Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung I780

Design og skjerm

Klikk for større bilder.

Det er nesten ett år siden vi testet Samsung I600, en telefon vi mente det var nesten umulig å mislike. Forventningene til oppfølgeren, I780, har derfor vært store, og Samsung selv sparer heller ikke på kruttet når de omtaler telefonen som "den ultimate forretningspartneren".

Nettopp kjøpt I780?

Fingermus, tastatur og trykkskjerm

Som seg hør og bør i en profftelefon, har I780 fått et komplett fulltastatur med hele alfabetet, inkludert de særnorske vokalene.

Telefonen er seks centimeter bred, og det sier seg selv at når du skal presse inn ti og ti taster på denne bredden, blir tastene ganske så små.

Etter litt tilvenning hadde vi likevel ikke problemer med å treffe de riktige tastene, og skriving av både meldinger og e-post gikk unna i en fei. Har du veldig store fingre vil du muligens få en større utfordring, så hvis du er i tvil anbefales det på det sterkeste å prøve telefonen i en mobilforretning.

Heldigvis byr Samsung på noe de fleste produsenter er gjerrige på: Valgfrihet. I tillegg til fulltastaturet finner du nemlig en trykkfølsom skjerm med tilhørende pekepenn.

Mange proffbrukere foretrekker denne måten å navigere på. En trykkfølsom skjerm gir deg muligheten til alt fra å rydde opp i meldingsinnboksen til å hoppe rundt i kalenderen uten overflødige tastetrykk. Et eget ikon som får opp et virtuelt fulltastatur er også alltid tilgjengelig.

En annen svært interessant detalj med I780 er at den har fått en "fingermus". Dette er enkelt og greit en berøringsfølsom flate du bruker til å styre en musepeker med. Dette er noe du innser verdien av straks du skal navigere i menyene med én hånd.

Den berøringsfølsomme flaten er selvsagt mye mindre enn på en datamaskin, så det tar litt før teknikken sitter spikret. For å tilpasse musebevegelsene til din motorikk, kan du stille sensitiviteten i innstillingsmenyen. Dersom du likevel skulle finne ut at fingermus er noe herk, kan du slå av funksjonen, og heller bruke berøringsflaten som en vanlig, fireveis navigasjonstast.

Kvalitetsplast

Samsung liker å lage tynne mobiler, og det kommer derfor ikke som en overraskelse at I780 kun er 1,3 centimeter tykk.

Heldigvis har ikke tykkelsen gått på bekostning av kvaliteten, og telefonen virker generelt godt skrudd sammen. Du skal riktignok lete lenge for å finne metall eller andre mer eksklusive materialer i telefonen, men den er solid og fri for både ulyder og slark. Både minnekortinngangen og hodesettutgangen er beskyttet av plastluker.

Bakdekselet har en matt overflate, mens fremsiden av telefonen generelt skinner mer i blanke og sorte farger. Skjermoverflaten er glanset, noe som gjør at sterkt lys fort gir gjenskinn og gjør den vanskelig å lese, samtidig som det ikke skal mye til før fingermerkene dukker opp. (Ja, vi er klar over at pekepennen er til for å brukes.)

Bundet til Samsung-kabler

De siste årene har vi sett mindre og mindre av proprietære inn- og utganger hos de forskjellige produsentene, og stadig flere har satset på mer universale standarder som mini/micro-USB. Her følger dessverre ikke Samsung trenden, og de har utstyrt telefonen med en egenutviklet inngang. Du er altså pent nødt til å bruke Samsungs egen datakabel

Det samme gjelder utgangen for hodesett, som også krever at pluggen du bruker er produsert av Samsung. Selv om det ikke er en musikkmobil vi snakker om, hadde det vært å foretrekke å kunne bruke andre hodesett enn de medfølgende ørepluggene, uten å trenge adapter.

Til tross for noen svakheter synes vi Samsung har gjort en finfin jobb med designen. Kombinasjonen av fingermus, fulltastatur og trykkskjerm noe av det mest praktiske vi har prøvd på lenge, samtidig som telefonen har fått en veldig hendig størrelse sammenlignet med andre modeller i samme klasse.

Skjermen er kvadratisk.

Pent og oversiktlig

TFT-skjermen i I780 har fått den forholdsvis uvanlige oppløsningen 320 x 320 bildepunkter, noe som betyr at den er kvadratisk. Størrelsen er på 2,5 tommer.

Skjermbildet er skarpt og klart, og det fungerer bra både å se gjennom bilder, videoklipp og å bruke skjermen som søker for kameraet.

