På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Nye HTC One er en ekstremt vellykket luksusmobil
Vi har testet M8, mobiltelefonen som har dobbelt kamera for ekstra effekter.
Innhold
- Skjerm, design og menyer
- Mykere linjer
- Lekker overflate
- Bruker Nano-SIM
- Endelig støtte for minnekort
- Ladekontakten bak frem
- To kameraer på baksiden
- Fantastisk skjerm
- Grensesnitt med 6. sans
- Sanser i søvne
- Dotter i øynene
- Teknologi og funksjoner
- Jukser i tester
- Alt av nettverksstøtte
- Surfebrett med to nettlesere
- Ryddig e-postklient
- Officeløsning fra Polaris
- Forbedret batterikapasitet
- Underholdning
- En ny og bedre forsterker
- Mediegruppe
- Et helt nytt mobilkamera
- Isolér et objekt basert på avstand
- Kameraet er greit i dagslys også
- Fjernkontroll til TV-en
- Konklusjon
- «Sportsmobil»
- Knallbra underholdningsapparat
- Bilder med spesialeffekter
- Lett å bruke, eller vanskelig
- Alternativene
Skjerm, design og menyer
Flere har allerede et forhold til HTC One, en mobiltelefon som har høstet mange lovord for sin design. Det hadde ikke vært så unaturlig om oppfølgeren hadde hett HTC Two, men det gjør den altså ikke. I stedet heter også den nye modellen HTC One. For å unngå full forvirring har HTC valgt å kalle den nye modellen HTC One (M8), mens den gamle nå kalles HTC One (M7).
Mykere linjer
De to modellene er tilsynelatende nokså like, men HTC One (M8) – for enkelhets skyld heretter bare kalt M8 – er mykere i linjene og har en litt annen overflate enn HTC One (M7). Vi nøler ikke med å beskrive M8 som den peneste mobiltelefonen som finnes på det norske markedet i dag.
M8 har fått putedesignen HTC først brukte på Windows-mobilen HTC 8X. Det betyr at den er tykkest på midten, og så blir tynnere mot kanten. Kanten er uten sømmer, og resultatet er at telefonen både ser og kjennes tynnere ut enn den egentlig er. Hjørnene er også rundere enn på HTC One (M7) og HTC Windows Phone 8X.
Lekker overflate
Chassiset er frest ut av ett stykke aluminium, og en spesiell overflatebehandling med børsting og oljepolering gir telefonen et eksklusivt preg. På sidene av telefonen er overflatebehandlingen litt annerledes, uten børstestriper, men fremdeles i en matt og elegant finish.
På toppen av telefonen er det en spalte der HTC har felt inn en smal stripe i blank sort plast. I denne stripen ligger antenner, i tillegg til skjermbryteren som også fungerer som Ir-øye for fjernkontrollfunksjonene i telefonen.
Bruker Nano-SIM
I rammen på venstre side er det en skuff med plass for Nano-SIM. Nano-SIM er de minste av SIM-kortene på markedet, et format som først dukket opp med iPhone 5, og som ellers finnes i Asus PadFone Infinity, Nexus 5, Moto X og Nokia Lumia 1520.
Fordelen med kortet er at det tar mindre plass i telefonen, mens ulempen er at det ikke er bakoverkompatibelt. Ødelegger du telefonen din kan du ikke ta Nano-SIM-kortet og putte det inn i din gamle mobil som en reserveløsning. Om ikke din avdankede mobil er en iPhone 5, da.
Det finnes riktig nok adaptere som gjør det mulig å bruke Nano-SIM i mobiler uten støtte for dette, men da må du bestille en adapter og vente på at den kommer i posten. Mobilprodusentene er lite begeistret for disse adapterene, fordi de har en tendens til å glippe SIM-kortet så det kiler seg fast eller forsvinner inn i telefonen.
Lokket over skuffen til SIM-kortet er omtrent dobbelt så bred som den behøver å være. Det er mulig at HTC har planer om en Dual-SIM-variant, og har tatt høyde for dette ved utformingen av luken.
