Til hovedinnhold

Samsung Galaxy S

Samsung Galaxy S

Testresultater

Stor Super-AMOLED-skjerm, fungerer som wi-fi-ruter, bra integrering av sosiale nettverkstjenester, bra kamera, bra lyd, god batterikapasitet, raskt mobilt bredbånd, god nettleser.
Ingen trackball eller navigasjonspiler. Ikke fotolys. Ikke egen kameratast.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Den ser ut som en litt forstørret iPhone 3GS, men kjører operativsystemet Android 2.1, også kjent som Eclaire. En nyere versjon er på vei, og Samsung lover at du skal kunne oppgradere til versjon 2.2 (Froyo) så snart den er klar.

Design

Samsung Galaxy S er i størrelse ikke så helt ulik HTC HD2. Men den er litt høyere, litt tynnere, og noe smalere. Det at telefonen har runde sider og er avrundet også i hjørnene, gjør at den går greit ned i de fleste bukselommer. Vi er imidlertid litt bekymret for hvordan den store og flate telefonen skal trives sammen med nøkler og lommerusk, og hadde gjerne sett at den kom med en eller annen form for beskyttelse.
Vi har ikke funnet noen spesielle svakheter i konstruksjonen, men vil likevel fraråde deg å gå med Galaxy S i baklommen.
Midt under skjermen finnes en menytast, og på hver side av denne er det trykkfølsomme felter der du kan åpne undermenyer eller gå tilbake til forrige handling.
På høyre side har telefonen en hovedbryter som også brukes for å tenne og slukke skjermen. På høyre side finnes en volumtast.
På toppen er det et hull der du kan koble til en kabel for å overføre skjermbildet til en TV eller projektor. Her kan du også koble til hodetelefoner eller øreplugger. På toppen sitter også MicroUSB-porten, som brukes både for PC-tilkobling og som ladekontakt. Denne åpningen er beskyttet av et lite plastlokk som kan skyves til siden.
Galaxy S har en glatt bakside med en liten forhøyning nederst på telefonen. Hva hensikten med denne forhøyningen er skal være usagt. Noen praktisk nytte har den ikke, så antakelig er den der for å gi rom for noe som skjuler seg inne i telefonen.

Skjerm

Skjermen er med sine 4 tommer noe mindre enn skjermen på HD2, som måler 4,3 tommer. Men den er likevel betydelig større enn skjermen på iPhone (3,5 tommer) eller på Samsung Wave (3,3 tommer). Teknologien som er benyttet kalles Super AMOLED, noe som betyr at hvert enkelt av de 480 x 800 skjermpunktene har sin egen ”lampe”, og at berøringssensorene er integrert i panelet i stedet for å ligge i et eget glass-sjikt på toppen.
Det finnes ingen mobiltelefon med en skjerm som kan måle seg med skjermen på Galaxy S. Nye iPhone 4 kommer nær, men særlig når vi skal se film eller bilder med mørke partier, så er Galaxy S overlegen.

Grensesnitt

Samsung Galaxy S har brukergrensesnittet TouchWiz 3.0. Det betyr at den i praksis oppleves på omtrent samme måte som Samsung Wave, til tross for at sistnevnte har Samsungs eget operativsystem, Bada.

Samsung har sju startskjermer plassert side ved side. Hovedskjermen ligger lengst til venstre, og er den du kommer tilbake til når du taster på menytasten. Ellers kan du bla fra side til side ved å stryke over skjermen. 

På startskjermene kan du plassere snarveier og ikoner etter eget ønske. I utgangspunktet finnes det et søkefelt for Google, som også brukes for å finne innhold som ligger på mobiltelefonen. Løsningen gjør det raskt å slå opp en kontakt, finne en låt i musikkbiblioteket, søke etter en e-post med et spesielt innhold og så videre.

Det er enkelt å tilpasse sidene med det innholdet du ønsker. Trykk og hold på et ledig område, og du får opp en meny hvor du kan velge mellom snarveier, widgeter, Samsung-widgeter, mapper og bakgrunner. Som snarvei kan du velge alt fra bokmerket i boka du leser, til målet for en biltur. Sistnevnte virker riktig nok ikke før Google åpner for navigasjon også for norske Google Maps-brukere.

Kjapp

Galaxy S er en svært rask mobiltelefon. Responsen på den kapasitive skjermen er god, og qwerty-tastaturet er faktisk mulig å betjene enten vi skriver i bredde- eller høydeformat. Her finnes også tegnene æ, ø og å på egne taster. Men for å få plass til disse er en del tegn lagt inn som tilleggsvalg. Det betyr blant annet at du ikke kan sette komma i teksten uten først å måtte skifte til numerisk tastatur. Du kan også velge at telefonen skal ha T9-tastatur.

Den store skjermen kommer godt med når du skal taste ned fingrene. En oppdatering av telefonen skal dessuten gi den nye skriveteknologien ”Swype”. Når denne er på plass skal du kunne skrive lynraskt ved bare å feie fingeren innom bokstavene i ordet du skal skrive. Vi har testet den engelske varianten, og ble overrasket over hvor godt det fungerte. Den norske versjonen skal være ferdig utviklet, men foreløpig er den altså ikke tilgjengelig på salgseksemplarene av telefonen.


Surfebrett
Galaxy S fungerer utmerket til nettsurfing. Det går raskt å laste ned innhold, og skjermoppdateringen er kjapp. Zoom-funksjonen er den samme som på iPhone, hvor du kan zoome inn eller ut ved å knipe eller sperre med to fingre på skjermen. Vi liker at vi slipper å vente på at telefonen skal reagere når vi zoomer. Det gjør zommfunksjonen svært presis, enten vi nå zoomer på nettsider eller i telefonens bildegalleri.
Galaxy S støtter mobilversjonen av Flash, men skal med tiden også kunne brukes på nettsider med fullverdig Flash. Sistnevnte krever en oppgradering til Adroid 2.2, som Samsung vil gjøre tilgjengelig for alle som har galaxy S.

Kamera

Kameraet på Galaxy S virker ikke imponerende på papiret, ettersom det mangler fotolys. Fem megapiksler bildeoppløsning gir den heller ikke stort i konkurranse med de mer rendyrkede kameramobilene. Bildekvaliteten er det likevel lite å utsette på, og du kan skrive ut i A4-format med et helt akseptabelt resultat.

Kamerainnstillingene er enkle, og all betjening skjer via den store skjermen. Men skal du ta selvportrett vil du nok savne den dedikerte kameratasten. Nå må du fomle i blinde etter en utløserknapp som det er umulig å føle seg frem til.

Videokameraet i Galaxy S gjør opptak med HD-oppløsning. Men selv om telefonen har en rask prosessor, så blir det enn del hakking i bildet når bevegelsene blir store.

Spesielle egenskaper

Samsung har lagt inn en del funksjoner på Galaxy S som vi ikke finner på andre mobiltelefoner med Android. En av disse er muligheten for å ringe eller sende SMS direkte ved å stryke fingeren mot høyre eller venstre over kontaktens navn. Samsung har også gitt telefonen noe de kaller Social Hub, som er et samlingspunkt for alle typer kommunikasjon mellom deg og kontaktene dine.

Ved å kombinere sosiale nettsteder, online fotoalbum og telefonens kontaktregister, er det blitt lekende lett å skaffe oversikt over hvilke aktiviteter dine venner ønsker å dele. På samme måte kan du enkelt dele dine bilder, videoklipp eller statusoppdateringer fra mobiltelefonen.

Samsung har lagt til programvare som gjør det mulig å åpne og redigere filer i formatene Word, Excel, PowerPoint og PDF. Her finnes også en meget god e-bokleser fra Aldiko, funksjonen All Share, som lar deg hente dele og formidle multimedieinnhold mellom ulike DLNA-enheter i hjemmenettverket. DLNA er en standard for overføring av multimedieinnhold innefor et avgrenset nettverk.

Videre finner vi en funksjon som heter Daily Briefing, som henter nyheter, aksjekurser og værvarsel fra internett. Dermed kan du starte dagen med en kjapp oppdatering på de viktigste hendelsene uten at du trenger å bytte fra program til program.

Her finnes også en dagbok som minner om HTCs Footprint, der du tar et geomerket bilde og legger til den informasjonen du måtte ønske. Dagboknotatet kan enkelt lastes opp til Facebook eller Twitter.

Av andre funksjoner det er verdt å nevne er Google Goggles, som lar deg gjøre søk på Google ut fra bilder du tar, Write and Go, som er et program for raske notater, og selvsagt Samsung Apps. Dette er en applikasjonsbutikk på linje med Google Markets, men det er altså bare Samsung-eiere som slipper inn i butikken.

Samsung Apps

Utvalget av Samsung-applikasjoner er foreløpig nokså skralt. Her finner vi 5 gratisprogrammer. Road SMS skal gjøre det mulig å skrive SMS uten å snuble, ved at du ser et kamerabilde av omgivelsene som bakgrunn for bokstavene når du taster. Løsningen er ment for fotgjengere, ikke bilister!

Vlingo er et program som lar deg styre en rekke funksjoner ved hjelp av talekommandoer (engelsk). Her finnes også Robert Parkers vinguide, Facebook for Samsung og bilspillet Asphalt 5. Andre applikasjoner var ikke tilgjengelig da vi testet Galaxy S.

