Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Noctua NH-C14

Introduksjon

Har du noen gang sett på en alternativ kjøleløsning til prosessoren din, noe annet enn det AMD og Intel sender med prosessorene sine, så har du hørt om Noctua. Opp igjennom tidene har de laget flere gode produkter, slik som de to flaggskipene NH-U12 og NH-D14.

Noctua satser videre på de 14 cm-baserte kjølerne. Denne gangen har de faktisk klemt inn to av de massive 14 cm brede viftene. Majoriteten av kjølere som benytter 12 cm vifter eller større er av den vanlige tårntypen. Noctua går derimot for den liggende typen, og den er regelrett massiv.

Som navnet så smått tilsier, er dette en kjøler der varmerørene er formet som en C. Det er seks stykker av dem, der alle er 8 mm tykke. Noctua har klemt på plass to vifter, en under og en over kjøleribbene. Har du et lavt kabinett, kan du fjerne den øverste viften. Har du massive minnemoduler, kan du fjerne den nederste. Har du nok plass, lar du begge være på, overraskende nok.

Nok snakk, bli med meg til den neste siden, så tar vi en nærmere kikk på hva denne kjøleren er god for!

Takk til Noctua som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 166 x 140 x 130 mm
 • Sokler: LGA 1366, LGA 1156, LGA 775, AM2+, AM2, AM3
 • Materiale: Aluminium/kobber
 • Vifte: 2 x 140 mm
 • Vekt: 700 g, 1000 g med vifter
 • Varmerør: 6 stk gjennomgående 8 mm
 • Støynivå: 19,6 dBA

Kjøleren er ikke stort større enn viftene, selve flaten med finner er faktisk noe mindre. Det er uansett snakk om en massiv enhet, men vi merker oss at den andre 14 cm-baserte kjøleren til Noctua er noe større.

De to viftene er Noctuas NF-P14, to vifter som i seg selv oppleves som temmelig kraftige. Selv om vi nå kanskje setter litt vel fokus på størrelsen her, så er det et par viktige momenter man må tenke på. Stort er ikke bare bedre i forhold til termisk ytelse, stort er også bra for støynivået. Store vifter kan flytte langt mer luft ved et lavere turtall enn de mindre viftene, noe som i sin tur leder til et lavere støynivå. For å være på den sikre siden har Noctua også lagt ved to turtallsregulatorer for viftene.

Når det kommer til sokkelfestene så benytter Noctua det samme settet fester på dagens testmodell som på de tidligere store kjølerne, Secufirm2. Dette betyr full støtte for alle moderne sokler på både Intel- og AMD-platformen. Dette inkluderer også den kommende LGA 1155-sokkelen til Sandy Bridge, siden måten kjøleren skal festes på her er den samme som på LGA 1156.

I pakken

NH-C14 leveres i en solid pappeske. Kjøleren ligger i et eget kammer med viftene ferdig montert. Alt tilbeør finner i egne pappesker. Tilbehøret er videre markert godt og adskilt, slik at du ikke trenger åpne flere enn nødvendig. Ryddig, solid og enkelt.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Manual
 • Termisk pasta
 • Sokkelfester
 • Viftekontroller(kabler med motstand)

Kjøleren

Selve kroppen er bygget opp av rundt 60 kjølefinner. Disse blir forbundet med kjøleblokken via seks varmerør, og en solid støttearm av aluminium. Vibrasjonsputer er montert fra fabrikken. De to viftene er satt til å blåse luften ned mot prosessoren. Viftefestene er meget enkle, og du kan lett løsne en eller begge om du ønsker det, samtidig som de sitter godt fast.

Hele kjøleren er nikkelplatert, noe som inkluderer prosessorflaten. Den er blankpolert, og trolig så flat og fin som den kan bli. Det er kobber på innsiden, som ser ut til å favne om varmerørene på en god måte. Dette er noe vi vil se på effektene av senere. En god prosessoroverflate og god kontakt med varmerørene er essensielt for gode termiske egenskaper.

Montering

Med samme fester som vi har møtt en rekke ganger tidligere, både på Noctua og Coolink sine kjølere går monteringen lekende lett. Du skrur først de aktuelle delene på kjøleren, før du fester kjøleren til hovedkortet. Hull i selve kjøleren gjør at du får tilgang til skruene uten mye strev. For Intel-soklene følger det med en universell plate til alle LGA-soklene.

Kjøleren er massiv, uten tvil, og holder du ikke tunga rett i munn kan det skape problemer. Høyden er 13 cm, så kabinettet ditt bør ha minst 16 cm plass, og gjerne mer, i høyden. Det er høyden over hovedkortet som kan bli et problem for noen. Men, med normale minnemoduler uten kjøleløsniger på toppen opplever vi at dette går helt fint. Kjøleren sitter meget godt, noe vi også liker.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,8 dBA.