Endelig støtte for minnekort
På høyre side er det en mindre skuff med plass til Micro-SD-minnekort. Slik støtte manglet helt på 2013-versjonen av HTC One (M7). M8 støtter minnekort opp til 128 GB.
Et slikt minnekort levert av en kjent produsent som Sandisk, kan kjøpes på nett for rundt 1400 kroner. Det finnes også tilsvarende kort til under 400 kroner, men om disse holder mål vet vi lite om.
Ladekontakten bak frem
Ladekontakten sitter under telefonen, litt til høyre for midten, og motsatt vei av hva den gjør på alle andre mobilmerker.
Ulempen med dette oppdager du om du kjøper en høyttaler eller annet tilbehør med standardutforming. Da blir HTC-telefonen stående med baksiden frem.
Også hodetelefonutgangen er plassert under telefonen. Om det er en fordel eller en ulempe avhenger av to ting – hvilken vei du helst stikker telefonen i lommen, og om du vil bruke øreplugger/hodetelefoner i kombinasjon med en universalholder, for eksempel i bilen. Mange universalholdere vil skjule lydutgangen når den er plassert slik som her.
Telefonens volumkontroll sitter på høyre side av telefonen. Den er utformet som en smal list, og er lett å betjene.
To kameraer på baksiden
Baksiden av telefonen er buet, med et stort og et lite kamera, dobbel kameradiode, en HTC-logo og to smale sorte striper (antennebånd). Utfresingen rundt åpningene til kameraoptikken og kameradioden er gjort med høy presisjon, og gir en smal stripe av polert metall mellom den børstede overflaten bak på telefonen og de litt senkede komponentene til kameraet. Det er rett og slett lekkert utført.
Design handler i stor grad om smak og behag, men valget av eksklusive materialer i kombinasjon med svært god finish og solid byggekvalitet gjør at HTC One (M8) fremstår som den mest luksuriøse av flaggskipene som har vært annonsert denne våren. Det eneste skåret i gleden er at HTC har droppet å gjøre M8 sprut- eller vannsikker.
Fantastisk skjerm
Skjermen på M8 er ypperlig. Den er godt lesbar i strålende solskinn, og har et svartnivå og en skarphet som er rett og slett imponerende. Den har ikke bildeteknologi som kan friske opp blasse skjermbilder, slik Sony Xperia Z1 og Z2 har, men gjengir likevel bildene på en naturtro og svært god måte.
Skjermen måler 5 tommer, og har full HD-oppløsning (1080 x 1920 piksler, 441 piksler per tomme). Den er under en halv millimeter smalere enn konkurrenten fra Sony, mens den er 2,7 millimeter kortere og 1,2 millimeter tykkere.
Telefonen veier 160 gram, tre gram mindre enn Xperia Z2. I praksis oppleves de to telefonene som ganske identiske i størrelsen, og det samme kan sies om Samsung Galaxy S5, som har 5,1 tommer skjerm. Men Samsungs modell er nesten 10 prosent (15 gram) lettere enn M8.
Grensesnitt med 6. sans
Brukergrensesnittet på telefonen er HTC Sense 6.0, eller «The sixth Sense», som HTC ynder å kalle det. HTC har gjort over hundre endringer fra versjon 5, uten at vi kan se at endringene har gitt brukergrensesnittet noe radikalt nytt.
Blinkfeed er fremdeles på plass. Dette er en startskjerm som minner om Flipboard, og vet du ikke hva det er heller, så handler det om å få startskjermen til å minne om et magasin der du kan rulle gjennom en serie av artikler som alle er tildelt et felt på skjermen. I dette tilfellet bestemmer du selv hvilke nyhetskilder artiklene skal hentes fra, og du kan kombinere aviser og ukebladers nyheter med nyheter fra sosiale medier du er tilknyttet.
Slik kan artikler om begivenheter i internasjonal politikk stå side om side med statusoppdateringen til en du er venn med på Facebook, og et bilde av avtaleboken din slik den ser ut for dagen i dag.