Windows Mobile

Samsung I780 har fått Microsoft-plattformen Windows Mobile 6.0 Professional, som er utviklet for telefoner med trykkfølsomme skjermer.

Dersom du ikke har brukt Windows Mobile tidligere, er sannsynligheten stor for at du vil oppleve menyene som rotete og vanskelige å sette seg inn i sammenlignet med andre, enklere plattformer.

Du bør imidlertid ikke la deg skremme av førsteinntrykket. Når du først har satt deg inn i Windows Mobile er det nemlig vel så brukervennlig som andre plattformer.

Aldri brukt Windows Mobile?

Skreddersy det meste

Noe som gjør at du fort blir glad i Windows Mobile, er at du sjelden føler deg lenket fast i et menyoppsett du ikke liker.

Snarveismulighetene er for eksempel svært solide. I startmenyen kan du legge snarveier til sju valgfrie programmer, slik at de alltid er to klikk unna. I tillegg ligger de fem sist brukte programmene plassert i en linje øverst i menyen. Du finner også en direkte snarvei til "programmer"-mappen på telefonen, der resten av de installerte programmene ligger. Du trenger med andre ord aldri lete lenge for å finne det du leter etter.

Dersom du vil ha enda kjappere tilgang til programmer, kan du også lagre fem valgfrie programmer på telefonens snarveistaster.

Huker du av funksjonen "Today Plus", får du tilgang til funksjoner som Bluetooth, alarmer og Wi-fi direkte fra ventemodus. Du kan også legge de fleste planleggerfunksjonene på skrivebordet, slik at du ikke trenger å gå inn i kalenderen for å se hva som står på agendaen for dagen.

En funksjon vi har savnet på enkelte Windows Mobile-telefoner tidligere, er muligheten til å hente frem oppgavebehandleren uten å gå via menyene. På I780 får du opp denne ved å holde inne ok-tasten i et par sekunder.

Effektivt

Kombinasjonen av både fulltastatur, musepeker og trykkskjerm, gjør at du kan jobbe ekstra effektivt i Windows Mobile-menyene, og funksjonen du trenger er aldri mer enn et par taster eller skjermtrykk unna. Menyene er også responsive. Det er en ren glede å trykke seg kjapt inn i meldingsmenyen, for deretter å bruke fulltastatur for å skrive en e-post eller tekstmelding.

Maskinvare, teknologi og nytte

Klikk for større grafer
Det følger med et minnekort på 2 GB.
Det følger med en praktisk batterilader.

Både smart og sprek

Mange smarttelefoner i dag har en drøss av irriterende tregheter, noe som heldigvis ikke er tilfelle med I780. Telefonen er responsiv over det hele, og starter både småfunksjoner og tyngre programmer uten at du trenger vente unødig lenge.

Det skal understrekes at du ikke vil oppleve telefonen som kjapp dersom du er vant med enklere mobiltelefoner. Smarttelefoner er alltid litt seigere i frasparket enn funksjonsfattige telefoner med små krav til maskinvaren.

Dersom du opplever at telefonen din går tregt, skyldes det sannsynligvis at du har programmer kjørende i bakgrunnen. Disse lukker du med oppgavebehandleren.

Ekstrem på javaytelse

Til nå har vi sett på HTCs toppmodeller som nærmest utilnærmelige når det kommer til Java MIDP 1.0-ytelse, og fikk oss derfor en liten overraskelse når Samsung I780 slo til med dobbelt så gode resultater som disse.

Også i 3D-ytelse leverer telefonen greit over gjennomsnittlige resultater.

Greit batteri

Ifølge Samsung skal telefonen greie en taletid på opp til 7 timer i GSM-nettet, mens 3G-taletiden ikke er oppgitt. I testperioden måtte vi lade telefonen annenhver dag med 3G aktivert og normal bruk av de øvrige telefonfunksjonene.

Tilbehørspakken er solid.

Noe vi liker med mange av Samsungs salgspakker, er at det følger med et ekstra batteri. På I780 har produsenten til og med lagt ved et eget etui med lader. På den måten kan du lade opp ekstrabatteriet mens du bruker telefonen. Det betyr at du alltid kan ha et nyladet batteri klart når du begynner å gå tom for strøm. Fiffig!

Bra talekvalitet

I780 har god talekvalitet, og volumet kan stilles høyt nok til at du lett hører hva som blir sagt. Vi fikk heller ingen klager fra motparten.

