Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Corsair HX1000W

Introduksjon

Corsair startet sin minneproduksjon i 1994, og 12 år senere kom de med sin første strømforsyning. På kun to år har de vokst frem som en anerkjent produsent av strømforsyninger. Det er ikke uten grunn – deres modeller har blitt hedret i tester verden over.

Vi har testet alle Corsairs serier hittil, og vi har enda ikke blitt skuffet. Så langt har strømforsyningene rettet seg mot de lavere delene av entusiastsegmentet. Nå skal derimot kronen på verket settes, med 1000-Watteren HX1000W.

HX1000W er en strømforsyning med gode spesifikasjoner og som lover et høyt kvalitetsnivå, basert på et to-delt design. Det kribler i magen i det vi setter strømforsyningen på vår nådeløse testbenk, som en av de aller første publikasjonene i Europa.

Takk til Corsair som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Du kan lese mer om strømforsyningens spesifikasjoner på Corsairs hjemmeside.

Corsair HX1000W
FormfaktorATX12V Rev:2.2
Dim. (BxHxD)150 x 86 x 200 mm
TesterHi-Pot, ATE og Burn-In
GodkjenningerUL, TUV, CB, CE, CCC, FCC, RoHS
Overspenningsbeskyttelse+3,3, +5V, +12V1, +12V2
OverstrømsbeskyttelseKrysse av
KortslutningbeskyttelseAlle utganger
OverlastbeskyttelseKrysse av
Manuelt regulert vifteBytt
Temp. regulert vifteKrysse av
MTBF100.000
AC inn
SpenningMax. strømFrekvensBeskyttelse
90-240 V13 A47-63 HzIntern sikring
DC ut
SpenningMin. strømMax. strømLastreg.Linjereg.Max. ripple
+3,3 V-30,0 A--50 mV
+5 V-30,0 A--50mV
+12 V1-40,0 A--120 mV
+12 V2-40,0 A--120 mV
-12 V-0,8 A--120 mV
+5 Vsb-3,5 A--50 mV
DC UT+3,3 V+12 V+5 V+12 V2---12 V+5 Vsb
Strøm30 A40 A30 A40 A--0,8 A3,5 A
Totalt Effekt Ut500 W-500 W---9,6 W17,5 W
1000 W--------

Corsair har delt inn linjene sine på en måte om tilnærmet ingen andre har gjort (vi kjenner til 2-3 andre tilfeller). I de fleste tilfeller står +12 V-linjen for seg selv mens +5 V- +3,3 V-linjene står sammen. På HX1000W er tingene gjort annerledes. Her står en av +12 V-linjene sammen med +5 V-linjen, mens +3,3 V-linjen står sammen med den andre +12 V-linjen. Dette betyr i praksis en mye mer solid utførelse, fordi +5 V- og +3,3 V-linjen har egne likerettere.

Ut over det så er det verd å nevne at strømforsyningen er den første som har fått Nvidia tri-SLI-sertifisering, og at den har hele fem års garanti. Det som er ekstra spesielt er at Corsair har spesifisert strømforsyningen til 1000 W ved 50 grader, ikke 40 eller 25 grader som flere andre gjør.

ATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
24-pin2(0)0(6)6(0)0(4)12122

HX1000W har et voldsomt arsenal av kontakter. Med hele 24 SATA- og periferi-kontakter, går du neppe tom med det første. Strømforsyningen har hele seks PCIe-kontakter, hvor fire av disse kan konverteres til 8-pin. Hvis du derimot sender Corsair en kjapp e-post, sender de deg to 6-pins til 8-pins adaptere kostnadsfritt.

KabelATX8-pin +12 VPCIe 6-pinPCIe 8-pin4-pin +12 VPerferisk 4-pinSATAFDD
Første / eneste punkt60 cm60 cm60 cm60 cm60 cm45 cm45 cm-
Andre punkt-----55 cm55 cm-
Tredje punkt-----65 cm65 cm-
Fjerde punkt-----75 cm--
Femte punkt-------85 cm

Kablene har en helt grei lengde, som bør passe fint i de aller fleste situasjoner. Som på de tidligere modellene i HX-serien så benyttes det en spesiell kabeltype. Disse er flate og stive, noe som gjør de meget fine til å brette rundt om i kabinettet. Dette gjelder alle de modulære kablene, men ikke de som er fastmontert på strømforsyningen.

En nærmere titt

HX1000W bærer Corsairs kjente strømforsyningsdesign, og denne gangen med en liten dose blått. Strømforsyningen for øvrig er lakkert med en matt sort pudderlakk. Den leveres i en meget stor produkteske, hvor strømforsyningen ligger godt sikret. Alle de modulære kablene blir levert i en enkel "bag", så du skal slippe å rote bort de du ikke bruker.

I et forsøk på og åpne strømforsyningen ble vi møtt av veldig mange skruer, men prinsippet er det samme. Skru løs skruene og dra av topplokket. Når det er unnagjort, finner vi en sort vifte fra Yate Loon, modellnummer D14BH-12. Viftens maksimale spesifikasjoner er at den kan flytte hele 140 cfm luft med en hastighet på 2800 rpm og et støynivå på 48,5 dbA.

I UL-registeret er det Corsair som står oppført som produsent, men dette er nok noe de kun har betalt for. Basert på det vi ser på innsiden av strømforsyningen, slik som den grønne tapen rundt transformatorene og spolene, får oss til å tro at det er Channel Well Technology som står for den virkelige jobben. Dette er en produsent som mange velger, og vi har mange gode erfaringer med disse.

Innsiden til HX1000W er i prinsippet to strømforsyninger. På den ene siden finner vi transformatorene og likeretterne til +12 V1- og +5 V-linjen, mens vi på den andre siden har +12 V2- og +3,3 V-linjene. Dette er den mest solide måten en strømforsyning kan settes sammen på, noe som i teorien betyr større stabilitet.

