Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLian Li PC-V650

Lite, men meget godt kabinett

Skal du bygge deg en liten kraftpakke må du sjekke ut dette kabinettet.

Introduksjon

Lian Li, legenden innen kabinetter. De var pionerer innen aluminiumskabinetter for nesten 20 år siden, men har nok merket at kampen om kabinettkronene har hardnet til for mange år siden.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Selv om kampen har hardnet til er det fremdeles godt med sprell i den gamle produsenten. For ikke lenge siden slapp de blant annet et helt spesielt kabinett, nemlig et kabinett formet som et tog. Det beste(?) av alt var at toget kunne kjøres frem og tilbake langs et eget spor.

På sensommeren kom det en drøss med nye kabinetter fra Lian Li, og vi plukket ut PC-V650 for test. Grunnen til at vi valgte akkurat dette kabinettet ut fra mengden, var blant annet størrelsen. PC-V650 er nemlig et lite tårnkabinett, som til tross for størrelsen har plass til et ATX-hovedkort på innsiden.

Der det skorter er på brønner til optiske drev, men hvor mange fyller opp disse plassene likevel? Vi har troen på at Lian Li PC-V650 kan være et godt alternativ for dem som ønsker et linjelekkert kabinett som ikke er større enn nødvendig.

Bli med over til neste side, så titter vi på litt nærmere på kabinettet.

Spesifikasjoner -
Materialer Aluminium
Farger Sort
Vifter 3 x 140 mm, 1 x 120 mm inkludert
Ekspansjonsspor Syv, festet med tommelskruer
Støttede hovedkort ATX micro-ATX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 2.0 1 x USB 3.0 Minnekortleser Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning Plass til én, nederst i kabinettet.
Dimensjoner Høyde: 42,8 cm Bredde: 49,4 cm Dybde: 30,5 cm
Pris Rundt 1250 kroner

Takk til Lian Li som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Esken med kabinettet er ganske så lett, 6,5 kilogram ifølge det som står trykket på den. Selve kabinettet veier 5 kilogram, og det gjør at det nesten føles litt for lett. Et kabinett skal på en måte veie litt mer, slik at man ikke mistenker det for å være av dårlig kvalitet. Nå skal vi ikke la vekten være avgjørende, det er mange fine ting der ute som ikke veier så alt for mye, og aluminiumskabinetter er generelt ofte lette.

Viftegrill helt i bakkant.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Ikke helt på linje i front.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Påknapp og omstart.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Mange mystiske skruehull på undersiden.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Griselekker finish
Finishen på kabinettet er upåklagelig, her er det børstet aluminium over hele linjen. Noe som er litt spesielt er at sideplatene går helt ut til kantene, og overlapper både fronten og toppen. Platene er helt flate og vi finner ikke en skrue et eneste sted.

Toppen er tilnærmet like stilren som sidene, men her er det en viftegrill som er plassert helt mot enden av kabinettet. Vifteplasseringen er mot høyresiden av kabinettet.

På fronten av kabinettet finner vi flere ting. Kabinettmessig domineres den av en diger viftegrill. Bak denne skjuler det seg, ifølge spesifikasjonene, to 140-millimeters vifter, og jada, der er det to solide vifter. På høyresiden av viftegrillen, helt nederst, finner vi to USB 2.0-og lydtilkoblinger.

Går vi litt lengre opp på høyresiden finner vi en kortleser samt en USB 3.0-tilkobling. Det vi stusser litt over er at det fremstår som at disse to settene med tilkoblinger ikke hører sammen, det virker nærmest som om de bare er plassert uavhengig av hverandre. Grunnen til det er både avstanden og at de ikke står på linje i forhold til hverandre.

Ovenfor der igjen finner vi resett- og påknappen.

Helt øverst, over viftegrillen, gjemmer det seg en plass til en optisk enhet. Denne er skjult bak en egen luke, slik at designen med aluminium skal holdes renest mulig. Dette gjør monteringen av det optiske drevet litt mer innviklet, men så lenge man passer på går det bra.

På undersiden av kabinettet er det ikke noe spennende, bare en rekke skruehull.