Ved bruk av de medfølgende håndfri-pluggene blir lyden noe hulere, og det dukker også opp litt susing. Dette er imidlertid normalt ved bruk av håndfri, og fører ikke til problemer med å høre motparten. Lyden er også så høy at vi ikke orket å ha volumet på fullt.

I780 har en intern lagringskapasitet på 150 MB, noe som holder til både dokumenter, bilder tatt med kameraet og annen lettere data.

De som har tenkt å bruke telefonen til musikk og video, vil nok sette pris på at det følger med et micro-SD-minnekort med 2 GB kapasitet. Vil du ha enda mer kapasitet må du kjøpe et ekstra minnekort, som koster under 100 kroner for 2 GB i dag.

Mer minne?

Ettersom I780 verken har 3,5 mm minijack-utgang eller vanlig spor for mini- eller micro-USB, er du i utgangspunktet nødt til å bruke Samsungs egne kabler og øreplugger. Du kan imidlertid investere i en overgang til 3,5 mm dersom du vil bruke favoritthodesettet ditt. NB! Samsung opererer med forskjellige lydutganger fra telefon til telefon, så det er lett å kjøpe feil kabel. Overgangen som passer I780 heter AARM05ICBEC/STD.

Du får med en pen dose tilbehør når du kjøper telefonen. I pakken finner du programvare for GPS-bruk, synkroniseringsprogramvare for Windows, datakabel, stereo-håndfrisett, et 2 GB minnekort, lader og et ekstra batteri med tilhørende etui.

Fullspekket med teknologi.

Raskest internett – overalt

I780 har fått alt du kan be om av teknologi. Med støtte for både Edge, 3G og super-3G er du alltid sikret den høyeste internetthastigheten der du befinner deg. Dette er særlig praktisk for de som laster ned mye e-post med vedlegg, eller som vil bruke telefonen som modem for en bærbar datamaskin.

Enda bedre er det om du befinner deg innenfor rekkevidde av et trådløst nettverk. I780 har nemlig wi-fi, slik at du kan surfe på internett uten å bruke mobilnettet.

Telefonen kan også brukes i alle fire GSM-nettene, noe som sammen med 3G gjør at du kan ringe omtrent overalt i verden der det finnes en eller annen form for mobildekning.

Vil du lære mer om internetthastigheter?

I780 har fått Bluetooth, noe som gjør at du kan overføre filer til og fra andre mobiltelefoner eller datamaskiner, og du kan også bruke trådløse håndfrisett. A2DP-støtte gjør at du kan bruke trådløse stereohodesett.

Telefonen har støtte for push-e-post, og e-postleseren kan bruke både POP3 og IMAP4, slik at du kan hente e-posten din direkte ned til innboksen uten å gå via en nettleser. Du kan også synkronisere mot Exhange, som er en utbredt løsning blant bedrifter idag.

I780 rommer også en innebygget GPS-mottaker. Denne er av typen AGPS, som kort og godt betyr at den kan bruke informasjon fra mobilnettet for å finne koordinatene dine raskere.

Vil du vite mer om GPS?

Vi kan egentlig ikke be om noe mer når det kommer til trådløs teknologi. Samsung I780 leverer full pakke.

Ypperlig på både e-post og planlegging.

Helproff smarttelefon

Samsung beskriver I780 som den ultimate forretningspartneren, noe som legger listen høyt når det kommer til nyttefunksjoner.

Adresseboken er skreddersydd for å kunne synkroniseres med Outlook, og er av de aller mest omfattende du kan finne i en mobiltelefon i dag. Med 40 felter der du kan lagre alt fra bilder og interesser til navn på ektefelle og fødselsdagsdato, burde du greie å holde styr på både nære og fjerne venner og kolleger.

Adresseboken har plass til mer enn du trenger.

Funksjonsrik kalender

Kalenderen er svært praktisk. Nederst til venstre på skjermen er det en egen knapp som kan trykkes inn for å veksle mellom årsvisning, månedsvisning, ukesvisning eller dagsvisning, slik at du fort kan justere hvor bred oversikt vil ha.

Du kan lagre et tilnærmet ubegrenset antall avtaler med 12 felter på hver, i tillegg til en egen side avsatt for notater du har gjort i forbindelse med avtalen.

Du finner også en oppgaveliste, der du kan lagre gjøremål med dato og alarm. Gjøremålslisten kan sorteres etter prioritet, slik at saker og ting blir unnagjort i riktig rekkefølge. Alle oppgavene kan vises på skjermen i ventemodus.

