Tek.no

Test Quip elektrisk tannbørste

Eltannbørsten som føles som en helt vanlig tannbørste

Quip er en «abonnementsløsning» for eltannbørste. Du får børstehode, tannkrem og batteri i posten hver tredje måned. Selve tannbørsten ser nesten ut som en helt vanlig manuell tannbørste.
David Auby Johansen, Tek.no
David Auby Johansen
28 Mar 2020 06:00

Mange synes at elektriske tannbørster er tungvinte. Ikke bare er de tyngre i vekt enn en standard tannbørste, de må også lades og børsten må byttes ut med jevne mellomrom.

På reise er det mange (undertegnede inkludert) som dropper den elektriske børsten til fordel for den gode gammeldagse manuelle varianten. Så hvorfor er det ingen som har utviklet en elektrisk tannbørste som er mindre i vekt og størrelse, men som allikevel gjør jobben på tilfredsstillende måte? Nettopp det spørsmålet må nok utviklerne av Quip også ha stilt seg.

Quip er ikke bare en tannbørste, men ifølge utviklerne et system som skal gjøre det enklere å vedlikeholde god tannhelse. Derfor følger det i Quip-pakken med tannkrem som skal holde til tre måneders bruk (børsting morgen og kveld). I tillegg kan man kjøpe med en smart tanntråd-dispenser som ekstrautstyr.

Det er en smart forretningsmodell, men samtidig er vi usikre på om man faktisk trenger å få tilsendt tannkrem i posten regelmessig for å få pusset tennene skikkelig. Det føles kanskje litt i overkant, og hva om man ikke liker smaken på tannkremen eller utformingen på børsten?

Tannkrem, reisetannkrem, batteri, holder og tannbørste var det som fulgte med i pakken fra Quip.
David Auby Johansen, Tek.no

I pakken får man ny tannkrem, nytt børstehode og nytt batteri. Målet til Quip er å få deg inn i en rutine der du både pusser tennene og bruker tanntråd to ganger om dagen. Rutine er viktig for god tannhelse, så dette er ingen dum tanke, men samtidig er det også en måte å låse deg til ett produkt.

Det er ikke nødvendigvis noe galt i det, så lenge produktet holder en høy standard. Det er også viktig å nevne at man ikke må kjøpe noe abonnement fra Quip, man kan også kun kjøpe selve tannbørsten. Quip kan per dags dato ikke anskaffes fra norske butikker, men må bestilles på deres hjemmeside.

Prisen er 25, 40 eller 50 dollar for selve børsten (avhengig om man går for plast, metall eller «Charity Edition»), og så 15 dollar (drøye 160 kroner i skrivende stund) per tredje måned for pakken med utstyr. Det er gratis frakt på utstyrspakkene, også til Norge, men frakten på startpakken er 15 dollar. Vi testet metall-varianten og i pakken lå det i tillegg til tannbørsten en stor tube med tannkrem og en mindre tube som man kan ta med seg på reise.

I tillegg fulgte det med ett trippel A-batteri av typen Energizer og en smart tannbørsteholder som kan festes på de fleste overflater.

Teip sørger for at tannbørsten fra Quip kan festes på de fleste overflater.
David Auby Johansen, Tek.no

Hvordan testet vi?

I likhet med våre andre tester av elektriske tannbørster har vi denne gangen vurdert effektivitet (hvor rene føles tennene etter tannpuss), batteritid, pulseringer per minutt, støynivå og vekt.

I tillegg vil det være pluss om modellen har trykk- og tidssensor, reiseetui osv. Det er kun ett enkelt børstehode som følger med Quip siden man får et nytt børstehode ved hver nye leveranse.

Siden man kun får tilsendt batteri hver tredje måned er det forutsetning at batteriet i hvert fall varer såpass lenge. Tre måneder med pussing, altså 90 dager med pussing 4 minutter hver dag, gir en pussetid på 360 minutter (6 timer). Derfor var det viktig for oss å gjøre en grundig test av batterikapasiteten.

Her på Tek har vi tidligere testet elektriske tannbørster både av det billige og det litt mer eksklusive slaget. I tillegg testet vi tannbørsten Alfawise Sonic s100, en svært rimelig modell til rundt 200 kroner som hadde ekstremt bra batteritid. Det blir naturlig for oss å sammenligne Quip med vinnerne av samletestene våre, samt billigmodellen fra Alfawise.

Tannbørste 2.0

Det første som slår oss når vi begynner å børste med tannbørsten fra Quip er hvor lik opplevelsen er å børste med en helt standard tannbørste. Her holder det ikke å bevege børsten over tennene slik som med en elektrisk tannbørste. Man må børste som normalt og vibreringen blir å regne som en bonus.

Quip festes enkelt på baderomsspeilet. Vi har ingenting å utsette på designet av tannbørsten.
David Auby Johansen, Tek.no

Det store spørsmålet blir så: Hvor effektivt er dette sammenlignet med andre elektriske tannbørster? Det enkle svaret på dette er at den ligger et sted mellom en vanlig tannbørste og en gjennomsnittlig elektrisk tannbørste. Derfor er nok ikke Quip for deg som elsker din elektriske tannbørste, men heller for deg som bruker en vanlig børste, men som kanskje ønsker litt drahjelp i pussingen.

