Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Nova 5T

Du skal lete lenge før du finner en like prisgunstig mobil som dette

Huawei Nova 5T har en stor og lyssterk skjerm.

Det er ikke alle telefoner man hører like mye om, og om du ikke har hørt om Huawei Nova 5T enda er du altså tilgitt. Nova-serien til Huawei er i sin helhet ikke noe vi har sett mye til her på berget, foruten den enslige Nova Plus som vi testet for godt over tre år siden. Da ble vi ikke uten videre imponerte, ettersom den ble utkonkurrert av Huaweis egne modeller i Honor- og P9-serien.

Det er lite som skulle tilsi at Nova 5T vil lide samme skjebne. Huawei ser ut til å differensiere telefonene sine bedre nå enn tidligere, og Nova 5T skiller seg ut først og fremst på to punkter: kameraet og prisen.

Her får du nemlig hele fire sensorer på baksiden av telefonen, og med en prislapp på rundt 4.000 kroner må det sies å være en ganske så unik pakke. Spesielt fordi sensorene ikke er middelmådige sinker heller, slik vi har sett tidligere i et par telefoner.

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB

Nova 5T får faktisk det samme hovedkameraet som i den tidligere testede Honor View 20, som i sin tur har omtrent samme kamera som i Huaweis mer kompakte toppmodell P30. Ja, også vidvinkelkameraet i Nova 5T later til å være knabbet direkte derfra, og når prosessoren også er den samme (Kirin 980) begynner Nova 5T å ligne såpass mye at vi ganske enkelt kunne kalt den en litt frisert P30.

Frisert i den forstand at Nova 5T mangler OLED-skjermen P30 og P30 Pro har. Akkurat som Honor View 20 finner vi en IPS LCD-skjerm med «punch hole» i skjermen, altså et lite utkuttet hull i pikslene for frontkameraet.

Hull i skjermen.

Dette var noe Samsungs var først ute med å introdusere i sin Galaxy S10, og som i og for seg ikke er så veldig dumt. Du slipper unna den tradisjonelle busslomma («notch»), og med hullet i hjørnet er det ikke særlig til bry under serietitting eller i apper – noe jo busslommer er.

Nova 5T er også noe barbert på andre spesifikasjoner, med kun 128 GB lagring og 6 GB minne (8 GB tilgjengelig i andre markeder). Designet er heller ikke det aller mest interessante, spesielt ikke i den sorte varianten vi har fått til test.

Det er imidlertid ingen av disse «ostehøvelkuttene» som er spesielt alvorlige, så det store spørsmålet blir da dette: er Nova 5T billig og bra nok til at den er verdt å vurdere over disse andre (og veldig gode) alternativene fra Huawei?

Solid byggekvalitet i glass og metall

Tradisjonelt og trygg.

Da vi startet testen var ikke dét et spørsmål det var umiddelbart enkelt å finne et svar på. Vi visste jo ikke noe særlig om hvordan telefonene ville oppføre seg i bruk, eller hvordan byggekvaliteten ville oppleves.

Byggekvaliteten er solid.

Det siste kan vi imidlertid svare på etter kun litt håndtering av dingsen: dette er en velbygget liten sak. Det er brukt metall i rammen, og glass både foran og bak. En kjent oppskrift, men også en veldig vellykket oppskrift. Rett og slett noe det er vanskelig å trå feil med, også i 2020.

Vi kan kun finne to feil med oppskriften, egentlig, og det er følgende:

 • Telefonen er ikke vanntett
 • Telefonen har ikke trådløs lading, til tross for glasset bak

Ingen av disse er spesielt uvanlige områder å kutte i når man skal lage billigere telefoner med toppmodellspesifikasjoner; det har vi nok av eksempler på fra tidligere.

Lynende rask i bruk

Huawei har sin egen vri på Android.

På innsiden er det slettes ikke pinglete saker vi finner. Som tidligere nevnt er det Huaweis egen Kirin 980-prosessor vi finner her, den samme som sitter i flaggskipet Huawei P30 Pro. Mengden minne er riktig nok noe lavere, men i praksis er dette neppe noe du merker.

