Tek.no

Test

Test av Nikon Coolpix 5700

Martin Lexow Wirak
21 Juli 2002 15:31

Introduksjon og konstruksjon

Nikon Coolpix 5700 er et splitter nytt kamera på vei ut i butikkhyllene i disse dager. Coolpix 5700 er Nikons toppmodell blant kompaktkameraer, og har imponerende spesifikasjoner. Med 5 Megapiksler og 8x optisk zoom er Coolpix 5700 faktisk det best spesifiserte kompakte digitalkameraet på markedet.

Nikon har ikke hatt tradisjon for å lage kompaktkameraer med kraftig zoom. Coolpix 995 med sin 4x optiske zoom har hatt den kraftigste zoomen til nå. Coolpix 5700 fyller derfor en del av markedet Nikon ikke har vært inne i før, med Sony Cyber-shot F707 og Minolta Dimage 7 som de viktigste konkurrentene.

Coolpix 5700 er i stor grad basert på Coolpix 5000, men er altså utstyrt med en langt kraftigere optisk zoom. Til gjengjeld er Coolpix 5000 en del mindre i størrelse. Den kraftige zoomen gjør at kameraet skulle passe godt til fotoamatører, naturfotografer og andre som har behov for en kraftig zoom.

Vi har ikke hatt kameraet så lenge, men har likevel funnet ut av det vi mener er de viktigste fordelene og ulempene med kameraet. Som testen vil vise, har kameraet alvorlige svakheter. Oppveier fordelene ulempene?

Konstruksjon

Nikon Coolpix 5700 er bygd i et solid, sortlakkert magnesiumkabinett. Dette virker svært solid, ingenting å si på dette.

På høyre side av kameraet er det formet et stort grep, som gjør at man holder kameraet godt i én hånd. Grepet er gummiert, slik at man ikke så lett skal miste kameraet.

Kameraet er forholdsvis tungt, noe som er med på å bidra til at det er lett å holde det stødig.

Kameraet er også relativt stort, det er ikke snakk om noe lommekamera. Det er i dybden at kameraet er større enn kameraer flest, kameraet er omtrent like dypt som det er bredt.

Det er vanskelig å lage en tilfredsstillende optisk bildesøker til et kamera med så kraftig zoom-linse. Derfor ser vi at alle kameraene med 5x optisk zoom eller mer har en elektronisk bildesøker. Dette er rett og slett en LCD-skjerm i miniatyr som er skjermet for solen. Denne LCD-skjermen har 180 000 piksler. Det er dioptrijustering til denne søkeren, slik at brillebrukere kan benytte søkeren uten briller.

Den vanlige, vridbare LCD-skjermen er bare 1.5 tommer stor, og er svært tykk. LCD-skjermen stikker derfor godt utenfor resten av kamerahuset. LCD-skjermen har 110 000 piksler. Både LCD-søkeren og LCD-skjermen har et antirefleksbelegg som fungerer godt.

Bak et gummideksel er det tv-utgang, inngang for nettadapter og USB-utgang. På høyre side er det en plastluke til CompactFlash-kortet, som støtter både type I og II. Det går greit å ta CompactFlash kortet ut og inn, men luken er såpass lett å åpne at den lett kan gå opp hvis man frakter kameraet sammen med andre ting.

Kameraet har praktisk pop-up blits, men man kan også bruke en vanlig ekstern Nikon-blits til kameraet.

Knappene virker solide, og gir den rette følelsen.

Det eneste jeg har å utsette på kameraet, er at det er et eller annet løst inne i det. Når man rister på det kan man høre en svak rasling. Likevel er det liten tvil om at Nikon her har bygget et svært solid kamera.

Les også