Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC One (M8)

Nye HTC One er en ekstremt vellykket luksusmobil

Vi har testet M8, mobiltelefonen som har dobbelt kamera for ekstra effekter.

Skjerm, design og menyer

Flere har allerede et forhold til HTC One, en mobiltelefon som har høstet mange lovord for sin design. Det hadde ikke vært så unaturlig om oppfølgeren hadde hett HTC Two, men det gjør den altså ikke. I stedet heter også den nye modellen HTC One. For å unngå full forvirring har HTC valgt å kalle den nye modellen HTC One (M8), mens den gamle nå kalles HTC One (M7).

Mykere linjer

De to modellene er tilsynelatende nokså like, men HTC One (M8) – for enkelhets skyld heretter bare kalt M8 – er mykere i linjene og har en litt annen overflate enn HTC One (M7). Vi nøler ikke med å beskrive M8 som den peneste mobiltelefonen som finnes på det norske markedet i dag.

M8 har fått putedesignen HTC først brukte på Windows-mobilen HTC 8X. Det betyr at den er tykkest på midten, og så blir tynnere mot kanten. Kanten er uten sømmer, og resultatet er at telefonen både ser og kjennes tynnere ut enn den egentlig er. Hjørnene er også rundere enn på HTC One (M7) og HTC Windows Phone 8X.

Lekker overflate

Chassiset er frest ut av ett stykke aluminium, og en spesiell overflatebehandling med børsting og oljepolering gir telefonen et eksklusivt preg. På sidene av telefonen er overflatebehandlingen litt annerledes, uten børstestriper, men fremdeles i en matt og elegant finish.

På toppen av telefonen er det en spalte der HTC har felt inn en smal stripe i blank sort plast. I denne stripen ligger antenner, i tillegg til skjermbryteren som også fungerer som Ir-øye for fjernkontrollfunksjonene i telefonen.

Bruker Nano-SIM

Luken er stor nok til to Nano-SIM-kort. Kan HTC ha en dual-SIM-versjon på gang?Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

I rammen på venstre side er det en skuff med plass for Nano-SIM. Nano-SIM er de minste av SIM-kortene på markedet, et format som først dukket opp med iPhone 5, og som ellers finnes i Asus PadFone Infinity, Nexus 5, Moto X og Nokia Lumia 1520.

Fordelen med kortet er at det tar mindre plass i telefonen, mens ulempen er at det ikke er bakoverkompatibelt. Ødelegger du telefonen din kan du ikke ta Nano-SIM-kortet og putte det inn i din gamle mobil som en reserveløsning. Om ikke din avdankede mobil er en iPhone 5, da.

Det finnes riktig nok adaptere som gjør det mulig å bruke Nano-SIM i mobiler uten støtte for dette, men da må du bestille en adapter og vente på at den kommer i posten. Mobilprodusentene er lite begeistret for disse adapterene, fordi de har en tendens til å glippe SIM-kortet så det kiler seg fast eller forsvinner inn i telefonen.

Lokket over skuffen til SIM-kortet er omtrent dobbelt så bred som den behøver å være. Det er mulig at HTC har planer om en Dual-SIM-variant, og har tatt høyde for dette ved utformingen av luken.

Endelig støtte for minnekort

På høyre side er det en mindre skuff med plass til Micro-SD-minnekort. Slik støtte manglet helt på 2013-versjonen av HTC One (M7). M8 støtter minnekort opp til 128 GB.

Et slikt minnekort levert av en kjent produsent som Sandisk, kan kjøpes på nett for rundt 1400 kroner. Det finnes også tilsvarende kort til under 400 kroner, men om disse holder mål vet vi lite om.

Ladekontakten bak frem

Foran blir bak, når du setter HTC One i en universallader eller dokk.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Ladekontakten sitter under telefonen, litt til høyre for midten, og motsatt vei av hva den gjør på alle andre mobilmerker.

Ulempen med dette oppdager du om du kjøper en høyttaler eller annet tilbehør med standardutforming. Da blir HTC-telefonen stående med baksiden frem.

Også hodetelefonutgangen er plassert under telefonen. Om det er en fordel eller en ulempe avhenger av to ting – hvilken vei du helst stikker telefonen i lommen, og om du vil bruke øreplugger/hodetelefoner i kombinasjon med en universalholder, for eksempel i bilen. Mange universalholdere vil skjule lydutgangen når den er plassert slik som her.

Telefonens volumkontroll sitter på høyre side av telefonen. Den er utformet som en smal list, og er lett å betjene.

To kameraer på baksiden

Det lille kameraet måler avstander. Det tar ikke egne bilder.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Baksiden av telefonen er buet, med et stort og et lite kamera, dobbel kameradiode, en HTC-logo og to smale sorte striper (antennebånd). Utfresingen rundt åpningene til kameraoptikken og kameradioden er gjort med høy presisjon, og gir en smal stripe av polert metall mellom den børstede overflaten bak på telefonen og de litt senkede komponentene til kameraet. Det er rett og slett lekkert utført.

