Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Ace of Sweden Edge 990

Introduksjon

Ace of Swedens "Edge"-serien er i all hovedsak myntet mot spillerne. Fort kort tid siden fikk vi tatt et nærmere blikk på ett av produktene denne produsentene kunne by på, musen Edge 3200. Vi var ikke noe annet en meget imponert, spesielt når vi kan snakke om hvor mye du faktisk får for pengene. Pekeren var etter vår mening helt ypperlig for det bruket den var ment for, og gjerne litt til.

Edge-serien inneholder også et kabinett, som selges under navnet Edge 990. Det er riktig nok litt vrient å definere helt nøyaktig hva som gjør et kabinett godt egnet for spillere som en fellesgruppe. Enkelte ting kan man derimot peke på. Slike kabinetter kommer ofte med et litt mer spenstig design, belysning, god plass til skjermkort og gode kjøleløsninger.

Rent ut i fra spesifikasjonsarket vi har foran oss akkurat nå, ser det ut til at Ace har gjort mye etter boka. Samtidig virker det som om det hele er bakt inn i en balansert design, som hverken skriker for mye eller for lite. Spesifikasjoner og produktbilder får være en sak for seg selv, la oss gå litt dypere til verks!

Takk til Ace of Sweden som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 217 x 486 x 518 mm
 • Materiale: Stål
 • Farge: Sort
 • Modellnummer: EDGE990
 • Utvidelsesplasser 5,25": 5
 • Utvidelsesplasser 3,5": 5
 • Vifter, inkludert: 2x 120 mm og 1 x 80 mm
 • Vifter, ikke inkludert: 2 x 120 mm, 5 x 140mm, 1 x 92 mm (Dette er maksimale tall, ikke antall du kan ha samtidig)
 • Ekspansjonsporter: 7
 • Hovedkortstøtte: ATX, mATX
 • Ekstra funksjonalitet: 4 x USB 2.0, 1 x firewire, 1 x hodesett, 1 x mic, 1x eSATA
 • Strømforsyningsplass: 1, nede

Et bredt kontaktsortiment er tilgjengelig via kabinettets topp, det er faktisk snakk så mye som åtte kontakter. Slettes ikke et galt utvalg, spesielt når eSATA også følger med. Konstruksjonen kunne riktig nok vært noe bedre gjennomført, gap mellom kontaktene og plasten, samt synlige støttemekanismer er ikke akkurat det peneste.

Dette mellomstore tårnkabinettet kommer med en rekke muligheter for plassering av vifter. Det sitter allerede montert en vifte i front, bakkant og i hovedkortbrettet bak prosessoren. Videre er det lagt opp for en rekke ekstra plasser, så luftflyt kan du ha mer enn nok av.

Der luften suges inn, er det plassert støvfiltre. Filteret i front kan rengjøres uten at du må åpne kabinettet, men filtrene i bunn må renses fra innsiden. Sidedøren blir levert uten både filter og vifter, så dette må du selv sette inn om du ønsker en mindre mengde støv i kabinettet.

Utvendig design

Edge 990 er i all hovedsak et stålkabinett, med en til dels ytre kledning av plast. En netting favner over de smale sidene av kabinettet, lastet med støvfiltre på fremsiden.

Det er den heldekkende nettingen som preger forsiden, avrundet mot både toppen og bunn av kabinettet. 5,25"-brønnene følger det samme designet, og bryter lite med det øvrige. Når en optisk enhet blir satt på plass derimot, blir ting litt mer brytende. En konverteringsenhet for 3,5"-enheter sitter allerede montert bak ett av dekslene.

Vi snur kabinettet trill rundt, og ser at strømforsyningen skal legges i bunn. Denne hviler på vibrasjonsisoleringer. Kabinettet byr videre på syv ekspansjonsporter, uten mulighet for en åttende plass på undersiden. Gjennomføringshull for vannslager er også på plass, sammen med et viftehull som tillater plassering av vifter i tre forskjellige størrelser.

Under topplokket er det laget plass for to vifter, i størrelsen 140 mm eller 120 mm. Dette gir deg riktig nok ikke muligheten til å montere en vannkjølingsradiator på 2x140 mm, eller en dobbel 120 mm-radiator vil fordi festehullene har for stor avstand seg i mellom.

Sidedørene er rene og flate stykker metall. Venstre sidedør har to hull for montering av vifter, som står plassert over henholdsvis prosessoren og skjermkortene. På høyre sidedør finner vi et luftehull for en 80 mm bred vifte, som faktisk følger med kabinettet. Denne monteres i en ramme som plasseres rett bak prosessoren. Stilig, og trolig effektivt.

Montering

Ta et skikkelig grep under fremsiden av kabinettet, og dra til deg hele fronten. Du kan dermed fjerne brønndekselet før monteringen av din optiske enhet. Sidedørene skrur du så i sin tur løs, og monteringsprosessen kan begynne!

Før du fortsetter som normalt, må du skru på plass den medfølgende 80 mm brede viften. Skru denne fast i hovedkortbrettet, før hovedkortet monteres. Prosessoren med tilhørende kjøler og minnebrikker klaskes i sin tur på plass.

Skruene du skulle trenge under monteringen, er faktisk plassert i kabinettet. De blir dermed alltid tilgjenglig når du har behov for dem, og du slipper dermed å rote rundt i en plastpose. Slettes ikke dumt. Strømforsyningen avhenger av skruene merket med "HDD", og festes i bunn av kabinettet via vibrasjonsisolerende skumgummi.

