Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony KD-55XD8505

Denne modellen er oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er.

Kan den hamle opp med Samsungs nye, knallsterke 7-serie?

Design og brukervennlighet

Denne sommeren er det TV-er med støtte for High Dynamic Range (HDR) som er den store nyheten. Funksjonen følger med 4K-oppløsningen, og med riktig kilde kan du få langt bedre farger og mer lys enn tidligere.

Og det er ikke nødvendigvis bare toppmodellene som takler denne nye funksjonen. For noen dager siden testet vi Samsungs nye 7-serie, en fullblods TV med HDR som i 55-tommers utgave kun koster deg rett under 12 000 kroner.

Nå har vi fått inn nok en spennende TV i form av Sony KD-55XD8505. Denne koster riktignok fire tusen kroner mer enn Samsungs alternativ i øyeblikket, men er likevel et forholdsvis billig alternativ for deg som jakter en 4K-TV med utvidet fargerom – og ikke minst HDR.

Rammene er enkle og stilfulle.

Skal du få det ypperste bildet på en HDR-klar TV må du kjøpe deg en av de nye Blu-ray-spillerne som takler 4K:

Mange likheter med toppmodellen

Vi har tidligere testet XD93, Sonys toppmodell her på berget. Og når vi pakker opp XD85 så er det mange likhetstrekk med storebroren som åpenbarer seg.

Også XD85 har slanke, tynne rammer som er kantede og farget sorte. Designet er enkelt, og ikke på noen måte spradende, og på denne måten vil nok denne skjermen passe inn i de fleste stuer.

Denne eksterne strømforsyningen faller neppe i smak hos alle.

En av forskjellene er dog metall-randen som går rundt skjermens ytterkant. Også XD85 har denne randen, forskjellen ligger i fargen. Mens XD93 har en champagnefarget stripe er stripen på XD85 i sølv. Med andre ord ingen enorm forskjell.

Det samme gjelder foten, som også er den samme skråstilte platen som du trer skjermen på. Denne er ganske anonym av seg, men gjør likevel en god jobb med å holde TV-en stabil. Samtidig så har baksiden en plate som lar deg skjule ledningene mellom foten og denne platen, slik at du får litt mer kontroll på kabelsalaten.

En ting vi dog må poengtere er strømforsyningen som følger med skjermen. Den er noe av det største vi har sett, men likevel så er den fint på sett og hvis så lenge du har mulighet til å gjemme denne bak stereobenken. Kabelen ut fra denne og opp i TV-en er nemlig tynn. Men mange vil nok heller foretrekke en innebygget løsning for å slippe den store klumpen.

Android-plattformen begynner å bli bedre, men har fortsatt en vei å gå før den tukter de aller beste.

Android begynner å komme seg

Sony fortsetter å bruke Android som operativsystem på sine TV-er. Fjorårets utgave av plattformen var ikke spesielt imponerende, men i år begynner den å ta bedre form.

Det betyr dog ikke at den klarer helt å matche brukervennligheten til Tizen (Samsung) eller WebOS (LG) helt enda. Det går nemlig en del tregere å navigere seg rundt i menyene, og fortsatt kommer det noen frysninger med jevne mellomrom.

Likevel så liker vi måten Android-plattformen fungerer på, selv om meny-linjene som stables oppå hverandre etter kategori gir deg litt mindre oversikt enn hva tilfellet for eksempel er med Tizen.

At Android begynner å bli mer modent er derfor ingen hemmelighet, men de har fortsatt en vei å gå før det kan tukte de beste alternativene på markedet.

Fjernkontrollen vinner neppe noen skjønnhetskonkurranse, men er praktisk og robust.

Fjernkontroll som er «familievennlig»

Sammen med skjermen følger det også med en ny fjernkontroll – den samme som også følger med storebror XD93. Og denne fjernkontrollen liker vi – selv om den er langt fra det sprekeste på markedet når det kommer til utseende.

Kontrollen er nemlig ny av året, og det er først og fremst utformingen av overflaten på knappene som gjør oss interessert i denne varianten.

