Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDell Ultrasharp U2713HM

Dells nyeste IPS-skjerm imponerer

Frister med høy oppløsning til en svært overkommelig pris.

Introduksjon og førsteinntrykk

Apples introduksjon av MacBook Pro med Retina-skjerm satte virkelig fart på oppløsningskappløpet på den bærbare fronten. Det har lenge eksisterte høyoppløste mobiler og nettbrett, mens skjermer til den stasjonære PC-en har gått i glemmekroken.

Når sant skal sies har PC-skjermer med høy oppløsning – 2560 x 1440 piksler – lenge vært tilgjengelig på markedet, men det til en relativt høy pris. Dette er heldigvis i ferd med å endres.

Rask og liten eller stor og treig

Det har skjedd en todeling av markedet for entusiastskjermer, hvor vi på den ene siden har raske spillskjermer med oppløsning på 1920 x 1080 punkter og oppfriskningsrate på 120 Hertz eller høyere, og på den andre siden finner de dyrere 27-tommerene med oppløsning på 2560x1440 og oppfriskningsrate på 60 Hertz.

Den sistnevnte kategorien har lenge vært for de mer betalingsvillige entusiastene, men med et nytt innrykk av skjermer fra forskjellige produsenter kommer det stadig rimeligere alternativer.

Dells nykomling til dette markedet går under navnet Ultrasharp U2713HM, og legger seg i skrivende stund til å være den billigste 27-tommeren med den ettertraktede oppløsningen på 1440p. Skjermen kan regnes som etterfølgeren til den populære Ultrasharp U2711, og byr på samme måte på et panel av typen IPS.

Når vi pakker ut skjermen blir vi møtt av en stilren skjerm uten skrikende klistermerker og logoer. Dell har tydeligvis ingen planer om å dra flest øyne i butikkvinduet, og skjermen tar seg anstendig ut på skrivebordet.

Vi gruet oss som vanlig til monteringsprosedyren, som på mange skjermer er en kinkig operasjon. Dells nye skjerm har heldigvis en meget gjennomtenkt festemekanisme, og etter å ha klipset foten inn i posisjon er den montert på sekunder. Demontering er like enkelt, og gjøres ved å trykke på en knapp under skjermfestet.

Foten er solid i seg selv og hviler på en bred base, og får skjermen til å stå støtt og stødig på pulten.

Vend, vri, roter og vipp

Den funksjonsrike foten lar deg heise og senke skjermen 12 centimeter i høyden. Den lar deg også rotere skjermen 45 grader i hver retning. Festet mellom skjermen og foten gir deg muligheten til å vri skjermen til portrettmodus, samt å vippe skjermen bak og forover.

Ønsker du å montere skjermen på en vegg, støtter den 100-millimeters VESA-feste.

To av fire USB 3.0 utganger.

Tilkobling for enhver

For å mate monitoren står du fritt til å velge mellom DVI, HDMI, VGA og DisplayPort. Vi setter stor pris på de to sistnevnte, som gir enklere tilkobling av de eldste og nyeste datamaskinene.

Det er verdt å merke seg at HDMI-inngangen ikke støtter oppløsning over 1080p, noe som er et helt vanlig fenomen på sånne skjermer. Ved å lage en egendefinert skjermprofil klarte vi å lure skjermen til å godta 1440p med 40 Hz oppfriskningsrate, noe som bør fungere greit til vanlige arbeidssituasjoner.

Skjermen har også en innebygd USB 3.0 hub, med fire utganger. To av disse er å finne på venstre side av skjermen, og de to siste er bak med resten av inngangene.

I esken følger den nødvendige USB-kabelen med i tillegg til Dual-Link DVI- og VGA-kabel. Vi skulle gjerne ønsket oss en DisplayPort-kabel, men med prisen i betraktning er dette strengt tatt ikke å forvente.

Bli med videre, så sjekker vi hvordan skjermen er i bruk »

Bildekvalitet og bruk

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
Den forhåndskalibrerte profilen ligger tett opp i mot optimalen, men mangler litt blåfarger.

