Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia S

Fantastisk telefon i svakt skall

Underlige valg og dårlig byggekvalitet står i veien for en av de beste mobilene.

Konklusjon

+ Super skjerm
+ Rask
+ Brukervennlig
+ Mye teknologi
+ God lyd
+ Bra på spill og video
+ Gode stillbilder

- Svak byggekvalitet
- Støtter ikke minnekort
- Underlig plassering av taster
- PlayStation-logo men ikke spill (foreløpig)

Xperia S er den første telefonen Sony slipper etter å ha kjøpt ut svenskene i Ericsson fra samarbeidet. Det er også den første telefonen i Xperia-serien som kan konkurrere med de aller kraftigste modellene på markedet.

Byggekvaliteten kunne vært bedre

Med det samme vi tar telefonen ut av esken blir vi litt skuffet. Byggekvaliteten kunne nemlig vært litt bedre. Xperia S har et tynt plastdeksel som skal dekke hele baksiden.

Xperia S har også lite tillitvekkende luker over USB- og HDMI-tilkoblingene. HDMI-tilkoblingen blir sannsynligvis ikke brukt så ofte at det er noe problem, men en moderne smarttelefon må lades hver dag.

Vi synes dessuten at Sony har tatt underlige valg når det kommer til plasseringen av knapper og berøringsfelter på telefonen. Knapt noen av disse valgene virker motivert av behov, og de gjør at telefonen tidvis er litt kronglete å bruke.

Supre menyer

Heldigvis for Xperia S berger Sony seg inn igjen ved å ha laget et utmerket menysystem til telefonen sin. Menyene Sony har lagt oppå Googles Android-system er raske og er svært enkle å ha med å gjøre.

De eldre Xperia-modellene hadde også gode menyer, men i Xperia S har Sony piffet opp det visuelle noen hakk. Før var menyene nærmest ensfarget, og for det meste nyanser av grå om du ikke valgte et annet fargeskjema. Nå er det mer blått i menyene, og det både ser friskere ut og er enklere å bruke.

God på teknologi

Som de fleste av dagens smarttelefoner er Xperia S en god telefon å surfe på, og e-postfunksjonen er enkel og fin i bruk. Den har dessuten programvare for å åpne de vanligste typene vedlegg.

Xperia S utmerker seg på teknologisiden. Den har de vanligste teknologiene, så som trådløst nett og Bluetooth. Xperia S er for eksempel en av relativt få telefoner som støtter Glonass. Glonass er en russisk posisjonstjeneste som fungerer på samme måte som GPS. Sony har kombinert de to tjenestene for bedre nøyaktighet og dekning.

NFC og Smart Tags

I esken får du dessuten med to små brikker som likner på pollettene du putter i handlevogner. Sony har kalt brikkene Smart Tags, og når du holder telefonen inntil dem leses innholdet via såkalt Near Field Communication (NFC).

Formålet med Smart Tags er at du kan henge dem opp på strategiske steder. Standardfunksjonen for én av brikkene i esken er soverom. Holder du telefonen inntil brikken går ringevolumet av, synkronisering skrur seg av og vekkerklokken hentes frem. Smart.

Knall multimedietelefon

Et av de viktigste bruksområdene for denne typen telefoner er multimedia og underholdning, og der utmerker Xperia S seg.

Det følger med et forholdsvis godt sett øreplugger, men kobler du inn alternative hodetelefoner kan du få enda bedre lyd ut av den. Det er imidlertid lurt å teste hodetelefonene før du kjøper dem – det er nemlig ikke alle som sitter like godt fast i hodetelefonutgangen. Selve musikkspilleren har dessuten mange gode funksjoner du ikke finner over alt.

Også på videovisning er Xperia S ekstremt god. Den har en knallgod høyoppløst skjerm, og den spiser så godt som alle vanlige videoformater. Dermed kan du være trygg på at det du legger inn lar seg vise uten at du behøver å laste ned noen ekstra avspiller.

God spilltelefon

Xperia S er merket med PlayStation-logo. Foreløpig har PlayStation-innholdet fra Sony latt vente på seg, og heller ikke Xperia S har noe slikt innhold installert.

Telefonen er likevel en utmerket spilltelefon, takket være den kraftige innmaten. Den kjører uten problemer de mest avanserte spilltitlene som er laget for Android.

Gode stillbilder

Gode og små kamerabrikker er en av Sonys store styrker. Det vises i Xperia S. Stillbildene du får ut av den går fra svært gode i godt lys, til overraskende gode i dårlig belysning.

Telefonen støtter også videoopptak i full HD-kvalitet, men her opplever vi at videoen ikke kjører så jevnt som vi ønsker. For å få helt jevne videoopptak må oppløsningen stilles ned.

Vil du vite mer om Xperia S? Les hele testen av Sony Xperia S på Amobil.no

Til slutt

Hvis du kan leve med noen underlige valg på utforming og byggekvalitet er Xperia S en fantastisk telefon på de fleste andre vis. Den har også en lavere pris enn flere av konkurrentene.

Vi synes likevel byggekvaliteten er såpass viktig for en telefon i denne prisklassen at terningen lander på en sterk firer.

Snart ett år etter lansering er Samsungs Galaxy S II fortsatt en verdig utfordrer for de feteste telefonene. Kjøper du en Galaxy S II får du ikke bare hakket kvassere byggekvalitet, men du får også Android 4.0 med det samme. Du må imidlertid leve med dårligere lyd og lavere skjermoppløsning.

Hvis du vil prøve noe annet enn Android kan HTC Titan være verd en nærmere titt. Den kjennetegnes av bunnsolid byggekvalitet, enda litt større skjerm og Microsofts nyeste operativsystem som er svært lett å bruke.

annonse