Knappene er nemlig dekket over av et gummibelegg som strekker seg over hele kontrollen. En av fordelene med dette er at du får mindre trøbbel om det mot formodning skulle søles litt brus på kontrollen. Mange med småbarn i hus kjenner seg nok igjen her. Da kan du nemlig vaske av overflaten uten at brusen sniker seg ned i mellom tastene og tastene blir sittende fast.

Samtidig er overflaten såpass myk at vi ikke syns det blir noe problem å trykke på knappene. De responderer overraskende lett, og kontrollen reagerer kvikt med å sende signalene videre til skjermen.

Sony KD-55XD8505
7
Bra

Sony KD-55XD8505

sitat"Sony XD85 er en gjennomført TV som på de fleste områder gjør en solid jobb"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget presise farger
 • Krysse av
  Godt sortnivå
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  HDR-støtte
 • Krysse av
  Solid fjernkontroll
 • Krysse av
  Ganske lav inputlag
 • Krysse av
  God til å oppskalere
 • Krysse av
  Enkel og ren design

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ekstern strømforsyning
 • Bytt
  Android er fortsatt litt bugga
 • Bytt
  Sliter litt med gjenskinn
 • Bytt
  Ikke like god som de beste på bevegelse

Lyd- og bildekvalitet

En drøss med bildemoduser

Ut av esken så har ikke Sony spart på antall moduser du har å velge mellom. TV-en står i Standard-modusen fra fabrikk, og i tillegg har du andre varianter som Kino Proff, Spill, Dynamisk og Foto for å nevne noen.

Om vi tar en kikk på Standard-modusen så gir denne oss mye av det samme resultatet som vi fikk med storebror XD93 – og de fleste andre produsenter for den del.

Bildet er nemlig overøst med farger som har et kjølig preg, altså er det et blåstikk i fargene. Samtidig er heller ikke lys og kontrast justert riktig, hvilket gir deg for mye lys over hele fjøla. Velger du heller Dynamisk får du de samme særtrekkene, bare enda mer forringet i forhold til det som er riktig.

Kino Proff er et langt bedre alternativ enn for eksempel Standard.
Standard gir deg et bilde som heller for mye mot blått

Dog er det jo en rekke andre moduser å velge blant, og den beste av disse er Kino Proff. Her får du langt riktigere farger, og ikke minst henger lysstyrken mer på greip. Dette er derfor modusen vi vil anbefale deg dersom du ikke vil justere bildet selv.

Vær dog oppmerksom på at bevegelses-kompensasjonen er slått av fra fabrikk. så du må eventuelt inn i menyene og aktivere dette i etterkant. Ser du mye sport eller annet innhold med mye bevegelser, så er dette noe vi anbefaler deg å gjøre.

Krever finjustering

Skal du ha det beste ut av XD85 så må du belage deg på å justere litt. Selv om Kino Proff ikke er langt unna å være riktig. Hvilke innstillinger vi endte opp med å bruke ser du i bildekarusellen nederst på siden.

Slik ble fargene når vi var ferdig å kalibrere.

Det første vi må gjøre er å fikle litt med lyset, ved å justere det ned et knepp før vi tar og skrur opp kontrasten en anelse. Da får vi en gamma-kurve som legger seg ganske korrekt over hele linjen med en gjennomsnittsverdi på 2,22.

Etter at dette er gjort så tar vi fatt på hvitbalansen. Denne er heller ikke helt på bærtur fra før av, men trenger fortsatt en liten finjustering for å stemme helt. Vi prøver oss først med 10-punkts justering, men her får TV-en litt fnatt etter hvert slik at verdiene ikke henger på greip. Vi resetter derfor skjermen og nøyer oss med en 2-punkts justering.

Fullt på høyde med Samsung på flere punkter

Dette viser seg å fungere bedre, uten at Android-plattformen får helt hikke. Og resultatet er heller ikke ille. Sammenligner vi med Samsungs KS7005-modell så er XD85 svært nære i fargepresisjon, og det uten at vi egentlig har mulighet til å justere annet enn hvitbalansen i menyene.

