Test

Test: HTC Legend - slik skal det gjøres!

Test: HTC Legend - slik skal det gjøres!

Testresultater

Lekker design, AMOLED, strøkent grensesnitt, multitouch, Exchange Active Sync, Android 2.1, WLAN, FM-radio, GPS, rask og presis touch, optisk trackpoint
Ikke mulighet for videosamtaler, ikke TV-ut. Svakt kameralys.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Chassiset er i hovedsak utført i ett stykke metall uten sømmer. Også brukergrensesnittet virker sømløst, der sosiale nettverk, e-post, bilder og applikasjoner er vevd sammen i et enhetlig og brukervennlig grensesnitt.

Den store og klare AMOLED-skjermen gjør telefonen enda mer attraktiv, og vi har knapt opplevd en mobiltelefon som reagerer mer presist på berøring.

Operativsystemet er Android 2.1, og brukergrensesnittet er Sense 2.1.

Helten som ble legende

For den som kjenner HTC Hero fra før, vil mye ved HTC Legend være kjent. Her er den samme skjermstørrelsen, begge har kapasitiv skjerm, og begge har den karakteristiske knekken under skjermen. Men selv om forskjellene kan virke små, så er HTC Legend en helt annen og langt bedre mobiltelefon enn Hero.
Hva koster HTC Legend nå? Sjekk  i vårt prissøk.
Skjermen har vi allerede nevnt. Mens Hero kan gjengi 64000 farger, kan Legend gjengi 16 millioner. Legend er også en god del tynnere enn Hero, mens målene ellers er omtrent de samme. Stryrekula på Hero er byttet ut med en optisk leser som ser hvordan vi fører fingeren.
Legend har også mer minne enn Hero, og en litt raskere prosessor (opp fra 528 MHz til 600 MHz).
Ut over dette er telefonene nesten identiske.

Enkel å bruke

HTC Legend fremstår som en av de mest komplette smartmobilene vi har testet. Det er en av få mobiltelefoner som kan hamle opp med iPhone når det gjelder brukergrensesnitt. Når iPhone fremstår som litt enklere å bruke, så skyldes det bare at iPhone er enklere utrustet en HTC Legend. Legends grensesnitt er enklere å tilpasse, og byr på langt flere muligheter enn iPhone.

Men det som gleder oss enda mer er at telefonen er svært rask. Å bla i bilder, meldinger eller musikk går lekende lett. Menyene er enkle å finne frem i, og skjermtastaturet fungerer som vi forventer.

Skjermtaster

Skjermtastaturet er for øvrig ikke norsk. Fra menyen er det heller ikke mulig å velge norsk tastatur, bare engelsk. Det kan enkelt løses ved å installere norsk tastatur fra Android Market (gratis), men vi mener det burde være på plass fra starten av. Det er ikke vanskelig å skrive ÆØÅ på det engelske tastaturet, men vi må holde på ”a”- eller ”o”-tasten og velge fra tillegget som kommer opp på skjermen.


Epost-klienten i telefonen er god, og en egen Widget gjør det lett å få oversikt over ny post uten at vi behøver å åpne e-postprogrammet.
VIDEO: Se også når vi pakket ut vårt testeksemplar av Legend.

Kamera

Kameraet tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Det har autofokus, og er enkelt å bruke. Her finnes ikke en egen kameraknapp, men menyknappen fungerer greit som utløser når telefonen er i kameramodus. Når et bilde eller en videosekvens er tatt opp kan det enkelt deles på sosiale nettverk.

Videokameraet er imidlertid et godt stykke bak de beste videomobilene på markedet.

Det er mulig å bestemme fokusområde ved å trykke på skjermen, og vi kan stille hvitbalanse, ISO-verdi og gjøre en rekke andre manuelle innstillinger fra menyen på skjermen. Alt i alt er brukervennligheten på kameraet god, selv om vi nok kunne tenkt oss en bedre blits (her er det ikke en tradisjonell blits, men en liten diode som lyser opp motivet).

Under artikkelen finner du flere bilder vi har tatt med HTC Legend

Musikk

Musikkspilleren er god. Ørepluggene som følger med yter ikke spilleren fullrettferdighet, men er heller ikke av de verste vi har prøvd.. Her er imidlertid utgang for 3,5mm jack, for den som vil bruke et alternativt hodesett.

Ørepluggene som følger med har kontrollknapp som lar oss styre musikken, selv om vi surfer på nett eller skriver meldinger. Bruker du andre hodesett må du åpne musikkmenyen for å komme til andre kontroller enn volumet (egen sidetast).
Musikkmenyene er pene og gir god oversikt, og telefonen reagerer raskt, selv når vi har en større musikksamling på minnekortet.

Telefonen har også FM-radio med RDS. For at denne skal virke må kablet hodesett være koblet til.

Widgets

Som vanlig har HTC også lagt til flere miniprogrammer. Programmet som gir oversikt over meldinger har vi allerede nevnt. Av andre det er verdt å nevne er bokmerkeapplikasjonen til nettleseren. Denne gir raskt god oversikt over bokmerkene og er et godt utgangspunkt for surfing. Ved å legge inn adressen til favorittnettstedet får du opp et minibilde av siden i bokmerkeprogrammet. Bokmerkene kan du skrolle gjennom med fingerstrøk.

Ellers finner vi miniprogrammer for bildevising, kalender, nyheter, Facebook, Twitter, vær, aksjekurser, søk, klokkefunksjoner og mer til. Her er også HTCs Footprint, som lar deg ta et geotagget bilde og dele det med et par tastetrykk.

HTC har hele syv sider vi kan plassere våre Widgets på. Sidene kan vi hente frem ved å sveipe på skjermen, eller vi kan taste to ganger på "hjem" tasten, og få alle sidene opp som miniatyrer. Løsningen er ganske enkelt lekker.

Snu og demp

HTC har også tatt med seg lyddempingen fra et par tidligere toppmodeller. Snur du telefonen når den ringer, så blir den stille. Løfter du den for å besvare et anrop, så dempes ringelyden.

Og om vi skal ta med enda en funksjon vi er begeistret for, så er det den automatiske sikkerhetskopieringen av meldinger, bokmerker og WIFI-passord til minnekortet.

HTC Legend er kort og godt en helt suveren mobiltelefon. Den har ikke markedets største skjerm, men med AMOLED blir skjermbildet fargesterkt og kontrastrikt. Ulempen er at den ikke er like imponerende i direkte sollys. Likevel fungerer den godt nok til at vi ikke trekker stort for dette.

Her er noen bilder vi har tatt med HTC Legend: