Tek.no

Test

De døde går igjen!

20 Okt 2010 14:34

Anmeldelse

Du våkner opp en dag og verden har gått til helvete – overalt rundt deg løper hjernedøde zombier hvis eneste ønske er å sette tennene i deg! Dette opplever en sykesøster, en politimann og en rekke andre mennesker som søker tilflukt og barrikaderer seg i et lokalt kjøpesenter. Senteret blir snart beleiret av en stadig større berme, og våre helter må finne på noe for å overleve i disse mildt sagt ugjestmilde omgivelsene.

I 1978 kom Dawn of the Dead av George A. Romero ut på kino og har siden blitt regnet som en av de mest innflytelsesrike zombiefilmene i filmhistorien. En nyinnspilling var selvsagt uunngåelig og i 2004 dukket denne opp, i regi av Zack Snyder (300, Watchmen). Filmen ble en kjempesuksess med god inntjening på kinomarkedet. Blant rollene finner vi Sarah Polley, Ving Rhames og Mekhi Phifer.

God stemning

Nyinnspillingen av Dawn of the Dead kunne ha vært en tafatt, trist og tanketom affære, men har i stedet blitt en engasjerende og livlig fortelling. Alt dette er takket være at filmen er velregissert, vellagd og velspilt. Stemningen og tempoet i filmen er lagd på en måte som gjør at vi blir kvalt og får pustepauser med akkurat passe jevne mellomrom, og dette er slettes ikke selvsagt på film.

Premisset i filmen er at hele verden hatt gått ad undas og kjøttelskende zombier er ute etter de få friske overlevende som er igjen. Dette skaper en alvorlig følelse av paranoia og det å bli forfulgt, og passer som hånd i hanske når man i tillegg blir beleiret av en zombiehær. Det fargerike persongalleriet som ender opp på senteret gir grobunn for diverse konflikter og spenning innad i heltegruppa, og sørger for en intern spenningskomponent i tillegg til den eksterne, som er de utallige zombiene utenfor.

Adrenalinrush

Skuespillet fremstår riktignok ikke som Oscar-materiale, men aldri under noen som helst omstendighet har dette vært intensjonen heller. Det vi blir lovet er blod, gørr og spenning, og det får vi også med den stadig tilbakevendende og vemmelige følelsen av at det når som helst kan oppstå en inntrenging i kjøpesenteret.

Det er adrenalinet som skal dukke opp hos oss under denne filmopplevelsen, og det gjør det også fordi zombiene virker troverdige og persongalleriet forøvrig også gjør det – til tross for visse stereotyper. Dette er ikke noe annet enn en "jovial" berg-og-dalbane som skal gi oss litt spenning og virkelighetsflukt, og fungerer ypperlig til nettopp dét.

Konklusjon

Dawn of the Dead er en svært god spenningsfilm med zombier som hovedingrediens. Regien føles inspirert og tar publikums behov for adrenalin og pusterom på alvor. Resultatet blir en drivende flott film med riktige mengder av skrekk, spenning og humor som balanserer hverandre perfekt.