Bildet på XD85 er generelt godt, selv om det mangler litt skarphet på raske bevegelser.

Fargene er også godt mettet, og sortnivået er det heller ikke mye å utsette på. Dog må vi si at KS7005 fortsatt er et ørlite hestehode foran her, for når vi setter på noen utfordrende stillbilder så er detaljene i mørke partier en anelse mer fremtredende. Forskjellen er med andre ord minimal, men i favør rivalen fra Samsung.

Dog er det noen forskjeller som er mer markante. Blant annet er panelet fra Sony litt mer ømfintlig for gjenskinn, som du blant annet kan se på bildene av innstillingene våre nederst på siden. En annen ting er bevegelse, hvor vi må si at Sony har en del å ta igjen – dersom du liker å se på sport.

Vi tester med både Netflix, Blu-ray og filer vi har liggende på en minnepenn, og resultatet blir gjennomgående det samme. XD85 har ikke den samme råe bevegelses-skarpheten som konkurrenten fra Samsung. Uansett hvor mye vi trekker i de ulike parameterne under Bevegelse i menyen, henger ikke skjermen like godt med. Den er på ingen måter elendig, men forskjellen er likevel ganske stor opp til KS7005.

Kan brukes som spill-skjerm

Når vi tar frem målingsutstyret for input-lag, viser dog denne skjermen i teorien at den bør klare seg fint om du vil spille på den. Riktignok krever dette at du velger riktig modus før du setter deg ned i godstolen.

For om vi tar en måling med Standard-modusen aktivert så gir ikke dette noe resultat å hoppe i taket for. Her viser det seg at skjermen ligger stabilt rundt 50 millisekunder, hvilket blir i det meste laget for å gi deg en god spill-opplevelse.

Går du derimot nedover i listen over de ulike modusene finner du en egen for spill. Denne gjør susen om du er på jakt etter bedre respons fra TV-en når du spiller. Da endrer nemlig input-lagen seg til rundt 14 millisekunder, og det er greit nok med mindre du er en av de som aktivt spiller mye skytespill.

Kraftigere lyd enn størrelsen tilsier

Sony-skjermen er ganske tynn, selv om det meste av tilkoblinger er samlet i en tykkere del midt bakpå skjermen. Dette gjør også at skjermen tilsynelatende har mer plass til høyttalere. Og lydkvaliteten er langt fra dårlig.

Lyden er riktignok ikke kraftig nok til at den erstatter et eksternt anlegg – på ingen måte – men likevel er lyden imponerende kraftig til en flatskjerm å være. Med andre ord har du en kvalitet som holder i lange baner når du skal se nyhetene eller andre programmer, uten at du nødvendigvis må slå på anlegget under stereobenken.

Sony KD-55XD8505
7
Bra

Sony KD-55XD8505

sitat"Sony XD85 er en gjennomført TV som på de fleste områder gjør en solid jobb"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget presise farger
 • Krysse av
  Godt sortnivå
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  HDR-støtte
 • Krysse av
  Solid fjernkontroll
 • Krysse av
  Ganske lav inputlag
 • Krysse av
  God til å oppskalere
 • Krysse av
  Enkel og ren design

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ekstern strømforsyning
 • Bytt
  Android er fortsatt litt bugga
 • Bytt
  Sliter litt med gjenskinn
 • Bytt
  Ikke like god som de beste på bevegelse

Konklusjon

Konklusjon

Sonys XD85-modell er en TV vi hadde store forventninger til før vi fikk den inn til test. Dette er modellen som tar over for X85, som i fjor var en av de aller beste TV-ene til du fikk til en fornuftig pris.

Samtidig har vi nettopp testet en av konkurrentene til XD85, nemlig Samsungs KS7005-modell. Derfor blir det naturlig å sammenligne disse to kamphanene i denne testen, selv om prisforskjellen i skrivende stund er 4000 kroner i fordel Samsungs alternativ.

