Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Samsung E2370 Xcover

Samsung E2370 lar seg ikke stoppe av norsk høstvær.

Design, skjerm og menyer

Lite gleder oss mer enn muligheten til å grisebanke en mobiltelefon. Våre enkle sjeler lyste derfor opp da vi fikk inn Samsung Xcover E2370 til test. Bak det noe konstruerte navnet Xcover skjuler det seg nemlig en mobil som skal tåle litt av hvert hva gjelder fysiske prøvelser. Noen påkjenning for lommeboken er den derimot ikke, selv om E2370 skal tåle grisebank så er den allikevel grisebillig.

Selv om E2370 er hakket røffere i kantene en den gjengse mobil, er den ikke like tøff i trynet som Sonim XP3.

Les testen av Sonim XP3 Quest her.

Går du den nærmere i sømmene er det allikevel ingen tvil om at E2370 er laget for å tåle litt ekstra.

Gore-tex til mobilen

Nærmere bestemt er E2370 konstruert for å tåle både "kajakkturer og pussing av trevirke i et byggeprosjekt" skal vi tro Samsungs presseavdeling.

Gore-tex-beskyttelsen skal gjøre at E2370 tåler vann og søl, og beviset på dette er en IP-54-sertifisering.

Vi har verken padlet kajakk eller pusset trevirke i testperioden, men vi har selvsagt utsatt E2370 for en solid dose med prøvelser. Vi har ikke nøyd oss med bare vann og søl heller, men har også sørget for å sjekke at E2370 tåler en tur eller ti i betongen.

Samsung E2370 Xcover har ikke like ekstremt utseende som Sonims modeller.
E2370 til høyre på bildet er på størrelse med andre robuste telefoner.

Vi tøyer strikken

For å sjekke hva E2370 egentlig tåler begynte vi forsiktig. Vi ble velsignet med skikkelig regnvær, og lot ikke sjansen gå fra oss til å "miste" telefonen i gresset og la den ligge og godgjøre seg i øsende regnvær et par timer.

Videre gikk E2370 også i bakken titt og ofte, noe som i likhet med regn ikke så ut til å påvirke telefonen i det hele tatt. Vi måtte jo finne ut nøyaktig hvor mye en E2370 tåler, så vi forsatte med å hive den ned en fjellskrent, bruke den som agn og slepe den etter Amobils test-Volvo.

Fortsatt virket telefonen like fint, så vi kjørte over den med traktor. Da sprakk skjermen, men det var fortsatt mulig å lese tekstmeldinger og ringe. Siden E2370 nå var full av gjørme skylte vi den ren under springen, men etterpå kom og gikk lyden under samtale. Vi antar at telefonen ikke var like tett etter å ha blitt overkjørt av en traktor.

Imponerende nok var det altså fortsatt liv i telefonen. Det var først når vi tok i bruk skikkelig grovt skyts at E2370 takket for seg. Hvordan dette gikk for seg finner du ut ved å se på videoen over.

Klassisk form

Samsung E2370 er formet som en hvilken som helst klassisk utseende mobiltelefon. Her er ingen bevegelige deler, og du finner kun en knapp på siden av telefonen. Denne knappen skrur på telefonens innebygde lommelykt.

Lommelykten kan knapt sies å flombelyse de ekstreme omgivelsene E2370 hører hjemme i, men den fungerer fint som en enkel erstatning for å drasse med seg en egen lommelykt.

Bakdekselet er enkelt å ta av og på, faktisk enklere enn på mange vanlige mobiltelefoner. I motsetning til endel andre robuste telefoner er det ingen skrue som fester bakdekselet, her er det bare å klipse på.

Kontakten for lading og håndfri sitter på siden av telefonen og er beskyttet av et deksel. Dekselet har ingen pakning, så helt tett er nok åpningen ikke.

Selv om vi ikke klarte å få E2370 til å knele ved normal bruk, er nok E2370 ikke like tett som Sonims XP3-modeller.

Knapp for lommelykt er den eneste snarveistasten du finner.
Xcover har en kraftig bøyle for halsbånd og lignende.
Denne telefonen trives i gjørma.
Skjermen bør forbigås i stillhet.

Kaster hansken

Samsung reklamerer med at E2370 skal være spesielt enkelt å betjene, også med hansker. Vi er ikke umiddelbart enige i en slik påstånd. Vel er tastene forholdsvis store og har tydelig skrift, men har du på hansker blir tastaturet vanskelig å betjene, noe som delvis kan tilskrives tettsittende taster.

Uten hansker fungerer tastene derimot utmerket. Siden hele tastaturet er en sammenhengende gummimatte, kan det kjennes og høres litt slarkete ut. Responsen er det allikevel ingenting å si på.

Ørliten knøtteskjerm

Når du trykker på de nevnte taster er du selvsagt interessert i å se resultater på skjermen. Som så ofte før på robuste telefoner er skjermen et sorgens kapittel. Ikke bare er den liten, men den har også dårlig oppløsning.

Grunnen til dette, er ved siden av lavere strømforbruk, at den mindre skjerm ikke knuser så lett. Det er altså ikke uten grunn at skjermen er som den er, og vi har forståelse for at Samsung har prioritert som de har gjort i dette tilfellet.

Det er uproblematisk å bla rundt i menyene, men om du surfer eller ser på bilder så kan det til tider være vanskelig å se hva som vises på skjermen.

Ser du nøye etter kan du nærmest telle piksler. Prisen per piksel er på den annen side ikke så ille. Med tanke på den svært lave prisen kan du knapt klage på skjermen til E2370.

Menyene er som du sikkert skjønner av den enkle sorten. Her er det begrenset med valg, men det hele er for det meste enkelt å bruke og fungerer til sitt bruk. Vi kunne tenkt oss en mer forseggjort meldingsfunksjon, det er ikke alltid like intuitivt å skrive tekstmeldinger, og du føler av og til at du må bruke et unødvendig tastetrykk eller to ekstra.

Elefanter og gullfisk

Noe som også kan være litt irriterende er at E2370 husker som en elefant. Hvis du går inn på en undermeny havner du nemlig på samme menypunkt som du var på sist, noe som i mange tilfeller er upraktisk.

Når E2370 finner det for godt, har den derimot minne som en gullfisk. Nærmere bestemt må du stille klokken på nytt hver gang du har tatt ut batteriet.

Som normalt for Samsung-telefoner er en drøss med systemlyder aktivert som standard. Her piper og plinger det for det fleste handlinger inntil du får endret på innstillingene. At E2370 spilte av en sang da vi lastet ned et Java-program, var en hyggelig, men overraskende gest fra Samsung.

Tastelåsen er forøvrig i overkant ivrig, og du rekker knapt å tenke deg om før den er aktivert. Dessverre kan du ikke justere tiden det går før tastaturet blir låst, men må velge enten av eller på.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • Brukerveiledning

På neste side kan du lese om det mest overraskende ved Samsung E2370, nemlig den helt ekstreme batteritiden.