Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Zenbook UX303LN

Kraftig og tøff «på farten»–PC

Trodde du at du ikke kunne spille på ultrabærbare, må du tro om igjen.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Hovedside

Når du skal velge deg ut en ny portabel følgesvenn er det logisk å spørre seg selv hva maskinen skal brukes mest til. For mange er det kontoroppgaver og nettsurfing, for andre tunge 3D-spill. Men så var det disse stakarene i midten da, de som gjerne skulle hatt i pose og sekk, eller i alle fall en bærbar som er både tynn og kraftig.

Det er akkurat denne gruppen Asus sikter seg inn på med sin rykende ferske Zenbook UX303LN. Dette er en ultrabærbar, men la ikke skinnet bedra deg et sekund. Den er nemlig ingen kontorpingle selv om den er tynn som en flis, og kan faktisk fungere som en halvveis potent spillmaskin for deg som ikke setter de aller høyeste kravene.

Siden Asus UX303LN kommer med et dedikert grafikkort er den noe dyrere enn andre tilsvarende tynne maskiner med en prislapp på tett oppunder 11 000 kroner ifølge vår Prisguide-tjeneste. Den ekstra grafikkytelsen kan være verdt det for mange, men la oss se på maskinens ytre egenskaper før vi gå inn under huden på den.

Har useendet med seg

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus Zenbook UX303LN består nesten utelukkende av aluminium. Dette gjør at maskinen fremstår som både tidsriktig og solid, samtidig som vekten holdes nede. Hele maskinen veier inn på knappe 1,5 kilogram, noe som skulle gjøre den til en perfekt kompanjong for deg som er mye på farten. Maskinen måler to centimeter i høyden, men designet dens skaper en illusjon om at den blir tynnere mot fronten.

Topplokket har fått Asus spunnede metall-finish, som minner om årringene på en trestubbe og skal vise at vi her har å gjøre med en Zenbook – som er selskapets kvalitetsbærbare i det aller øverste sjiktet.

Utgaven vi har til test kommer i fargen Smokey Brown, og vi innrømmer glatt at vi synes Asus nyeste har stil. For å ta vare på maskinen har Asus lagt ved et ganske så lekkert beskyttelsesetui.

Ikke en piksel i sikte

I prissjiktet forventer vi topp notch skjermer, og vi kan i alle fall krysse av på kravlisten vår når det kommer til pikseltetthet og oppløsning. På den 13 tommer store skjermen har Asus presset inn 3200 x 1800 bildepunkter. Dette er nok til av vi ikke klarer skjelne enkeltpunkter på skjermen fra normal sitteavstand.

Hva angår fargenøyaktighet er vi ikke like imponerte. Selv om IPS-paneler gjerne skal gi de beste fargene, innfrir ikke det som sitter i Asus-maskinen fremfor oss. Gulfargen vi får servert ser for eksempel sennepsgul ut, nesten på kanten til brun.

Innsynsvinkelen er derimot topp, og skjermen er relativt lyssterk, selv om vi aller helst skulle sett den stråle noe mer der vi sitter i opplyste lokaler med store vinduer bak oss – noe som udiskutabel fører til en del reflekser i den svært blanke skjermen.

Grei lyd

Diskanten høres innesperret ut ved siden av en MacBook Pro Retina, og Asusen spiller ikke like livlig. Den har heller ikke en like kontant bass som vi skulle ønsket oss og spiller ikke like høyt som den også aluminiumskledde konkurrenten ved siden av. Godt gjør den det nok likevel til både et par-tre YouTube-klipp og til en film i ny og ne. Det er dog greit å merke seg at den ikke er best i klassen på lyd.

Når selv ikke skitne triks duger

Som vi nevnte helt i innledningen kommer den hengslete karen fra Asus med et dedikert grafikkort. Dette gir penere spill, men kan også nesten uten unntak kobles direkte til øredøvende støy for ørene våre. Vi klarte imidlertid, til vår store overraskelse, ikke å fremprovosere annet enn et jevn sus fra vår testmaskin. Og vi la oss virkelig i selen. Selv med skitne triks, som et pledd godt tullet rundt seg og vår ubarmhjertige testapplikasjon for grafikkytelse, 3DMark, på full guffe klarte vi å tvinge viftene opp i en hastighet som skape særlig støy. Virkelig Zen levert av vår Zenbook.

Godt tastatur

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En ultrabærbar må regne med å tåle ganske mange tusen trykk på tastaturet før det takker for seg, og det tror vi Asus var klar over da de laget Zenbook UX303LN. Like viktig er det også at tastaturet skal være behagelig å bruke, og også her innfrir kameraten vår. Hver tast har noe lenger vandring enn andre ultrabærbare typisk har, men vi setter pris på dette da det gir en bedre skrivefølelse. Tastene er ikke like kjappe som på Lenovos AccuType-tastatur, ei heller like kontante som de Apple bruker på sine MacBooker, men de plasserer seg absolutt et sted i riktig ende av vår topp 10-liste.