Utseendemessig er ikke XD85 noen designbombe med et skrikende ytre, men er heller ikke stygg å se på. Skjermen har enkle og raffinerte rammer som både er enkle og rene, og den eneste utskeielsen vi finner er en sølvrand rundt ytterkanten av skjermen. Foten er den samme varianten som vi fant på XD93, og denne er også enkel og grei uten at den skiller seg ut noe spesielt. Et lite minus vil for mange være den enorme klumpen av en strømforsyning som følger med.

Sonys nye skjerm bruker Android, og plattformen begynner å bli langt mer moden enn hva tilfellet var i fjor. Dog skal det sies at det fortsatt er en vei å gå før den tukter systemene til Samsung (Tizen) og LG (WebOS). Et pluss i boka er at fjernkontrollen som følger med, er av typen som tåler litt søl på seg uten at knappene limes fast.

Når det kommer til bildekvalitet gjør ikke Sony seg bort på noen som helst måte. Men også her må de se seg slått av Samsung. Ser vi på fargene og sortnivået så er ikke forskjellene mellom XD85 og KS7005 spesielt store, selv om sistnevnte er en anelse bedre på detaljer i mørke partier.

Sony KD-55XD8505 er en god TV, men må likevel se seg slått av Samsungs 7-serie.

Det er først og fremst på bevegelser at disse kamphanene skiller seg. Her er Samsungen bedre til å beholde høy skarphet selv ved raskere bevegelser, mens Sonyen sliter litt mer med å holde tritt. Dette vil dog ikke være noe stort problem for deg som liker å se film i 24-bilders modus, men for den sportsinteresserte vil forskjellen være stor.

Som spillskjerm er ikke XD85 helt bak mål. Med spill-modusen slått på så legger den seg på 15 millisekunder ved en oppløsning på 1080p, noe som vil si at mange spill med hell kan fungere på denne skjermen. Er du dog en aktiv skytespiller, vil KS7005 by på enda lavere inputlag, og med det være et hakk bedre egnet.

Alt i alt så leverer Sony fra seg et gjennomført produkt i XD85. Den er ikke spesielt svak på noe, men likevel er den ikke like rå som Samsungs KS7005 på en rekke områder. Og når prislappen i tillegg ikke taler til fordel for Sonys nye modell, blir denne modellen vanskelig å anbefale versus Samsungs alternativ.

Alternativer

Vil du ha en Sony-TV, og samtidig kan legge ut litt mer penger, vil en XD93-modell tjene deg bedre på alle områder. Dette er den første skjermen hvor Sony prøver seg på en slags dobbel kantbelyst løsning, og dette gjør de godt. Samtidig er denne langt mer habil på bevegelse enn lillebror XD85.

Modellen vi har nevnt gjennom denne testen, Samsung KS7005 er også en modell du bør ta en nærmere kikk på. Til rundt 12 000 kroner skal det vanskelig gjøres å få ta i en bedre TV enn dette, som byr på alt fra 4K-oppløsning til bedre farger og ikke minst full HDR-støtte.

Sony KD-55XD8505
7
Bra

Sony KD-55XD8505

sitat"Sony XD85 er en gjennomført TV som på de fleste områder gjør en solid jobb"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget presise farger
 • Krysse av
  Godt sortnivå
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  HDR-støtte
 • Krysse av
  Solid fjernkontroll
 • Krysse av
  Ganske lav inputlag
 • Krysse av
  God til å oppskalere
 • Krysse av
  Enkel og ren design

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ekstern strømforsyning
 • Bytt
  Android er fortsatt litt bugga
 • Bytt
  Sliter litt med gjenskinn
 • Bytt
  Ikke like god som de beste på bevegelse
Les også
Panasonics nye 4K-spiller går rett i strupen på Samsung
Les også
Dette er Sonys nye og lekre 4K-TV-er med HDR
Les også
Samsung UE55KS7005: Samsungs nye TV gir deg en bildekvalitet verdt mange tusen over det den koster.
Les også
Samsung UE55KS8005: Samsungs nye 8-serie imponerer stort
Les også
Sony KD-65XD9305: Sony sier de har klart å lage en syltynn TV uten kompromisser
Les også
Samsung slipper hele tre nye serier med HDR-TV-er
Les også
Her er Sonys nye toppmodell for 2016
annonse