Felle for nyskjerrige fingre
Baksiden er det litt av hvert. En solid vifte har fått en sentral plassering, og på siden av den er det to gjennomføringer for vannslanger. Mansjettene er ikke av gummi, men av hardplast. Gjør deg selv en tjeneste, stikk ikke fingeren gjennom mansjetten.

På baksiden ser vi også grunnen til at kabinettet er såpass bredt. Strømforsyningen er nemlig satt på høykant, på siden av hovedkortet. Dette er ikke en unik løsning, men noe som er brukt på mange kabinetter av den litt mindre sorten opp gjennom årene.

Bli med over til neste side, så titter vi på hvordan det er å montere maskinvare i PC-V650.

Installasjon

Trykknapper fester hele sidedøren.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Den andre delen av trykknappen.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Hot-swap-muligheter.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Trekk skinnen ned, og harddisken låses på plass.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Sidedørene på PC-V650 fremstår ved første øyekast som et lite mysterium. Det er ingen synlige skruer, og sideplatene går helt ut til kantene. Helt bak på sideplatene finner vi et slags håndtak, og ja, trekk lett i det, så går sidedøren av. Det viser seg at hele siden er festet med en rekke små plugger, litt som trykknapper på klær.

Vi begynner på å montere hovedkortet. Selv om det skal være plass til full ATX i dette kabinettet, så synes vi det blir trangt nok med mATX. Distansestykkene står ferdig montert, så her er det bare å skru fast festeskruene.

Deretter står skjermkortet for tur, samt en liten utfordring. Skjermkortet er for langt, og skubber borti harddiskrammen. Heldigvis er harddiskrammen laget slik at vi kan ta ut halvparten, slik at det blir plass til lange skjermkort. Skjermkort på 24,5 centimeter bør det være plass til, men da kan det ikke være strømtilkoblinger i bakkant. Har du lengre kort må du ut med en av harddiskrammene og mister dermed plass til fire harddisker og en SSD.

Med skjermkortet godt plassert i kabinettet må vi inn med strømforsyningen. Denne er vinklet 90 grader i forhold til hva som er vanlig, slik at den ligger på siden. Siden strømforsyningen ligger på utsiden av hovedkortet blir vi nødt til å trekke litt mer kabel enn vi liker.

På baksiden av hovedkortbrettet er det svært trangt. Her er det ingen plass til kabler eller annet, så alt må legges rundt om midt i synsfeltet. Ikke helt optimalt for luftflyten, samtidig som det krever litt ekstra ved monteringen.

Harddisker og optiske enheter
Før du kan montere harddiskene dine må du feste noen skruer på hver harddisk. Hver skrue skal ha en gummiforing tredd på, så er det bare å skru dem fast i harddisken. Når totalt fire skruer er på plass er det bare å skyve harddisken inn i en av de ledige plassene. Når du er ferdig med å montere inn harddiskene kan du trekke ned en låseskinne som gjør at alle harddiskene holder seg på plass.

I bunnen av hver harddiskramme er det plass til en 2,5-tommers enhet, i vibrasjonsdempende feste. I tillegg kan du faktisk skru fast to SSD-er i bunnen av selve kabinettet, og det forklarer de hullene vi nevnte på forrige side.

Monteringen av det optiske drevet er en omstendig prosess. Først må du løsne på dekslet som sitter foran brønnen, hvilket er festet med fire skruer. Deretter må du lirke ut dekslet i bakkant, dytte inn den optiske enheten, og lirke dekslet inn på plass igjen. Vel på plass må drevet festes med et passende antall skruer, og dekslet må festes igjen med sine fire skruer.

På neste side kan du se hvilke temperaturer vi endte opp med.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn et oppsett med mATX-hovedkort i Lian Li PC-V650. Dette er for å kunne sammenlikne små kabinetter med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som hovedsaklig bruker ATX-standarden. Med tanke på at dette kabinettet i utgangspunktet er laget for langt større hovedkort er ikke dette helt ideelt, og det tar vi også høyde for i drøftingen av resultatene.

