Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBose SoundSport Free

Om du kan leve med utseendet får du et meget solid par trådløse øreplugger

Bose Soundsport Free er nesten latterlig store.

Segmentet for fullstendig trådløse øreplugger bærer fortsatt preg av å være i startfasen, og ingen produkter har foreløpig gitt oss den perfekte kombinasjonen av lydkvalitet, design, batterilevetid og pris.

Bose har ventet lenge med å lansere sine første helt trådløse plugger, så spørsmålet er om de har brukt utviklingstiden godt når de lanserer de nye pluggene SoundSport Free.

På papiret virker det lovende: Med fem timer batterilevetid i pluggene og ytterligere 10 timer i etuiet ligger de allerede i øvre sjikt sammenliknet med konkurrentene.

Hva skjedde i designprosessen her?

Til forskjell fra konkurrentene fortsetter også Bose med sitt hybriddesign på øreplugger. Disse pluggene går nemlig ikke fullstendig inn i øregangen, slik at du fortsatt kan høre hva som foregår rundt deg. Praktisk i en del sammenhenger, men også irriterende om du først og fremst vil høre musikken. Vi har imidlertid vært borti mange som rett og slett ikke liker følelsen av tradisjonelle kanalplugger, så det er åpenbart at Bose har et marked der ute for dette designet.

Men, og det er et stort (bokstavelig talt) men: Disse ørepluggene er rett og slett latterlig store. De stikker flere centimeter ut av øret, og bygger i tillegg godt i høyden. Dette er definitivt ikke ørepluggene du velger om du vil ha et mest mulig diskré par, men de er i alle fall ikke knallrøde, slik det liknende Bose-paret med tråd bak nakken er.

Pluggene festes i øret med Boses Stayhear-løsning, små, myke vinger som du kiler på plass i «viken» inne i øret. Disse har vi likt helt fra Bose lanserte løsningen helt tilbake i 2005, og det følger med tre størrelser: small, medium og large. Og vingene gjør en imponerende jobb også her med å holde pluggene på plass.

Bose Soundsport Free er definitivt ikke produktet du går rundt med om du vil ha noe som ikke er spesielt synlig for andre.

Behagelige i begrensede tidsperioder

Til at pluggene i seg selv er så store, er de overraskende lite merkbare i ørene når du har dem på. Det er behagelig, men samtidig opplever vi også at de kan bli litt gnagende og slitsomme etter en times lytting, som sannsynligvis skyldes at tyngdepunktet ligger utenfor selve øret og de derfor drar litt i vingene til enhver tid.

Selve ørepluggen sammen med B&O Beoplay E8.

Det bør uansett ikke være noe problem å løpe eller trene med disse i ørene, selv om vi opplever litt av det samme problemet her som vi gjorde med SoundSport Wireless: De er ganske følsomme for vind, noe som gir en suselyd i øret og kan være ganske irriterende om du for eksempel er på løpetur. De er imidlertid svette- og regnresistente, så det bør i det minste ikke være noe problem.

Den høyre pluggen har bittesmå knapper lik de vi vanligvis ser på de små fjernkontrollene som henger på ledningen til hodetelefoner, men disse er ganske vanskelige å bruke. De er blant annet veldig grunne, slik at det er vanskelig å finne akkurat den vinkelen som behøves for faktisk å kunne trykke dem ned. Vi ser for oss at det i de absolutt aller fleste tilfeller vil være enklere å fikle frem telefonen.

Heldigvis er lyden god

Også etuiet er større enn de fleste av konkurrentene. Her sammen med etuiet til B&O Beoplay E8. Bose-etuiet er også høyere enn B&O-etuiet.

Hva så med lyden, som jo gjerne er det viktigste? Her synes vi Bose har tatt store steg de siste årene: Vekk fra den voldsomt basstunge, nærmest grumsete lydsignaturen de hadde tidligere og mer i retning en åpnere, luftigere og mer veloppløst diskant. Det gjelder også her. Bose byr fortsatt på mye bass, nærmest overraskende mye når det jo ikke er snakk om kanalplugger, men det er samtidig godt med detaljer i toppen å finne her. Bassen er også både tørr og presis, selv om det nok er konkurrenter i denne kategorien som leverer dypere bass med enda mer trøkk.

Den nakkebånd-utstyrte lillebroren SoundSport Pulse var plaget med en veldig skarp diskant som til tider var skikkelig slitsom å høre på, og det virker det som om Bose har skrudd til her, for SoundSport Free balanserer pent på riktig side av knivseggen her. De beholder også fatningen selv om du skrur opp lyden. SoundSport Free låter både luftig, raffinert og velbalansert, og undertegnede vil kanskje påstå at dette er noe av det beste vi har hørt fra Bose rent lydmessig. Og for ordens skyld, siden det er nettopp Bose det er snakk om: Disse har ikke aktiv støydemping.

Det åpne designet gjør også at de lekker en god del lyd ut, og vi har flere ganger opplevd klagende kolleger på kontoret. Du bør altså vurdere andre produkter om akkurat dette er viktig for deg.

Til samtaler opplever vi at SoundSport Free fungerer godt, og spesielt er de gode til å filtrere vekk støy rundt deg. Det samme gjelder imidlertid her som ellers: Vindstøy kan være et problem.

Pluggene klikkes enkelt på plass i etuiet med magnet. Etuiet huser også to ekstra oppladinger.

