Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestEve-Tech Eve V

En skikkelig Surface Pro-utfordrer

Den fiffige Eve V gjør sitt for å senke PC-prisene.

Eve-Tech Eve V

Da Microsoft for snart fem år siden slapp sin første Surface Pro-modell, var det langt ifra den første hybriden eller 2-i-1-laptopen på markedet.

Men med god kvalitet og kjekke løsninger klarte de snart å sette standarden i denne klassen, og få andre produsenter har vært i stand til å matche dette. Men dette har også hatt sin pris i form av kroner og øre – Microsoft Surface er en kostbar fornøyelse.

Eve-Tech – et selskap med finsk opprinnelse – har ønsket å snekre sammen et rimeligere, men fremdeles godt alternativ. Så de kom opp med en ganske spesiell plan for å forsikre seg om at de gjorde de beste kompromissene, nemlig ved å involvere potensielle brukere.

Derfor er det ikke bare noen få designere fra et lite selskap, men snarere rundt tusen personer som egentlig står bak datamaskinen som har fått navnet Eve V. Altså snakker vi om en slags «nettsamfunn-utviklet» datamaskin.

Tøff på avstand

På papiret – og ikke minst på bilder – er Eve V i sitt skall av glass og aluminium en imponerende sak. Skjermen i 3:2-format er på 12,3 tommer og har en oppløsning på hele 2880 x 1920 piksler. Hver enkelt skjerm er individuelt kalibrert.

Datamaskinen er utstyrt med hele fire USB-porter, hvorav to er av den nye Type-C som også fungerer som ladekontakt. Én av disse er også en Thunderbolt 3-port, som betyr at du eksempelvis kan koble Eve V til en HP Omen Accelerator eller noe annet moro.

Av/på-knappen har innebygd fingeravtrykksleser, som betyr at du slipper å logge inn med passord når du starter Windows.

Eve V kommer med både penn og tastatur inkludert i pakka, mens dette er ekstrautstyr på den mest opplagte konkurrenten Microsoft Surface Pro. Tastaturet – dette fungerer også som beskyttelsesdeksel når datamaskinen ligger i sekken – har innebygd Bluetooth og batteri slik at det faktisk ikke trenger å være fysisk koblet til brettet når det brukes.

Datamaskinen er for øvrig ikke utstyrt med vifter, så støyallergikere kan også glede seg.

Som Surface Pro får du Eve V i en rekke konfigurasjoner, med opptil 16 GB RAM, 1 TB SSD og Intel Core i7-prosessor. Ved første øyekast koster en tilsvarende Surface Pro rundt ti tusen kroner mer. Det virker ikke som det er så mye å lure på egentlig.

Inntrykk og kvalitet

Rent utseendemessig er det ikke mye å sette fingeren på hos Eve V. Datamaskinen – eller PC-brettet om du vil – har i stor grad et design som gjenspeiler hvordan den fungerer.

Eve V til venstre, Surface Pro 4 til høyre. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Eve V ligner derfor ganske mye på en Surface Pro, men benytter seg av mørkere aluminium og er litt rundere i de fleste kantene. Selv om det mørkere metallet lettere tiltrekker seg fingermerker, er det et drag av eksklusivitet over denne PC-en.

Eve V virker solid og føles ut som den har en naturlig plass blant de store gutta.

Det trinnløse støttebeinet fungerer fint, men den nedre kanten oppleves som ganske skarp, så Eve V er ikke spesielt behagelig å ha balanserende på fanget.

Ellers fungerer det meste som forventet, og vi setter naturligvis pris på at Windows 10 kommer ferdig installert – men uten å være fylt opp av alskens unødvendig programvare mange andre produsenter putter inn.

Ikke så sterk som du kanskje tror

Vårt testeksemplar av Eve V var utstyrt med Core i5-prosessoren, 8 GB RAM og en SSD på 256 GB. Rent ytelsesmessig kan ikke denne helt måle seg med eksempelvis Microsoft Surface Pro 4 eller Acer Switch Alpha 12 ved kjøring av flertrådede applikasjoner, men ligger mer på linje med Huawei MateBook M3 og Apple MacBook.