Etter å ha koblet skjermen til PC-en, foretar vi noen kjappe justeringer for å optimalisere bildekvaliteten. Vedlagt i esken ligger kalibreringsrapporten for denne spesifikke skjermen, denne rapporten sier at forhåndskalibreringen er lagret på fargeprofilen sRGB.

Vi bytter derfor kjapt over til denne profilen, og observerer at bildekvaliteten er særdeles god til å komme rett fra fabrikken. Den medfølgende skjermdriveren inneholder ikke annet enn en informasjonsfil som gir operativsystemet instruksjoner om hvilke oppløsninger som skjermen takler på visse oppfriskningsrater, og er dermed ikke være relevant for bildekvaliteten.

Vi finner likevel frem kalibreringsverktøyet vårt, og etter en lang serie med tester får vi et objektivt resultat.

Fargene er en smule varmere enn de skal være, og mangler litt blåfarge. Etter testen foretar verktøyet de nødvendige kalibreringene, og den resulterende fargeprofilen blir svært bra, både på papir og i praksis. Som IPS-skjermer flest er fargene langt mer levende og spreke enn hva som er å finne på skjermer med TN-panel, og du trenger langt i fra å drive med bildebehandling eller lignende for å nyte kvaliteten.

Når vi går tilbake til vanlige skjermer med TN-panel i etterkant, føles fargene blasse, skrikende eller falske selv i vanlig nettleserbruk.

Festemekanismen gjør montering til en smal sak.
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Svarttoner og hvittoner

For å teste hvor jevn fargen er over skjermen, og hvorvidt baklyset skinner igjennom, viser vi henholdsvis et hvitt og svart bilde på hele skjermen. Med svart skjerm finner vi lite tegn til lyslekkasje, med unntak av en liten glipp nede i høyre hjørne. Dette er langt i fra nok til å irritere seg over, men synlig om vi leter nøye etter. Det hvite bilde viser at skjermen har en jevn fargefordeling, og den hvite fargen forblir hvit helt ut i hjørnene.

Merkelig mønster

Illustrasjon av et cross hatch-mønster.
Foto: Shutterstock

Testen avslører dog at skjermen lider at et såkalt «cross hatch»-problem, det vil si at skjermen viser diagonale linjer i form som et flettet mønster. Problemet er kun synlig på lyse farger, og vil nok være en irritasjonsfaktor for observante skjermbrukere, mens knapt merkbart for andre.

Etter å ha trålt nettet etter lignende erfaringer oppdager vi at dette er et utbredt problem, men det er vanskelig å si om det varierer fra skjerm til skjerm eller om irritasjonen bare er subjektiv, da det ikke er lett å få gode bilder som viser feilen.

Dette mønsteret skyldes muligens Anti-Glare-belegget som ligger over skjermen, som for øvrig er mindre merkbart enn eldre Dell-skjermer men som allikevel reduserer skjermens refleksjonsevne til et veldig akseptabelt nivå. Dette gjør skjermen god på kontoret, da det ikke er vanskelig å lese i lyse omgivelser.

Innynsvinkelen til skjermen oppgis til 178 grader, vi kan i alle fall bekrefte at den er helt superb. Vi må bevege oss nesten parallelt med skjermen før vi kan skimte det minste tegn til fargeforstyrrelse eller refleksjon, så innsynsvinkelene er så og si så god som den kan bli.

Skjermens format er på 16:9, og dette i kombinasjon med bildekvaliteten, innsynsvinkelen og størrelsen gjør skjermen godt tilpasset media og film. Vi ble som vanlig mindre imponert av de forhåndsdefinerte profilene til multimedia, tekst og film, men om du liker en varmere eller kaldere fargegjengivelse enn den nøytrale sRGB-instillingen, er det en smal sak å bla i gjennom profilene eller lage en selv.

