Test

Windows Live Messenger for Series 60

Innlogginsskjermen er ikke veldig ulik den du finner på PC-en din.

I går ble det kjent at en uoffisiell versjon av Microsofts egen Windows Live Messenger har lekket ut på internett til glede for alle de som eier en mobil med grensesnittet Series 60. Og til frustrasjon for Microsoft og Nokia. De hadde nemlig ikke tenkt å slippe programmet riktig ennå.

Uansett hva de to nevnte gigantene måtte mene, har vi testet denne lekkasje-versjonen av Live Messenger. Og vi kan blidgjøre de litt med å si at de har gjort en fabelaktig god jobb. Det nye Messenger-programmet er utvilsomt det beste for Series 60 noensinne.

Oversikten er nemlig mye bedre i Live Messenger, og du har -nesten- alle de samme funksjonene som du har på en mobil med Microsofts eget operativsystem Windows Mobile 6.

Vi drister oss å si at SMS er nærmest en unødvendig og rådyr luksus. Med Messenger på mobilen går det kun litt datatrafikk, og du kan både holde kontakten med andre som bruker Messenger på mobilen og de som bruker Messenger på PC-en.

Unntaket er i utlandet, der datatrafikk gjerne er for dyrt til at det er en god idé å være pålogget til enhver tid.

Nesten som Windows
Stort sett ligner Windows Live Messenger for Series 60 ganske mye på det du finner i Windows Mobile 6, men er en ganske forenklet versjon. Og de begge er forøvrig forenklede versjoner av Windows Live Messenger for PC-en.

Når du skal logge deg inn taster du inn e-postadresse og passord som normalt. Du kan i tillegg krysse av for at Live Messenger skal huske passordet ditt og for at den automatisk skal logge deg på når du starter programmet.

Det eneste vi savner her, er at du kan velge hvilken status du skal ha når du logger på. Dette gjør at du for eksempel kan se hvem som er pålogget mens du selv vises som avlogget. En slik funksjon finner du i alle nyere Messenger-programmer, og det er også lagt til i Live Messenger for Windows Mobile 6.

Kontaktlisten er oversiktlig og grei.
Øverst i listen finner du alle samtalene du har oppe.

God oversikt
Når du logger på er alle kontaktene dine der akkurat som på PC-en. De er sortert i grupper, og kontakter som er frakoblet skjules fra listen. Det gjør at du får god oversikt selv på en liten mobilskjerm.

Det er ikke noe problem å snakke med flere samtidig. Øverst i oversikten over grupper finner du alle samtalene inne i en egen kategori. Når noen snakker til deg dukker samtalen opp under denne kategorien.

Vi synes denne løsningen fungerer vel og bra, men i Windows Mobile 6 er dette løst på en enda bedre måte. Her får du alt sortert i forskjellige faner (eller tabs på engelsk), slik at du får en enda bedre oversikt og at det er enda enklere å bla.

Det skal imidlertid nevnes at mobiler med Windows Mobile som regel har en større skjerm enn Series 60-mobiler, og slike forenklinger kan være nødvendig.

Uansett hva du driver med på telefonen, vil du være pålogget Messenger i bakgrunnen, og du vil motta meldingene. Siden du har en Series 60-mobil er det ingen problem å minimere Messenger mens du skriver SMS, eller tar en telefonsamtale.

Hver gang noen sier noe til deg, vibrerer telefonen og du hører et pip. I tillegg vises det et snakkeboble-ikon øverst på skjermen. Med andre ord blir du varslet så godt at du neppe overser at du fikk en melding.

Litt tungvint tekstmating
Når du snal skrive noe i Live Messenger får du opp den vanlige tekstfunksjonen i Series 60. Det vil si at du ikke skriver rett i samtalevinduet men i et eget vindu, noe som kanskje er litt forvirrende. Her har du heller ingen mulighet for å legge til smilefjes. (NB! Gjelder ikke telefoner som Nokia E61i og E90)

Når du har skrevet ferdig blir du kastet tilbake til samtalevinduet og teksten dukker opp der. Skal du legge til smilefjes er dette muligheten din. Disse kan du velge fra en egen meny, og plassere hvor du vil i teksten du har skrevet. Til slutt trykker du send for å sende meldingen.

Oversikten i samtalen er også veldig god.
Alt av smilefjes er tilgjengelig.

Selve samtalen er veldig oversiktlig. Motparten har automatisk grønn skrift mens du selv får blå skrift på skjermen. Det gjør det lett å skille mellom deg og motparten.

Har du en nyere Series 60-telefonen er også oppløsningen og skjermen stor nok til at du får skikkelig oversikt. Du får nemlig hele 13 linjer med tekst dersom du har den vanligste skjermoppløsningen (240 x 320 bildepunkter), i tillegg til informasjon om hvem du snakker med øverst og tekstfeltet nederst.

Hurtigtekst gjør ting enkelt
Når du skriver kan du velge hurtigtekst fra menyen. Dette menyvalget lar deg plukke fra de vanligste setningene som "Jeg skriver fra telefonen", "Jeg har ikke tid til å skrive meldinger nå", "Kan jeg ringe deg?" og lignende. Det kan gjøre ting lettere når du skriver på et lite mobiltastatur - spesielt om du har en litt treg tommel.

Ikke nok med at Live Messenger er et utmerkt lynmeldingsprogram, men det lar deg også bruke e-post om du har Hotmail-konto.

Alle Series 60-mobiler kan brukes til e-post uten videre dersom e-postadressen din støtter pop3 eller imap. Hotmail gjør imidlertid ikke det, og slike e-postkontoer har derfor vært umulig å bruke på series 60-telefoner.

Windows Live Messenger gjør det mulig å opprette en hotmail-konto rett i Series 60-grensesnittets egen e-postleser.

Konklusjon
Alt i alt mener vi Windows Live Messenger er et nyttig program. Det er ingen tvil om at Messenger har blitt et viktig verktøy for mange for å holde kontakten, og noe så oversiktlig og brukervennlig som Windows Live Messenger skal du lete lenge etter.

PS: Telefonene Nokia E90 og E61i, og sikkert også andre, har litt annerledes funksjonalitet i dette programmet. Du kan for eksempel se samtalen samtidig som du skriver, og du kan se bilder av dem du snakker med. Funksjonaliteten er altså litt større på enkelte telefoner.

Les også
Gi nytt liv til mobilen med programmer
annonse