Det er også irriterende at samtalelyden kommer ut som mono i din ende, altså bare i det ene øret. Dette er noe flere produkter i denne kategorien gjør, sannsynligvis for å unngå forsinkelser når lyden skal synkroniseres mot den andre ørepluggen, men vi har også mange eksempler på helt trådløse plugger som fint klarer å produsere stereolyd under samtaler, så det burde være mulig å få til også for Bose.

Holder lenge på en lading

Batteritiden opplever vi som meget god til denne kategorien å være. Med fem timer begynner det å bli slik at du omtrent aldri har behov for å bruke pluggene helt til batteriet er tomt, og da rekker du alltid å stikke dem i etuiet et lite kvarter her og der. Et kvarter gir nok lading til ytterligere 45 minutter med lytting, og i sum gir det øreplugger som stort sett varer lenge nok til de aller fleste bruksområder. Det er noe vi ikke har kunnet si om mange helt trådløse produkter tidligere.

Vi må også nevne Bluetooth-tilkoblingen, som har fremstått som eksepsjonelt stabil i testperioden. De store husene gjør sannsynligvis at Bose får plass til en større antenne enn hva de mindre konkurrentene gjør, og det gjør at tilkoblingen er et langt mindre problem her enn hva vi har sett i enkelte produkter tidligere. Det gjelder både tilkoblingen til telefonen og mellom de to ørepluggene.

Etuiet har fem små LED-dioder i front som forteller deg noe om ladestatusen.

Rekkevidden er omtrent gjennomsnittlig. På kontoret har vi et lite kjøkken i en avstand fra tek-redaksjonen som akkurat er i grenseland for hva de fleste Bluetooth-hodetelefoner takler, og disse kutter ut omtrent på samme sted som de fleste andre i denne kategorien. Store trådløse hodetelefoner kan imidlertid nå en del lenger.

SoundSport Free har ingen problemer med synkronisering mellom lyd og bilde når vi ser video eller spiller spill.

Vi liker også at ørepluggene automatisk skrur seg på og kobler seg til musikkilden når du tar dem ut av etuiet. Men i likhet med pluggene i seg selv, er etuiet enormt stort sammenliknet med alternativene i denne kategorien. Det er såpass tykt at det ikke med enkelhet sklir ned i lomma, og dessuten mye bredere enn etuiene til for eksempel Sony, Bang & Olufsen og Jabra.

Det er i alle fall fint at pluggene klikkes fast med magnet, slik at det ikke er noen tvil om hvordan de skal settes på plass.

Konklusjon

Om du ikke bryr deg om at ørepluggene er store og står langt ut av ørene, er det mye å like med Bose Soundsport Free.

Bose gjør egentlig det meste riktig med SoundSport Free. De sitter godt i ørene, låter stort sett veldig bra, har god batterilevetid og meget stabil Bluetooth-tilkobling. Men det er rett og slett ikke mulig å komme unna at de er såpass store som de er, både selve pluggene og det tilhørende etuiet.

Dette er omtrent så langt fra diskré du kommer, og av den grunn tror vi mange rett og slett kommer til å droppe SoundSport Free. Om du ikke bryr deg så mye om akkurat det, får du definitivt et solid produkt her. Og prisen er heller ikke fullstendig avskrekkende: 2190 kroner er mindre enn hva vi kanskje hadde forventet at Bose kom til å kreve for disse.

Samtidig er prisene i dette segmentet sakte på vei ned. Sony WF-1000X har krøpet ned under 2000 kroner siden vi testet dem, mens Jabra Elite Sport ofte er å se til samme pris. Det gjør at konkurransen er tøff, men vi synes Bose stort sett kommer ganske godt ut av det. Hadde de bare vært litt penere å se på.

Gode alternativer til Bose Soundsport Free

B&O Play BeoPlay E8
Den beste lyden

B&O Play BeoPlay E8

fra 1643:-

Den aller beste lyden blant de helt trådløse ørepluggene er det foreløpig Bang & Olufsens Beoplay-merke som leverer.Beoplay E8 låter nemlig hakket mer raffinert enn alle de øvrige produktene vi har testet, og de er også langt mer diskré i øret enn Bose SoundSport Free.Prisen er imidlertid stiv: 3000 kroner skal B&O i skrivende stund ha for disse.Les testen av Beoplay E8 >>

Jabra Elite 65t
Rimelig og solid

Jabra Elite 65t

fra 1454:-

Jabras rimeligste helt trådløse variant har ikke treningsgimmickene til storebror Elite Sport, men bevarer den gode lydkvaliteten og byr på minst like god batterilevetid.De er dessuten svært gode til samtaler og noen hundrelapper billigere enn Bose-pluggene.Les testen av Jabra Elite 65t >>

Sony WF-1000X
Med støydemping

Sony WF-1000X

fra 1990:-

Sony er de eneste som kan tilby helt trådløse øreplugger med aktiv støydemping ombord. Det er riktignok ikke støydemping helt på nivå med de større produktene deres, men likevel kjekt å ha.WF-1000X sitter også godt i ørene, selv om også de stikker litt mer ut enn vi strengt tatt liker.Lyden er svært veloppløst og pent balansert, men batterilevetiden noe kortere enn hva Bose leverer, med rundt tre timer. Til 2000 kroner bør imidlertid også disse definitivt også med i vurderingen.Les testen av Sony WF-1000X >>

annonse
Bose SoundSport Free Wireless In-earI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
På lager
Ikke på lager
Les også
Bose har sluppet øreplugger som ikke kan spille musikk
Les også
Bang & Olufsen slipper ny Bluetooth-høyttaler i lekker aluminiumsinnpakning
Les også
Bose-brillene som fokuserer på hva du hører i stedet for hva du ser
annonse