Vi er i ferd med å endre rutinene for testing av kabinetter, hovedsaklig på grunn av fornuftige innspill i kommentartrådene. Men inntil disse nye rutinene er ferdigstilt er det fremdeles maskinvaren nedenfor som blir brukt.

Testoppsett -
Hovedkort Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor Intel Core i5 760 (Kjøler: Intel stock)
Skjermkort ATI Radeon HD 5830
Harddisk Western Digital Caviar Black 640 GB
Strømforsyning Corsair HX 650 W

Det er montert fire vifter fra fabrikk i dette kabinettet, tre vifter som er 140 mm brede, én som er 120 mm bred. Disse blåser kald luft inn i front, blåser varm luft ut i bakkant og på toppen. Dette er en kjent oppskrift som pleier å fungere godt.

Av resultatene ser vi at all maskinvaren vår blir tilstrekkelig avkjølt, og det med god margin. Verdiene vi ser er ganske gode, sett i lys av størrelsen på kabinettet er vi godt fornøyde.

Når det gjelder harddisktemperaturen, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er litt lavere enn ønskelig. Bruker du mer enn én harddisk kan derimot temperaturene stige litt, noe de i følge Googles undersøkelser bare vil ha godt av.

Støy

De medfølgende viftene til PC-V650 er ikke av den spesielt stillegående typen. Ved kjøring på full hastighet er det et solid støynivå fra dette kabinettet, men da blir også resultatene gode.

Vi vil absolutt anbefale at man kobler viftene til en eller annen form for viftestyring, for eksempel på hovedkortet. Uten dette synes vi støyen blir for dominerende.

Bli med over på siste siden, så summerer vi opp alle inntrykkene.

Konklusjon

Vi har virkelig sansen for Lian Li PC-V650.

Likevel, noen ankepunkter har vi, men de er direkte relatert til størrelsen på kabinettet, så om størrelsen er viktig, så er du nesten nødt til å da ulempene på kjøpet.

Finishen er steike lekker. Børstet aluminium har noe eget ved seg, og når alle platene er helt rette og går ut til kantene blir det ekstra lekkert. Det eneste på utsiden vi ikke liker helt er kontaktene i front. Disse føles litt oppsykket, det virker rett og slett ikke som at de hører sammen

På innsiden er det naturlig nok litt trangt. Det går greit nok å montere hovedkortet, men med litt lengre skjermkort er man nødt til å fjerne deler av harddiskrammen. Så dersom du har et skjermkort som er lengre enn 24,5 centimeter må du bøte med fire harddiskplasser på 3,5 tommer og en harddiskplass på 2,5 tommer.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Harddiskene i seg selv er enkle å montere i dette kabinettet, og vi liker ekstra godt at det er gjort klart for å montere et par ekstra SSD-er i bunnen av kabinettet.

Montering av et optisk drev er litt mer omstendelig, men fremdeles enkelt.

Det er godt med kjøling på dette kabinettet, faktisk følger det med hele fire vifter som standard. Da er det ingen ledige vifteplasser, og full kjølekapasitet fra første stund.

Prisen er dessverre hakket stiv. Rundt 1400 kroner må du ut med i skrivende stund. Det er kostbart, selv om kabinettet er lekkert. Dermed priser Lian Li seg vekk fra en anbefaling, spesielt ettersom det finnes mange andre lekre minikabinetter der ute. Selv om det er mange andre lekre minikabinetter, så er det ikke så vanlig med støtte for full ATX samtidig som kabinettet er såpass lite, ofte må du over på mATX.

+  Knallgod konstruksjonskvalitet
+  Ekstremt lekker
+  Funksjonsrikt
+  Plasseringsvennlig


-  For dyrt
-  kontaktpanelet i front virker oppstykket
-  Tungvinn montering

Andre alternativer

Det er ikke så veldig mange alternativer om du liker alt ved PC-V650. Et par alternativer skal vi likevel komme med.

Silverstone har veldig mange konkurrenter, og der har vi plukket ut Temjin TJ08B-E. Et lite og lekkert kabinett, men bare med plass til mATX.

Også Fractal Design har en aktuell kandidat i form av Define Mini. Denne koster snaue 700 kroner, men har bare plass til mATX.

annonse