Utover det så finner vi en aktiv PFC-krets, og et meget solid EMI-filter. Alle kondensatorene i strømforsyningen har en temperaturterskel på 105 grader, noe vi veldig sjeldent finner. På primærsiden er det den velkjente produsenten Nippon Cemi Con som har laget kondensatorene.

Resultater - spenninger

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Spenninger

Totalt sett kan det ikke sies annet enn at spenningene til HX1000W er meget gode. +12 V-linjene har et snitt som ligger noe høyt til å begynne med, men det retter seg opp underveis, før avviket igjen tipper litt over. Til slutt ender den opp 1,08 % fra der den hører hjemme, noe som er meget bra.

+5 V-linjen begynner 1,2 % over den ideelle verdien, før den til slutt ender opp 2 % lavere enn sin ideelle verdi. +3,3 V-linjen presterer også meget godt, og ender opp 2,12 % fra der vi helst ser at den skal være. Dette er svært stabile verdier – faktisk er noe av det råeste vi har sett!

Resultater - rippel

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er som vanlig målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen, det vil si henholdsvis 200 W, 400 W, 600 W, 800 W og MAKS belastning. Først ut er +12 V-linjen.

+12 V-linjen starter med en rippel på 20 mV. Den holder seg faktisk i det samme området under hele testingen, og ender opp med 18 mV ved maksimal belastning. Dette er en meget lav verdi, som er blant det beste vi har sett.

Vi beveger oss over til +5 V-linjen, og ser at velstanden er like høy der og. Ved laveste målte belastning ligger rippelen på 18 mV, mens den faktisk synker til 16 mV ved maksimal belastning.

Sist ut skal vi ta en titt på +3,3 V-linjen. Den første verdien vi måler er 6 usle millivolt. Underveis øker verdien noe, men det er ikke snakk om mye. Ved maksimal belastning har +3,3 V-linjen en rippel på 16 mV. Meget gode tall, Corsair!

Resultater - effektivitet og støy

Effektivitet

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Corsair lover at strømforsyningen skal ha effektivitetsnivå på opptil 85 %, i tillegg til en 80-plus sertifisering. Begge disse løftene blir holdt. Den laveste verdien vi finner, er 83,1 % ved 200 W. Denne verdien øker til 86 % ved 600 W belastning.

Støy

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av viften. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger unna grunnet plassmangel (standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille strømforsyningene fra hverandre.

Klikk for større versjon

Totalt sett kan støynivået til HX1000W betegnes som normalt i forhold til størrelsen. Frem til vi belastet strømforsyningen med 600 W hadde den et lavt støynivå, før det økte betraktelig opp mot maksimal belastning.

Grafen ovenfor viser støynivået ved en belastning på 500 W. Dette er i meget få tilfeller, selv om du har de råeste av de råe komponentene på markedet, at du vil bruke mer enn 500 W. Av den grunn velger vi å presentere grafen ved 500 W for å få en mest mulig praktisk riktig verdi. Her ser vi at det meste av støyen ligger på de dype frekvensene. Dette samsvarer med den praktiske erfaringen vår, med at viften har en "behagelig" form for støy.

I bruk

Strømforsyningen er totalt 20 cm lang, noe som kan by på plassproblemer. Dette er 6 cm lenger enn hva ATX-standarden spesifiserer. Vi anbefaler deg derfor å kontrollere at du faktisk har plass til denne strømforsyningen i kabinettet ditt før du kjøper den – om du skal montere den i et kabinett.

Corsair bruker en noe spesiell kabeltype på sin HX-serie. Disse er flate, hvor lederne er limt sammen. De er meget kjekke og kan bøyes rundt om i kabinettet for å gjøre det mer ryddig. De fastmonterte kablene har kabelstrømper, som vi ikke har noe å utsette på.

Strømforsyningen har en solid utførelse og det eneste vi kan pirke på er at Corsair-merket er montert litt skjevt.

Ved maksimal belastning opplevde vi at ATX-kontakten ble noe varm. Dette er et kjent problem for kraftige strømforsyninger, men vi har opplevd verre tilfeller.

Konklusjon

Corsair har slått på stortromma og viser igjen at de er en aktør å regne med på strømforsyningsmarkedet. HX1000W viser til en meget solid konstruksjon og gode testresultater. Den legger seg i helt i verdensklassen blant entusiastenhetene, og må nevnes i samme åndedrag som den regjerende kjempen fra PC Power & Cooling.

Spenningene vi ser er meget gode. + 12 V-linjene flytter seg kun 1,08 % underveis, og 5 V- og +3,3 V-linjen holder seg kun 2 % og 2,12 % fra sine ideelle verdier. Svært bra!

Corsair HX1000W

Rippelen, på toppen av spenningene, ligger meget lavt. +12 V-linjene har en gjennomsnittlig rippel på 20 mV, mens +5 V-linjen legger seg 2 mV lavere. +3,3 V-linjen, som varierer mellom så lite som 6 og 16 mV, er også meget god.

Strømforsyningen holder også et meget høyt energieffektivitetsnivå. En kraftkar som denne bråker naturlig nok noe, men for praktisk bruk er det ikke direkte avskrekkende.

HX1000W kan allerede bestilles hos norske nettbutikker, men du må nok vente litt før den kommer. Du må punge ut med litt i overkant av 1700 kroner, noe mer enn f.eks. Chieftec og Antecs 1000-Wattere. Det skal derimot nevnes at det så absolutt finnes dyrere alternativer, hvor kvaliteten ikke er den samme.

+ Gode spenninger
+ Lav rippel
+ 5 års garanti
+ Solid utførelse

- Fysisk stor

annonse