Test

Test: Samsung Pixon 12

Test: Samsung Pixon 12

Testresultater

Meget bra kamera, WLAN, GPS, TouchWiz-grensesnitt, AMOLED-skjerm, FM-radio, TV ut.
Høy pris, ikke egne taster for æ, ø og å. Begrensninger i minnet for e-post. Mangler 3,5mm a/v-utgang.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Og en hel rekke andre gode egenskaper har den også, noe vi skal komme tilbake til.

Men først en kikk på eksteriøret, som i dette tilfellet er nokså greit å beskrive. Telefonen ser ut som en mobiltelefon med stor trykkfølsom skjerm over det meste av fronten. På baksiden ser den ut som et kamera.

Full touch

Under skjermen sitter tre knapper. Dette er de vanlige telefontastene , i tillegg til en valgtast. Flere taster trengs ikke, ettersom dette er en touchmobil der alt kan styres fra skjermen. Sjermen reagerer på trykk, men er omtrent like følsom som en kapasitiv skjerm.

På siden (opp når vi tar bilder) har vi vippetasten som styrer volum, eller andre funksjoner som skal stilles opp eller ned, som zoom når vi tar bilder. I tillegg finnes en liten rund tast som tenner kameraet, og en større som fungerer som utløser.

På motsatt side finnes en låsetast som skal forebygge at vi lommeringer. Her også porten til minnekortet plassert. På toppen av telefonen er det en multifunksjonskontakt i form av micro-USB. Her kobles lader, hodesett eller USB-kabel til mobiltelefonen.

På baksiden har telefonen et svært markert kameraobjektiv som nok ser heftigere ut enn det i virkeligheten er. Objektivet er riktig nok bra til å sitte i en mobiltelefon, men her er det plassert i en stor sirkel tilsvarende de vi ser på kameraer med optisk zoom.

Det er også en blits, og en liten lampe som brukes til å blende folk så de ikke får røde øyne på bildene. Lampen kommer også godt med når vi skal ta bilder i mørket (søkelys), men det er blitsen som lyser opp motivet når vi knipser.

Kamera-look

I nederst på baksiden er det lagt inn et tykkere felt med imitert skinn (gummi). Dette får telefonen til å se mer ut som et ordinært kamera, samtidig som det gir bedre grep. I siden av telefonen ser vi en ganske bred ramme i metall.

Når det meste av fronten er dekket av en skjerm i et ripebestandig materiale, og bakdekselet er av metall, så fremstår telefonen som kompakt og solid.

Siden dette er en kameramobil har vi lagt ekstra vekt på mobiltelefonens kamerakvaliteter når vi har testet Pixon 12. Som navnet forteller er dette en mobiltelefon med 12 megapiksler oppløsning. Også andre produsenter har annonsert at de vil komme med denne bildeoppløsningen, men foreløpig er Samsung alene om et slikt produkt.

Smart auto

Fra vi trykker på den lille kameraknappen til kameraet er klart til å ta bilder tar bare et par sekunder. Men når bildet er knipset trenger telefonen litt tid før det er klart for bilde nummer to. Vi kan knipse bilder i serie, men da synker oppløsningen til 640x480 punkter.

For å åpne bildemenyen holder det at vi berører skjermen (kameraet må være aktivert). Da dukker det opp ikoner som ganske enkelt forklarer hvilke muligheter vi har. Her kan vi veksle mellom videokamera og stillbiler, samt velge noe som kalles smart auto. Sistnevnte er en funksjon der vi velger et objekt ved å klikke på det i skjermbildet. Når objektet flytter på seg følger fokuset objektet, slik at det fortsatt blir skarpt.

I en annen meny bytter vi bildemodus. Her kan vi velge enkeltbilde, skjønnhet, smilebilde, kontinuerlig (ni bilder i serie), panorama (flere bilder settes sammen til ett) eller vi kan velge ”vintage”, der bildet tones over i en sort oval ramme.

Smilebilde gjør bildet knipses automatisk når personen i søkeren smiler. Innstillingen ”skjønnhet” er vi litt mer usikre på. Et portrett vi knipset med kameraet innstilt på "skjønnhet" kunne i det minste bekrefte at funksjonen ikke gjorde underverker med undertegnede.

Scenemodus

I tillegg til bildemodus har telefonen scenemodus. Også her er det kommet til noen nye alternativer. Et av dem kalles fest innendørs. I tillegg kommer høstfarge, fyrverkeri, soloppgang, solnednedgang og stearinlys som alternativer. Ellers er det de vanlige forhåndsinnstillingene for portrett, landskap, natt, sport og strand/snø.

For den som vil gjøre innstillingene selv, har telefonen mulighet for å legge på effekter, stille hvitbalanse, sette ISO og velge fokusområde manuelt. Du kan også slå av og på funksjonen for geomerking av bildene, sette fokusområde (auto, makro eller ansiktsgjenkjenning), aktivere antiristefunksjon (av som standard) og bestemme om eksponeringsmålingen skal være sentrert, matrise eller sport.

I de fleste tilfeller er det imidlertid ikke nødvendig å gjøre noe annet enn å starte kameraet, se motivet dukke opp på skjermen, holde utløsertasten delvis nede til motivet er skarpt og så trykke til det sier ”klikk”.

