Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPod touch 7. generasjon

Trenger man egentlig en iPod i 2019?

Apple viser at iPod fortsatt har livets rett.

Apple iPod touch kan spille musikk... og veldig mye mer.

Da Apple tidlig i sommer omsider bestemte seg for å pusse opp iPod touch, hadde det gått nesten fire år siden den ærverdige musikkspilleren sist fikk en oppgradering.

At ikke selskapets eneste gjenlevende iPod får mer kjærlighet er kanskje ikke så rart. Likevel er det jo litt vemodig, ettersom Apple i stor grad kan takke nettopp den klassiske iPoden for sin suksess. For før Steve Jobs dro opp den aller første iPoden fra bukselomma i 2001, var Apple et navn nesten bare datainteresserte hadde kjennskap til.

I dag finner vi epleprodukter så å si overalt. På toget, i huset, i vesker, i bager, i bukser – ja til og med hengende i folks ører. Men iPoden ser vi sjelden, for nå er det mobiltelefonen – iPhone altså – som har tatt over hedersplassen i lomma.

For de som ikke kan, vil eller har råd

Takket være iOS er det å bruke en iPod touch som å bruke en iPhone uten SIM-kort. Her er syvende generasjon touch til venstre, fjerde generasjon til høyre.

Likevel er det ikke slik at dagens testprodukt ikke har livets rett. For hvis du ser etter den rimeligste måten å få tilgang til Apples iOS-plattform på, er det innstegsmodellen av iPod touch som er førstekandidaten.

Det mest nærliggende og portable alternativet er en iPhone, men etter at Apple faset ut blant annet iPhone SE tidligere i høst, er det akkurat nå iPhone 8 til 5500 kroner som er selskapets rimeligste mobiltelefon.

Og selv om denne er flere tusenlapper rimeligere enn en iPhone 11, vil en iPod touch koste deg under halvparten av dette igjen. Videre er det slik at visse personer hverken vil eller kan ha en iPhone som mobiltelefon. Noen er dessuten for unge til å virkelig trenge det.

Det andre alternativet er naturligvis en av Apples iPader, men også disse koster en del mer enn en iPod touch. De er også langt mindre lommevennlige, men kan naturligvis være et bedre valg dersom de i hovedsak skal brukes til spilling og video – eller holdes i innenfor husets fire vegger.

SkjermVektTrådløstTouch IDKapasitetProsessorKameraVideo (opptil)Startpris (hos Apple)
iPod touch 7. gen4"88 gBT 4.1, Wi-Fi 5Bytt32, 128 og 256 GBA108 MP, f/2.41080p, 30 bps2390 kr (32 GB)
iPhone 8/Plus4,7"/5,5"148/202 gBT 5.0, Wi-Fi 5, 4GKrysse av64 og 128 GBA1112 MP, f/1.84K, 60 bps5490 kr (64 GB)
iPad10,2"483 gBT 4.2, Wi-Fi 5 (4G mulig)Krysse av32 og 128 GBA108 MP, f/2.41080p, 30 bps3990 kr (32 GB)
iPad mini7,9"300 gBT 5.0, Wi-Fi 5 (4G mulig)Krysse av64 og 256 GBA128 MP, f/2.41080p, 30 bps4490 kr (64 GB)

Liten og tynn

Apple iPod touch kommer i en boks sammen med selskapets kablede EarPods-ørepropper og en USB til Lightning-kabel for lading og dataoverføring. Noen lader følger ikke med, men i praksis kan du bruke Lightning-kabelen sammen med en hvilken som USB-lader eller -port for å putte strøm på iPoden.

Touch er en ganske liten sak. Vekten ligger på knappe nitti gram, og den måler 12,3 x 5,9 x 0,6 centimeter – så dette er ikke en dings som dominerer i lomma di. En oppløsning på 1136 x 640 piksler over fire tommer betyr at synlige piksler ikke er noe du trenger å bekymre deg over.

I tabellen over har vi gjort en enkel sammenligning av dagens iPod touch med iPhone 8 og de to mest aktuelle iPad-variantene, altså den «vanlige» iPaden og iPad mini.

Som vi kan se er det visse forskjeller, og Apples iPhone skiller seg spesielt ut når det gjelder foto- og videomulighetene. For iPod og iPad er ikke kameraet ment å være et alvorlig alternativ til et skikkelig fotografiapparat.

Baksiden av syvende generasjon iPod touch i stellargrå ved siden av en godt brukt fjerde generasjon touch.

Dette er for øvrig den samme skjermstørrelsen og oppløsningen som vi finner på den nå utfasede iPhone SE, og sånn sett er det ikke så rart at iPod touch ser ut som en tynnere utgave av denne.

Syvende generasjon touch kommer i seks forskjellige farger: rød, blå, rosa, sølv, gull og stellargrå. Vårt testeksemplar er av sistnevnte type, og dette den eneste utførelsen som kommer med sort ramme rundt skjermen.

