Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Motorola Razr V6 Maxx

Musikktastene lyser opp, og er varmefølsomme. (Alle foto: Einar Eriksen)

Design, skjerm og menyer

Tastene er gode.
V6 Maxx er ikke akkurat tykk.
Glassruten foran er speilblank.

Vi takker Elprice.no for utlånet av Motorola V6 Maxx.

Motorola Razr V6 Maxx er produsentens nyeste mobil i den berømte Razr-serien. Ja, berømte, for det er nemlig denne serien Motorola har blitt best kjent for den senere tid.

Da den første Razr-telefonen kom på markedet var den så syltynn at en samlet teknologipresse fikk pustebesvær. V6 Maxx er bare én millimeter tykkere, så vi kan ikke klage over størrelsen.

Likevel kan vi heller ikke kalle den syltynn, med tanke på Samsungs nye Ultra-mobiler måler ned til under halvparten av tykkelsen til V6 Maxx.

God kvalitetsfølelse
På V6 Maxx er det ingen verdens ting som minner om billige byggematerialer. Hele mobilen virker solid.

Mesteparten av mobilen har et belegg av et materiale som minner litt om gummi, akkurat som eksempelvis Samsung E730. Dette gir høy friksjon, slik at mobilen din ikke faller ned fra bordet så snart naboen din spiller musikk på steroanlegget sitt.

Fremsiden av mobilen er dekket av en stor plexiglassplate. Dette ser stilig ut med tanke på at den er skinnende og speilblank. Men denne er også en magnet for fettflekker og fingermerker, noe som gjør at telefonen ofte ser mindre pen ut.

Som de fleste andre kamskjellstelefoner, har V6 Maxx to skjermer. Det gjør at du kan sjekke klokkeslettet, batterilevetiden eller hvilken sang du hører på uten å måtte åpne telefonen.

I tillegg har den varmefølsomme musikktaster på utsiden. Dette synes vi er en genial måte å kunne styre musikken på utsiden av telefonen uten at utseendet på telefonen ødelegges av klumpete taster. Musikktastene gir forøvrig grei respons, og er plassert på en logisk måte.

Når du åpner V6 Maxx, ser den veldig lik ut som sine forgjengere. Tastematten er for eksempel i samme stil som det andre Razr, Rizr og Krzr-modellene har.

Tastene fungerer greit i praksis. De er adskilt med gummirander slik at du ikke treffer feile taster, og de er i tillegg behagelige i bruk.

V6 Maxx har en mini-USB-port på venstresiden bak en liten luke. Denne brukes til både lading, dataoverføring og for tilkobling av hodesett.

Det V6 Maxx ikke har, er en minijack-utgang for hodesett. At den ikke har det innebygget er forsåvidt greit, men det burde ha fulgt med en overgang i salgspakken.

Det er spesielt plagsomt siden hodesettet som fulgte med absolutt ikke passet undertegnedes ører i det hele tatt. De datt til stadighet ut av øret, og var smertefulle å ha i ørene.

I tillegg fungerer det ikke helt som en drøm å ha hodesettet koblet inn i siden av telefonen når den skal ligge i lomma og spille musikk.

Se flere bilder av V6 Maxx i prisguiden >

Hovedskjermen til V6 Maxx er skarp og klar, lett å se på i sollys og viser klare farger. Om vi skulle sette fingeren på noe, må det være at den godt kunne vært noe større enn bare usle 2,2 tommer. En større skjerm ville gitt bedre oversikt, og en bedre innlevelse hvis du skal se video på mobilen.

Den utvendige skjermen er på 1,3 tommer, og egner seg til sitt bruk. Denne skjermen brukes blant annet til å vise hvilken sang du spiller, og du kan også bla i musikkarkivet ditt. I tillegg til å se klokkeslettet, batterilevetid, dekning og hvem som ringer.

Denne ytterskjermen har også stor nok oppløsning til at du kan ha et bakgrunnsbilde.

Skjermen er skarp, men menyene er de samme gamle.

V6 Maxx er ingen smarttelefon. Den kan blant annet ikke legge hva som helst på utklippstavlen, eller fritt kjøre flere oppgaver samtidig, slik du kan på mobiler med Series 60 eller med Windows Mobile.

