Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Denne 4G-ruteren støtter de høyeste hastighetene

Vi har testet Huawei og NetComs toppmodell.

Huaweis nye 4G-ruter, E5776, er en av de første ruterne på markedet som støtter såkalt LTE Cat4 – som på godt norsk betyr støtte for 4G-hastigheter opptil 150 Mbps. Og den støtter selvfølgelig også 3G og 2G, og veksler automatisk mellom de ulike båndene avhengig av hva som er raskest for øyeblikket.

Det er mange fordeler med en 4G-ruter som dette, fremfor å dele det mobile bredbåndet via mobiltelefonen eller å bruke et USB-modem. For det første kan du, i motsetning til med et USB-modem, dele det mobile bredbåndet med mange brukere samtidig. Og du slipper å måtte bruke din egen telefon til å dele dataforbindelsen med andre. Med en 4G-ruter har du bredbåndet med deg overalt – og siden den har et eget SIM-kort er det lett for flere personer å dele den samme ruteren.

Huawei E5776 selges av NetCom, men fås også kjøpt i flere nettbutikker – hvis du ikke har NetCom-abonnement. Vi testet den med et Telenor-abonnement.

Skjermen viser statusinformasjon, blant annet nedlastet datamengde.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Den mest avanserte ruteren som selges av Telenor, ZTE MF91, støtter Cat3 LTE – det vil si opptil 100 Mbps nedlasting og 50 Mbps opplasting. Men i praksis har det antagelig liten betydning at Huawei E5776 støtter 50 prosent raskere nedlastingshastighet, siden 4G-nettene uansett ikke støtter mer enn 100 Mbps per i dag. Men det skader ikke å ha en ruter som er "forberedt for fremtiden." Telenor oppgir 5 samtidige brukere for ZTE-ruteren de selger, mens Huawei E5776 støtter opptil 10 samtidige brukere. Men ZTE opplyser at det er fordi Telenor har modifisert programvaren til ZTE MF91, og at den som selges i butikkene støtter 10 brukere – i likhet med Huawei E5776.

Enkel å bruke

Huawei E5776 kan enten fungere som en frittstående trådløs ruter, eller som et 4G-modem tilkoblet en PC via USB. Når du plugger ruteren i PC-en vil det dukke opp en disk i Utforsker/Finder med de nødvendige driverne for Windows eller Mac OS X.

Huawei E5776.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Ruteren er liten og kompakt, 10,6 x 6,6 centimeter i areal – og 1,55 centimeter tykk. Foran på ruteren er det en stor av/på-knapp, samt en liten skjerm som viser nyttig statusinformasjon. På skjermen kan du for eksempel se om ruteren er tilkoblet 2G, 3G eller 4G, hvilken operatør du bruker, batteristatus, samt om det er kommet inn SMS-er.

På baksiden av ruteren finner du plass til SIM-kort og MicroSD-kort.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

På baksiden av ruteren er det to små luker. Bak den ene finner du plass til SIM-kortet, mens den andre luken skjuler en MicroSD-kortplass. Det siste er nyttig. Setter du inn et MicroSD-kort her, kan du nemlig lagre filer som kan gjøres tilgjengelig for de som kobler seg til ruteren. For å få tilgang til filene kobler du enten ruteren til en PC og får den opp som en disk, går via et web-grensesnitt, eller installerer en spesiell app på mobiltelefonen.

Ruteren kan administreres via et web-grensesnitt. Hvis du ikke har kjøpt den via en teleoperatør, må du antagelig sette den opp manuelt – men enkle veivisere gjør dette til en ganske overkommelig jobb. Via web-grensesnittet setter du også opp hvilke mapper på MicroSD-kortet du ønsker å dele med omverdenen, og du har mulighet til å både sende og vise SMS-er.

Nyttig mobil-app

Huawei har laget apper til både iOS og Android. Appen er langt fra nødvendig, men har en del nyttige funksjoner. Du kan blant annet se status for ruteren, få oversikt over hvor mye data du har brukt, antall tilkoblede brukere og batteritid. I listen over tilkoblede brukere kan du blokkere brukere, om ønskelig.

Via appen kan du også lese – men ikke sende – SMS-er. I tillegg kan du endre innstilingene til ruteren, for eksempel navn og passord til det trådløse nettet, skru av PIN-kode på SIM-kortet, samt sjekke for programvareoppdateringer.

Fra appen har du også mulighet til å sikkerhetskopiere alle kontaktene på telefonen til MicroSD-kortet du har satt inn i ruteren, og du kan overføre filer mellom telefon og ruter. Det er også mulig å vise bilder og video, og spille av musikk som ligger på MicroSD-kortet, direkte fra appen. Vi testet overføring til og fra en iPhone 5, og det fungerte helt smertefritt.

Problemfri

Vi har brukt Huawei E5776 daglig over en periode på et par uker, i hovedsak ved pendling mellom Oslo og Askim, samt på vårt kontor i Akersgaten. Vi opplevde ytelsen som god, men det var vanskelig å se noen forskjeller på hastighetene vi fikk med denne ruteren og om vi testet ytelsen via for eksempel en mobiltelefon med 4G. Her er det mobilnettet som er flaskehalsen, ikke ruteren. På enkelte steder kan du forvente å få hastigheter på noen titalls Mbps – både opp og ned – men vi opplevde like ofte å få hastigheter på rundt 10 Mbps i våre kontorlokaler, selv om skjermen viste at vi var på 4G. Litt senere på dagen kunne vi få 40 Mbps.

Huawei oppgir opptil ti timers brukstid. I vår test holdt batteriet på 3000 mAh til mange timer med surfing før vi måtte lade.Mobilnettet er en delt ressurs, derfor vil faktiske hastigheter avhenge av hvor mange andre brukere som er tilkoblet samme basestasjon som deg, og hvor mye disse belaster nettet. Du vil kunne oppleve at hastighetene kan svinge voldsomt i løpet av dagen.

Alt i alt mener vi dette er en av de absolutt beste ruterne for mobilt bredbånd vi har prøvd. Den støtter de raskeste 3G- og 4G-standardene, den har en rekke nyttige tilleggsfunksjoner du ikke finner på alle andre rutere.

Les også Mobilen.no sin guide til 4G

Trenger du en større 4G-ruter til hytta eller hjemmekontoret?Da bør du lese vår test av 4G-ruteren Huawei B593

Les også
Disse operatørene lar deg laste ned mest på mobilen
Les også
Unngå mobilkrise i påsken
Les også
Slik får du bredbånd der du er i sommer
Les også
Dette er de raskeste 4G-telefonene
Les også
– Allerede nå ligger snittet på 2,6 GB i måneden
Les også
iPhone 5 har fått 4G-støtte hos Telenor
Les også
Samsung Galaxy S III 4G: Årets beste mobiltelefon har fått lynraskt bredbånd
Les også
Telenor åpner 4G for mobiltelefoner
Les også
Huawei B593: Superbredbånd uten kabel
annonse