Styreflaten av glass er også helt grei. Pekeren flyter fint dit du vil ha den brorparten av tiden, men ved flerberøring hopper den ofte over stokk og stein. Dette til tross for at du har godt med boltreplass til fingrene dine. Å knipe ringfinger og langefinger sammen for å forstørre eller forminske er en hakkete opplevelse. Tilsvarende gir tofingerrulling, selv om animasjonen i dette tilfelle er jevn og fin, ofte et litt tilfeldig resultat hvor du enten ruller for langt eller for kort. Her kan Asus gløtte over mot Acer– eller Apple-leiren for tips. Pekeplaten lager dessuten en skikkelig hard og plastlignende lyd når den trykkes ned, så det er noe du vil lære deg å unngå.

Den hakkete forstørringen er noe vi dessverre finner igjen i den berøringsvennlige skjermen. Forstørrelse og forminskning skjer trinnvis, og ikke jevnt som på tilsvarende Lenovo- og Acer-maskiner. Rulling går imidlertid nær fløyelsmykt for seg, men å bruke berøringsskjermen aktivt tror vi ikke at vi kommer til å gjøre på denne modellen. Skjermen gir nemlig alt for lett etter når du trykker mot den, og vi liker berøringsfunksjonen best på modeller som Lenovos Yoga-serie hvor du kan legg skjermen flatt eller mot noe. Slik drar den ingensteds når du berører den.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

God på porter

Zenbook UX303LN tar imot det meste utstyret ditt med enkelhet og vi har spesielt sansen for at den kommer med tre USB-porter av den raske USB 3.0-typen. Dermed kan du fint koble til både et eksternt tastatur og en mus, samtidig som du har mulighet til å overføre filer fra en minnepinne eller ekstern harddisk. En minnekortleser som tar SD-kort er også kjekk å ha. Videre kan du koble maskinen opp til en ekstern skjerm ved hjelp av enten HDMI- eller DisplayPort-utgangene som er i full størrelse. Ingen adaptere her altså.

Et arbeidsjern

Den sølvgrå aluminiumen skjuler en Intel Haswell-prosessor av typen i7 som til vanlig kjører med en frekvens på 2 GHz men som kan øke til 2,8 GHz ved behov. I HandBrake, som er en av våre testapplikasjoner for å måle prosessorytelse, viser den gode takter der den koder om og komprimerer en filmfil for oss på 21 minutter.

På prosessorbrikken sitter det en integrert grafikkløsning som tar seg av tegningen av skjermbildet mens du ikke spiller eller bruker tunge 3D-applikasjoner. Da tar nemlig den tidligere nevnte dedikerte grafikkbrikken over, som går under navnet 840M og stammer fra skjermkortprodusenten Nvidia.

Ikke overraskende gjør Zenbooken vår det svært godt i vår spilltest. Den knuser alle maskinene innen samme prisklasse, og grunnen er selvsagt at de andre kun har integrert grafikk som er laget primært for langt enklere oppgaver og ikke 3D-spill. Med over 40 bilder i sekundet i full-HD-oppløsning kan du forvente en relativt god spillopplevelse i Far Cry 2. Om du vil spille nyere og mer krevende spill kan du fint prøve deg på dette, men da i litt lavere oppløsninger hvis du vil opprettholde en god bildeflyt. De aller nyeste stortittlene ville vi nok holdt oss et stykke unna. Nvidias 840M-brikke leverer solid til å sitte i en liten bærbar, men er langt fra noen kraftkar når vi sammenligner med de store gutta.

Velutstyrt

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selv om vi oppbevarer stadig flere filer i skyen er det altid greit å ha nok plass på maskinen vår til programmer, bilder, noen musikkfiler og et par spill. Zenbook UX303LN kommer heldigvis med en svært rask 256 gigabyte stor SSD. I tillegg til at både Windows og alle programmene dine starter lynraskt med en SSD, har den ingen skjøre mekaniske deler som kan gå i stykker, slik som er tilfelle med en mekanisk harddisk.

Ellers har maskinen åtte gigabyte med arbeidsminne, noe som lar deg ha flere programmer og nettleservinduer oppe samtidig uten at maskinen begynner å gå tregere. Om du liker å bruke mye tid på nettet er det greit å vite at Asus' ultrabærbare har fått den raskeste trådløse nettverkskommuikasjonen som finnes, så nettsider vil laste svært raskt om du også har en trådløs ruter av nyere kaliber.

Vi setter pris på at Asus, i motsetning til enkelte andre ultrabærbar-produsenter, enkelt lar deg bytte både minne og SSD-lagring.

Ingen liker å drasse på en lader når de først har kjøpt en lett og tynn bærbar som innbyr til å bli tatt med rundt til hvor det skjer. Stadig flere ultrabærbare klarer å holde koken en hel arbeidsdag uten påfyll, men akkurat her er ikke Zenbook UX303LN best i klassen lenger. Den er faktisk dårligst blant maskinene vi sammenligner den med, og skylden legger vi på de kraftige komponentene og batteriet. Både prosessoren og grafikkløsningen - til tross for at sistnevnte ikke er aktiv med mindre den trengs - spiser mer strøm enn svakere maskinvare. Batteriet er imidlertid ikke dimensjonert opp for å ta høyde for dette, og med sine 50 wattimer ender vi opp med en ultrabærbar som «bare» holder koken i 4 timer og 15 minutter i vår videoavspillingstest. Om du bruker maskinen til kontoroppgaver og lett nettsurfing kan du nok på en annen side strekke levetiden opp i mot 6 timer.