Tviholder du fremdeles på almanakken din?

Finfin e-post-mobil

Windows Mobile-telefoner er generelt veldig sterke på e-postløsninger, og I780 er ikke noe unntak.

Innboksen kan fort se litt rotete ut, ettersom det ikke alltid er plass til hele meldingshodet på skjermen samtidig, men du søker fort opp både nye og eldre meldinger ved å skrive inn stikkord direkte i innboksen.

Telefonen laster ikke ned vedlegg automatisk, men legger en lenke til disse nederst i meldingsteksten, slik at du selv kan velge om du skal laste ned det folk sender til deg. Dette er en fin måte å gjøre det på, spesielt dersom du ikke har pristak på datatrafikk. En melding på 2 MB kan nemlig fort koste deg noen tiere.

Vedlegg-støtten har for øvrig ikke noen begrensninger. Vi mottok en melding som inneholdt tekst, to bilder, et word-dokument og en MP3-fil, totalt 11 MB, uten problemer. Telefonen laget heller ikke noe trøbbel da vi videresendte denne meldingen.

Lurer du på hvordan du får e-post på mobilen?

Mini-Office

I780 blir levert med den fulle mobilversjonen av Office-pakken ferdig installert. Dette betyr at du både kan lese og skrive Word- og Excel-dokumenter direkte fra telefonen, og du kan også vise Power Point-presentasjoner.

Telefonen kommer med to forskjellige nettlesere: Opera Mobile og Internet Explorer. Vi foretrekker Opera Mobile, først og fremst fordi den kan ha flere vinduer oppe samtidig. Dersom du vil ha en lettere og mer responsiv nettleser, kan du ofte de avanserte funksjonene og bruke Opera Mini. Denne tygger nettsidene før de lastes ned, og genererer langt mindre datatrafikk enn de forhåndsinstallerte nettleserne.

Tut og kjør – riktig vei

I780 kommer med GPS-programvare fra Garmin , og har forhåndsinstallerte kart over Norden. Du kan bruke programvaren i to uker gratis, deretter kan du kjøpe lisens direkte fra menyen.

Vi kommer etterhvert tilbake med en samletest av GPS-telefoner, der vi går programvaren nærmere i sømmene.

Ellers har telefonen både RSS-leser, konverteringsfunksjon, vekkerklokke og resten av de vanligste nyttefunksjonene. Dersom du skulle savne noen funksjoner, anbefaler vi guiden "Gi nytt liv til telefonen med programmer".

I780 har totalt sett svært gode organiseringsmuligheter, en glimrende e-postleser og ellers et veldig tilfredsstillende spekter av nyttefunksjoner. At dette kombineres med både fulltastatur, mus, trykkskjerm og en komplett trådløspakke, gjør dette til et solid arbeidsverktøy, og en av de aller beste profftelefonene på markedet i dag.

Underholdning og kamera

Gøy!

Ikke særlig musikalsk

Noen musikktelefon er I780 ikke. For det første er det ikke utgang for 3,5 mm minijack, så du kan ikke bruke ditt eget hodesett uten å kjøpe adapter (Adapteren som passer til I780 heter AARM05ICBEC/STD).

Lydkvaliteten med de medfølgende ørepluggene er ikke særlig mye å skryte av, og du får generelt et ganske flatt lydbilde.

Tidsfordriv

Det følger to spill med I780. Bubble Breaker, går ut på å samle mest mulig bobler i samme farge ved siden av hverandre, før du sprekker dem. Det andre spillet er Kabal, som ikke burde trenge noen nærmere introduksjon.

Felles for begge spillene er at de virker som skapt for å spilles med pekepenn. Det er faktisk ganske så tilfredsstillende å sprekke en halv skjerm med bobler samtidig ved å "stikke dem".

Ellers finner du Windows Media Player for avspilling av musikk og videosnutter. I tillegg til å kunne spille av media du har lagret på telefonen, kan du også streame videosnutter eller lytte til nettradio.

Telefonen har ikke fått FM-radio, så de som er avhengige av å høre nyhetene eller topp 20 på vei til jobben må gjøre dette på andre måter.

I780 er hovedsaklig et verktøy, og ikke noen underholdningsmaskin. Med Windows Mobile under panseret har du likevel nok av muligheter til å få tiden til å gå, enten du installerer nye spill, ser på videoer eller bare liker å fikle med programmene.

To megapiksler

Kameraet i I780 er ikke noe du knipser feriebildene dine med. Du finner verken autofokus, fotolys eller blits, og den maksimale bildeoppløsningen er på to megapiksler .

