, søke, eller gå direkte til Internett. Tasten øverst til venstre har samme funksjon som den runde tasten på selve brettet, dog uten fingeravtrykkleser.

Selv om tastaturet er mindre enn et ordinært tastatur, venner vi oss raskt til å skrive på det. Det er fem rader med taster på brettet, mot seks på MacBook. Det betyr ikke så mye, ettersom de relevante funksjonene fra den øverste tasteraden på en Mac fremdeles er tilgjengelig som tilleggsfunksjoner på talltastene.

Tilpasset layout

Dette tastaturet har en dreibar hengsle. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

At tastaturet er mindre enn et ordinært tastatur må nødvendigvis gå ut over noe. Her er returtasten litt i minste laget, men det er til å leve med. Brettet har ellers bare én av hver av «ctrl», «alt» og «cmd»-tastene, mens tastene for venstre- og høyrehake, samt «*» og «@» har havnet til høyre for den lange mellomroms-tasten.

Tastene har ikke bakgrunnslys.

Tastaturet ligger stødig på bordet når vi skriver. Små gummiknotter sørger for friksjon mot underlaget. Klemmene som holder brettet på plass er akkurat passe stramme. De er også kledd med et fløyelsliknende stoff for å hindre at tastaturet setter merker på iPaden. Tastaturet er i aluminium, med taster i plast. Lyden som kommer når vi skriver er hørbar, men ikke så ille at det er plagsomt.

Lite batteri, men god batterikapasitet

Hvor lenge tastaturet kan brukes før det må lades har vi ikke målt. Batteriet er på stusselige 80 mAh, men i bruk skal det ikke bruke mer enn 2,5 mAh, og i dvale bruker det bare 200 uAh. Du skal med andre ord kunne skrive sammenhengende i 32 timer, noe som er langt mer enn det iPaden din har strøm til.

Dette A-Way-tastaturet kan åpnes fra 0 til 120 grader. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det kan virke som om tastaturet med fast hengsle er mer solid bygget enn tastaturet med svivel. Sistnevnte har en søm i siden, og gir mye mer etter når vi forsøker å vri lett på det. Her er det også bare én skrue som holder hengslen fast til tastaturet, mot fire på brettet med fast hengsle. Vi får også nevne at det vendbare tastaturet vi fikk til test passet til iPad Air, men ikke til iPad Air 2.

Sjekk også alternativene

Begge tastaturene er priset til 899 kroner. Det finnes mange tastaturer som er billigere enn dette, både i form av løse tastaturer og tastaturomslag. Et Logitech UltraThin-tastatur koster også 899 kroner, mens et Sandstrøm-tastatur (omslag) koster om lag 550 kroner på Elkjøp eller Lefdal. Logitech-tastaturet han brukes som beskyttede lokk på samme måte som A-Way-tastaturene, men det er bare festet med en magnet og har lettere for å løsne under transport. Til gjengjeld er det tynnere og lettere enn A-Way-tastaturene.

Vi har også testet mye annet tilbehør til dine mobile dingser »

Les også
Sony Bluetooth Keyboard BKB50: Tastaturet som gjør Z4 Tablet til et «nytt» produkt
Les også
Dette tastaturet skal by på maksimal komfort
Les også
Logitech Keys-to-go: Dette er det beste minitastaturet vi har prøvd til mobil og nettbrett
Les også
Mobiltilbehør til nytte og fornøyelse
Les også
Cherry MX-Board 3.0: Møt tastaturet fra skaperen av Cherry MX-bryterne
Les også
Dette er nettbrett-tastaturet for de nostalgiske
Les også
Microsoft Wireless Display Adapter: Vi har testet Microsofts Chromecast-utfordrer
Les også
Denne appen lar deg bruke iPad-en som «tegnebrett» til Mac-en
annonse

Les også