Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus Xonar D2

Innledning

Asus er en av de produsentene innen IT-industrien som ikke trenger en nærmere presentasjon. Selskapet har en finger innenfor de fleste områder, noe som gjør at de kan komme opp med en produkt som Xonar D2.

Xonar D2 er en frisk satsning på lydkortmarkedet - et marked som er neppe det enkleste å konkurrere i. For det første har de aller fleste nyere hovedkort integrert lydkontroller, og dermed må man få brukerne til å se et behov.

For det andre har allerede Creative meget god kontroll over dem som faktisk oppgraderer til et dedikert lydkort. Kan Asus ta opp kampen med sitt Xonar D2?

Takk til Asus som leverte lydkortet til test.

Spesifikasjoner

Klikk for større bilde

  • Lydmodus: 24-bit, 7.1
  • Lydbrikke: Asus AV200
  • DA-konverter: fire stykk Burr Brown PCM1796
  • Samplingsfrekvens: 192 kHz (opptak / avspilling)
  • Integrert minne: Nei
  • Tilpassede standarder: Dolby Digital Live, Dolby Pro Logic IIx, Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker, DTS Connect, DTS Neo:PC, DTS Interactive, ASIO 2.0, EAX 2.0
  • Tilkoblinger:
  • innlinje - stereo minijack 3,5 mm mikrofon - stereo minijack 3,5 mm stereo linje ut/hodesett - stereo minijack 3,5 mm utlinje surround-side - stereo minijack 3,5 mm utlinje surround-bak - stereo minijack 3,5 mm utlinje surround-senter/sub - stereo minijack 3,5 mm digital ut S/PDIF - RCA digital inn S/PDIF - RCA
  • Systemkrav: Ledig PCI 2.1-spor, Microsoft Windows XP eller Vista (32 og 64 bit), Intel Pentium III eller AMD 800 MHz eller bedre, 256 MB systemminne eller mer og 60 MB ledig harddiskplass.
  • Produksjonsland: Kina


Sentralt for det nye kortet er lydbrikken Asus AV200. Dette er ikke noe Asus har forsket frem på egenhånd, men snarere et produkt som er bestilt fra C-Media. AV200 er basert på C-Media Oxygen HD CMI8788.


To av totalt fire Burr Brown konvertere

For konverteringen fra digitalt til analogt har Asus tatt i bruk fire DA-konvertere fra Burr Brown (PCM1796). Burr Brown er et navn man gjerne forbinder med entusiastutstyr innen Hi-Fi. I tillegg har Asus tatt i bruk en analog til digital-konverter fra Cirrus Logic, nærmere bestemt CS5381. Dette skulle være et godt utgangspunkt for et lydkort.


Cirrus Logic CS5381 sammen med kondensatorer av den skikkelige typen

Asus har også tatt i bruk en beskyttelse mot elektromagnetisk forstyrrelser, i form av et kledelig aluminiumsdeksel som går rundt kortets komponenter. Midt på dekslet har Asus plassert noe som kan se ut som en høyttaler på avstand, men synet bedrar, dette er bare fire små LEDs som lyser opp.

En annen kuriositet som er verdt å nevne er utgangene som er plassert bak på kortet. Her er det tilsynelatende ingen fargekoder i plast. Men monterer man inn kortet i datamaskinen og slår på maskinen skjer det ting.

Inne i hver eneste utgang er det en farget LED som representerer funksjonaliteten for porten. Dette ser strengt tatt ut som et juletre, men det er svært praktisk også når det er mørkt under skrivebordet og lommelykten er langt unna.

Metode og testoppsett

Objektiv del

Som alltid kjører vi gjennom tester i Audio RightMark. Dette inkluderer 6.0.5 Standard og 3DSound 2.3. Førstnevnte foretar en rekke målinger ved hjelp av en loopback-kabel mens sistnevnte beregner prosessorbruk under ulike forhold.

I tillegg kjører vi 3DMark03 som inneholder en egen test for lydkortet. Vi får her se hvilken innflytelse lydkortet har over grafikkflyten på et fiktivt spill.

Subjektiv del

Tall er en ting, noe annet er hvordan ting faktisk fremstår. Vi tester med litt forskjellige spill, musikk og film, hvorpå vi noterer ned hva vi synes.

Installasjon og drivere

Xonar D2 monteres i en ledig PCI-brønn på hovedkortet. Dersom man har behov for MIDI-inngang, så kommer denne på en egen brakett som må kobles til lydkortet.

Av tilkoblinger på kortet finner vi det meste man har bruk for, totalt seks minijack-kontakter og to RCA-kontakter.

Driverne installeres fra den medfølgende CD-en, hvilket byr på få utfordringer. Man har et valg for selve driverne og et valg for tilleggsprogrammet Asus PMP. Det er det sistnevnte programmet som skal til for den berømte funksjonen med å fjerne kopibeskyttelsen på musikk.

Etter en omstart får man opp kontrollpanelet, eller Xonar D2 Audio Center som Asus har kalt det. Her har man en enkel volumkontroll, fire DSP-moduser, en mute-knapp og en SVN-knapp. Sistnevnte innebærer at driverne hele tiden søker å utligne forskjellene mellom lydnivået på ulike innspillinger, slik at det sluttbrukeren hører ikke varierer så mye i volum.

Et trykk på Meny-knappen bringer frem en større meny, med fem faner. På Main setter man opp samplingsrate, analog utgang, Dolby-moduser etc.

Under Effect-fanen har man alle de forhåndsprogrammerte modusene, slik som dance, pop, rock etc. I tillegg finner man her ulike typer romklang.

På Karaoke-fanen finner vi blant annet den morsomme funksjonaliteten Magic Voice. Denne er den samme som vi fant under testen av Terratec Headset Master 5.1 USB. Her kan man velge mellom monster-, tegnefilm, manne- eller kvinnestemme. Programvaren endrer så fortløpende på stemmen når man snakker i mikrofonen. Siste fanen er Flexbass, der man blant annet kan justere et lavpassfilter.

I bruk

Medfølgende programvare

Det er PMP-programmet som står for fjerningen av kopibeskyttelser. Dette kan stilles inn slik at den samler opp musikk fra hele maskinen. Deretter er det bare å velge ut musikk som konverteres.

Man kan velge mellom WMA eller MP3, med opptil 320 kbit/s. I tillegg kan man legge på effekter som Dolby Headphones etc.

Vi testet kjapt med en musikkfil som var innhandlet fra iTunes store. Filen lot seg ikke spille av på andre maskiner, men etter en runde med PMP-programmet hadde vi en fin kopi.

Internt på kortet har man en loopback, dermed kan kortet ta opp lyd som spilles av uten at man trenger noen flere kabler eksternt eller noen andre tilkoblinger.

Musikk, film og spill

Lyden fra Xonar D2 er engasjerende og detaljert. Hørt opp mot et X-Fi-kort er den kanskje noe tynnere på midten. Til ren musikklytting tror vi nok av vi faktisk foretrekker Xonar D2. Film blir også overbevisende tolket av Xonar D2.

Vi testet kortet blant annet i Battlefield 2. Nesten alt var fryd og gammen. Men det var en ting som fungerte særdeles dårlig. Sambandsmeldingene som ligger i spillet fungerte knapt. Hver gang en melding kom ble lyden utrolig hakkete, nesten som at alle meldingene ble lest opp av en som stammet kraftig.

I andre spill fungerte alt så meget bedre, men likevel føler vi at X-Fi er noe mer engasjerende til spilling. Så til spill er det fremdeles Creative X-Fi som gjelder.

Under bruk blir kortet ganske varmt, noe vi ikke har opplevd med noe lydkort tidligere. Med et IR-termometer målte vi temperaturer på opp til 54 grader Celsius på overflaten.