Nova 5T oppleves som en lynende rask telefon, akkurat slik Huawei har vært kjent for de siste årene. Produsenten har gått fra å være en av de treigere på markedet, til å lage et menysystem som rett og slett er helt i toppsjiktet hva angår overgang fra app til app eller fra meny til meny.

Menysystemet er som før Huaweis eget EMUI, som ligger på toppen av Android 9.0 Pie. Vi skulle gjerne sett Android 10 her, men med Huaweis problemer med Google og alt som har amerikansk opprinnelse er det kanskje litt vel mye å spørre om. EMUI er heller ikke det mest tiltalende i undertegnedes øyne; det er noe distinkt kinesisk over det. Mye pastell og åpenbart kvasi-Apple er nøkkelord her, men i motsetning til for et par år tilbake får du nå i det minste velge om du vil ha appskuff eller ikke. Ytelse og de siste års forenklinger til tross: EMUI er i det store og det hele noe du må venne deg til, og akkurat som med Samsungs nokså tunge Android-tilpasning er det en smakssak.

EMUI.

Dét gjelder imidlertid ikke den opplevde ytelsen; den er nokså universelt likt. Den er noe du først og fremst merker sånn smått i det daglige, når det går lynraskt og knirkefritt å bytte mellom apper, å få opp tastaturet når du skal søke eller å få opp bobla når du får en Messenger-melding.

Så er det da heller ikke vanlig å få prosessorer av dette kaliberet i telefoner med denne prislappen. Det mest nærliggende eksempelet å vise til er Xiaomis Pocophone F1, som hadde en Snapdragon 845 under panseret til en prislapp omtrent lik den Nova 5T har. F1 hadde imidlertid sine egne problemer utover ytelsen.

Om Nova 5T også har det skal vi snart se på, men vi kan i alle fall trygt bekrefte at det ytelsesfronten ikke er noen ting å klage på – heller ikke syntetisk:

Nå er ikke syntetiske tall all verdens å referere til, men de viser at Nova 5T legger seg helt i toppsjiktet sammen med andre toppmodeller til både det dobbelte og tredobbelte av prisen. Snasent.

Vi kan også bekrefte at det går helt supert å spille på denne telefonen, og at såvel Fortnite som Asphalt 9: Legends som PUBG kjører som en fryd her:

Joda, PUBG funker det.

Så hjelper det selvsagt på at skjermen er stor, fargerik og lyssterk. Det tidligere nevnte hullet i skjermen for frontkameraet bidrar også til å gi inntrykk av at du får en tilnærmet rammeløs telefon, foruten en bitteliten leppe nederst.

Det er kanskje ingen HDR-sertifisering her, og kontrastnivået vil aldri bli like bra som på en OLED. Men dette er for alle formål en super LCD-skjerm, og vi tviler sterkt på at du vil bli skuffet over den. Lysstyrken fungerer fint i sterkt sollys, og bildegjengivelsen er som vi forventer i 2020. Vi ville nok ikke blitt skuffet av denne skjermen i langt dyrere telefoner, foruten den manglende HDR-sttøten, altså.

Det er verdt å nevne at Huawei har sertifisert telefonens krypteringsnivå godt nok til å støtte HD-støtte i eksempelvis Netflix, noe ikke alle tidligere telefoner fra selskapet har kunnet by på. Så får det bare stå til at du ikke får stereohøyttalere eller minijack her, så du burde nok investere i noen kroner i en USB Type-C-overgang for de kablede hodetelefonene dine eller noe blåtannutstyr. For den bunnmonterte høyttaleren i Nova 5T er definitivt ikke det mest imponerende vi har vært borti.

Den store jokeren: det firedoble kameraet

Til tross for mange imponerende spesifikasjoner er det altså kameraet som virkelig skiller seg positivt ut. Huawei har begunstiget oss med ikke bare ett, ikke bare to, ikke bare tre men derimot hele fire sensorer på baksida her. For et par år siden ville dette vært fullstendig revolusjonerende, men nå for tida er det heller unntaket å ikke finne minst to øyne på baksiden av alle nylanserte telefoner. Hva disse øynene brukes til, varierer derimot enormt.

