Tek.no

Test

Canon Ixus 200 IS

12 Okt 2009 11:53

Oversikt

Introduksjon

Med Ixus 200IS introduserer Canon både 24 mm vidvinkel, og berøringssensitiv skjerm til sin mest kompakte kameraserie.

Zoomområdet 24-120 mm kan vi ikke annet enn å være begeistret for, der det lover både ypperlig vidvinkel og samtidig, litt ekstra tele. Vi har hatt litt blandete opplevelser med den berøringssensitive teknologien så langt i våre tester. Skjermsystemet i Nikon S60 sakket for eksempel fotoopplevelsen, mens Sony Cybershot T700 til tider forvirret. Panasonic FX500 presenterte på den annen side en rasjonell kombinasjon av skjerm og knapper for styring av kamera. Da spørs det hvordan opplegget til Canon fungerer. Et avgjørende spørsmål dreier seg selvsagt om bildekvalitet. Forrige Ixus vi testet, Ixus 100IS, produserte kun middels bra bilder. Vi håper Ixus 200IS kan rette på inntrykket.

Les hele testen her.

Fysisk

Fin blanding av ny og gammel Ixus-design, men den berøringssensitive skjermen gir deg lite å gripe fatt i uten å feilstille kameraet. Supert zoomområde med 24-120 mm, og med relativt god lysstyrke med f/2,8 som maks blender i vidvinkel. 230 000 bildepunkter spredt over 7,6 cm (tre tommer) skjerm er ikke mye å skryte av med tanke på hvor mye vekt Canon legger på bruk av skjerm til både avspilling og som manøvreringsflate.

I bruk

Hver for seg er både det berøringssensitive opplegget og menysystemet til Canon utmerket. Det relativt lille kamerahuset, den store skjermen og mangel på grepflater tvinger gjerne tommelen over skjerm når en fotograferer. Det umiddelbare klønet dette fører med seg - modus som skiftes tilfeldig og blits som skrur seg av og på irriterer. Vi skjønner ikke helt poenget med berøringsteknologien når det meste av knapper likevel er bevart. Ellers har dette kameraet det meste som trengs for til ferieknipsing og sosiale situasjoner: Bildestabilisator, sceneinnstillinger og HD videooppløsning. Kvaliteten på sistnevnte er riktig nok ikke stort bedre enn helt ok, i likhet med de andre ultrakompakte kameraene med HD vi har testet her.

Bildekvalitet

På bildekvalitet er Ixus 200IS omtrent på linje med Ixus 100IS, som leverte midt på treet. Støyprosesseringen slører til detaljene allerede fra 400 ISO. Hjørneprestasjonene varierer sterkt, avhengig av brennvidde.

Konklusjon

Det beste med dette kameraet er brennvidden. Med 24 mm vidvinkel åpner mulighetene seg både til landskaps- og interiørfoto, samt lek med litt fiskeøyeeffekt. Telekapasiteten er heller ikke dårlig, med 120 mm som lengste brennvidde. Med lite å gripe fatt i forruten den svært så følsomme, berøringssensitive skjermen, synes vi teknologien kommer i veien for fotoopplevelsen. Som motekamera, finner nok Ixus veien til mange hjem, selv om berøringssensitiv teknologi ikke har like mye wow-faktor nå som for noen år siden. Er du på ute etter et brukbart lommekamera med de fordelene 24 mm vidvinkel bør du i alle fall prøve ut skjermopplegget til dette kameraet før du kjøper.

Bildegalleriet