Tek.no

Test

Salem Al Fakir ? This is who I am

Henning Hope Rønhovde
3 Nov 2007 14:00

Svensken med syriske aner er klar med sin debut og han kribler i kroppen etter å vise oss hvem han er; en habil låtsnekrer formodentlig. Selv om 26-åringen er yngelfersk som soloartist har han hatt befatning med en del musikalske prosjekter, vært med på leken en stund så å si. Hovedinstrumentet ble plukket opp og innstudert fra fireårsalderen, og han turnerte Russland som klassisk fiolinist i en alder av fjorten år. Videre har han samarbeidet med blant andre Willie Crafoord, Snook og Robyn og han er medlem av Ørjan Hulten Trio og FakirKarlsson.

Utlandet neste

I hjemlandet Sverige har Salem Al Fakir blitt genierklært, hauset opp som den nye Stevie Wonder og fått superlativer kastet etter seg i hederlige omtaler hvor musikken har blitt beskrevet som innovativ, elegant, vakker og sær. Uten å innlede noen polemikk med våre naboer i øst, bør det benevnes at punkt en faller på sin egen urimelighet; her er det så mye gjenbruk at han nesten rammes av åndsverksloven som plagiator. Og i en popverden utelukkende bestående av Britney’er, Shakira’er og Beyonce’er, vil Salem Al Fakir utvilsomt låte annerledes. Men sær? Det er bare snakk om litt skillsmonn og en annen tekstur bygd over akkurat samme lest som mange av popartistene du vanligvis liker å høre på. Men måten han skrur sammen dette potpurriet på er tidvis både vakkert og elegant gjort.

Reven i hønsehuset

Høyttravende Salem har åpenbart boltret seg i pappas funk/soul/pop-album fra syttitallet, og han har nasket som reven i hønsehuset. Kildene er ikke særlig vanskelig å tyde; evident dyrker han de funky, nyanserike og småpompøse konsepttrådene popen fikk gjennom tidlig Michael Jackson, Earth, Wind & Fire og ikke minst, Stevie Wonder. Selv om innslagene av genreoverskridende musikk formerlig blomstrer (og på flere måter fungerer som et sammenbindende ledd) er det soul/funk som er platens hovedanliggende og hviler som et tungt anker i dybden. Basisinspirasjonen dukker opp i form av ”Dream girl”, ”Tell me” og ”This is who I am”. Og mellom smektende, innsmigrende ballader, ynkende dansepop og noen fjollete interludium, øser han opp med både soft- og progrock i ”Devil look”, sigøyner/sirkus i ”Magic night” og instrumental folkemusikk, med en nasjonal passasje, i ”Two long distance to great thoughts”. Med tanke på hvor holistisk platen er, fremstår ”Damien & Bob” som en anelse malplassert, men dog som et høydepunkt. I kun halvannet minutt får vi en småskjev og dunkel Residents/Primus-kopi, som dessverre ikke får utvikle seg. Men artig lell.

Salem Al Fakir er velsignet med et uomtvistelig talent. All komposisjon, tekst, arrangering, produksjon og ikke minst musisering bærer hovedpersonens gylne signatur. Med solid teft og musikalsk forståelse formidler han sin montasje, som har egenarten liggende i ornamenteringer og betoning, med en kombinasjon av vitalitet og myndig lekenhet/letthet. Enten han rocker som en kloning av Jamiroquai med fele eller når han puser som Justin Timberlake, John Legend og Stevie Wonder forent i én og samme person kompet av Electric Light Orchestra, gjøres det med stil og overbevisning. Men den sjenerøse mengden funk, med en skolastisk manøver fra fordums Grand Prix med et anstrøk av moderne pop, sklir ut i det evinnelig selvrefererende. Det er riktignok artikulert og elegant, og det er vanskelig å ikke la seg sjarmere. Men det blir vel kattemykt, og man skulle ønske det kloret mer rett og slett. Dessuten, engelsk med velklingende svensk aksent – sjarmerende eller irriterende, det får bli opp til hver enkelt lytter å avgjøre.

Konklusjon

Koketteri mellom soul/funk som du garantert har hørt før og som like sikkert vil gå hjem hos folkeferd i alle slags aldre. Summa summarum: glimtvis strålende håndverk, men gjort før.

annonse

Les også