Likevel har du en primitiv form for fleroppgavebehandling, som gjør at du kan spille musikk samtidig som du gjør andre ting.

Menysystemene i V6 Maxx er det samme som Motorola har brukt i evigheter. Oversettelsene til norsk er også like dårlige som før. Slike ting kan bli frustrerende i lengden. Og kanskje til og med vanskelig å forstå noen ganger.

Et ekesmpel er inne i kalenderen. Her er "plassering" der avtalen skal finne sted og med "noter" menes det notater. Enkelte uttrykk har også Motorola glemt å oversette til norsk, som for eksempel "travel" som betyr reise. Vi lurer på hvor mye det egentlig kan koste å ansette en oversetter.

Det at Motorola har brukt nesten de samme menyene så lenge vi kan huske, gjør at menyene ikke ser like pene ut som de gjør på mange nye mobiler fra andre produsenter. Vi synes absolutt det er på tide med en liten oppussing i menysystemet.

Forøvrig er menyene praktiske i bruk, så snart du blir vant med de. V6 Maxx er også imponerende responsiv i menyene. I hvilemodus kan du sette opp snarveier til funksjoner du bruker ofte, slik at du kan bla frem de mest brukte funksjonene lynkjapt.

Det er også enkelt å skrive SMS med Motorolas iTap-system, som er litt annerledes enn T9-systemet de fleste andre mobiler bruker. I motsetning til T9 vil iTap hele tiden lære seg nye ord mens du skriver, uten at du trenger å åpne et eget vindu for å skrive inn et nytt ord.

Bruker du ikke ordbok går det også raskt og smertefritt å skrive SMS med V6 Maxx. De tegnene du trenger er som oftest lett tilgjengelig, og lett å finne frem til.

Maskinvare og kommunikasjon

Minnekort medfølger
V6 Maxx har 50 MB innebygget minne. I tillegg følger det med et minnekort på 512 MB av typen MicroSD.

Selv om dette ikke er imponerende stor minnekapasitet, er det helt greit i forhold til eldre Razr-modeller som har vært litt kjipe når det gjelder minne.

I tillegg til minnekortet følger det med et hodesett, en lader og en datakabel.

Telefonen kan plugges rett inn i USB-porten med kabel, og dukker opp som en disk uten at du trenger noen ekstra drivere. Du kan eventuelt bruke medfølgende programvare for synkronisering og lignende i Windows.

512 MB minne følger med.

Batterilevetiden i V6 Maxx er helt grei. Ifølge telefonens spesifikasjonsliste skal V6 Maxx vare i 15,6 døgn i hvilemodus med HSDPA- eller 3G-dekning. Likevel er ikke taletiden noe å skryte av: ikke mer enn tre oppgitte timer.

Likevel er vi stort sett fornøyd med batterilevetiden. Med normal bruk med SMS, e-post og noen samtaler i blant, holdt telefonen ut i fire dager før vi måtte plugge i laderen.

Samtalekvaliteten i V6 Maxx er god. 3G er på plass, noe som gir en detaljer lydoverføring. Samtidig gir høyttaleren en fyldig og behagelig lyd. Heller ikke fra andre enden hørte vi noe klaging på lydkvaliteten.

Vi har som vanlig målt ytelsen ved hjelp av testprogrammet Jbenchmark. Resultatet er absolutt tilfredsstillende.

2D-ytelsern er litt under hva vi forventet med tanke på de raske menyene, mens 3D-ytelsen tillater deg å spille krevende spill på mobilen.

Mangler det noe?
Støtte for kvadruppelbånd har blitt en naturlig del av mobiler i denne prisklassen. Razr V6 Maxx støtter kun tre, og kan dermed ikke brukes fullt ut i Sør-Amerika.

Ellers har V6 Maxx det meste du kan ønske deg for mobilnettene. Først og fremst har den støtte for super-3G (HSDPA).

HSDPA er under full utvikling i Norge. I Oslo er allerede pilotnettet oppe, og i vår test kunne vi konstatere at det gir en sabla god hastighet.

V6 Maxx har HSDPA, 3G og EDGE.

Les vår test av HSDPA fra NetCom >

V6 Maxx har også 3G og EDGE. Med andre ord får du høyest mulig hastighet i norges mobilnett - uten unntak.