Hovedinnvendingen mot børsten fra Quip er at den vibrerer veldig forsiktig. Sammenligner man med elektriske tannbørster som også har avlange børster (som for eksempel tidligere samletestvinner her på Tek - Philips Sonicare DiamondClean), så blir det som å sammenligne en motorsykkel med en elsykkel – og poenget er ikke at en motorsykkel nødvendigvis er bedre enn en elektrisk sykkel, bare annerledes.

Quip selges riktignok som en elektrisk tannbørste, men i realiteten er den en vanlig
tannbørste med ekstra vibrering. Nå må det sies at Quip absolutt har sine fordeler. Den har lavt volum slik at man fint kan pusse tenner sent på kvelden eller tidlig om morgenene når andre i husstanden sover. Den har dessuten lav vekt og er liten i størrelse – med andre ord perfekt for dem som er mye ute og reiser.

Vi er også kjempeimponert over den slanke og pent utformede holderen som kan festes på alle slette overflater (som for eksempel baderomsspeilet). Det ser stilig ut og fungerer fint som bare det. Designet er minimalistisk og stilrent. Det er ikke uten grunn at Quip har slått an på sosiale medier. Men, når det er sagt, så gir ikke børsten en like god tannpuss som en gjennomsnittlig elektrisk tannbørste. Følelsen er mer som å pusse med en vanlig børste med litt ekstra vibrering.

Vi er heller ikke så glad i selve grepet på tannbørsten. Selv om metallet er av det ruglete slaget, opplever vi at grepet glipper litt i hånden. Det oppleves ikke som et stort problem, men her er det forbedringspotensial både i materialbruk og utforming, mener vi.

Evighetsmaskin på sparebluss

Quip lover tre måneders bruk før man må bytte batteri. Det er fire minutter om dagen i 90 dager, noe som tilsvarer seks timer til sammen. I vår batteritest tok vi utgangspunkt i batteriet som fulgte med (et Energizer trippel A-batteri). Vi trykket og trykket og trykket helt til timeren stoppet på 19 timer og 44 minutter. Det er en hinsides lang batteritid, men det er én stor hake her: hastigheten på vibreringen gikk sakte, men sikkert nedover ettersom tiden gikk.

De siste par timene ga børsten fra seg kun en liten vibrering og vi måtte legge øret inntil for å høre om motoren i det hele tatt var i gang. Det er vanskelig å si nøyaktig når kraften ble redusert, men vi anslår at det var etter 8-10 timer. Her gjelder det altså å bytte batteri lenge før det går helt tomt.

Vi hadde heller foretrukket at tannbørsten hadde stoppet momentant når den var tom og at den heller hadde en slags batteriindikator. Når det er sagt så er det veldig enkelt å bytte batteri og et trippel A-batteri er også enkelt å få tak i uansett hvor du
måtte befinne deg. Du kan selvfølgelig også bruke tannbørsten helt uten batteri.

Quip er i det hele tatt en tannbørste som føles veldig enkel. Den har, som nevnt, ikke batteriindikator og heller ikke sensor for om man børster for hardt. Den har kun én hastighet og børsten kan kun bestilles i én fasong og hardhet. Her er det med andre ord lite rom for individuell tilpasning.

Er en abonnementsløsning for eltannbørsten virkelig nødvendig? Tja, sier vi.
David Auby Johansen, Tek.no

Vi synes for eksempel at børsten er i mykeste laget, men dette blir selvfølgelig smak og behag. Tannkremen som følger med (vi testet med mint, men den kommer også med vannmelonsmak) er mild og god, om enn litt søtere enn vi er vant med her på berget.

Ellers er tannkremen vegansk, inneholder blant annet fluor og på nettsiden til Quip oppgir de at den er godkjent av «The American Dental Association». Helt standard tannkrem, med andre ord.

Så, er Quip for deg?

Mottoet til Quip er: «An electric toothbrush designed to help you brush better, without the gimmicks». Og det er helt riktig, her får du ikke mer enn det aller nødvendigste. Men er det nok? Vi ville nok ikke byttet ut vår elektriske tannbørste med en Quip. Samtidig er børsten bedre enn en standard tannbørste. Sånn sett er ikke tannbørsten fra Quip et dårlig produkt, men hvorfor ikke skaffe seg en elektrisk tannbørste til cirka den samme prisen?

Grunnen må i så fall være plassbegrensning ved for eksempel reising eller begrenset mulighet for lading. Refill-planen er smart, men vi mistenker at den er smartere for Quip enn for forbrukeren. Pakken inneholder tannkrem, batteri, tanntråd og nytt børstehode. Av dette er det kun børstehodet man ikke helt fint kan kjøpe på egen hånd, og ved å kun tilby børstehode ved påfyll låser Quip deg til produktet.

Og her er kanskje problemet: Vi synes nok ikke Quip er et godt nok produkt å låse seg til.

Les også
Colgate har laget en tannbørste som scanner munnen din for plakk
Quip Starter set
6
Helt greit

Quip Starter set

sitat"Bedre enn en vanlig tannbørste, men ikke like effektiv som en elektrisk i samme priskategori."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært god batteritid
 • Krysse av
  Liten av vekt av størrelse
 • Krysse av
  Stillegående
 • Krysse av
  Stilig design, minner om en vanlig tannbørste

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke spesielt effektiv
 • Bytt
  Lav pulseringsfrekvens
 • Bytt
  Ikke batteriindikator
 • Bytt
  Ikke trykksensor
 • Bytt
  Kun én modus
 • Bytt
  Minner om en vanlig tannbørste
annonse

Les også