Detaljrikdom

Vi har brukt kameraet på Pixon 12 både inne og ute, i godt lys og dårlig lys, til portretter og til landskapsbilder. Kameraet tar gjennomgående gode og detaljrike bilder, og selv om vi skriver ut bildene i storformat på fotopapir (A3), så skal du ha et trenet øye for å avsløre at det er brukt et mobilkamera. Resultatet kan du selv studere her.

Kameraet kan rett og slett konkurrere med mange av kompaktkameraene som finnes på markedet i dag, selv om et dedikert kamera gjerne har bedre optikk og optisk zoom.

Video

Samsung Pixon 12 kan også filme video, men som videokamera er telefonen ikke like suveren. Her er innstillingsmulighetene heller ikke så mange. Høyeste oppløsning er WVGA (720x480@30fps), og opptaksmodi er begrenset til normal, MMS og sakte film (320x240@120 fps).

Et eget program lar oss redigere video ved å sette sammen klipp og legge til ekstra lydspor. Artig, men er du opptatt av videoredigering erstatter dette på ingen måte PC-redigering.

TouchWiz

Brukergrenesnittet på Pixon 12 er TouchWiz, det samme som på Samsung Jet. De to telefonene oppfører seg også mer eller mindre som identiske. De to telefonene har samme skjerm, 3,1 tommer stor AMOLED med 480x800 punkter. Begge har GPS, FM stereoradio, WLAN og støtte for DivX/XviD/H.263/H.264/WMV/MP4/MP3/eAAC+/WMA/AMR-avspilling.

Men Pixons 12s internminne er begrenset til 150 MB. Det er litt snaut med tanke på at et bilde i full oppløsning er på omlag 3,4 MB.

Grensesnittet baserer seg på Widgets, og på denne modellen er det tre ”sider” vi kan plassere disse miniprogrammene på. I motsetning til Android, der hver Widget må finne en ledig plass, kan du her plassere dem hvor du vil, også på toppen av hverandre, og på den måten skape det totale kaos.

Telefonen kommer med en hel rekke slike miniprogrammer, som skal gjøre alt fra å holde orden på innkommende meldinger til å hjelpe oss å gå på diett eller slutte å røyke. Av de mer nyttige er applikasjonene for fototjenestene Flickr, Photobucket og Picasa (dette er tross alt en kameramobil) og Youtube og Facebook. Sistnevnte er på rekordtid blitt verdens største tjeneste for deling av bilder på nett.

Tastatur

Å skrive tekstmeldinger på en mobiltelefon uten taster er ikke lenger like uvanlig som det var for kort tid siden. Med stadig bedre respons fra skjermtastaturene er det snart bare de som insisterer på å tekste i blinde – eller mens de kjører bil (fy og skam!) – som insisterer på at det må være fysiske taster å knotte på.

Skjermtastene på Pixon 12 er gode, og ordboka fungerer godt. Her finnes også mulighet for tekstgjenkjenning, men dette fungerer ikke like godt.

Den store svakheten med tastaturet er at det ikke finnes æøå på qwerty-løsningen. Det hjelper ikke å holde på A-knappen i håp om at det skal dukke opp noen alternativer. I stedet må vi sette på T9 og bruke ordforslagene som inneholder de norske tegnene. Om Samsung leter etter forbedringer de kan gjøre i neste software-oppgradering, så er det herved overbragt.

Java

Telefonen leveres med flere Java-spill installert, og ytelsen er god. Men spillene, som kommer fra Digital Chocolate, Electronic Arts og Gameloft er prøveversjoner med begrenset vanskelighetsgrad eller varighet. Så er dette heller ikke først og fremst en spill-mobil.

Bare spillet ”Rollercoaster” er tilgjengelig uten forbehold.

Lyd

For de som vil bruke mobiltelefonen til å ringe med er det heller ikke noe å utsette på Pixon 12. Lydkvaliteten er god, og muligheten for å synkronisere epost, kalender og adressebok mot servere som Microsoft Exchange Server vil nok gjøre telefonen populær også blant mange businessbrukere.

E-posten har imidlertid den kjedelige svakheten at det tildelte minnet er svært begrenset. Dermed vil de fleste som bruker e-post aktivt måtte nøye seg med å ha et begrenset utvalg av post på mobiltelefonen. Det betyr at vi jevnlig må rydde opp i postkassen for å hindre at minnet går fullt.

Når telefonen bare kan vise et begrenset antall meldinger burde det være mulig å sette den til å ”slette” bakfra. Da mener vi ikke ”å slette” i betydningen ”fjerne fra server”, men å slutte å vise de eldste e-postene for å gi plass til nye. Og om vi så kunne lagret viktige meldinger på minnekortet hadde problemet stort sett vært løst. Er du avhengig av å kunne søke gjennom et e-postarkiv som ligger på en sentralisert server er dette uansett ikke mobiltelefonen for deg.

Musikkspilleren på Pixon fungerer bra, men her er ikke noen 3,5mm A/V-kontakt. Den savner vi også for å kunne koble til en TV uten å måtte handle spesialkabel.

Kostbar

Prisen på Samsung Pixon 12 viser også tydelig at dette er et produkt som ligger i det øvre sjiktet. På nett annonseres telefonen til priser mellom 5000 og 6000 kroner, og på dette nivået finnes det mange svært gode mobiltelefoner. Men ingen av dem har like godt kamera som Pixon 12. Det vet Samsung også.

Som kameramobil fortjener Pixon 12 unektelig toppkarakter. Men svakheten med norske tegn, og forholdene vi omtalte rundt e-postleseren gjør at vi ender på en sterk femmer.