Tek.no

Test

Darjeeling Limited

Gult er og blir kult.
David Auby Johansen
20 Des 2007 14:00

Der filmer som ”The Royal Tenenbauns” og ”The Life Aquatic With Steve Zissou” splittet publikum i to der den ene halvdelen ropte «geni», mens den andre gruppen like intenst proklamerte at mannen er en substansløs «stilronker», har regissør Wes Anderson med ”Darjeeling Limited” forent de høythylende massene med en film bare de mest innbitte vil avvise som noe annet enn et lite mesterverk. Dessuten får dere se Natalie Portman splitter naken – dog i feil vinkel – i forfilmen ”Hotel Chevalier”.

Dysfunksjonell familie

De tre brødrene Francis, Peter og Jack Whitman spilt av henholdsvis Owen Wilson, Adrian Brody og Jason Schwartzman, møtes på togekspressen The Darjeeling Limited. Sammen planlegger de en spirituell togreise gjennom India. Mens Francis ankommer mørbanket etter en trafikkulykke, er Peter på rømmen fra kjæresten og hennes ufødte barn. Jack, på sin side, har trøbbel med eksdama. Det er kanskje derfor han bestemmer seg for å nedlegge den eksotiske togverten Rita? Fremdeles preget av farens plutselige dødsfall ett år tidligere, planlegger de tre brødrene å møte moren sin som har funnet sitt hjem i det folkerike landet.

Et handlingssammendrag er nytteløst. Aldri undervurder en god historie, men med ”Darjeeling Limited” blir det litt som å forklare formen på vinflaska istedenfor å ta seg en god slurk. Andersons film er en visuell og høyst komisk reise – gjennom India. Eller er det egentlig India? Filmen foregår like mye i et slags fiksjonelt univers fremstilt av årets beste slow-motion scener og de flotteste fargene i manns minne. Gult har aldri vært så kult som her.

”Oooooommmmmm”

”Darjeeling Limited” er mer enn tilstand enn en film. Noen vil umiddelbart trekkes inn i det absurde universet, andre vil stå utenfor med skeptisk mine. Men har du sans for litt ukonvensjonelle filmer – gjerne amerikansk independentfilm, regidetaljer og subtil humor der alle i salen kan le litt når de selv føler for det, er det gode sjanser for at dette treffer deg rett i smilehullet. Istedenfor trommevirler er poengene akkompagnert av stillhet, blikk, gester, og så litt mer stillhet.

Tre brødre sliter med hvert sitt, og prøver å ordne sakene under en togreise i India.

Tematisk gjør filmen en tvist på den klassiske dannelsesreisen. Det som begynner som en åndelig reise ender selvfølgelig i noe helt annet. Men det handler fremdeles om å finne ut av hvem man er og hvordan man skal forhold seg til andre mennesker. Ironisk og dypt samtidig, helt uanstrengt. Hvordan får han det til denne Anderson? Forstå det den som kan.

Og så var det Scwartzman, Wilson og Brody. Tre helt forskjellige skuespillere som her samstemmes under Andersons regi. Alle er med på leken, også den mer dramaorienterte Brody som med denne rollen viser at han takler det aller meste. Scwartzman har vært i komediens lala-land med ”I Heart Huckabees”, så han visste nok hvor det bar. Den etter hvert anerkjente skuespilleren har også vært med å skrive manus til filmen.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Smakingen kan ta tid, og filmen er definitivt ikke for alle. Hvilket parallelt univers regissør Anderson befant seg i da han klekket ut ideene til "Darjeeling Limited" er det ingen som vet. Men finner du veien dit, har du kommet langt i forstå filmen – hvis den i det hele tatt kan sies å ”forståes” i noen tradisjonell betydning av ordet. Det er sofistikert, smart og morsomt. Tro meg, jeg var en av de som ropte «stilronker».

annonse

Les også