Tek.no

Test Nokia 8 Sirocco

Syltynn og lekker ... men er den for tynn?

Her har utseendet vært viktigere enn ergonomien.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
3 Juni 2018 06:00

Introduksjon til Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco er den nye toppmodellen i Nokia-utvalget, og med Sirocco-navnet på slep har den en del å leve opp til.

Her er det nemlig lånt navn fra en tolv år gammel designtelefon med knapper på. 8800 Sirocco var en av de dyrere telefonene du kunne kjøpe i 2006. Den var mer en designbombe enn en teknobombe den gang, men da som nå var det snakk om en høyst kapabel liten telefon i flott innpakning.

Dette er et sammendrag. Les hele testen på side 2 »

Og den nye Sirocco-modellen ser da også helt fabelaktig ut. Den er syltynn. Den oppgitte tykkelsen på 7,5 millimeter inkluderer kameratuten på baksiden. Ser du bort fra den sløyfer du også rundt en millimeter fra oppgitt tykkelse. Siden kameraet kun er et bittelite felt på baksiden er det aller meste her drøyt seks millimeter tykt.

Når du så dekker hele overflaten foran og bak med glass, og har en liten strek av en metallramme i midten blir resultatet vanvittig flott. I hvert fall visuelt.

Flott å se på, kjip å holde

Men om en telefon er god eller ei handler ikke bare om hvordan den ser ut. Nokia 8 er spiss å holde.

Når telefonen er så voldsomt tynn setter det sine krav til selve utførelsen. At metall og glass flyter noenlunde sømløst, uten skarpe kanter eller skranglete knapper, er ett av kriteriene for en velbygget mobil. På dette kravet svikter Nokia 8 Sirocco.

Det er vanskelig å føle akkurat hvor knappene er, ettersom de ikke har riller eller noe annet man kan gjenkjenne dem på. Men at de er et sted langs siden det merker du fort. De harde metallkantene går ikke i perfekt flukt med resten av mobilen. Det samme gjelder SIM-luken på venstre side av telefonen.

Kanskje er ikke dette noen katastrofe, men det får inntrykket av et gjennomarbeidet flaggskip til å slå sprekker. God design bør ikke bare være god å se på, men også god å bruke.

Lynrask i bruk

Nokia 8 Sirocco er lynrask å bruke. Ren Android og rask maskinvare gjør underverker. Men det er lov å rynke på nesen over at innmaten er fjorårets maskinvare du betaler full pris for i år.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Heldigvis er det ett punkt der designmobilene har blitt mye, mye bedre de siste årene. Den gang designmobiler var utviklet i samarbeid med Prada og Gucci var det like greit å hoppe over hele konseptet - de fleste av dem var like ubrukelige som de var stilige.

Akkurat her skinner Nokia 8 Sirocco.

Foruten Googles egne Pixel-modeller er nemlig dette den heftigste toppmodellen du kan kjøpe som fortsatt kjører helt ren Android. Det betyr at menyene er lynraske og at du alltid får oppdateringer rett fra Google.

Med maskinvaren som er inni denne telefonen kan du stole på at menyene holder seg raske i overskuelig fremtid også. Det er dessuten lagt opp til at oppdateringer skjer i bakgrunnen, sånn at du slipper å gjøre noe annet enn å starte telefonen på nytt når den får ny Android. Det er vesentlig kjappere og smidigere enn det pleide å være.

Tar ålreite bilder

Baksiden er stilren og pen, med en bitteliten kameratut øverst og en fingersensor rett under.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet på baksiden er av det ålreite slaget og har 2x optisk zoom i en ekstra linse. Det tar gode bilder, men programvaren sliter noen ganger med å justere eksponeringen riktig. Dermed er det lett for at enkelte bilder blir veldig lyse noen steder og veldig mørke andre steder. Kan hende er det HDR-funksjonen som skulle vært litt mer aggressiv. I tillegg kan innendørsbilder noen ganger bli uskarpe.

Men for det aller meste blir bildene flotte og detaljerte, og telefonen klarer seg i ganske dårlig lys også. Nokia 8 Sirocco klarer ikke å banke sluggere som Galaxy S9 og i hvert fall ikke P20 Pro fra Huawei, men alt tatt i betraktning er det likevel godkjent for en telefon i toppmodellklassen.

Frontkameraet er forøvrig ikke spesielt supert, og gir litt grumsete bilder innendørs.

Se flere bilder fra og av Nokia 8 Sirocco på neste side »

Det er vanskelig å vite om man trykker på en knapp eller ikke, men overgangene kjenner du - siden de spisse knappene rasper mot huden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At det faktisk er en godt brukbar batteritid her er også en god bonus. Denne telefonen varer drøyt en hel dag - også hvis du bruker den litt aktivt. Det går fort å lade den igjen også, enten du bruker kablet eller trådløs lading.

Design eller ergonomi?

Alt i alt er Nokia 8 Sirocco en telefon det hadde vært enkelt å bli glad i ... hvis den også var god å holde. Det er svært mye som er gjort helt oppskriftsmessig i denne pakken, men telefonen svikter litt på det grunnleggende.

Det sagt; en massiv OLED-skjerm som er nesten helt uten rammer, og nesten helt uten et tykt chassis bak seg ser rett og slett utrolig bra ut. Den gir inntrykk av å være nesten bare skjerm mellom hendene på en måte få andre mobiler kan.

... men Nokia 7 Plus koster halvparten, gir samme gode brukeropplevelse, har samme gode kamera, større batteri og bedre både ergonomi og utførelse.

For meg hadde valget enkelt falt på den rimeligste av de to, men hvis du vil ha en telefon som skiller seg ut er ikke Nokia 8 Sirocco det dummeste valget.

Alternativer til Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco
7.5
Bra

Nokia 8 Sirocco

sitat"Nokia 8 Sirocco kunne vært mye bedre hvis byggekvaliteten holdt tritt med designen."
 • Krysse av
  Lynrask i bruk
 • Krysse av
  Syltynn og særegen design
 • Krysse av
  Masse lagring (128 GB)
 • Krysse av
  Rask lading og god batteritid
 • Krysse av
  Trådløs lading
 • Krysse av
  Gode hodetelefoner i esken
 • Krysse av
  Vanntett (IP67)
 • Bytt
  Skarp å holde
 • Bytt
  Løse og litt ubehagelige knapper
 • Bytt
  SIM-luken ikke helt i flukt med rammen
 • Bytt
  Fjorårets innmat til årets pris
 • Bytt
  Ikke HDR-skjerm
 • Bytt
  Ikke minijack
 • Bytt
  Ikke minnekortplass

Les også