Musikk

Musikkspilleren i Galaxy S er god, med bra oversikt over spillelister, album, artister, låter og annen relevant informasjon. Her er også en equalizer som lar oss justere lydbildet (forhåndsdefinerte innstillinger). Ørepluggene som følger med er greie nok, men er du kresen så kan det lønne seg å bytte til et hodesett som gir litt fyldigere lydbilde. Vi hadde også problemer med å få musikkspilleren til å sortere musikken etter artist på et 16 GB minnekort. Telefonen ga beskjed om at den ikke hadde nok plass i musikkdatabasen.
Samsung har laget et nytt PC-program som gjør det enkelt å overføre innhold til og fra mobiltelefonen.
Galaxy S er antakelig den heftigste mobiltelefonen på det norske markedet nå. Men det kan likevel være verdt å sjekke disse alternativene:
Apple iPhone 4. En mobiltelefon som har fått mer omtale enn Galaxy S. Den finnes foreløpig ikke i ordinært salg i Norge, men kommer i løpet av sommeren.
HTC Desire. Denne har mange av de samme egenskapene som Galaxy S. Litt mindre skjerm.
Sony Ericsson Xperia X10. X10 har en like stor skjerm, men en enklere skjermteknologi gjør telefonen billigere. Har en eldre versjon av operativsystemet Android, men skal kunne oppgraderes til 2.1.

Bildeeksempler

Testresultater

Stor Super-AMOLED-skjerm, fungerer som wi-fi-ruter, bra integrering av sosiale nettverkstjenester, bra kamera, bra lyd, god batterikapasitet, raskt mobilt bredbånd, god nettleser.
Ingen trackball eller navigasjonspiler. Ikke fotolys. Ikke egen kameratast.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Stor Super-AMOLED-skjerm, fungerer som wi-fi-ruter, bra integrering av sosiale nettverkstjenester, bra kamera, bra lyd, god batterikapasitet, raskt mobilt bredbånd, god nettleser.
Ingen trackball eller navigasjonspiler. Ikke fotolys. Ikke egen kameratast.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse9,9 x 64,2 x 122,4 mm
Vekt114 g
Standby-tid625-750 timer (2G-3G)
Taletid6,5 / 12,9 timer (3G/2G)
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, versjon 3.0 m GAP, SSP, SDAP, HSP, HFP1.5, A2DP, AVRCP, SPP, DUN, FTP, SAP, BPP, OPP, PBAP,
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget bra skjermtastatur
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Active Sync
Sosiale tjenesterGodt integrert
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMangler lys og kameratast
Bildegjengivelse inneBra ved jevn belysning
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 Mp
VideoopptakJa Ja, HD 720p
Skjermstørrelse460 x 800, 4 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet8/16 GB
Støtte for minnekortMicroSD opp til 32 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2/5,76 (Mbps ned/opp)
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANJa Ja, DLNA og ruter-funksjon
GPSJa Ja - navigasjon medfølger ikke
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn suveren mbiltelefon med drømmeskjerm
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignStilig, men litt kjedelig
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilAndroid, Java J2ME
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi0,23 W/Kg
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchKapasitiv, meget bra respons0

Konklusjon

Testresultater

Stor Super-AMOLED-skjerm, fungerer som wi-fi-ruter, bra integrering av sosiale nettverkstjenester, bra kamera, bra lyd, god batterikapasitet, raskt mobilt bredbånd, god nettleser.
Ingen trackball eller navigasjonspiler. Ikke fotolys. Ikke egen kameratast.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Etter å ha brukt Galaxy S en stund, oppleves det som en nedtur å hente frem de andre mobiltelefonene vi disponerer. Den store og klare skjermen har gitt et solid inntrykk.

Brukergrensesnittet er enkelt, batterikapasiteten er god, og lydkvaliteten ved samtaler er helt strålende.

Vi bruker Facebook aktivt, og Twitter en gang iblant. Vi har latt andre låne vår 3G-forbindelse ved å sette opp telefonen som Wi-Fi-ruter, og vi har knipset en hel del bilder. Dessuten har vi sett film i DivX-format på flyet, og vi har holdt oss oppdatert på e-post fra trange daler i Vesterålen. Alle disse oppgavene har Galaxy S løst på en utmerket måte.

Det eneste vi har å utsette på denne modellen er at den mangler kameratast og fotolys, at den ligger høyt i pris, og at den mangler en fullverdig navigasjonsløsning. Dessuten savner vi en mulighet for presis plassering av tekstmarkøren. Nå blir det lett bom når vi skal inn i en tekst for å rette opp en skrivefeil.

Vi har også opplevd at musikkspilleren avslutter når vi forsøker å sortere musikken på et av våre 16 GB minnekort etter artist.

Men dette er bagateller vi kan leve godt med. Galaxy S er en utmerket mobiltelefon og vi nøler ikke med å gi den terningkast 6.

Les også
Galaxy S-oppdatering snart klar?
Les også
Galaxy-eiere kan få alt slettet
Les også
Her får du kjøpt Android-spill
Les også
Vi pakker ut Galaxy S
Mer om
annonse