Gratis GPS til mobilen
Det har begynt å dukke opp telefoner med innebygd GPS, men du kan også kjøpe en ekstern GPS-modul til den telefonen du har i dag.
En slik ekstern modul koster fra 600 kroner. Om du har en mobiltelefon med innebygget GPS, som Siemens SXG75 eller Nokia N95, trenger du ikke dette utstyret.
Se GPS-mottakere i prisguiden >
Dette gjøres ved å installere et ekstraprogram som brukes til navigasjon. Det beste er at du kan få slike programmer helt gratis.
Vi har sett nærmere på to gratisprogrammer som fungerer til svært mange mobiltelefoner: Nav4All og Amaze. Begge disse programmene lar deg bruke mobilen til bilnavigasjon.
Koster penger Så hvordan fungerer programmet i praksis? Selv om programmene er gratis, må du belage deg på kostnader for datatrafikk. Alle kart og kjøreruter lastes ned fra leverandørens tjener på internett. "Gratis" GPS passer altså best for deg som har et pristak på datatrafikk.
Bare å søke frem og laste ned en kjørerute mellom Bergen og Oslo koster typisk rundt 1 krone dersom du betaler 20 kroner pr MB hos operatøren din. Om du vil se kart må du regner med enda flere utgifter. Om du ikke har fastpris på data, blir det med andre ord fort penger av dette. Greit å ha i bakhodet, altså.
Installering
Å installere programmene er en smal sak. Amaze krever at du registrerer deg på hjemmesidene deres. Deretter kan du laste ned programmet rett til mobilen, eller til PC-en slik at du kan overføre det til mobilen. Nav4All installeres ved at du går inn på produsentens wap-sider.
Så snart programmet er installert, må du laste ned stemmeguide dersom du vil få lest opp instrukser når du er ute og kjører. Stemmeguide finnes på flere språk, men Nav4All er det eneste programmet som har norsk. Faktisk har programmet både mannstemme og kvinnestemme på norsk. Amaze har kun engelsk, italiensk, tysk og dansk tale.
Begge programmene søker opp GPS-mottakeren med et par tastetrykk. Du trenger ikke å gjøre annet enn å skru den på.
I bruk
Når du starter Amaze, møtes du av en meny med seks store ikoner. Herfra er det lett å søke seg frem til ruter, steder og kart. Det hele minner veldig om en vanlig frittstående GPS-mottaker.
Nav4All er det verre med. Hovedmenyen består av intet mindre enn 18 valg, og mange av disse har undermenyer. Innstillingsmenyen imponerer med 19 valg. Alt er for det meste tekstbasert, så det blir veldig mange lister å forholde seg til.
For den teknisk kyndige og teknolekne, vil nok Nav4All være et greit valg. Likevel vil folk flest trolig ha mest utbytte av Amaze, som er mye enklere og mer oversiktlig å bruke.
Rutesøk
Amaze lar deg søke på adresser, interessepunkter og siste søkeresultater. Nav4All har en lang rekke navigasjonsvalg. Du kan søke på adresse, tidligere reisemål, interessepunkter og kontakter i telefonlisten din for å nevne noe.
Amaze kan velge å bruke gjeldende eller valgfri posisjon som utgangspunkt for kjøreturen, mens Nav4All krever at du har GPS-posisjon før du får ruten.
Å taste inn adresser er enklest med Amaze. Her plotter du inn hvor du skal i bokser og rullegardinmenyer. Nav4All er litt mer tungvint på dette området, men husker siste byer og adresser. Amaze er uten tvil mest brukervennlig.
Navigasjon
Ingen av GPS-programmene er spesielt godt egnet til å vise et kart mens du er ute og kjører. Du kan riktignok få opp kart, men disse er både små og upraktiske. Programmene bruker heller piler og ikoner, noe som er mer hensiktsmessig på små mobilskjermer.
Her er det Amaze som gjør den beste jobben. Programmet viser hvor langt det er til neste kryss, og viser hvordan krysset ser ut. I tillegg vil det vises om det ikke er lov til å svinge enkelte veier i et kryss. Et ikon til venstre i skjermen indikerer hvor fort du nærmer deg krysset. Nederst i skjermen ser du hvor langt det er igjen, og hvor lang tid det vil ta.