Men selv om det er enklere å redigere hva som skal vises på Blinkfeed, er det fremdeles litt få relevante innholdsleverandører for norske nyheter. Men under «Norske Nyheter» kan du legge til Teknofil, så litt glede kan du jo ha av tjenesten.
Blinkfeed er ikke hovedstartskjerm på mobilen din, men ligger til venstre for denne og kan hentes frem med et sveip over skjermen.
Sanser i søvne
En nyhet i HTC Sense 6.0 på M8 er muligheten for å bruke sensorer mens telefonen «sover». Stryk fra kantene eller tapp to ganger på den mørke skjermen, og telefonen vekkes opp. Hva som dukker opp på skjermen avhenger av i hvilken retning du stryker med fingeren, og om du har låst telefonen med passord eller kodemønster.
Du kan altså åpne Blinkfeed eller hjemmeskjermen med et fingerstrøk, selv om skjermen på telefonen er sort.
Dotter i øynene
HTC har utviklet et nytt deksel med skjermomslag til M8. Dette kaller de HTC Dot View. Telefonen registrerer om du legger på lokket. Da skifter den modus, slik at du kan se informasjon gjennom hullene på dekselet. Det gir et retro-preg. Du kan se hva klokken er, om du har fått meldinger, eller hvordan været skal bli, og effekten er ganske stilig.
En liten hake ved dette dekselet er at det får M8, som kanskje er verdens peneste telefon, til å bli så stygg som bare juling.
Dekselet kommer i en rekke forskjellige farger, og selges som ekstrautstyr.
Vi lot oss imponere da vi testet HTC One (M8) før sommeren:
Nye HTC One er en ekstremt vellykket luksusmobil »
HTC One (M8)
Dette er en toppspekket luksusmobil som i tillegg tar gode bilder i dårlig lys.
Fordeler
- +Svært elegant finish
- +Ekstrakamera muliggjør kule effekter
- +Meget god skjerm, fungerer også i sollys
- +Markedets beste musikkspiller
- +Støtte for minnekort helt opp til 128 GB
- +Suverent kamera for fotografering under svak belysning
- +Støtter HD-Voice
Ting å tenke på
- —Kan oppleves som litt glatt i hånden
- —Prisen er høy
- —Svakere dagslyskamera enn konkurrentene
Teknologi og funksjoner
Prosessoren er en Qualcomm Snapdragon 801-systembrikke med firekjernet Krait 400-prosessor klokket til 2,3 GHz. Sammen med en kjapp Adreno 330 grafikkbrikke og 2 GB RAM, gjør dette HTC One (M8) til en av de aller kraftigste mobilene som finnes. Det samme brikkesettet brukes også i Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z2, to av de andre toppmobilene vi venter i salg i nærmeste fremtid.
Jukser i tester
I testprogrammer plasserer HTC One (M8) seg helt på topp, men så er det også sådd tvil om hvor riktige disse målingene er. HTC er blant selskapene som har fått smekk for å snike seg til bedre resultater ved å tilpasse telefonen så den prioriterer testprogrammer på bekostning av andre prosesser. HTC har også innrømmet å ha jukset seg til ekstrapoeng. De mener imidlertid at det er en nyttig funksjon, og ikke juks.
Det er uansett ingen tvil om at HTC One (M8) har mer enn en lekker design til felles med de sprekeste sprekeste sportsbilene. M8 har også langt mer krefter enn du strengt tatt har bruk for.
Alt av nettverksstøtte
På nettverkssiden er spesifikasjonene de samme som på 2013-utgaven av HTC One, med ett unntak. Nykommeren støtter nedlastingshastigheter i 4G (LTE Cat 4) helt opp til 150 Mbps.
HTC One (M8) har 2G, 3G og 4G (LTE), i tillegg til at den støtter Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n. Den har gyrosensor, akselerometer, lyssensor og avstandssensor, i tillegg til GPS (med Glonass), Bluetooth 4.0 med aptX, NFC og DLNA og IrDA. Her er også HD Voice, en teknologi som gir vesentlig bedre lydkvalitet på samtaler. I farten kan vi ikke komme på noen relevant mobilteknologi M8 ikke har.
