Test

Sony Ericsson Xperia X2

Design og brukervennlighet

Sony Ericsson har en lang historie med profftelefoner. I perioder har Sony Ericsson vært helt i teten med teknologisk overlegne telefoner. Dersom du har vært med en stund husker du kanskje en klassiker som P800. Denne hevet øyenbryn over det ganske land den gang trykkskjermer langt fra var noen selvfølge.

Skjermen blir noe skråstilt når du skyver ut tastaturet.
Pass på at du kjøper den norske versjonen med norske taster.

Fra P til Xperia

Noe annet Sony Ericsson også nærmest har en tradisjon for, er forsinkelser i leveringen av profftelefonene sine. For enkelte av P-seriemodellene var det nærmest parodisk, med levering ett år etter det som opprinnelig var planlagt.

Dette førte blant annet til at Sony Ericsson i en periode var ute av stand til å levere profftelefoner, de hadde nemlig kuttet ut produksjonen av forrige modell i den tro at den nye modellen snart var klar for produksjon.

Tidligere kjørte Sony Ericsson sitt eget operativsystem, UIQ, på profftelefonene sine. På den tidligere nevnte P800 sin tid var UIQ langt fremme, men etterhvert som tidens tann satte sine spor klarte ikke Sony Ericsson å holde tritt med utviklingen, og UIQ ble til slutt lagt dødt.

P-serien er gammelt nytt, og nå er det Xperia som gjelder. For halvannet år siden ble første modell, Xperia X1 lansert.

Vi roste Xperia X1 opp i skyene som den fullverdige profftelefonen den var da vi testet den høsten 2008.

Les om den første Xperia her

Fra X1 til X2

Det kan kanskje høres ut som bilmodeller fra fabrikanten BMW, men det er altså profftelefonene til Sony Ericsson det er snakk om.

Denne gang er det modellen X2 som har havnet på testbenken. X2, som er det foreløpig siste tilskuddet i Xperia-familien, er ingen rykende fersk modell.

Også denne gang var modellen forsinket ut i butikk. Det kan virke som det er markedsavdelingen og ikke ingeniørene hos Sony Ericsson som setter lanseringsdatoer.

Nå er ikke dette noe unikt for Sony Ericsson, fra andre produsenter ser vi ofte at modeller blir forsinket, og gjerne mer forsinket jo mer avanserte de er.

Design x2

Der hvor Xperia X1 var en solid og velbygget telefon, går X2 enda et hakk videre.

En ting er at vekten har økt ytterligere til 155 gram, men Sony Ericsson har lyktes utsedvanlig godt i utformingen av X2.

Det litt firkantede utseendet til X1 er historie, og X2 er god å holde i med sine rundere kanter. I tillegg er størrelsen et utmerket kompromiss mellom funksjonalitet og mobilitet.Som før skyves tastaturet ut på siden med en tillitvekkende skyvemekanisme, mens fronten på telefonen for en stor del er dekket av skjermen. Her oser det profftelefon lang vei, og kvalitetsfølelsen er på topp. Tilbake til bilverdenen kan vi godt si at X2 fremstår som en velbygget BMW snarere enn en skranglete Hyundai.

Ikke overraskende var det første vi tenkte når vi fikk en X2 i hånden at her har Sony Ericsson muligens lagt gullegget.

Fra X2 tilbake til fortiden

Dessverre gikk det ikke lenge før vi fant ut at det eneste Sony Ericsson har lagt her havnet på leggen. Avanserte telefoner bruker gjerne lang tid på å starte opp, men når du rekker å både sette på kaffen, drikke den opp og kjøre igjennom oppvaskmaskinen før PIN-koden er registrert, forbeholder vi oss retten til litt lett surmuling.

Som et eksempel kan vi ta nettopp PIN-koden. Om du skulle ha blitt noe utålmodig og begynner å skrive inn PIN-koden når skjermbildet for dette dukker opp, blir du kanskje forvirret når det ikke dukker opp noe på skjermen. Istedenfor å trykke flere ganger på første tall, er det bare å ta det helt med ro og vente på at det du har tastet inn på tastaturet omsider skal dukke opp på skjermen.

