Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic DMP-UB900

Filmopplevelsen din blir ikke bedre enn med denne

Panasonic viser muskler med sin nye 4K-Blu-ray.

Utseende og tilkoblinger

Er du på hugget etter det nyeste og beste innen TV-underholdning må du se deg rundt etter en ny, fysisk spiller. Blu-ray-spilleren har nemlig fått en ny vår, hvor du nå kan få høyere oppløsning, bedre farger og kontraster i form av HDR.

Vårt første møte med en slik spiller fikk vi tidligere i år, hvor Samsungs UBD-K8500 figurerte på vår testbenk. Selv om Netflix også kan servere deg HDR-innhold med sin serie Marco Polo, var den fysiske Blu-ray-spilleren bedre på kvalitet.

Nå har den imidlertid fått konkurranse fra japanske Panasonic. DMP-UB900 har funnet veien til vår testbenk, den andre 4K-Blu-ray-spilleren på markedet i skrivende stund. Den koster dog over det dobbelte av Samsungs alternativ. Hva får du så for pengene?

Hva står HDR for? Les mer om hva denne forkortelsen betyr for deg »

Fronten vipper ned. Toppen av spilleren har et tøft mønster.

Tøft utseende

Panasonic har i år fokusert mer på design på sine TV-modeller. Dette har tydeligvis også smittet over på denne Blu-ray-spilleren. Den har en størrelse som tilsier at den passer fint i stereobenken din, og fremsiden er i en blank overflate som best kan beskrives som en slags avlang, edelstenslipt utforming.

Dog er det kanskje oversiden av spilleren som fanger din oppmerksomhet mest. Selve utformingen er ikke spennende i seg selv, men i stedet for å lage en enkel overflate, har Panasonic tatt seg bryet med å legge på et tøft mønster på toppen av spilleren.

En ting denne spilleren har, som rivalen fra Samsung savner, er en dedikert skjerm på fremsiden. Dette er nok litt smak og behag, men vi føler at det stemmer bedre med en spiller som også har dette i tillegg til at informasjonen dukker opp på skjermen. Dette er ikke noe som er avgjørende for karakteren til spilleren i så måte, men verdt å nevne likevel.

Fjernkontrollen har mange funksjoner, og er rask i responsen.

Det samme mønsteret finner du forresten igjen på overflaten av fjernkontrollen som følger med. Denne kontrollen er ellers ingen designbombe, hvor utformingen er i tro Panasonic-stil. Kontrollen er stor, har mange responsive knapper, men annet enn det er det ikke noe overraskende med den.

Flere tilkoblinger

Når det kommer til tilkoblinger har denne spilleren en god del mer å by på en sin koreanske konkurrent. Også denne spilleren har to HDMI-porter, der den ene er dedikert til lyd for deg som ønsker den via denne porten, mens den andre forsyner TV-en din med lyd og bilde.

Spilleren har godt med tilkoblinger.

Den har også en rekke RCA-muligheter i tillegg til de to HDMI-portene. Enten for deg som vil ha vanlig stereolyd overført til stereoanlegget ditt, ellers har du også mulighet til å koble til et komplett 7.1-oppsett.

Skulle verken HDMI eller RCA være noe du trenger til å overføre lyden, har spilleren også en digital koaksial RCA. I tillegg er også et optisk alternativ på plass. Ergo skal det mye til at denne spilleren ikke tilfredsstiller dine behov for tilkoblinger.

Menyen er enkel og rask å bruke.

Denne spilleren kan også kobles mot hjemmenettverket ditt. Her er du også godt dekket, hvor du både kan velge å bruke en kablet løsning eller trådløs overføring.

Kjapp i bruk

For denne spilleren kan nemlig mer enn bare å spille av det nye Blu-ray-formatet. Menyen til denne spilleren er bedre enn hva vi fryktet på forhånd, faktisk er den både ryddig og ikke minst meget responsiv.

Og det siste er viktig i vår bok når det kommer til om funksjoner blir tatt i bruk eller ei. Og denne spilleren er lynkjapp i vendingene, enten det gjelder å starte opp Netflix-appen eller å finne frem i dine egne kartotek på hjemmenettverket.

Ut av esken er menyen sort med fem ulike bokser, men skulle ikke dette falle i smak har Panasonic gjort noe med dette. Du kan nemlig endre hvilken bakgrunnsfarge du ønsker på menyen. Kanskje ikke så veldig avgjørende, men morsomt nok til at det bør nevnes.

Lyd- og bildekvalitet

4K fortsatt ikke avgjørende på mindre skjermer

Er du på jakt etter det beste bildet per dags dato, er altså de nye Blu-ray-spillerne det beste alternativet du har. En av endringene fra forrige generasjon Blu-ray-spillere, er at modellene fra Samsung og Panasonic nå kan by på langt høyere oppløsning, populært forkortet som bare 4K.

Dog sitter vi fortsatt igjen med litt den samme følelsen med UB900 som vi gjorde med rivalen fra Samsung. 4K-oppløsningen i seg selv er ikke det som gjør denne spilleren så unik. Spesielt ikke om du har en TV på rundt 55 tommer.

Vi tester spilleren med ulike filmer, og alle disse har en egen HD-kopi i tillegg til 4K-plata. Om vi skifter mellom disse så kan du naturligvis se forskjellen i detaljene om du stopper filmen og går nærme skjermen, men i praksis tilfører ikke bare oppløsningen så mye mer til selve filmopplevelsen.

Dette bekrefter også en blindtest vi gjorde for noen måneder siden, hvor 4K-oppløsningen i seg selv viste seg å være vanskeligere å se enn man skulle tro.

