Til hovedinnhold

Test av Apple MacBook

Test av Apple MacBook

Testresultater

Billigste bærbare Mac, bra ytelse
Litt plastikk, blir fort merker, mangler minnekort0

Flere lurte på hva som kom til å skje når Apple tidligere i år oppgraderte 13-tommeren sin til å bli en del av Pro-serien. Ville den hvite, litt enklere versjonen etter hvert avgå med døden? Men Apple lot den leve litt til. Faktisk valgte de å oppgradere den i høst. Samtidig de satt ned prisen. Terskelen for å ta et steg inn i det forlokkende Apple-universet ble brått ennå lavere.
For 7 990 kroner er ikke mye. Riktignok er det en del penger hvis du sammenligner med en hvilken som helst Windows-bærbar. Men det har alltid kostet å være Apple-kar. Men nå er det billigere enn noensinne. Sant nok - du har en liten mulighet til å kjøpe en Mac mini til under 5 000 kroner, men da trenger du tross alt skjerm, tastatur og mus i tillegg. Mange i Apple-fanskaren vil uansett si at den brukeropplevelsen som følger med Apples maskiner er mer enn verdt de ekstra kronene.
Nytt eller ikke nytt
Selv om det karakteristiske hvite utseende ikke er endret nevneverdig er det skjedd litt på designsiden. Hvorvidt det er nytt eller ikke er imidlertid vanskelig å si. For det som har skjedd er stort sett det samme som har skjedd med Pro-serien. Ikke minst har den blitt skåret ut av ett stykke plast, på samme måte som MacBook Pro er skåret ut av ett helt stykke aluminium. Det medfører få skruer eller åpninger, og gir en langt mer solid følelse enn tidligere. Tilkoblingsmuligheten er litt færre og iSight-kameraet er blitt rundt i stedet for firkantet.
Designet er som nevnt derfor ganske likt det vi har sett på MacBook Pro-maskinene. Bare hvitt. Og plastikk. Det er helt sikkert feil å kalle det plastikk, for det har sikkert et fancy fremmedord som høres langt mer profesjonelt ut.


Allikevel er det vanskelig å sitte på denne maskinen og ikke kalle den plastikk. For det er slik den føles. Plastikk hele veien. Det litt eksklusive fra Pro-serien er byttet ut med en litt mer leketøysaktig følelse. Men her begynner vi å bevege oss ut i subjektive synsinger som vi bør holde oss for gode til.
Vi er derimot nødt til å kommentere hvor lett det blir riper eller merker i den hvite finishen på produktet. Vår MacBook har ligget relativt pent i en veske til og fra jobb. Den er tatt med fra møterom til pult. Generelt sett er den behandlet slik en maskin til åtte lapper skal behandles. Allikevel ser den ut til å ha blitt voldtatt. Uholdbart etter noen uker.
Imponerende teknologi
Av tilkoblinger er Apples nyeste MacBook utstyrt med nettverkstilkobling, to USB-porter, en minijack-port og en mini Display-port. Da var venstre side oppsummert. På høyre side er det bare en SuperDrive. Maskinen er altså utstyrt med det meste av det som trengs. En stor mangel er at det ikke er en innebygd minnekortplass. For en maskin som i det store og hele er beregnet på et publikum som surfer og legger inn bilder burde det helt klart vært funnet plass til dette.

I forhold til forrige modell er det forøvrig tre store forskjeller. Det er helt tydelig at Apple har tatt teknologi og design fra de andre modellene. For nå er også batteriet på den minste modellen av samme typen som hos storebrødrene. Det betyr blant annet at det ikke enkelt kan byttes ut. Fordelen er imidlertid vesentlig bedre levetid. Vi opplevde omtrent samme levetid som i MacBook Pro 13-tommer, der vi var ekstremt fornøyd med batteriet.

Samtidig er skjermen er bedre enn hos sin hvite forløper. Allikevel er den ikke av samme kaliber som på Pro-serien. Skjermen er utvilsomt veldig bra, men den virker bare ikke like lyssterk som hos de litt dyrere modellene. Oppløsningen er på beskjedne 1280 x 800 punkter, men det er litt av prisen som må betales for en såpass liten og portabel maskin.


En annen oppgradering er at den har fått den samme pekeflaten av glass som resten av de bærbare Apple-maskinene. Denne har vi etter hvert en liten tilvenningsprosess nå blitt vant til. Fordelene overstiger da også eventuelle ulemper, og alle mulighetene den gir er en befriesle.
En liten tøffing
Når det gjelder ytelsen på denne maskinen må vi si at den er mer enn velegnet nok til å gjøre det som forventes av den. Ikke minst fordi den har de samme spesifikasjonen som 13-tommeren i Pro-serien. Det til en pris som ligger 2 000 kroner under.
Det gjør at det sannsynligvis er det gunstigste tidspunktet å kjøpe en startmodell som MacBook på nå. For Apple kommer ikke til å la denne og tilsvarende Pro-modell ha samme spesifikasjoner lenge. Det betyr at Pro-serien sannsynligvis vil oppgraderes til Core i5 og i7-prosessorer i løpet av vårparten. Da vil ikke MacBook se ut som et like godt kjøp.
Konklusjon
Apples univers er behagelig å være i og for de som vil inn i dette universet finnes det ikke noen billigere løsning. Samtidig er nok dette tidenes gunstigste tidspunkt å kjøpe denne maskinen påse. For om et halvt år vil nok ting se betraktelig annerledes ut.


Samtidig er det viktig å passe på at du får det du er ute etter. For er du ute etter en bedre skjerm, minnekortplass og ikke minst et langt mer holdbar deksel bør du gå for MacBook Pro. 13-tommeren i den serien koster tross alt bare et par tusen mer og det kan være en fordel å bli hjemme noen helger fremover for å spare opp til denne istedet.
Apple MacBook er en veldig kompetent maskin, med imponerende ytelse til en billig penge, spesielt til Mac å være. Allikevel gjør et litt plastikkaktig og lite holdbart deksel, samt mangelen av minnekortplass at den ikke når helt opp. Men den er et veldig godt kjøp.
Internett: www.apple.no/macbook
Pris: Fra 7 990 kroner

Bildeeksempler

Les også
Test av Apple Magic Mouse
Les også
Alle høstens mobiltester
Les også
Test av Apple MacBook Pro 13"
Les også
Test av Apple Macbook Pro 17"
Mer om
annonse