Konklusjon

Designet er både stilrent og tøft, vektnålen holder seg godt innenfor hva som er akseptert for en ultrabærbar, og den generelle byggkvaliteten virker å være høy.

Vi sendte Asus Zenbook UX303LN ut på catwalken:
Se flere bilder av maskinen »

Skjermen er svært høyoppløst og har god innsynsvinkel, men har store problemer med fargegjengivelsen – spesielt gult. Vi håper Asus kan fikse akkurat dette med en fastvareoppdatering. Skjermen er ellers svært blank, og refleksene kommer titt og ofte på besøk, selv ved maks lysstyrke.

Tastaturet har litt ekstra vandring og god demping, noe som gir en god skriveopplevelse. Pekeplaten kan finne på enkelte sprell, som å høyreklikke når vi ønsket å venstreklikke, men får absolutt bestått likevel. Med en glassflate er den behagelig å bruke. I likhet med pekeplaten gir berøringsskjermen en litt hakkete opplevelse ved forstørring og lignende, noe som trekker helhetsinntrykket ned. Vi vet nemlig at det er mulig å gjøre det bedre.

Temperaturen holdes godt i sjakk, og viften gir sjelden fra seg annet enn svake sus – selv ved spilling. Og spill drar Asus' Zenbook UX303LN ganske godt. Forvent fin bildeflyt i tre-fire år gamle titler, eller skru ned litt på de visuelle godsakene for å også nyte årets nyheter.

Sammen med en rask og romslig SSD, godt med minne og en prosessor som yter som forventet, synes vi Asus har laget en svært god pakkeløsning med sin nyeste Zenbook. Ikke er den priset så aller verst heller, om vi sammenligner med konkurrentene. Anbefalingen sitter dermed som klistret fra vår side, og gjør seg spesielt gjeldende om du ikke ønsker å gi helt avkall på spill selv om du går for en kompakt maskin.

Testdata og grafer

Asus Zenbook UX303LN har god ytelse og gjør unna jobben raskt nok for menigmann og vel så det.

Prosessoren presterer ganske godt når det kommer til å kjøre enkelttrådete operasjoner, men enda bedre når den klemmer til i tyngre løft ved hjelp av begge kjernene sine.

Vi så på hovedsiden at UX303LNs dedikerte grafikkbrikke, Nvidias 840M, fint kjørte gjennom Far Cry 2 satt til grafikknivået «høy». En av fordelene ved å ha en dedikert grafikkbrikke er jo også at ytelsen i spill blir høyere enn for modeller som benytter integrert grafikk, som ligger på prosessoren. Vi ser av grafikkmålingene våre at ytelsen gjør et moderat hopp over MacBook Pro Retinas integrerte grafikk, men vi skal huske på at grafikkbrikkens dens, en integrert Intel HD Graphics 5100, også er svært god.

I modellene på plassene under finner vi Intels HD Graphics 4400-brikke. Nå begynner forskjellen å bli betydelig, og om du går fra en maskin med en slik grafikkløsning til Nvidias 840M-brikke, vil du merke stor forskjell.

Diskytelsen er ganske god. Med måleverktøyet ATTO måler vi lese– og skrivehastigheten til SSD-en til omtrent 470 MB/s. Selv om SSD-en Asus har utstyrt maskinen sin med ikke er best i forhold til konkurrentene vil den gi deg mer enn god nok ytelse. Maskinen starter raskt, og programmer starter som regel i løpet av sekunder.

Noe av det som imponerte oss mest med Asus Zenbook UX303LN var at den hadde stålkontroll på varmeutviklingen. Siden kroppen består av aluminium fordeler varmen seg i hele kabinettet og temperaturen svinger sakte. Med forholdsvis lite varme var også ørene våre svært fornøyde med maskinen, den var nemlig så godt som muse stille selv mens vi spilte på den. Normal kontorstøy kan faktisk kamuflere nesten alt viftesuset, noe som er imponerende til å ha en dedikert grafikkløsning.

Som nevnt har skjermen sine problemer med å vise gultoner, men som vi ser av vår lysmåling er den heller ikke spesielt lyssterk. Ved flere anledninger tok vi oss selv i å forsøke å justere opp lysstyrken dens, bare for å se den grafiske lysindikatoren allerede stange i taket.

Merk at målingen for Hewlett Packard Spectre 13 ikke er korrekt, da vi har byttet lysmålesystem siden vi testet denne.

Ser du etter et god alternativ til Asus Zenbook UX303LN?
Her har vi samlet våre anbefalte ultrabærbare »

annonse