Wi-Fi er imidlertid ikke på plass i V6 Maxx. Det betyr at du ikke kan koble deg til det trådløse hjemmenettverket ditt og få internettlinjen rett på mobilen.

V6 Maxx har blåtann med A2DP, slik at du kan høre på musikken din trådløst i stereo. Blåtann-versjonen er 2.0, slik at du får høyest mulig hastighet når du overfører filer.

Alt i alt har Motorola presset mye maskinvare i en liten telefon. To tomler opp fra vår side.

Nytte, underholdning og kamera

Klar for jobb
V6 Maxx er ikke noen smarttelefon, noe du merker raskt hvis du er vant med en. Nyttefunksjonene i V6 Maxx når nemlig ikke helt opp.

For det første kommer ikke kalenderoppføringene frem i hvilemodus. De fleste mobilene i denne prisklassen mater deg med dagens gjøremål direkte i hvilemodus.

Som et plaster på såret kan du selvsagt aktivere en alarm, slik at du får en påminnelse.

Videre kan du også sette start- og stopptidspunkt på avtalene, velge emner, skille jobb- og privatrelaterte avtaler akkurat som du forventer av en avansert kalender.

Teksten synes vi imidlertid er overdrevent stor, slilk at du lett mister oversikten.

E-postleseren er også i dårligste laget. Leseren støtter både IMAP og POP3, men er heller ikke oversiktlig nok på grunn av tekststørrelsen.

Du kan heller ikke lese de lengste epost-ene dine, fordi V6 Maxx kutter slutten av lange e-postmeldinger. Med andre e-postlesere får du som oftest lest resten av e-posten ved å bla til neste side dersom e-posten er lang. Det skal imidlertid nevnes at en så lang e-post tilhører sjeldenheten.

Noe som imidlertid er oversiktlig, er nettleseren. V6 Maxx bruker nemlig Opera 8, som gir rask surfing og mange valgmuligheter i tillegg til den gode oversikten.

Mobilen bør ikke brukes til avansert planlegging.

I adresseboken til V6 Maxx kan du lagre kontaktene dine sammen med all tenkelig tilleggsinformasjon, samt et bilde og en egen ringetone som spiller når vedkommende ringer.

Alle endringer som gjøres i planleggeren og adresseboken til V6 Maxx kan også synkroniseres opp mot datamaskinen din med Motorolas medfølgende program.

Tekstbehandling som støtter Microsoft Office-filer må du se langt etter på V6 Maxx. PDF-leser finner du heller ikke i telefonen.

Proffunksjonene er alt i alt for uoversiktlige på grunn av for stor tekst på en ikke veldig stor skjerm. De enkleste proffunksjonene fungerer greit, men at tekstbehandling og PDF-leser mangler gjør at V6 Maxx feiler som profftelefon.

Underholdning til tusen
V6 Maxx har en innebygget mp3-spiller som fungerer helt utmerket. Spilleren kan kjøre i bakgrunnen mens du gjør andre ting, du kan lage egne spillelister og sortere etter artister eller hva det enn måtte være.

Hodesettet som følger med er imidlertid ikke noe å skryte av. For det første fikk vi smerter i ørene av å bruke det, og pluggene hadde en tendens til å falle ut. For å få de til å passe ville nok en kirurgisk operasjon trengtes.

For det andre er lyden elendig. Flatt lydbilde gjør at musikken blir like spennende å høre på som å høre Vidar Teisen lese opp værmeldingen.

Telefonen bruker mini-USB for å sende ut lyden, slik at du ikke kan plugge i vanlige hodesett med minijack. For å bruke minijack trenger du en overgang, og den følger ikke med i pakken.

Forøvrig støtter telefonen nok av musikkformater. Selv om du kanskje bare bruker mp3- eller aac-formatet, kan det jo være greit å ha støtte for elleve ekstra formater.

V6 Maxx støtter en rekke filformater.

Imponerende video-støtte
Motorola V6 Maxx støtter også en lang rekke videoformater: MPEG4, WMV v9, RV v9, H.263.