Metallskallet virker umiddelbart relativt ripebestandig, men vi regner egentlig ikke med at den kommer til å se splitter ny ut i årevis. Da er det greit å vite at det kan være sjarmerende med litt slitemerker også.

Underklokket prosessor

Med en Apple A10-prosessor innabords er det ikke så merkelig at syvende generasjon iPod touch føles kjapp og responsiv. Det er et godt hopp opp fra forgjengerens A8-CPU, men samtidig er A10-en i nye touch klokket ned til 1,63 GHz – fra 2,34 GHz som er den egentlige maksfrekvensen.

Én grunn til å legge bånd på ytelsen har ganske sikkert å gjøre med å få akseptabel driftstide ut av den, da iPod touch tross alt er en liten og lett enhet med begrenset batterikapasitet.

Med en iPod touch kan vi kose oss med de samme spillene som de fleste andre på samme plattform. Dette er Frogger.

Et par kjappe ytelsesmålinger forteller oss at den nye touch legger seg litt foran iPhone SE og iPhone 6s når det gjelder prosesserings- og grafikkmuskler. Den sparker dog ikke like godt som en nyere iPad eller iPhone 7, som begge kjører raskere versjoner av den samme prosessoren.

Inngangsbillett til Apples univers

Som nevnt er iPod touch den rimeligste veien til operativsystemet iOS, og for mange er dette vel så viktig som selve maskinvaren. For selv om vi stort sett får gjort akkurat det samme i det konkurrerende operativsystemet Android, er det ikke til å stikke under en stol at det er visse ting som er enten litt enklere eller bedre innenfor Apples lukkede økosystem.

Apple iPod touch har kamera, blits og mikrofon, men en iPhone vil kunne ta bedre bilder og video.

Det kan være noe så enkelt som at nye spill og apper gjerne kommer til iOS først, eller at man for eksempel vil ha tilgang på spilltjenesten Apple Arcade. Det kan også være for å få tilgang på andre tjenester, som å bruke iPoden som en styringsenhet for et smarthjem bygd rundt Apple HomeKit.

Vi kan også nevne at det Apples plattform ofte betraktes som litt bedre med tanke på apper for mer «kreativ» bruk.

Som et eksempel kan vi ta iMovie, et videoredigeringsprogram som kjører på både iOS, iPadOS og macOS. Ikke bare gjør dette det mulig å lage filmer med iPod touch, men vi kan også redigere ferdig på en iPad eller Mac om vi ønsker det.

Bilde tatt med 7. generasjons iPod touch.

Nå skal det legges til at Apple har begrenset selv nyeste iPod touch til 1080p og 30 bilder per sekund. For mange er dette fremdeles mer enn godt nok for generelle opptak, men sammenlignet med en nyere iPhone er det altså klare begrensninger når det gjelder bilder og video.

(Bildet til høyre kan du se i originalstørrelse her.)

Men er iPod touch har da også andre fortrinn enn bare prisen. Lagringsplassen på en iPhone kan som kjent ikke utvides, og for iPhone 8 får du maksimalt 128 GB. Med den nye iPod touch kan du velge mellom utgaver på 32, 128 og 256 GB, og sistnevnte er mer enn vi har fått i noen iPod tidligere.

Til musikk, strømming og spill

Det er liten tvil om hva Apple ønsker vi skal bruke iPod touch til, nemlig musikk, strømming og spill. Og da gjerne via selskapets egne tjenester i form av Apple Music, Apple TV+ og Apple Arcade. Derfor får også nye kunder en viss gratisperiode på disse tjenestene.

En ny iPod touch kvalifiserer for øvrig til et gratis årsabonnement på Apple TV+, noe som kan være en grei bonus å ta med i regnestykket hvis du vurderer et kjøp.

Spill fungerer fint – selv den underklokkede A10-prosessoren har nok krefter til å kverne alle spillene vi har tatt oss bryet med å teste ut. Ja, det inkluderer Fortnite.

Musikkappen til iPod touch.

Men med den relativt beskjedne skjermen vil vi nok tro at en del brukere i større grad vil benytte seg av iPod touch til podkaster og musikk. Egnet programvare kan du få fra app-miljøet i iOS, om du da ikke vil benytte de allerede installerte løsningene.

Maskinvaren støtter for øvrig trådløs lyd via Bluetooth AAC og AirPlay 2, eller du kan velge å koble noe til fysisk med en 3,5mm minijackplugg.

Når det gjelder musikkappen i iOS 13, så er denne som standard satt opp med Apple Music integrert. Dette er det heldigvis mulig å slå av i innstillingene. Ellers står du naturligvis fritt til å bruke hva du enn lyster av tredjepartsapper for strømming og avspilling.

