Test

Samsung I780

Design og skjerm

Klikk for større bilder.

Det er nesten ett år siden vi testet Samsung I600, en telefon vi mente det var nesten umulig å mislike. Forventningene til oppfølgeren, I780, har derfor vært store, og Samsung selv sparer heller ikke på kruttet når de omtaler telefonen som "den ultimate forretningspartneren".

Nettopp kjøpt I780?

Fingermus, tastatur og trykkskjerm

Som seg hør og bør i en profftelefon, har I780 fått et komplett fulltastatur med hele alfabetet, inkludert de særnorske vokalene.

Telefonen er seks centimeter bred, og det sier seg selv at når du skal presse inn ti og ti taster på denne bredden, blir tastene ganske så små.

Etter litt tilvenning hadde vi likevel ikke problemer med å treffe de riktige tastene, og skriving av både meldinger og e-post gikk unna i en fei. Har du veldig store fingre vil du muligens få en større utfordring, så hvis du er i tvil anbefales det på det sterkeste å prøve telefonen i en mobilforretning.

Heldigvis byr Samsung på noe de fleste produsenter er gjerrige på: Valgfrihet. I tillegg til fulltastaturet finner du nemlig en trykkfølsom skjerm med tilhørende pekepenn.

Mange proffbrukere foretrekker denne måten å navigere på. En trykkfølsom skjerm gir deg muligheten til alt fra å rydde opp i meldingsinnboksen til å hoppe rundt i kalenderen uten overflødige tastetrykk. Et eget ikon som får opp et virtuelt fulltastatur er også alltid tilgjengelig.

En annen svært interessant detalj med I780 er at den har fått en "fingermus". Dette er enkelt og greit en berøringsfølsom flate du bruker til å styre en musepeker med. Dette er noe du innser verdien av straks du skal navigere i menyene med én hånd.

Den berøringsfølsomme flaten er selvsagt mye mindre enn på en datamaskin, så det tar litt før teknikken sitter spikret. For å tilpasse musebevegelsene til din motorikk, kan du stille sensitiviteten i innstillingsmenyen. Dersom du likevel skulle finne ut at fingermus er noe herk, kan du slå av funksjonen, og heller bruke berøringsflaten som en vanlig, fireveis navigasjonstast.

Kvalitetsplast

Samsung liker å lage tynne mobiler, og det kommer derfor ikke som en overraskelse at I780 kun er 1,3 centimeter tykk.

Heldigvis har ikke tykkelsen gått på bekostning av kvaliteten, og telefonen virker generelt godt skrudd sammen. Du skal riktignok lete lenge for å finne metall eller andre mer eksklusive materialer i telefonen, men den er solid og fri for både ulyder og slark. Både minnekortinngangen og hodesettutgangen er beskyttet av plastluker.

Bakdekselet har en matt overflate, mens fremsiden av telefonen generelt skinner mer i blanke og sorte farger. Skjermoverflaten er glanset, noe som gjør at sterkt lys fort gir gjenskinn og gjør den vanskelig å lese, samtidig som det ikke skal mye til før fingermerkene dukker opp. (Ja, vi er klar over at pekepennen er til for å brukes.)

Bundet til Samsung-kabler

De siste årene har vi sett mindre og mindre av proprietære inn- og utganger hos de forskjellige produsentene, og stadig flere har satset på mer universale standarder som mini/micro-USB. Her følger dessverre ikke Samsung trenden, og de har utstyrt telefonen med en egenutviklet inngang. Du er altså pent nødt til å bruke Samsungs egen datakabel

Det samme gjelder utgangen for hodesett, som også krever at pluggen du bruker er produsert av Samsung. Selv om det ikke er en musikkmobil vi snakker om, hadde det vært å foretrekke å kunne bruke andre hodesett enn de medfølgende ørepluggene, uten å trenge adapter.

Til tross for noen svakheter synes vi Samsung har gjort en finfin jobb med designen. Kombinasjonen av fingermus, fulltastatur og trykkskjerm noe av det mest praktiske vi har prøvd på lenge, samtidig som telefonen har fått en veldig hendig størrelse sammenlignet med andre modeller i samme klasse.

Skjermen er kvadratisk.

Pent og oversiktlig

TFT-skjermen i I780 har fått den forholdsvis uvanlige oppløsningen 320 x 320 bildepunkter, noe som betyr at den er kvadratisk. Størrelsen er på 2,5 tommer.

Skjermbildet er skarpt og klart, og det fungerer bra både å se gjennom bilder, videoklipp og å bruke skjermen som søker for kameraet.

Windows Mobile

Samsung I780 har fått Microsoft-plattformen Windows Mobile 6.0 Professional, som er utviklet for telefoner med trykkfølsomme skjermer.

Dersom du ikke har brukt Windows Mobile tidligere, er sannsynligheten stor for at du vil oppleve menyene som rotete og vanskelige å sette seg inn i sammenlignet med andre, enklere plattformer.

Du bør imidlertid ikke la deg skremme av førsteinntrykket. Når du først har satt deg inn i Windows Mobile er det nemlig vel så brukervennlig som andre plattformer.

Aldri brukt Windows Mobile?

Skreddersy det meste

Noe som gjør at du fort blir glad i Windows Mobile, er at du sjelden føler deg lenket fast i et menyoppsett du ikke liker.

Snarveismulighetene er for eksempel svært solide. I startmenyen kan du legge snarveier til sju valgfrie programmer, slik at de alltid er to klikk unna. I tillegg ligger de fem sist brukte programmene plassert i en linje øverst i menyen. Du finner også en direkte snarvei til "programmer"-mappen på telefonen, der resten av de installerte programmene ligger. Du trenger med andre ord aldri lete lenge for å finne det du leter etter.

Dersom du vil ha enda kjappere tilgang til programmer, kan du også lagre fem valgfrie programmer på telefonens snarveistaster.

Huker du av funksjonen "Today Plus", får du tilgang til funksjoner som Bluetooth, alarmer og Wi-fi direkte fra ventemodus. Du kan også legge de fleste planleggerfunksjonene på skrivebordet, slik at du ikke trenger å gå inn i kalenderen for å se hva som står på agendaen for dagen.

En funksjon vi har savnet på enkelte Windows Mobile-telefoner tidligere, er muligheten til å hente frem oppgavebehandleren uten å gå via menyene. På I780 får du opp denne ved å holde inne ok-tasten i et par sekunder.

Effektivt

Kombinasjonen av både fulltastatur, musepeker og trykkskjerm, gjør at du kan jobbe ekstra effektivt i Windows Mobile-menyene, og funksjonen du trenger er aldri mer enn et par taster eller skjermtrykk unna. Menyene er også responsive. Det er en ren glede å trykke seg kjapt inn i meldingsmenyen, for deretter å bruke fulltastatur for å skrive en e-post eller tekstmelding.