Det mest innlysende på listen er at telefonen støtter Microsofts videoformat WMW, noe som er en sjeldenhet. MPEG4 støttes også, noe vi ser i flere og flere telefoner. 3GP-formatet støttes selvsagt også (H.263). Den utfyllende listen gjør at V6 Maxx gaper over det meste som heter video.

Av spill finner du Sudoku og Block Breaker. Sistnevnte er et spil der du prøver å holde en ball i luften mens den spretter borti klosser som knuses idet ballen treffer. Det er ganske underholdende og avhengighetsskapende. Iallefall mens du utsetter noe kjedelig arbeid, for eksempel nå i disse eksamenstider. Block Breaker er en klone av klassikeren Arkanoid/Breakout

Dunkelt og dystert
Kameraet i V6 Maxx tar i utgangspunkte helt greie bilder, noe som er en uventet vending fra Motorolas side. Den tar foto i to megapikslers oppløsning, uten at bildene altfor kornete. Til å være mobilkamera altså.

Men kameraet sliter på enkelte områder. Den tar først og fremst for mørke og dystre bilder. Lyset blir nemlig ikke riktig før du har gått over bildene i et bilderedigeringsprogram etterpå.

Et annet problem er at det ikke takler bevegelser. Når motivet er i bevegelse er det bare å glemme å dra V6 Maxx opp av lomma for å ta bilder. Det gjør det vanskelig å ta bilde av mennesker, med mindre du ber de slutte å bevege på seg først. Og som sportskamera... Vel... Glem det.

Med kameraet til V6 Maxx kan du også zoome opptil 8 ganger. Men da må du være stø på hånda.

(Klikk for større bilder)

V6 Maxx kan ta opp video i oppløsninger inntil 176 x 144 piksler, med andre ord det samme som de billigste mobilene på markedet. Videofilmene blir absolutt alt annet enn klare og tydelige.

Det holder til å memorisere noen øyeblikk, men innlevelse er bare å glemme. Detaljer i videoen er også vanskelig å se.

Både når du tar foto og video kan du aktivere et kameralys. Dette er kraftig, og klarer å lyse litt opp i mørke rom der du normalt ville fått komplett ubrukelige bilder.

Konklusjon

V6 Maxx er Motorolas råeste kamskjellstelefon. Den er ikke spesielt stor, men stiller likevel proppet med teknologi.

Den er pen å se på, den virker solid, den har gode taster og den har to skarpe skjermer.

Mobilen kan koble deg til internett via super-3G (HSDPA), som er i full gang med å bygges ut i Norge. Dette gir deg ADSL-hastighet gjennom mobilnettet. I tillegg har den vanlig 3G og EDGE. Bare Wi-Fi mangler.

Les vår test av super-3G fra NetCom >

Som mediaspiller er V6 Maxx et godt valg. Den støtter en lang rekke musikk- og videoformater, og har brukervennlige programmer for avspilling. I tillegg kan den spille musikken din trådløst i stereo.

V6 Maxx kommer imidlertid til kort når det gjelder proffunksjoner. Den har de vanligste proffunksjonene og en helproff kalender, men de er for uoversiktlige i bruk. Tekstbehandling og PDF-leser må du se langt etter.

Den proffunksjonen vi imidlertid kan skryte av, er nettleseren som er både oversiktlig og rask. Denne er levert av norske Opera.

Som fotokamera fungerer V6 Maxx dårlig dersom du skal ta bilde av noe som beveger seg. Kameraet sliter nemlig med å fange opp motiv som flytter seg. Videokameraet er av dårligste sort.

Hvis du vil komme deg på internett mens du er på farten, vil ha en snasen kamskjellstelefon og ikke har store krav til oversiktlige proffunksjoner og godt kamera er Motorola V6 Maxx absolutt et godt valg.

Trenger du et bedre kamera og flere bedre proffunksjoner, bør du vurdere Nokia N73 istedenfor, som er noen hundrelapper billigere enn V6 Maxx.

Og vil du ha en virkelig tynn telefon, er Samsung X820 et godt valg.

Les også
Billig bling fra Motorola
Les også
Motorola V3xx
Les også
Motorola Krzr K3
Les også
Motorola Z8
Les også
Motorola Z3 Rizr
Les også
Motorola Slvr L7
annonse