Tek.no

Test

En gammel harddisk slår nye gnister

Jørgen Elton Nilsen
30 Des 2005 00:00

At en harddisk tar kvelden er alltid trist, spesielt om innholdet var viktig for deg. Det er nemlig ikke moro å sitte der uten backup etter å ha tapt enten en halvferdig eksamensoppgave, eller et minnerikt opptak av deg og madammen i Syden.

Med dataene allerede fortapt har man lite bruk for en metallklump sittende i maskinen, så da må vi finne på et annet bruksområde. For selv om disken ikke lenger egner seg i datasammenheng betyr det ikke at vi ikke kan finne på noe annet. Noe gøy skal vi nemlig kunne få ut av den stakkars disken.

Dagens disker spinner med omtrent 7200 omdreininger i minuttet, noe som tilsvarer en hastighet på ca. 220 km/t ytterst på platene. Og ved slike hastigheter kan man ha det mye moro... For eksempel kan litt sandpapir gjøre denne harddisken om til det ultimate geek-tool for den fingernemme hobby snekker!

La destruksjonen begynne...

Dagens offer er en 40 GB IBM Deathstar (Deskstar) som plutselig, men ikke uventet gikk av med pensjon for ikke så altfor lenge siden. Det er kun en elektronisk feil på disken, motor og annet drivverk er tilsynelatende i full vigør.

Til å begynne med bør man fjerne alt av klistremerker man finner. Under disse befinner det seg nemlig ofte skruer som må ut for at toppdekslet skal komme av. Antall skruer varier nok fra disk til disk, men det er ikke uventet å finne opptil 10 spredt litt rundt.

Med toppdekslet fjernet vil harddiskens indre organer atter en gang se dagens lys. Her finner vi noe elektronikk, mekanikk og selvsagt dataplatene.

Sykesøster! Skalpell og sandpapir, takk! Av sandpapiret kutter vi en sirkel med en diameter på ca. 95 mm, med et indre hull på ca. 31 mm. Dette vil selvsagt variere litt fra disk til disk, men det burde de fleste klare å måle seg til selv :)

I vårt tilfelle brukte vi litt P800-papir, som etter utskjæringene ble limt på selve platene med litt superlim.

La stå i noen sekunder, og voilá: En vakker pussemaskin fra IBM!

Resultater

Så gjenstår det bare å se om denne i det hele tatt fungerer. Først ut var litt PBC laminat, noe harddisken egentlig likte ganske godt.

... litt PVC-slange ...

... en fyrstikk ...

... og sist, men ikke minst: Cheez Doodles!

Om du ønsker å se det hele "live", finner du en liten videosnutt her.

Godt nyttår!

annonse

Les også