Telefonen støtter 4G, så for den som bor på et sted der dette er tilgjengelig, vil telefonen fungere som et svært raskt modem. Hvor fort det går avhenger av flere ting, som trafikken i nettet, avstand til basestasjon og lokal topografi. I tillegg kommer at operatørene ikke vil gi deg full hastighet i 4G-nettet, men struper datastrømmen din for å gi plass til flere samtidige brukere.
Surfebrett med to nettlesere
HTC One kommer fremdeles med to nettlesere, standard Android, og Googles Chrome. I Googles fremtidsplaner er standardleseren sløyfet, men selv om HTC One M8 kjører Kitkat 4.4.2, er den gamle nettleseren fremdeles på plass. Ikke bare er den på plass, men det er i utgangspunktet denne nettleseren du bruker om du surfer direkte fra startskjermen.
Nettleseren fungerer ellers greit, og du kan ha oppe en hel drøss med faner, for så å bla gjennom disse med fingerstrøk. Nettleseren støtter ikke Flash, men så er også Flash i ferd med å bli irrelevant.
Fanene du har åpent på mobilen vil også åpenbare seg i Chrome-leseren på PC-en din, og vice versa.
Ryddig e-postklient
Men e-postleseren i HTC One (M8) har det samme syndromet med visse HTML-formaterte meldinger som enkelte andre Android-mobiler. Sidene skaleres ikke riktig, og dermed forsvinner en del av meldingene ut av synsfeltet. Vi får ikke krympet dem nok til at alt innholdet dukker opp på skjermen, til tross for at telefonen har hele 1080 bildepunkter og meldingene originalt ofte ikke har mer enn 800 bildepunkter bredde. Det hjelper heller ikke å snu skjermen til bredformat, så den får 1920 punkter å spille på.E-postleseren i M8 er grei å bruke. Du kan enkelt sette opp flere kontoer, og synkronisere de mappene du måtte ønske.
Nå ville deler av teksten riktig nok vært vanskelig å lese i krympet format, men det hadde vært fint å kunne se hele siden for navigeringens skyld.
I de aller fleste tilfeller vises likevel e-post slik den skal.
Officeløsning fra Polaris
Kontorapplikasjonene i HTC One er gode. Her følger det med en fullversjon av Office-løsningen der du ikke bare kan lese Office-dokumenter, men også opprette filer i Word, Excel eller PowerPoint-format.
Appen kobles til filserveren din (Dropbox eller en annen), slik at du kan jobbe med samme dokument på mobilen som på PC-en uten først å måtte finne en lur måte å overføre filen på. Merk deg at HTC gir deg 50 GB lagringsplass på Google Disc ved registrering.
Forbedret batterikapasitet
Batteriet i telefonen er på 2600 mAh, noe som er relativt mye for en smartmobil. Men HTC One (M8) trekker også mye strøm, i alle fall om du bruker den så mye som du antakelig vil ønske. Velger du å synkronisere e-post med faste intervaller fremfor å søke etter ny post kontinuerlig, vil batteriet vare lenger. Du kan også aktivere en strømsparefunksjon i telefonen. Da vil telefonen kutte datatrafikken og gå i en litt dypere dvale når den ikke er i aktiv bruk. I tillegg vil strømsparefunksjonen senke prosessorhastigheten og skru av vibrasjonsvarslingen.
Kombinert med smartere prosessorstyring skal den ekstra batteristørrelsen gi opptil 40 prosent bedre batterikapasitet enn på forgjengeren HTC One (M7).
Ved bruk merker vi at M8 har bedre batterikapasitet enn M7, men HTCs påstand om at den skal holde 40 prosent lenger enn M7, er vi litt skeptiske til. Med vårt bruksmønster er telefonen hyppig i bruk, og da klarer den fremdeles ikke to døgn uten lading.