I Nova 5T finner vi disse fire:

 • Hovedkamera: 48 megapiksler, f/1.8, fasedeteksjon
 • Ultravidvinkel: 16 megapiksler, f/2.2
 • Makro: 2 megapiksler, f/2.4
 • Dybde: 2 megapiksler, f/2.4

Til tross for at hovedkameraet altså har en sensor med hele 48 megapiksler å rå over, tar telefonen bilder i 12 megapiksler som standard. Du har riktig nok muligheten til å overstyre dette og tvinge telefonen til å knipse med alle de 48 megapikslene, men da blir også alt av kunstig intelligens og bildekvalitet redusert nokså kraftig. Det er ikke å anbefale rett og slett.

Det er en god grunn til at 12 megapiksler eller deromkring er standarden i de fleste telefoner. Det er nok oppløsning til at man kan beskjære litt, og med store sensorer og «supersampling» får programvaren massevis av informasjon å jobbe med.

Og jobbe, det gjør Nova 5T. Spesielt når aktiverer nattmodusen, som kan utrette regelrette mirakler av bilder som ellers ville være helt ubrukelige. Bare ta en titt på bildekarusellen under. Vi er ganske sikre på at du skjønner hva som er tatt med nattmodus og ikke:

Ikke alle bildene er tatt med nattmodus, naturligvis. Noen av dem er bare vanlige testbilder, og om du tar en titt på dem ser du fort at bildekvaliteten er helt i toppsjiktet. Samtidig er den ikke alltid like presis i fargene og dynamikken som enkelte toppmodeller, her vist mot Sonys miniflaggskip Xperia 5:

Når vi først er i samme gata som Sony holder til i, kan vi jo også ta en titt på videoegenskapene. Nova 5T har nemlig videostabilisering, om enn ikke optisk. Her er det kun elektronisk stabilisering (EIS) som er på jobb, men så gjør den også en relativt god jobb, synes vi. Ja, Sony er mer stabil og bildet er skarpere, men prisen er også den dobbelte. Video er rett og slett noe billig- og mellomklassemobiler sliter mye med, men Nova 5T er et betydelig hopp opp fra tidligere telefoner.

Fotokvalitet betyr nemlig ikke alltid videokvalitet, men her er Nova 5T et unntak:

Du kan også bruke vidvinkelkameraet til å filme med på Nova 5T, og også her er det stabilisering. Det fungerer overraskende godt, om enn ikke sååå godt i dårlig lys. Men i omgivelser som utendørs der vi testet er det en strålende løsning for å få med mer i bildet:

Meningsløst makrokamera, nyttig dybdekamera og høyoppløst frontkamera

Mange kamera på baksiden; ikke alle er like gode.

Hovedkameraet og vidvinkelkameraet er altså strålende, men hva da med de to siste kameraene? Vel, dybdekameraet er teknisk sett ikke et eget kamera; det bare samler informasjon til portrettfotoene hovedkameraet knipser. Og det må vi si fungerer bra. Dette er Huawei gode på, og Nova 5T skiller objektet du tar bilde av godt fra bakgrunnen.

Makrokameraet er vi derimot ikke veldig begeistret for. Først og fremst fordi det i likhet med dybdekameraet har en oppløsning på skarve 2 megapiksler. Dette føles umiddelbart som et gufs tilbake til tiden da dette var normen selv på hovedkameraene, slik som Sony Ericsson W715 som i 2009 hadde 3,2 megapiksler.

2 megapiksler er rett og slett for lite, og ser kornete ut selv på mobilskjermen. Det er på grensen til hva vi vil kalle uakseptabelt i 2020, noe vi også så da vi testet Motorola One Macro nylig. Verre er det imidlertid at blenderåpningen på Nova 5T er på svake f/2.4, enda verre enn i One Macro. I bildet under har vi tatt to bilder i dagslys, ett med makrokameraet og ett med Nova 5Ts hovedkamera i 12 megapiksel-modus, og sistnevnte regelrett knuser førstnevnte på alle tenkelige områder (også bokeh):

Makrokamera? Tja.

Bortsett fra makrokameraet er derimot resten av kameraene til Nova 5T strålende, spesielt til prisen.

