Tek.no

Test

Denne filmen må du ha til jul!

8 Des 2010 14:30
annonse

Anmeldelse

Hva om du kunne leve ut drømmene dine? Hva om du kunne skape din egen drømmeverden? Hva om du kunne dele dine drømmer med andre? Dette er virkeligheten i Inception og er grunnplattformen for en utspekulert plan fra et lag med profesjonelle drømmevandrere. De planlegger å plante en idé i underbevisstheten til en arving av et forretningsimperium om å legge ned virksomheten på oppdrag fra en rival. Hvordan vil dette gå?

Inception er den foreløpig nyeste filmen til gullgutten Christopher Nolan – som fra før står bak blant annet Batman Begins, The Prestige og The Dark Knight. Filmen kostet svimlende 160 millioner dollar å lage, og spilte inn over 800 millioner på kino verden rundt. I de viktigste rollene finner vi Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy og Ken Watanabe.

Les også: Blu-ray-utgivelser i desember

La deg rive med

Inception er en fantastisk film. Filmteknisk sett byr den på visuelt herlige og spennende effekter, deilige lokaler og høye produksjonsverdier, mens på et fortellingsteknisk nivå byr den på en unik og avansert historie, eller rettere sagt fem historier med strukturen fortelling-i-fortelling-i-fortelling-i-fortelling-i-fortelling. Vanskelig å skjønne? Frykt ikke, for Inception er så elegant, stilsikker og forståelig at man raskt blir svøpt inn i handlingen og lar seg rive med.

Fortellingen i Inception er lagt frem på en smart og økonomisk måte. Vi blir introdusert til den fantasifulle sci-fi-teknologien som lar en styre og kontrollere drømmer med flere andre på besøk via en actionfylt og spennende sekvens som forklarer gjennom handling fremfor ved hjelp av kjedelig og tørr oppsummering.

annonse

Dette er en oppskrift filmen følger gjennom det hele – vi har bestandig et lite spor av mysteriumsfølelsen og får samtidig oppklaringer ved hjelp av stadig ny informasjon som dukker opp gjennom bevisst og actionfylt fortelling.

Samvirke med fantastisk resultat

Midt oppe i alt teknobabbelet og de stilige drømmesekvensene med rom som roterer etter tyngekraft og så videre, finner vi en naken, menneskelig historie. Cobb, i Leos skikkelse, mistet kona si til selvdrap og har selv blitt mistenkt for å stå bak, noe som gjorde at han måtte flykte landet og ikke får se de to små barna sine igjen.

Målet om å se barna igjen skal bli nådd ved å klare oppdraget han nå har blitt satt til å gjøre, og dette bidrar til å gi en økt medfølelse med hovedpersonen og et ønske om at de må lykkes.

Slike enkle grep er med på å løfte opp Inception fra å bare være en fancy fortellingsakrobat til å få en mer følelsesmessig og human dimensjon, og sammen skaper det tekniske og det emosjonelle et fantastisk resultat. Man lar seg blende av de kule effektene og den spenstige handlingen, men man lar seg også røre av det helt enkle savnet etter barna.

annonse

Filmen byr ikke bare på dette, for den er også full av potensielle faktorer som vil bidra til mang en diskusjon blant fansen om tolkninger av hva filmen egentlig handler om.

Konklusjon

Inception er en fantastisk film med en avansert fortellingsstruktur som blir akkompagnert og båret opp av en følelsesmessig dimensjon. Filmen er spennende, interessant, unik og en liten dose rørende, og sammen blir dette en herlig blanding som vitner om et av filmmediets største styrker – nemlig det å skape helt nye verdener.

For fans av filmen anbefales det å lese to blogginnlegg av David Bordwell og Kristin Thompson som tar for seg flere nivåer av filmen på en grundig måte: INCEPTION; or, Dream a Little Dream within a Dream with Me og Revisiting INCEPTION.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!

Les også