HTC One (M8)
Dette er en toppspekket luksusmobil som i tillegg tar gode bilder i dårlig lys.
Fordeler
- +Svært elegant finish
- +Ekstrakamera muliggjør kule effekter
- +Meget god skjerm, fungerer også i sollys
- +Markedets beste musikkspiller
- +Støtte for minnekort helt opp til 128 GB
- +Suverent kamera for fotografering under svak belysning
- +Støtter HD-Voice
Ting å tenke på
- —Kan oppleves som litt glatt i hånden
- —Prisen er høy
- —Svakere dagslyskamera enn konkurrentene
Underholdning
Musikk har også vært et satsingsområde for HTC, som gjennom sitt samarbeid med Beats har gjort mye riktig for å gjøre lyden i telefonen både kraftigere og klarere. Nå er Beats-samarbeidet over, og HTC har videreutviklet konseptet på egen hånd.
En ny og bedre forsterker
Det har blant annet ført til at HTC One (M8) har en helt ny forsterker. Denne splitter musikken i tre faser, og forsterker hver fase for seg. Resultatet er at telefonen kan bruke full kraft på å forsterke mellomtone og diskant, også når innspillingen er arrangert med tung bass. Dette gir et klarere og mer naturtro lydbilde.
HTC kjører fremdeles med høyere spenning på lydutgangen enn det konkurrentene gjør. Det åpner for at du får mindre signalstøy, kan bruke mer krevende hodetelefoner, og at du kan spille høyere når du kobler telefonen til AUX-inngangen på bilstereoen.
Mediegruppe
Musikkspilleren er gruppert sammen med en del andre medierelaterte apper på telefonen. Om du ønsker det kan du selvsagt spre disse, eller du kan legge en musikkwidget rett på startskjermen.
Vi synes imidlertid HTC har gjort dette på en ryddig og fin måte. I gruppen finner du ikke lenger Watch (HTCs film og TV-tilbud på mobilen). Denne er nå erstattet av Googles Play Filmer.
Ellers finner du YouTube, Musikk, Play Musikk (ja, den har to musikkspillere – ikke alle er fornøyd med Googles originalløsning), Bilder, TuneIn Radio (Internett-radio), FM-radio, Play Aviskiosk og 7 Digital. Sistnevnte er en slags iTunes for Android, der du kan sjekke hit-lister og kjøpe musikk fra en katalog på om lag 22 millioner sanger.
Du kan selvsagt også laste ned og kjøre Wimp eller Spotify om du ønsker det.
Men SoundHound er blitt borte. Denne tjenesten kunne gjenkjenne musikk og fortelle hvem som spiller og hvor albumet kan kjøpes.
Etter vår vurdering fremstår HTC One (M8) som den beste musikkmobilen på markedet.
Et helt nytt mobilkamera
Kameraet i HTC One fikk mye oppmerksomhet, først og fremst fordi HTC valgte å kutte ned på antallet megapiksler, og heller gjøre hvert enkelt punkt på sensoren større. Resultatet ble et ekstremt lysfølsomt kamera. På M8 er den samme teknologien benyttet, men det er nye leverandører av komponenter. HTC har også valgt å bruke Krait-prosessoren sammen med bildeprosessoren, for på den måten å kunne gi raskere autofokus.
Men mest spennede er det at HTC har lagt til et ekstrakamera på baksiden av telefonen. Dette er et 2-megapikslerkamera du ikke kan ta bilder med (!) Kameraet har bare en funksjon, og det er å samle inn informasjon om avstanden til de ulike elementene i motivet du tar bilde av med hovedkameraet. Ved å knytte avstandsinformasjonen til bildefilen kan bildet etterbehandles på en helt spesiell måte.
Isolér et objekt basert på avstand
Det som skjer er egentlig at du isolerer elementet på en gitt avstand, og behandler resten av bildet med ulike effekter. Å bruke disse effektene er svært enkelt; Åpne bilderedigering, trykk på bildet for å vise hva som skal være i fokus, og velg effekten som skal brukes. Traff du ikke riktig på første forsøk er det bare å trykke på nytt.