HDR gjør at dynamikken i bildet blir mye bedre. Det er vanskelig å vise ved et bilde, så her burde du oppleve forskjellen selv.

En av grunnene er at spilleren gjør en meget god jobb med å skalere opp signalet fra tradisjonelle HD-plater. Men, på 4K-kopien får du også HDR-støtte – og med dette aktivert opplever vi en magisk bildekvalitet vi rett og slett ikke kan få nok av.

Fantastiske farger og dynamikk

Det er nemlig først når du har en HDR-TV kombinert med denne spilleren at resultatet taler for seg. UB900 briljerer nemlig når den får utfolde sitt fulle potensiale. Fargene er rett og slett fantastiske, og detaljene i både mørke og lyse scener gjør opplevelsen til noe du ikke har opplevd før.

Dette er mye den samme følelsen fikk vi med Samsungs konkurrent, men Panasonics spiller er hakket hvassere på et par felter. Den er blant annet hakket bedre på farger. Forskjellene er ikke enorme, men når vi kikker på stillbilder så er blant annet rødfargen noe mer florerende og livlig.

Fargene du får med den nye Blu-ray-spilleren til Panasonic er meget gode.

Den gir også TV-en vi tester på, en Samsung JS9505, bedre kontraster å jobbe med. Forskjellen er igjen ikke enorme, langt i fra, men også her stikker Panasonics spiller av med seieren – dog altså en knepen en.

Dette kombinert gir deg den aller beste bildekvaliteten du kan oppdrive i øyeblikket. Om vi sammenligner med HD-kopien vi har av filmen Fantastic 4, blir en rekke scener som nye med HDR. En av de mest åpenbare endringene er når en av superheltene forvandler seg til en brennende person.

Da kommer HDR virkelig til sin rett. I flere scener er omgivelsene mørke, og selv om flammene sluker mye av oppmerksomheten på skjermen, forblir fortsatt de mørke detaljene meget gode. Det er en av forskjellene som gjør at HDR er en langt større og viktigere endring for filmopplevelsen enn for eksempel 3D – etter vår mening.

Overraskende god på lyd

Panasonics nye Blu-ray-spiller er først og fremst en knakende god avspiller for video. Men den er slettes ingen smågutt når det kommer til lydkvalitet heller.

Du har som nevnt en rekke forskjellige tilkoblinger å velge mellom, og lydkvaliteten du får servert fra spilleren overrasker oss på en positiv måte. Lydbildet denne spilleren gir fra seg er både godt balansert og detaljert.

Dette er en spiller som fint kan erstatte en CD-spiller for å begrense antall komponenter i stereobenken din. Og samtidig gir den deg akkurat det filmen trenger for å bli en forfriskende opplevelse.

Konklusjon

Vi kan først som sist bekrefte at den beste bildekvaliteten du får for penger i skrivende stund er med den nye Blu-ray-plattformen. Og på markedet er det kun to spillere å velge blant, UBD-K8500 fra Samsung og dagens testkanin, Panasonic DMP-UB900.

Etter å ha testet de to må vi si at Panasonic stikker av med seieren, men bare så vidt, og tar vi prisforskjellen på over fire tusen kroner med i betraktningen, ja, da stiller ting seg litt annerledes for en god del brukere.

Selve spilleren er flott å se på, hvor Panasonic i tillegg til å gi sine TV-er et bedre utseende, også har tenkt på denne spilleren. Den preges av rene linjer, og prikken over i-en er det toppen av spilleren som står for. Her har selskapet kostet på et tøft mønster, som gjør seg på en hvilken som helst stereobenk.

Bak på spilleren finner du også flere tilkoblinger enn hva tilfellet er på konkurrenten fra Samsung, og det skal mye til at du ikke finner en mulighet som passer deg. Skal du koble den til hjemmenettverket ditt kan du velge om det er kabel eller trådløs tilkobling du vil bruke.

Spilleren har også en del nyttige funksjoner, samt at den er lynende rask til å både starte apper og utføre andre operasjoner. Samtidig følger det med en fjernkontroll som har tilsvarende god respons.

UB900 har vi ingen problemer med å anbefale deg.

Det er dog på bildekvalitet denne spilleren virkelig kommer til sin rett. I utgangspunktet er ikke 4K-oppløsningen i seg selv en vanvittig endring i filmopplevelsen. Men det er når du kan kombinere denne oppløsningen med HDR-støtte at ting virkelig endrer seg.

UB900 byr på meget gode farger, og en dynamikk i bildet som er hakket hvassere enn hva tilfellet er på konkurrenten fra Samsung. Samtidig er den meget god til å oppskalere innhold, samt at skarpheten på 4K er så bra at du faktisk kan se hvor fokuset til kameraet er i scenene som vises.

Alt i alt er UB900 den beste 4K-Blu-ray-en på markedet. Men forskjellen er ikke så stor at den helt forsvarer den store prisforskjellen mellom denne og konkurrenten fra Samsung. Likevel er dette et klart anbefalt produkt fra vårt ståsted, og med en litt mer spiselig prislapp hadde vi uten problemer viftet med toppkarakteren.

Les også
Panasonics nye 4K-spiller går rett i strupen på Samsung
Les også
Nye Xbox One S blir Norges billigste UHD-Blu-Ray-spiller
Les også
Disse seriene kan du snart se i HDR på Netflix
Les også
Panasonic lanserer ny toppmodell og 4K Blu-ray-spiller
Les også
Samsung lanserer verdens første 4K-Blu-ray-spiller
annonse