Skjermkortet festes med skrueløse plastklips. Helt stabile er de riktig nok ikke, men de gjør en god nok jobb som skulle tilfredsstille de fleste. Vi merker oss også at Ace lagt opp et eget system for totalt syv 3-pins viftetilkoblinger på to forskjellige steder i kabinettet. Fint gjort, det er tross alt ikke alle hovedkort som kommer med så mange kontakter, og adaptere blir fort rotete.

Kabinettet legger ikke akkurat opp til overdrevent mange rom der du kan lure vekk kabler, men litt har de i det minste gjort. Det er de små hullene i hovedkortbrettet som gjør sluttresultatet utrolig mye ryddigere og ikke minst penere enn hva det ville vært uten. Eksepsjonelt godt kan vi riktig nok ikke si at sluttresultatet er, men det er godt nok.

Harddisker

Plastrammene som harddiskene monteres i, trekker du ut ved å klemme slik bildet viser. Rammen vrenger du i sin tur rundt lagringsmediet, som fester seg selv via vibrasjonsisolerte stålpinner. Enkelt og brukervennlig, det liker vi.

Optiske enheter

De optiske enhetene og annet snaks du vil plassere i 5,25"-brønnene, festes også skrueløst. Vipp ut hele festet, dytt inn enheten fra utsiden, og sett klipsen i låst posisjon. Dermed sitter det hele stabilt og godt! Om det derimot ikke skulle gjøre det i ditt kabinett, sitter det en rekke skruer i kabinettet som lar deg sikre enheten ytterligere.

Termiske egenskaper

Vi tester alltid kabinetter slik de blir levert fra fabrikken, med eventuelt tilbehør. Det burde overhode ikke stille dette kabinettet dårligere ut enn andre modeller vi har sett på, selv om potensialet for ettermontering av en rekke vifter er tilstede. En egen vifte bak prosessorkjøleren er derimot temmelig unikt, og burde telle i Ace' favør.

Nøyaktig hvor mye den ekstra viften har hjulpet, vet vi ikke, men vi kan ikke påstå av Edge 990 kommer direkte dårlig ut. En prosessortemperatur på 40°C er slettes ikke ille. Selv om brikkesette vårt ikke kan defineres som kaldt, har vi hittil i vår testhistorie ikke opplevd noen faretruende temperaturer på den kanten.

Skjermkortet har en noe høy temperatur under "idle", men den klatrer ikke spesielt langt over tid. En vifte i sidedørens monteringshull vil nok presse gradene på denne kanten ned enda et hakk. Harddisktemperaturen befinner seg innenfor akseptable rammer. Totalt sett kan vi akseptere tallene vi ser, men unikt fornøyd er vi ikke.

Støy

Kabinettet er vibrasjonsisolert på en rekke kanter, så akkurat støy i form av vibrasjoner opplever vi overhode ingenting av. Kabinettet er som et faktum spekket med luftehull, noe som er godt med tanke på de termiske egenskapene. På en annen side holder ikke akkurat luftehull igjen mye støy. Maskinen gir fra deg en mengde støy vi vil beskrive som over stillegående, men det er fortsatt ikke snakk om en høylytt maskin vi har på gulvet.

Konklusjon

Ace of Sweden Edge 990 er slettes ikke et dumt kabinett. En fin konstruksjon med en rekke muligheter, streite termiske egenskaper og en lav pris er slettes ikke dumme faktorer. Det som derimot blir tilfellet er at kabinettet mangler det lille ekstra som ville dratt det helt til topps.

Under våre termiske målinger kommer vi så absolutt ikke over noen faretruende tall, det må vi først av alt klargjøre. Temperaturene er helt streite, men de er ikke helt på nivået som kan defineres som knakende godt. Vi liker riktig nok det vi ser, spesielt når det gjelder prosessoren.

Monteringsprosessen skjer relativt, selv om det gjerne kunne vært flere steder der kablene kunne funnet veien. En rekke gode skrueløse løsninger er på plass, og gjør en fin jobb. Viftekontakter på to steder i kabinettet sørger også for at du slipper å benytte adaptere.

Det totale støynivået som kommer ut fra vår testmaskin vil vi beskrive som over det vi vil definere som stillegående. Det er ikke snakk om en overdrevent støyende maskin, men det er lite som stopper lyden i dette kabinettet.

Edge 990 koster ikke spesielt mye, 550 kroner må du ut med. Produktet er allerede tilgjengelig i en rekke norske nettbutikker. Overhode ikke en gal pris, og er rettferdig i forhold til hva vi her i dag har sett. Samtidig vil vi rett og slett trekke frem et par alternativer vi mener er likestilte. Det støydempede kabinettet R2 Black Pearl vil gi deg en stillegående opplevelse. HAF922 er heller ikke et galt alternativ, men koster noe mer.

+ Pris
+ Enkel monteringsprosess
+ Streite termiske egenskaper
+ En rekke viftekontakter rundt i kabinettet


- Ikke de beste termiske egenskapene
- Støynivå

Les også
Corsair Obsidian 700D
Les også
Aplus Twin Engine Color
Les også
Cooler Master 690 II Advanced
Les også
Fractal Design Define R2 Black Pearl
Les også
Chieftec CS-03B
annonse