Temperatur

Klikk på alle grafer for større versjon

Ved første test tar vi kjøleren rett ut av boksen, og den klatrer øyeblikkelig rett til topps. Kjøleren når derimot ikke helt opp til den noe kvassere NH-U14, som baserer seg tårn-prinsippet to to vifter. Ytelsen vi ser er uansett flott og fin, og det liker vi spesielt med tanke på hvor relativt kompakt denne kjøleren er.

Som alltid tok vi også en test med vår egen vifte, for å se nærmere på egenskapene til selve kjøleren. I dag velger vi å ikke legge spesielt stor vekt på resultatene her. Denne kjøleren er laget for 14 cm brede vifter, ikke vår 12 cm brede Noctua NF-P12. Enkelte av varmerørene kommer faktisk utenfor den direkte luftstrømmen, og ytelsen er derfor langt dårligere enn hva man kan forvente.

De to viftene spinner begge på 1200 RPM, så en regulering ned til 1000 RPM byr ikke på de store endringene. Temperaturene er gode, og helt klart i toppsjiktet. Når vi senker hastigheten til 600 RPM, med 6 V som drivspenning, klarer Noctua seg fortsatt meget godt.

Støynivå

Når vi tok dagens støymålinger, hadde vi faktisk nøyaktig det samme bakgrunnsstøyet som da vi testet NH-U14. Begge kjølerne kommer med et meget lavt støynivå, selv om forgjengeren gjør det noe bedre. Støyen er behagelig og fin, og vil trolig lett bare blande seg med lydene fra selv stillegående strømforsyninger og skjermkort.

Med viftehastigheten senket ytterligere blir kjøleren naturlig nok mer stillegående, men beholder sin plassering litt ned på listen. Selv om Noctua ikke er best på akkurat dette området, er støynivået fortsatt behagelig og innenfor det vi vil betegne som godt.

Konklusjon

Vi i redaksjonen har nå tilbragt en uke med Noctua NH-C14. Først av alt må vi bare si at det er imponerende å se at noe så massivt tar relativt lite plass. Kjøleren utnytter den plassen som er rundt prosessoren på en god måte, og vil derfor i seg selv ikke være en problematisk klump av aluminium midt i maskina. Samtidig er vi glade for å se at en slik C-kjøler virkelig leverer varene.

NH-C14 er ingen radikal nyhet, Noctua har bare gjort det større og bedre. Kjølefinnene står tettere enn tidligere, noe som kan tillates takket være de 14 cm brede viftene som både trekker og suger luften. Kjølefinnene er loddet fast til varmerørene, så varmeoverføringen skal være optimal. Med toppmonterte vifter får komponentene rundt prosessoren en ny frisk bris, samtidig som den da varme luften sprer seg noe ukontrollert rundt i kabinettet.

Kjøleren vi i dag har testet er laget for at du skal kunne kjøle ned kvasse komponenter i et lite kabinett. Du kan fjerne en av de to viftene om du vil, for å enheten ha plass i kabinettet eller lage rom for store minnemoduler. Her har Noctua tenkt på det meste, og om du skal fjerne den ene viften fra kjøleren, følger det med monteringsmateriell slik at du kan plassere den et annet sted i kabinettet.

Støynivået er akseptabelt, men ikke overraskende lavt. Det er en behagelig lyd og det totale støynivået er så absolutt godkjent. Vi velger samtidig å sette dette som hverken et positivt eller negativt punkt, det er bare helt streit.

De termiske testene viser at dette definitivt er en kjøler i toppsjiktet. Den nøyaktige prisen her til lands er foreløpig ikke kjent, men det er forventet at den vil ligge på rundt 680 kroner. Dette er omtrent samme pris som NH-U14 per i dag ligger på, og vi kan ikke se noe direkte galt i dette. To 14 cm brede vifter av god kvalitet vil alene koste over halvparten av dette. Her får du altså en ypperlig kjøler med på kjøpet.

Kort og greit gir denne kjøleren deg mye ytelse i et relativt kompakt format. Samtidig er den meget fleksibel og ikke minst er den meget enkel å montere. Vi har ikke noe problem med å anbefale NH-C14 for de som ser etter en kjøler av denne typen i denne klassen. Hvis prislappen blir noe stiv for deg, kan vi samtidig trekke frem tårnkjøleren Corsair A70 som et godt alternativ.

+ Meget god ytelse
+ Fleksibel, stor men tar liten plass
+ Meget enkel montering
+ Akseptabel pris

- Ingen spesielle

Les også
Corsair H70
Les også
Corsair A70
Les også
Vinkler kjøleren
Les også
Cooler Master V6 GT
annonse