Vi ble ikke videre frelst i verken Bubble Trouble eller Counter-Strike, da det er tydelig etterslep bak bevegende objekter. Det er fortsatt uproblematisk å nyte kjappe spill, men forskjellen er likevel dramatisk sammenlignet med en raskere skjerm. Dette er et vanlig problem på skjermer med IPS-panel, og er noe du bør ta hensyn til om du spiller veldig mye skytespill. Dell U2713H er verken spesielt mye bedre eller verre enn de IPS-skjermene vi har testet på dette området.

Brukervennlige menyer

OSD-menyen, det vil si konfigurasjonsmenyen som vises på selve skjermen, er lik den Dell har hatt på sine tidligere skjermer. Og godt er dette, da det er en brukervennlig som er lett å navigere gjennom. Dell har spart seg for tendensen mange skjermprodusenter har ved å gi enkle funksjoner fancy navn, og dette gjør menyen oversiktlig.

I tillegg har du muligheten til å konfigurere menyen, slik at to av de fire knappene er snarveier til innstillinger i menyen. Vi skulle ønske skjermen hadde en knapp for å automatisk søke i gjennom tilgjengelig tilkoblinger, noe som kan forenkle hverdagsbruken.

Menyen navigeres ved hjelp av fire fysiske knapper fremme på skjermens høyre side, og medfører at konfigurering av skjermen skjer uproblematisk selv i nattemørket. Ved å trykke på en vilkårlig knapp, kommer menyen opp med gode illustrasjoner ved siden av de spesifikke knappene.

Mange produsenter klarer på underlig vis å knote til både konfigurasjonsmeny og -knapper, men Dell har gjort prosedyren enkel og intuitiv.

Bli med over på neste side, så konkluderer vi vårt inntrykk av skjermen »

Konklusjon

På vanlig Dell-måte loves det garanti om null døde pixler, og 3 års garanti fra produsent. Skjermen er en solid allrounder, og byr på alle fordelen vanligvis forbundet med IPS-paneler.

Bildekvaliteten er god, både før og etter kalibrering, og innsynsvinkelen bør tilfredsstille de aller fleste. Foten er solid og lar deg vri og vende skjermen i alle tenkelige retninger, og konstruksjonen er godt bygget i sin helhet. Rammen er ikke spesielt tykk, men ikke helt optimal til flerskjermoppsett.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Dell U2713HM har rikelig med innganger og leverer i tillegg til dette firedobbel USB-utgang av nyeste sort.

Prisen ligger i skrivende stund på 3500 kroner og er for tiden den billigste 27-tommeren med oppløsning på 1440p og IPS-panel. Det største minuspunktet med skjermen, tar vi paneltypen i betraktning, er garnøstemønsteret som skinner gjennom når skjermen viser lyse farger.

Spillopplevelsen i kjappe skytespill er langt under det du vil få med en skjerm med høy oppfriskningsrate, men er mer enn tilstrekkelig til langsommere rolle- og strategispill. Alt i alt får du veldig mye skjerm for pengene, men vi skulle ønske at skjermen var en smule raskere og at Dell hadde ordnet opp i garnøstemønsteret som vises på skjermen.

+ Veldig god bildekvalitet
+ Bra innsynsvinkel
+ Praktisk fot
+ Gode tilkoblingsmuligheter


- Treg i hektiske skytespill
- Diagonale striper på skjermen

Les også
Her er Dells nye berøringsskjermer
Les også
Acer slipper PC-skjerm med høy oppløsning
Les også
Asus lanserer gedigen bredskjerm
Les også
Dell slipper kraftmaskin med superskjerm
Les også
Slik er det å spille på en 4K-TV til 130 000 kroner
Les også
Asus VG248QE: Den desidert raskeste spillskjermen vi har testet
Les også
Dette er Dells nye UltraSharp-skjermer
Les også
De 10 mest populære skjermene
Les også
Eizo Foris FS2333: Endelig en IPS-skjerm vi kan spille på
annonse