Også frontkameraet duger greit, og leverer veldig høyoppløste bilder. Dog, vi kunne ønsket oss noe bedre blenderåpning, for f/2.0 gir i visse tilfeller tvilsom eksponering eller litt bevegelsesuskarphet. Men jevnt over er det veldig solid også dét, altså:

Konklusjon: Vi har en ny konge

Nova 5T overtar for Honor View 20 som kongen over billige toppmodeller. Unntatt på design. Der er det fortsatt andre som regjerer. Men for alle andre formål er Nova 5T for en aldri så liten haug av verdi for pengene å regne. Det er ikke overraskende på kamerafronten den største verdien er å hente, om du ser bort fra det ganske ubrukelige makrokameraet.

Men også på andre punkter imponerer mobilen. Den er satt sammen av premiumkomponenter og føles både solig og godt bygget, og det er jo litt greit når du først skal skryte på deg å ha kjøpt ny toppmodell for 4.000 kroner.

For det er i praksis det du gjør. Det er ikke mye mer Huawei kunne ha stappet inn her som ville overgått det som allerede er her, foruten den hakket kvassere prosessoren vi finner i Mate 30. Dette ville nok vært litt «overkill» for alle formål i denne prisklassen uansett.

Nova 5T gir det den lover, og litt til. Og i denne prisklassen er det lite annet som kan tilby like mye for pengene dine. Enkelt og greit.

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB
9
Imponerende
Anbefalt

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB

sitat"De beste kameraene du får i prisklassen."

Fordeler

 • Krysse av
  Knallgodt hovedkamera med nattmodus
 • Krysse av
  Ultravidvinkel som faktisk fungerer
 • Krysse av
  ...også med (stabilisert) video!
 • Krysse av
  God EIS-stabilisering på hovedkameraet også
 • Krysse av
  Små rammer, lyssterk og god skjerm med punch hole
 • Krysse av
  Knallsterk opplevd og målt ytelse
 • Krysse av
  Koster mindre enn totalpakka skulle tilsi
 • Krysse av
  God byggekvalitet i glass og metall

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke trådløs lading
 • Bytt
  Ikke stereohøyttalere
 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Ikke minnekortstøtte
 • Bytt
  Makrokameraet er fullstendig ubrukelig

Alternativer til Huawei Nova 5T:

Huawei P20 Pro 128GB
Originalen som startet det hele

Huawei P20 Pro 128GB

Huaweis gamle flaggskip begynner nå å bli riktig så rimelig, og du skal bare rundt en tusenlapp opp i pris for å knabbe til deg en P20 Pro. Da får du en knallbra telefon, som også var opphavet til det som nå har gått som en farsott blant mobiltelefonprodusentene og som også er ett av Nova 5Ts sterkeste kort: nattmodusen. I P20 Pro får du imidlertid også en knallbra AMOLED-skjerm med HDR-støtte, super batteritid og en byggekvalitet et par hakk over Nova 5T. Men så er den altså litt dyrere også.

Motorola One Zoom
Billigere AMOLED-konkurrent med fire kamera

Motorola One Zoom

fra 2784:-

Motorola One Zoom ligner mye på Huawei Nova 5T, i dét at den er billig, har fire kamera og er velbygget. Svært rask er den også, og renere Android. Kameraene er imidlertid ikke fullt like gode, spesielt ikke ultravidvinkelkameraet. Den har imidlertid en AMOLED-skjerm, så hvis dette teller tungt for deg kan den være et godt alternativ.

Xiaomi Mi A2 64GB
Det billigste alternativet

Xiaomi Mi A2 64GB

Skal du ha så billig telefon som mulig og samtidig få så mye for pengene som mulig, så skal du ikke se noe annet sted enn til Xiaomi Mi A2. Dette er en fabelaktig telefon, spesielt når du tar i betrakning at du knapt skal ut med litt over 1.500 kroner for å få den. For den prisen får du en super byggekvalitet i utelukkende metall og glass, et veldig ålreit kamera til prisen og en skjerm som neppe skuffer. Og ytelsen? Vel, den kunne tilhørt en toppmodell. Så får du altså ikke like avanserte kameraer her som i Nova 5T.

annonse