Design handler i stor grad om smak og behag, men valget av eksklusive materialer i kombinasjon med svært god finish og solid byggekvalitet gjør at HTC One (M8) fremstår som den mest luksuriøse av flaggskipene som har vært annonsert denne våren. Det eneste skåret i gleden er at HTC har droppet å gjøre M8 sprut- eller vannsikker.

Fantastisk skjerm

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen på M8 er ypperlig. Den er godt lesbar i strålende solskinn, og har et svartnivå og en skarphet som er rett og slett imponerende. Den har ikke bildeteknologi som kan friske opp blasse skjermbilder, slik Sony Xperia Z1 og Z2 har, men gjengir likevel bildene på en naturtro og svært god måte.

Skjermen måler 5 tommer, og har full HD-oppløsning (1080 x 1920 piksler, 441 piksler per tomme). Den er under en halv millimeter smalere enn konkurrenten fra Sony, mens den er 2,7 millimeter kortere og 1,2 millimeter tykkere.

Telefonen veier 160 gram, tre gram mindre enn Xperia Z2. I praksis oppleves de to telefonene som ganske identiske i størrelsen, og det samme kan sies om Samsung Galaxy S5, som har 5,1 tommer skjerm. Men Samsungs modell er nesten 10 prosent (15 gram) lettere enn M8.

Grensesnitt med 6. sans

Slik kan Blinkfeed-forsiden se ut.

Brukergrensesnittet på telefonen er HTC Sense 6.0, eller «The sixth Sense», som HTC ynder å kalle det. HTC har gjort over hundre endringer fra versjon 5, uten at vi kan se at endringene har gitt brukergrensesnittet noe radikalt nytt.

Blinkfeed er fremdeles på plass. Dette er en startskjerm som minner om Flipboard, og vet du ikke hva det er heller, så handler det om å få startskjermen til å minne om et magasin der du kan rulle gjennom en serie av artikler som alle er tildelt et felt på skjermen. I dette tilfellet bestemmer du selv hvilke nyhetskilder artiklene skal hentes fra, og du kan kombinere aviser og ukebladers nyheter med nyheter fra sosiale medier du er tilknyttet.

Slik kan artikler om begivenheter i internasjonal politikk stå side om side med statusoppdateringen til en du er venn med på Facebook, og et bilde av avtaleboken din slik den ser ut for dagen i dag.

Men selv om det er enklere å redigere hva som skal vises på Blinkfeed, er det fremdeles litt få relevante innholdsleverandører for norske nyheter. Men under «Norske Nyheter» kan du legge til Teknofil, så litt glede kan du jo ha av tjenesten.

Blinkfeed er ikke hovedstartskjerm på mobilen din, men ligger til venstre for denne og kan hentes frem med et sveip over skjermen.

Sanser i søvne

En nyhet i HTC Sense 6.0 på M8 er muligheten for å bruke sensorer mens telefonen «sover». Stryk fra kantene eller tapp to ganger på den mørke skjermen, og telefonen vekkes opp. Hva som dukker opp på skjermen avhenger av i hvilken retning du stryker med fingeren, og om du har låst telefonen med passord eller kodemønster.

Du kan altså åpne Blinkfeed eller hjemmeskjermen med et fingerstrøk, selv om skjermen på telefonen er sort.

Dotter i øynene

Effekten er stilig, men det samme kan ikke sies om dekselet ellers.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

HTC har utviklet et nytt deksel med skjermomslag til M8. Dette kaller de HTC Dot View. Telefonen registrerer om du legger på lokket. Da skifter den modus, slik at du kan se informasjon gjennom hullene på dekselet. Det gir et retro-preg. Du kan se hva klokken er, om du har fått meldinger, eller hvordan været skal bli, og effekten er ganske stilig.

En liten hake ved dette dekselet er at det får M8, som kanskje er verdens peneste telefon, til å bli så stygg som bare juling.

Dekselet kommer i en rekke forskjellige farger, og selges som ekstrautstyr.

Vi lot oss imponere da vi testet HTC One (M8) før sommeren:
Nye HTC One er en ekstremt vellykket luksusmobil »

HTC One (M8)
Anbefalt

HTC One (M8)

sitat"Dette er en toppspekket luksusmobil som i tillegg tar gode bilder i dårlig lys. "

Fordeler

 • Krysse av
  Svært elegant finish
 • Krysse av
  Ekstrakamera muliggjør kule effekter
 • Krysse av
  Meget god skjerm, fungerer også i sollys
 • Krysse av
  Markedets beste musikkspiller
 • Krysse av
  Støtte for minnekort helt opp til 128 GB
 • Krysse av
  Suverent kamera for fotografering under svak belysning
 • Krysse av
  Støtter HD-Voice

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kan oppleves som litt glatt i hånden
 • Bytt
  Prisen er høy
 • Bytt
  Svakere dagslyskamera enn konkurrentene