Nav4All fungerer på samme måte, men du får ikke opp like mye informasjon når du navigerer. Her er det kun piler som indikerer hvilken vei du skal svinge, og hvor langt det er igjen til krysset.
I det hele tatt er navigasjonsvinduet til Nav4All ganske kryptisk. Under kjøring får du vite hvilken vei du skal svinge neste gang, men du må følge med på skjermen og se hvor mange meter det er igjen. Det er nemlig ingenting annet enn avstand i meter som indikerer når du skal svinge.
Dersom du kjører feil, bruker Nav4All særdeles lang tid på å lede deg inn på rett rute igjen. Du får bare opp en pil som peker i den retningen du skal kjøre. Amaze regner på sin side umiddelbart ut en ny kjørerute.
Alt i alt fungerer verken Nav4All eller Amaze like bra som en vanlig bil-GPS. Mye av dette skyldes at skjermen er veldig liten, og at det ikke er praktisk mulig å bruke kart til å navigere. Amaze gjør den beste jobben, og har den mest oversiktlige og forståelige navigasjonsskjermen.
Ekstrafunksjoner
Amaze har i grunn ikke andre ekstrafunksjoner enn at du kan se satelittbilder over området du er i. Dette kan gjøre det enklere å orientere seg når du er til fots. Dessverre har vi bare funnet bilder over Oslo.
Nav4All er på sin side spekket med ekstrafunksjoner. Du kan for eksempel spørre programmet hvor du befinner deg, eller lagre hvor du har parkert bilen, slik at det er enkelt å finne tilbake til den. Det er også mulig å melde fra om hastighetskamera og feil i navigasjonen. Du kan også bruke Nav4All til å geotagge bilder, slik at du får en GPS-posisjon tilknyttet bildet.
Konklusjon
Ingen av de to gratisprogrammene kan erstatte et vanlig bilnavigasjonssystem fullt ut. Mobilskjermer er forholdsvis små sammenlignet med vanlige navigasjonssystemer.
Programmene vi har testet har dessuten bare grunnleggende funksjoner. Du kan ikke se hastighet og annen nyttig informasjon når du kjører, og det er knotete å bruke kart. Et vanlig bilnavigasjonssystem er dessuten ofte mye mer brukervennlig, siden de som regel har fullt tastatur og søker opp adresser uten at du trenger å vente.
Amaze er imidlertid programmet som kommer nærmest. Om du kun vil ha noe som forteller deg hvor du skal kjøre, gjør Amaze en like bra jobb som et GPS-program du betaler for.
Siden veldig mange mobiltelefoner realistisk sett har små skjermer, er det ikke så hensiktsmessig at du blir presentert for veldig mye informasjon. Dette takler begge programmene bra, men Nav4All gir deg dessverre altfor lite informasjon.
Amaze gjør jobben best, og det er lett å følge med under kjøringen. Programmet viser enkle ikoner med informasjon om neste kryss, og hvor langt det er igjen. I tillegg kan du se kart.
Begge programmene laster ned kjøreruter og kart fra internett. Det vil i praksis si at selv om programmet er gratis å installere, så er det ikke gratis i bruk.
Du bør regne med å bruke rundt 1 krone for å laste ned kjørerute, og mange kroner ekstra om du vil se på kart underveis. Dersom operatøren din ikke har et pristak på datatrafikk, bør du altså vurdere om dette kan bli i overkant dyrt. Det vil heller ikke være en spesielt god idé å bruke programmene mye i utlandet.
I tillegg må du også ha en GPS-mottaker til telefonen din. Disse koster fra rundt 600 kroner.
Alt i alt er Amaze det beste valget dersom du vil ha et brukervennlig navigasjonsprogram gratis. Det er på ingen måte like bra som de beste GPS-programmene der ute, men det duger mer enn godt nok til grunnleggende navigasjon i bilen.
Om du vil ha en mobiltelefon med et bedre navigasjonssystem, anbefaler vi Nokia 6110 Navigator, som har programvare fra Route 66. Om du vil ha et frittstående navigasjonssystem, bør du ta en titt på Mio C520 eller Medion PNA315.