Tek.no

Test Panasonic Lumix DMC-LX7

Supert kompaktkamera

24mm vidvinkel, blender 1.4 og multiformat bildebrikke

15 Sept 2012 06:00

Fysisk

Panasonic har med LX-serien vært en av de ledende produsentene av kompaktkameraer i entusiastklassen og det er alltid spennende å se hva nye modeller har å by på. LX7 som siste versjon heter arver mange av egenskapene til LX5, men det er også en del forbedringer. Zoomområdet er uendret med 24-90mm ekvivalent mens lysstyrken er forbedret med et helt blendertrinn på full vidvinkel. Kamerahuset ligner mye på forgjengeren, men grepet er endret og objektivet har fått en blenderring ytterst. Inni er elektronikken ny med CMOS bildebrikke og ny bildeprosessor.

Etter at Sony lanserte RX100 med størrelse omtrent som en LX5, men med tre ganger så stor bildebrikke hadde mange håpet og kanskje forventet at Panasonic ville følge etter. Det har ikke skjedd og LX7 har bildebrikke med omtrent samme størrelse som LX5 (faktisk marginalt mindre). Bedre lysstyrke kompenserer til en viss grad for dette og større blender ser ut til å være årets trend i entusiastklassen hvor Samsung allerede har lansert EX2F og Nikon P7700 - begge med bedre lysstyrke enn forgjengerne.

Kompaktkameraer i entusiastklassen har typisk vel 3x til rundt 7x zoomobjektiv innebygd, bra lysstyrke - i hvert fall på vidvinkel, RAW-støtte, muligheter for manuell kontroll og litt større bildebrikke enn de aller minste kompaktkameraene. Mange har dessuten blitssko og innebygd ND-filter.

Det er nok av konkurrenter. De viktigste (september 2012) er Canon S100 og G12, Fujifilm X10, Nikon P7100/P7700, Olympus XZ-1, Samsung EX2F og Sony RX100 og til en viss grad Ricoh GR Digital IV (med fast 28mm brennvidde).

Det er ikke plass til alle i tabellen under, men den inneholder noen spesifikasjoner for LX7 og noen av hovedkonkurrentene:

Vekt er inklusiv minnekort, batteri, bærerem og objektivdeksel. Samsung oppgir ikke batterikapasitet målt etter CIPA-standarden.

Sjekk flere spesifikasjoner på Panasonic LX7 i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

LX7 er (som LX5) et ganske firkantet kamera med et grep på høyre side. Bildet til høyre viser LX5, mens bildet under i full bredde er LX7. Sett forfra er det små forskjeller. Grepet er redesignet litt, bortsett fra det er det fint lite som skiller de to modellene fra denne vinkelen.

Kamerahuset er laget i metall og virker solid. Det er heldigvis et ruglete belegg på strategiske steder som bidrar til at kameraet sitter ganske godt i hånden til tross for at grepet er lite.

Baksiden er også så og si uendret med unntak av en ny bryter til høyre for kontakten for elektronisk søker. Til glede for eksisterende LX5-brukere som vil oppgradere har imidlertid Panasonic byttet om funksjonene både på fireveiskontrolleren og de to nederste knappene. Til gjengjeld er plasseringen av funksjonene mer likt mFT-kameraene til Panasonic G5 så det vil kreve mindre tilvenning å bytte mellom mFT og LX7 enn med tidligere layout av knapper.

Knappene på Panasonics kompaktkameraer er alltid litt små og det gjelder LX7 også. Symbolene på fireveiskontrolleren som er "etset inn" i knappene uten å få noen kontrastfarge er vanskelige å se i dårlig lys.

En funksjonell endring i forhold til tidligere kompaktkameraer er at LX7 husker at selvutløser er valgt, noe som sparer mange tastetrykk når selvutløseren skal brukes over en lengre periode. LX7 husker forøvrig at selvutløseren er på selv om kameraet skrus av og på igjen.

Ovenfra er det også store likheter mellom LX5 og LX7. Den største nyheten er at LX7 har fått blenderring på objektivet. Det gjør bytte av blender veldig enkelt og reduserer behovet for et ekstra kontrollhjul betraktelig. Vi har vært veldig positive til Canons løsning som først kom på S90 med et konfigurerbart kontrollhjul rundt objektivet, men Panasonics løsning er et bra alternativ.

Det er selvsagt ikke konfigurerbart på samme måte, men til gjengjeld vises innstilt blender direkte på blenderringen med unntak av at største blender reduseres på lengre brennvidder.

LX7 har betydelig oppgradert videofunksjon og har stereo mikrofoner som sitter plassert foran blitsskoen. Den røde knappen er videoutløseren.

På venstre side er det kun feste for bæreremmen mens det på høyre side er en luke for HDMI- og en kombinert AV/USB-kontakt. LX7 bruker SD/SDHC /SDXC-kort og kortplassen er på undersiden og beskyttet av samme luke som batteriet. Stativfeste er langt ute på venstres side, så langt at litt større hurtigkoblingsplater vil stikke ut på siden.

Diagrammet under viser vekt med batteri, minnekort, bærerem og objektivdeksel. LX7 er litt tyngre enn LX5 og Olympus XZ-1. Klassens minste og letteste modell Canon S100 er betydelig mindre og lettere, men mangler også en del finesser i forhold til LX7. Det finnes også vesentlig tyngre modeller som Canon G12, G1 X og Nikon P7100/P7700.

Skjerm

Tilbake til toppen

LCD-skjermen til LX7 har dobbelt så høy oppløsning som LX5 og 920K punkter er typisk på tretommers skjermer i dag. Skjermen sitter fast og det er også vanlig på de minste modellene hvor størrelse og vekt er prioritet. Skjermen har 3:2-format og viser tilnærmet 100% av det som kommer med på bildet.

Skjermen ser skarp og fin ut uten å utmerke seg spesielt. I kraftig lys kan det være vanskelig å se skjermbildet godt, men det gjelder alle slike skjermer i større eller mindre grad. I tillegg til søkerbildet kan mye ekstra informasjon vises, inklusiv hjelpelinjer og histogram.

Søker

Tilbake til toppen

LX7 har en port under blitsskoen som kan brukes for å montere en elektronisk søker. Dette er tilleggsutstyr og samme søker som kan brukes på mFT-kameraet GX1. Denne er mye bedre enn søkeren som kunne brukes på LX5, men kontakten er dessverre ikke bakoverkompatibel så gammel søker kan ikke benyttes på LX7.

Søkeren har 1.4 millioner punkter og kan vris opp 90 grader. Akam har ikke hatt denne tilgjenglig sammen med LX7, men brukte den sammen med GX1 hvor den fungerte veldig bra. Når søkeren er montert på kameraet bytter man mellom søker og skjem med en knapp bak på søkeren.

Det følger med et lite plastdeksel med kameraet som beskytter blitssko og kontakten når søkeren ikke er montert.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.