Kameraet er imidlertid lett å betjene, og ved å bruke den dedikerte kameraknappen på siden av telefonen er du klar til å ta bilder på noen få sekunder.

Resultatene blir omtrent som forventet med den begrensede kameraoptikken. Bildene blir helt greie, så lenge det er gode forhold og du er stø på hånden. Fargene blir noe utvaskede, og objekter som befinner seg mer enn noen meter borte blir uskarpe.

(Klikk for å se bildene i full størrelse)

Lavoppløselig video

Samsung I780 har også støtte for å ta opp videosnutter. Oppløsningen er på skarve 320 x240 punkter, så videoene er ikke særlig egnet til visning på større skjermer enn den du finner i mobiltelefonen.

Konklusjon

I780 er en renspikket proffmobil, og Samsung selv sparer ikke på kruttet når de omtaler telefonen som "den ultimate forretningspartneren".

Vi drister oss til å si at produsenten jammen ikke er langt fra sannheten. I780 leverer nemlig i bøtter og spann.

Trykkfølsom skjerm og fulltastatur

Noe av det viktigste med en forretningstelefon er at du skal kunne jobbe effektivt. Den raskeste måten å skrive inn tekst på vil alltid være å bruke et vanlig fulltastatur, mens en trykkskjerm er en klar vinner når du skal sjekke kalenderen eller hoppe kjapt mellom forskjellige menyfunksjoner. I780 har begge deler, og er derfor et ypperlig arbeidsverktøy, enten du skal skrive e-post eller bruke planleggingsfunksjoner.

Tastene er riktignok noe små, så har du store fingre bør prøve telefonen i en mobilforretning før du bestemmer deg.

Telefonen også fått et berøringsfølsomt felt som styrer en musepeker på skjermen. Denne funksjonen merker du verdien av når du skal navigere i menyene med én hånd.

Teknologi-fest

I780 har mer enn et praktisk ytre. Under skallet finner du nemlig alt av teknologi. Dersom du sender og mottar mye e-post med vedlegg, vil du sette pris på telefonens internettstøtte. Med både Edge, 3G og super-3G har du alltid tilgang til den høyeste hastigheten i mobilnettet, mens Wi-fi gjør det mulig å koble seg til trådløse nettverk der dette er tilgjengelig.

Telefonen har også fått innebygd GPS-mottaker. Denne er av typen AGPS (assistert GPS), som betyr at den kan bruke mobilnettet i tillegg til GPS-satelitter for å hente posisjonen din raskere.

Kort fortalt har I780 alt du kan forvente av en profftelefon i dag, og er helt på høyde med de mest avanserte modellene fra HTC og Nokia.

Windows Mobile

Operativsystemet i telefonen er Windows Mobile 6.0 Professional. Dette er en plattform som kan virke skremmende avansert ved første øyekast, og den kan nok ta litt tid å sette seg inn i. Når du først har lært deg hvordan saker og ting fungerer, vil du imidlertid sette stor pris på alle mulighetene systemet byr på.

Når det kommer til innstillinger, muligheter for å skreddersy menyene og utvalg av nyttefunksjoner, er Windows Mobile sannsynligvis den mest gavmilde plattformen du kan velge. Og både e-postleseren, kalenderen og andre organiseringsprogrammer er både funksjonsrike og brukervennlige.

I780 stiller i en klasse der det ikke er lett å finne jevngode alternativer. Dersom du vil ha et fulltastatur med større taster, og trenger større skjerm, er Nokia E90 en kandidat. Da må du til gjengjeld greie deg uten trykkfølsom skjerm, og E90 er også nesten dobbelt så stor og tung som I780. I tillegg koster den nærmere 2000 kroner mer. HTC Tytn II er også i samme klasse som Samsungs profftelefon, men koster en tusenlapp mer, og er både større og tyngre.

Dersom du kan greie deg uten både fulltastatur og trykkskjerm, kan du få en Nokia N82 til omtrent samme pris som I780, og da får du i tillegg et av markedets beste mobilkameraer på kjøpet. Dersom det er trykkskjerm som gjelder, mens fulltastatur er mindre viktig, kan HTC Touch Cruise være verdt en nærmere titt.

Men alt i alt: Når det kommer til funksjoner, brukervennlighet og teknologi, er I780 en av de mest komplette profftelefonene du får kjøpt i dag, og den er også hyggelig priset. Dette er rett og slett nydelig arbeid av Samsung, og en soleklar anbefaling.

annonse