Men effekten virker ikke om avstanden til motivet blir for kort, og det blir heller ikke lagret avstandsinformasjon i bilder du tar med fotolyset aktivert.
Her er noen eksempler der vi har etterbehandlet bildet med mobiltelefonens nye avstandsfunksjon, med originalbildet øverst til venstre (bildene er beskåret).
Kameraet har en oppløsning på 4 megapiksler, noe som holder greit til fotoutskrifter på A4-ark, men som kan bli litt snaut om du vil forstørre deler av bildet. Du finner ikke noe kamera som tar bedre bilder i dårlig lys, men samtidig leverer det ikke like bra som de andre toppmodellene når lysforholdene er ideelle.
Kameraet er greit i dagslys også
Sammenligner du bilder tatt med HTC One (M8) med bilder du tar med kameraer som har høyere oppløsning, vil du se at M8 tar gode bilder, og i mange tilfeller like gode bilder som mobiler med høyere oppløsning. Men forstørrer du detaljer vil M8 komme til kort. HTC One (M8) er likevel en meget god kameramobil. Den er best av alle i dårlig lys, mens den ikke hevder seg blant de aller beste i dagslys.
Kameraet kan filme i full HD med HDR aktivert, og du kan også gjøre opptak i sakte film.
Fjernkontroll til TV-en
Telefonen kan brukes som fjernkontroll via Ir. På forhånd kan du legge inn hvor du bor og hvem du får TV-signalet ditt fra, og dermed dukker det opp en interaktiv TV-guide på skjermen. Her kan du se hva som går på de ulike kanalene, og veksle med et tastetrykk. Tjenesten fungerer nå også med Altibox.
Å se video på HTC One (M8) går som en drøm. Ikke bare støtter den alle de vanlige filformatene, men skjermen på telefonen er som skapt for film, men høy oppløsning, god kontrast og maskinvare bak som leverer jevne og pene bilder.
En annen detalj vi liker er de kraftige høyttalerne, som her er plassert på begge sider av skjermen. Om du ser film på hotellrommet (eller at annet sted der du kan sitte uforstyrret) så holder høyttalerene til en grei filmopplevelse. Lyden skal være 25 prosent kraftigere i M8 enn i fjorårsmodellen M7.
Men om du vil ha optimal kinolyd må du ty til hodetelefoner. Alternativet er å kjøre lyden på stereoanlegget og bildet på en større TV. HTC One fikser det også, enten via en trådløs mottaker, eller over HDMI (krever MHL A/V-adapter).
Les også: Slik kobler du mobiltelefonen til TV via kabel
HTC One (M8)
Dette er en toppspekket luksusmobil som i tillegg tar gode bilder i dårlig lys.
Fordeler
- +Svært elegant finish
- +Ekstrakamera muliggjør kule effekter
- +Meget god skjerm, fungerer også i sollys
- +Markedets beste musikkspiller
- +Støtte for minnekort helt opp til 128 GB
- +Suverent kamera for fotografering under svak belysning
- +Støtter HD-Voice
Ting å tenke på
- —Kan oppleves som litt glatt i hånden
- —Prisen er høy
- —Svakere dagslyskamera enn konkurrentene
Konklusjon
HTC One (M8) er en vellykket videreføring av HTC One (M7), som kom på markedet for ett år siden. De viktigste forskjellene er at nykommeren om mulig ser enda bedre ut, har støtte for minnekort, større skjerm, kraftigere innmat, vesentlig bedre batterikapasitet, og et ekstra kamera. I tillegg har telefonen fått nye sensorer som registrerer berøring, også når M8 er i hvilemodus.
«Sportsmobil»
Maskinvaren i telefonen er den kraftigste du finner i en mobiltelefon i dag. Du vil antakelig ikke ha bruk for alle kreftene, men det er som når du kjøper en sportsbil – det holder ikke at designen er sprek, du vil helst at motoren skal være det også. HTC One (M8) reagerer på den minste berøring, og er så kjapp at det er en fryd.
