Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOCZ Vertex 4 256 GB

Vi har testet OCZ' nyeste SSD-flaggskip

Ytelsen holder ut under alle forhold, men er det nok til å imponere?

Introduksjon

OCZ satser aggresivt på SSD-er, og har de siste årene vært en av de mest aktive aktørene på markedet. De har sluppet en rekke spennende modeller, og vi har fått testet flere av dem.

De siste årene har produktene vært preget av et nært samarbeid med kontrollerprodusenten SandForce, som har sått for motoren til mange av dagens SSD-er.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

I april lanserte OCZ et helt nytt flaggskip, Vertex 4. Den markerer starten på en ny æra for OCZ, fordi den har tatt i bruk en helt ny kontroller fra selskapets egeneide kontrollerprodusent, Indilinx. Den nye kontrolleren heter Everest 2, og er en oppgradering av kontrolleren som styrte Octane SSD-en vi så på ved juletider.

En måned etter lansering kom det en ny fastvare til Vertex 4, versjon 1,4, som nesten doblet ytelsen i enkelte tilfeller. Det er akkurat denne vi i dag skal teste, ta i mot Vertex 4 med nyeste fastvare og 256 GB lagringskapasitet.

Høy ytelse, uansett

En av de store fordelene den nye fiastvaren, sammen med Everest 2-kontrolleren, gir denne SSD-en er høy ytelse uansett filtype som skal skrives.

OCZ lover at modellen vi i dag tester maksimalt skal kunne tygge unna 550 MB hvert sekund ved lesing og 465 ved skriving. Dette er tall som skal være ganske konsise uansett om det er data som kan komprimeres eller ikke komprimeres.

Av kapasiteter så er Everest 2-kontrolleren kompatibel med alt helt opp til 2 terabyte. I første omgang har OCZ holdt seg til enheter på 128 GB, 256 GB og 512 GB. En versjon på 1 TB skal også være på vei, men nøyaktig når den blir lansert er foreløpig ukjent.

Minne med god kvalitet

SSD-en er pakket inn i et helt vanlig skall beregnet for 2,5"-brønner. Den er omtrent 9,3 millimeter tykk som SSD-er flest, noe som sørger for at den passer i de fleste bærbare maskiner. Noen maskiner støtter imidlertid ikke mer enn 7 mm i høyden, noe du bør sjekke før du eventuelt kjøper Vertex 4.

Kabinettet består av plast på oversiden, og metall på undersiden. Metallet her fungerer som en varmespreder for kontrolleren som ligger på innsiden.

Vertex 4 tar videre i bruk synkront minne fra Intel, konstruert med 25 nm-teknikken. Dette er minne som holder god kvalitet og god ytelse, men det er nye dyrere enn den asynkrone varianten. Det ligger 16 brikker på innsiden, der hver pakke inneholder to minnekjerner.

Indilinx-kontrolleren er også avhengig av 515 MB med DDR3-minne, men OCZ har her tatt i bruk hele 1 GB. Dette minne bidrar til å øke ytelsen, fordi kontrolleren bruker det til å mellomlagre forespørsler om lesing av data.

Bli med over til neste side, så sjekker vi hvor god ytelse Vertex 4 kan gi »