Treghet kan man til en viss grad venne seg til, men knotete menyer er det verre å innfinne seg med. På kontoen for ulogiske menyvalg kan vi trekke frem hva som skjer hvis du trykker to ganger på ringe-tasten. Normalt vil du da ringe sistemann i anropsloggen, men her er det heller tilfeldig hva som skjer, nærmere bestemt avgjort av om du sist var inne i kontaktlisten, hadde oppe tastaturet eller var i anropsloggen.

Vel inne i menyene legger du merke til at Sony Ericsson stiller med flere forskjellige temaer, eller paneler som det heter i Xperia-verdenen.

Etter manges mening det mest praktiske temaet.
en mer spenstig variant.
Her kjenner vi igjen WM 6.5

Fete paneler

Noen av disse er riktig så fargerike, enten i direkte eller overført betydning. Blant annet så har du et Sim City-lignende skall for startskjermen, samt et panel som direkte oversatt er kalt flisbølger. Navnet skjemmer ingen, og her kan du la deg imponere av spenstige effekter.

Selvsagt har du også et par mer tradisjonelle temaer, blant annet en klassisk Windows Mobile-startskjerm hvor du også ser aktuelle kalenderoppføringer direkte på forsiden. Vi hadde nok foretrukket at Sony Ericsson hadde brukt litt mer tid på brukervennlighet og stabilitet, og heller kuttet litt ned på antall ansatte i eyecandy-avdelingen.

Strikkmotor under panseret

Imidlertid hjelper det lite med fete effekter når brukervennligheten uteblir. Det største problemet er at maskinvaren rett og slett ikke henger med. Ting tar tid, eller så reagerer telefonen ikke i det hele tatt. Barnesykdommer i førproduksjonseksemplarer er vi vant med, men dette er en modell som har vært på markedet en stund allerede. Det er derfor desto mer skuffende at X2 henger seg og krever at vi må ut med batteriet støtt og stadig. Vi trøster oss med at det heldigvis er lang tid mellom hver gang vi tester så uferdige telefoner som dette.

Den ferdige X2 virker i det hele tatt som en betaversjon enn noe du betaler full pris for i butikken. Hva vet vi, kanskje har Sony Ericsson hatt et stort press om å få levert telefonen nogenlunde i tide slik at hensynet om at telefonen faktisk skal virke skikkelig har måttet vike.

Standard menyer under panelet

Når du går videre fra startsiden og inn i hovedmenyen, ser du med en gang at dette er Windows Mobile. Menyene er kjente, og for mange sikkert også kjære.

At Sony Ericsson har laget telefoner en stund, merkes heldigvis. Som ren ringelur fungerer X2 utmerket, og verken lydkvalitet eller dekning vil by på problemer. Vi testet også høyttalende-funksjonen, og her gikk det fint å føre en samtale over høyttaleren.

På plussiden må også skjermen trekkes frem. Selv om den langtfra er gigantisk, er den høyoppløst og skarp. Det eneste som trekker nevneverdig ned er betjeningen. Skjermen er nemlig av den gammeldagse typen som reagerer på trykk, noe som bidrar at betjeningen kan bli litt knotete hvis du ikke ønsker å dra frem den medfølgende pennen.

Tastaturet gir også et positivt inntrykk, og hører med til de bedre i klassen. Vårt testeksemplar hadde ikke norske bokstaver, noe som ble mildt sagt tungvindt, men kjøper du et norsk eksemplar kan du taste i vei uten å se deg tilbake. I tillegg til fulltastaturet har du fire taster under skjermen for mye brukte oppgaver som å ringe og legge på. I tillegg har du en optisk styreflate istedenfor tradisjonelle piltaster. Tastene under skjermen overbeviser ikke like mye som fulltastaturet, til det er responsen for dårlig.

Salgspakken er brukbart innholdsrik. Blant annet får du et minnekort med 4 GB minne, samt en kabel for å koble X2 til en TV eller annen skjerm ved vanlig videoinngang.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader
  • Datakabel
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg
  • Micro SD innekort på 4GB
  • TV-ut-kabel

Du kan lade X2 en Micro USB-datakabel, i det minste om du ønsker dette selv. Du kan nemlig hake av i menyene om du vil at telefonen skal lade via datakabelen eller ikke.