Skjermen på M8 er en full HD-skjerm med ripefritt Corning Gorilla-glass. Den høye oppløsningen og kraftige belysningen i skjermen gjør at den fungerer neste like godt i direkte sollys som i skyggen. Her er den bedre enn mange andre mobiler vi har testet.
Ulempen er at den ikke tåler regnvær, eller å bli mistet i vasken, slik Sony Xperia Z2 og Samsung Galaxy S5 skal gjøre.
Knallbra underholdningsapparat
Som underholdningsmobil er HTC One M8 uovertruffen. Den har kraftige høyttalere på hver side av fronten, og med Full-HD-skjerm på 5,1 tommer er den selvsagt godt egnet for film. Enda mer imponerende er musikkspilleren, som leverer den reneste og klareste lyden du kan få fra noen mobiltelefon.
Utgangsspenningen på lydkontakten reduserer signalstøy og gjør det mulig å bruke studiohodetelefoner, som gjerne er mer tungdrevne enn hodesettene til mobiltelefoner er.
HTC One (M8) har støtte for alle tilkoblingsteknologier som kan brukes av en mobil, med unntak av de teknologiene Apple holder for seg selv, som AirPlay. Her har imidlertid M8 fullgode alternativer som Wi-Fi-direct og DLNA.
Bilder med spesialeffekter
Kameraet i HTC One (M8) likner ikke på noe du har sett. Her er det nemlig to kameraer som tar bilde samtidig, men det er bare det ene bildet du får se. Det minste bildet brukes for å registrere avvik fra det største, slik at telefonen kan regne ut avstanden til de ulike objektene i motivet.
Avstandsinformasjonen legges til i bildeinformasjonen til hovedbildet, og gjør det mulig å skille elementene fra hverandre i ettertid. Dermed kan du legge til flere kule effekter på bildene. Blant annet kan du gjøre hovedmotivet skarpt, mens resten av bildet blir sløret.
Men selv om kameraet har avstandsinformasjon, kan du ikke knipse 3D-bilder.
Lett å bruke, eller vanskelig
Kameraet har ellers alle mulige effekter og forhåndsinstillinger. Dette kameraet er like godt egnet for den som vil ta gode bilder uten å ha peiling på foto, som for entusiasten som vil tyne mobilkameraet til det ytterste.
Du kan filme i full HD, også med HDR. HDR er funksjonen som gjør at både lyse og mørke felter i bildet trer tydeligere frem, ved at hvert bilde tas to ganger med ulik lysfølsomhet, og deretter settes sammen.
Alternativene
HTC One (M8) er den første av den nye generasjonen lynraske Android-mobiler. Betyr det mye for deg å ha en vanntett mobil, kan du kjøpe Sony Xperia Z1 i dag, og få en mobiltelefon som langt på vei gjør det samme som HTC One (M8). Z1 vil i tillegg være en god del billigere.
Ellers er alternativet å vente på Sony Xperia Z2, som har samme maskinvare som M8, og som i tillegg til å være vanntett, også tar bilder med svært høy oppløsning.
Et annet alternativ er Samsung Galaxy S5. Denne bruker samme prosessor og grafikkbrikke som M8 og Z1, og er den eneste mobilen med optisk pulsmåler.
Vi har foreløpig ikke fått testeksemplarer av Z2, men her kan du lese vår sniktitt på Sony Xperia Z2
HTC One (M8)
Dette er en toppspekket luksusmobil som i tillegg tar gode bilder i dårlig lys.
Fordeler
- +Svært elegant finish
- +Ekstrakamera muliggjør kule effekter
- +Meget god skjerm, fungerer også i sollys
- +Markedets beste musikkspiller
- +Støtte for minnekort helt opp til 128 GB
- +Suverent kamera for fotografering under svak belysning
- +Støtter HD-Voice
Ting å tenke på
- —Kan oppleves som litt glatt i hånden
- —Prisen er høy
- —Svakere dagslyskamera enn konkurrentene