Disse to sistnevnte er utstyrt med Core m3-prosessorer.

Eve Vs tastatur kan brukes uten å fysisk være koblet til selve datamaskinen. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

At Eve V ikke har noe sterkere innabords trenger ikke være noe problem. Til de fleste dagligdagse oppgaver som surfing, medieavspilling og kontorprogrammer er dette mer enn bra nok. Siden datamaskinen har en kjapp SSD er det heller ikke noe å si på den generelle responsen.

Brukere med tyngre programvare og et klart fokus på ytelse bør dog være oppmerksom på at Eve V langt fra er noen veddeløpshest, men det er heller ikke normen når vi ser på datamaskiner med denne formfaktoren. Uansett har vi her en PC som trives best i lett trav over kortere avstander.

Ett av de store spørsmålene rundt denne datamaskinen har med pris og tilgjengelighet å gjøre. For å holde kostnadene nede er det ikke noe forhandlernettverk i sving her – alt sendes så å si rett fra fabrikken og hjem til deg. Og før PC-en produseres, må du da bestille den.

Og du kan ikke bestille når som helst heller. Produksjonen skjer i bolker, og da etter at det har vært såkalte «lynsalg» som er over på noen få timer. Mer informasjon om dette finner du på selskapets hjemmesider.

En siste ting med dette er at du ikke kan støtte deg til norsk forbrukerkjøpslov her, som normalt sett gir deg fem års reklamasjonsfrist på eventuelle fabrikasjonsfeil. Eve-Tech gir dog to års garanti, som alt i alt ikke er så aller verst for ting kjøpt over nett fra utlandet.

Konklusjon

Eve-Tech Eve V et stilig produkt med generelt god kvalitetsfølelse. Skjermen er høyoppløst og kommer ferdig kalibrert fra fabrikk, den har flere USB-porter – inkludert USB Type-C – samt Thunderbolt 3. PC-en kommer med penn og avtagbart tastatur som også kan brukes i frakoblet tilstand. Eve V har heller ingen vifter som kan støye.

Mye bra her, men også noe ganske så dårlig. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

Og ikke minst: Den har en langt mer behagelig pris enn den mest åpenbare konkurrenten Microsoft Surface Pro.

Samtidig er dagens testobjekt også belemret med noen mindre sjarmerende egenskaper – eller barnesykdommer om du vil. Dette er slett ikke uvanlig for førstegenerasjonsprodukter. Det tok noen forsøk før Microsoft fant formen med Surface Pro også, for å si det sånn.

Derfor kan vi allerede nå si at vi gleder oss veldig til Eve VI eller hva etterfølgeren enn vil kalles.

For hvis de får fikset det skarpe støttebeinet, gir oss et tastaturdeksel med bedre pekeplate – som slår av tastene når det er opp ned – og fikser noen andre problemer, er Eve-Tech nesten på vei mot å skru sammen det vi i tabloidoverskriftene kaller en «Surface Pro-killer».

I hvert fall hvis de også kan gi oss et par konfigurasjonsalternativer med enda mer datamuskler innvendig.

Uansett er det sikkert at Microsoft og de andre produsentene har fått en ny konkurrent, og det gjør det ekstra spennende å følge med på dette PC-segmentet fremover.

Et par alternativer:

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)
Med penn og tastatur inkludert

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

Rimeligere og sterkere enn Eve V, men har ikke like fjong skjerm. Vi har ikke testet akkurat denne utgaven, men forgjengeren Switch Alpha 12 gjorde en solid figur.Les testen av forgjengeren Switch Alpha 12 »

Microsoft Surface Pro (2017) (FJY-00005, FJX-00005)
Trenger ekstrautstyr

Microsoft Surface Pro (2017) (FJY-00005, FJX-00005)

fra 13496:-

Her er penn og tastatur ekstrautstyr. Datamaskinen mangler også nyvinninger som USB-C og Tunderbolt 3, men ellers er den på alle andre måter bedre enn Eve V. Prisen ligger dog høyere – normalt sett må du ut med rundt 14 tusenlapper for denne konfigurasjonen.Les testen (med Core i7-prosessor) »

annonse
Microsoft Surface Pro i5 8GB 256GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no