Konklusjon

I sin syvende generasjon – og tolv år etter at den først kom på banen – er Apple iPod touch et produkt som vi passe veldig bra for noen og virke veldig passé for en god del andre. Befinner du deg for eksempel helst i sofaen sammen med en iPad, vil ikke en iPod touch kunne by på nevneverdig konkurranse. Har du allerede en nyere iPhone, kommer det ikke til å være noe poeng i å drasse rundt på en touch i tillegg.

Det eneste er om du da har lite lagringsplass på mobilen, men likevel ønsker å ha med deg mye musikk – enten det er fra ditt eget bibliotek eller lagret lokalt fra en strømmetjeneste som Spotify.

For ellers er jo en moderne iPhone bedre på alle måter. Ikke bare har den en sterkere prosessor og bedre kameraløsninger, den har også bekvemmeligheter som fingeravtrykksleser, ansiktsgjenkjenning, NFC og GPS. Dessuten kan du ringe med den, og du har konstant tilgang til datatrafikk.

Så kan du selvsagt gå den andre veien dersom hverken vekt eller størrelse spiller noen rolle. Altså heller gå for en iPad, ettersom større skjerm betyr mer moro med film eller spill.

Men for mange er prislappen vel så viktig, og da er det ingen tvil om at iPod touch er det mer økonomiske alternativet for den som ønsker innpass i Apples økosystem. Den starter jo på under halve summen av det du må ut med for en iPad eller iPhone. For ikke å glemme at den også er svært portabel.

I egenskap av å være en hendig og lommevennlig iOS-dings, er det nok Touch ID – altså fingeravtrykksleseren som finnes hjem-knappen på nyere iPhoner og iPader – vi egentlig har savnet mest i testperioden. Vi har også lagt merke til at iPoden ikke har en lyssensor som gjør at den kan stille lysstyrken etter omgivelsene, noe fjerde generasjon touch faktisk klarer.

Ingen Touch ID betyr at vi må taste tallkode – alternativt la være å låse iPoden.

Ellers er det selvsagt flere andre ting vi kunne ønsket oss – som større batteri og trådløs lading, men slikt ville naturligvis gått ut over vekten, tykkelsen og prisen. Det er et viktig poeng at iPod touch faktisk ikke er større enn den er.

Skulle du være i målgruppen for en iPod touch, vil spørsmålet om lagringsplass gi deg et skikkelig dilemma. Varianten med 256 GB innabords koster nemlig det dobbelte av innstegsmodellen, og da er det altså bare mengden lagringsminne som er forskjellen.

Vi vil tro mange vil klare seg med de 32 gigabytene den mest attraktivt prisede varianten har å by på. Dette vil nok holde fint dersom du bare skal abonnere på noen podkaster, legge inn en håndfull apper og noen spill, samt dra med deg noen tusen MP3-låter.

I dag er det jo mange som uansett strømmer det de vil konsumere av både musikk og video.

Men hvis ønsket og behovet er å kunne ha med deg hele musikkbiblioteket ditt i CD-kvalitet, eller du helst vil ha hele spillsamlingen liggende på iPoden, er det så avgjort en idé å gå for mer plass. Selv om det kanskje vil koste mer enn det smaker.

Hvis musikken er viktigst, finnes det også andre alternativer – eksempelvis en Walkman fra Sony. Men en slik vil naturligvis ikke gi deg tilgang til Apples iOS-univers.

Tre produkter som gjør det er:

Apple iPad 32GB (2019)
For filmfolket

Apple iPad 32GB (2019)

fra 4058:-

Noen vil bruker epledingsen sin helst til å se film, serier og uforståelige ting på YouTube, og da er vil selvfølgelig dette være et bedre alternativ.

Apple iPhone 8 64GB
Full pakke

Apple iPhone 8 64GB

fra 2490:-

Skal vi først holde oss til Apple-universet, kommer vi selvsagt ikke utenom iPhone – som på alle måter er mer avansert enn iPod touch. Men som med de andre alternativene må du godt opp i pris.

iPad Mini (2019)
Mindre og bedre

iPad Mini (2019)

fra 4990:-

Klarer du deg med en mindre skjerm, får du egentlig mer iPad for pengene med denne versjonen: Dobbelt så mye lagringplass og raskere prosessor.

Apple iPod touch (7. gen)
8
Meget bra
Anbefalt

Apple iPod touch (7. gen)

sitat"En spesielt lommevennlig inngangsbillett til Apples økosystem"

Fordeler

 • Krysse av
  Liten og lett
 • Krysse av
  Fullverdig iOS-dings
 • Krysse av
  Nok krefter for nyere spill
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  God byggekvalitet
 • Krysse av
  Kan betjenes med én hånd

Ting å tenke på

 • Bytt
  Har ikke Touch ID
 • Bytt
  Har ikke automatisk justering av skjermlysstyrke
Les også
– Apple fjerner alle innganger på iPhone i 2021
annonse