CPU-bruk

Vi starter med lydtesten i 3DMark03. Denne måler CPU-bruk ved lyd i henholdsvis 0, 24 og 60 kanaler. Vi har her satt Xonar D2 opp mot referansen i klassen, Creative X-Fi.

Ut fra start er det ganske så likt, men med null last på lydkortet skulle det bare mangle. Ved 24 lyder ser vi at X-Fi rykker svakt fra Xonar D2. Ved 60 lyder er forskjellen enda klarere.

RightMark 3DSound 2.3 måler bruken av prosessoren ved ulike lydmodi. Ved null lyd er kortene like, men på resten av testene ser vi at X-Fi har et godt overtak på Xonar D2. Likevel skal det legges til at det ikke er store bruken av prosessoren.

I tidligere lydkortester har vi opplevd over ti prosent prosessorbruk på det verste, og det er drøyt. Men en såpass kraftig prosessor som vi nå har i testmaskinen, er det klart at den ikke trenger så lang tid på den informasjonen som lydkortet trenger.

Loopback

De vanlige loopback-testene under RightMark 6.0.5 hører også med.

Frequency response

Det optimale under frekvensrespons er en rett strek langs +0-aksen. RightMark tester med frekvenser fra 40 Hz til 15 kHz. Som vi ser er det Xonar D2 som kommer best ut, men X-Fi ligger ikke langt bak.

Noise level

Her måles alt av sus og ulyder som ikke skal være på plass. Verdiene bør være så lave som mulig. Xonar D2 gjør det best igjen, mens X-Fi fremdeles absolutt er godkjent.

Dynamic range

Den dynamiske rekkevidden er nivåforskjellen (i dB) mellom min og maks signal. Igjen stikker Xonar D2 av med seieren foran X-Fi.

THD + Noise (at -3 dB FS)

Denne testen sender et testsignal på -3 db gjennom kortet. Når signalet kommer tilbake bør forvrengningen være lavest mulig. Xonar D2 holder seg fremdeles X-Fi-kortet på trygg avstand.

Intermodulation distortion

Intermodulering oppstår som en følge av disharmoniske eller ulineære egenskaper i tilkoblingene eller internt i lydkortene. Som vi ser har Xonar D2 ingen problemer med å hale i land seieren også på denne testen.

Stereo crosstalk

Crosstalk er den utilsiktede lydlekkasjen mellom høyre og venstre kanal. Her holder Xonar D2 seg godt foran X-Fi.

Konklusjon

Xonar D2 blir markedsført som en lydløsning for og fremst for Hi-Fi-bruk, noe som samsvarer godt med vårt inntrykk av kortet. Lyden er engasjerende og god, samtidig som loopback-målingene viser at kortet legger seg et godt hestehode foran Creative X-Fi.

Vi vil ikke anbefale dette kortet spesielt til spillere. Kortet bruker mer prosessorkraft enn Creatives X-Fi, men ikke avskrekkende mye. I tillegg opplevde vi feil i Battlefield 2 og lyden i spill er ikke like engasjerende som hos konkurrenten.

Klikk for større bilde

Kortet har det man trenger av funksjonalitet etter vårt syn. Her har man digitale og analoge tilkoblinger, så mange man trenger til normal bruk.

Det er verdt å merke seg at Xonar D2 blir ganske varmt under bruk, noe vi ikke har opplevd med noe lydkort tidligere.

Prismessig ligger Xonar D2 i det øvre sjiktet (ca 1400 kr). Likevel synes vi at man får det man betaler for. Her er det gjennomgående kvalitetskomponenter som er brukt.

+ Generelt god lyd
+ Kan fjerne DRM fra musikkfiler
+ Godt med utganger og innganger
+ Signalutganger med lyskoding
+ Ser heftig ut

- Fungerer dårlig i Battlefield 2
- Ikke like engasjerende i spill som Creative X-Fi
- Blir varmt

Mer om
annonse