Til hovedinnhold
TestSteelseries 6Gv2 Red Edition

Knallsolid tastatur for seriøse spillere

Nye brytere gjør underverker for tastaturet fra Steelseries.

Niklas Plikk, Hardware.no
Niklas Plikk

Introduksjon

Steelseries er litt av en gigant når det kommer til tilleggsutstyr til spillere. De har en massiv portfølje av produkter, og har alltid vært kjent for å levere produkter i høy kvalitet, myntet på seriøse spillere. På tastatursiden har det vært to Steelseries-tastaturer som har kjempet om oppmerksomheten: 6Gv2 og 7G. Tastaturene ser nesten identiske ut og er nesten identiske i oppførselen, med svarte brytere, ingen makroknapper og ingen egne multimedieknapper.

Disse tastaturene har blitt ansett som noen av de beste på markedet, og blant mange profesjonelle spillere er det nettopp disse tastaturene som blir brukt i konkurransesituasjoner.

Et problem for mange har imidlertid vært at du kun kan få tastaturene med svarte Cherry-MX-brytere, som mange synes er hakket for tunge å trykke på. Dette har nå Steelseries gjort noe med, ved å lansere 6Gv2-tastaturet i en ny versjon, kalt Red Edition.

Som navnet tisier er dette tastaturet utstyrt med Cherry MX-Red-brytere i stedet for de litt tyngre Cherry MX-Black-bryterne. Ellers er tastaturet identisk med forgjengeren.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Spesifikasjoner: Steelseries 6Gv2 Red Edition-
-
Mekaniske brytere Cherry MX Red
Livslengde 50 millioner tastetrykk per knapp
Tilkobling/kabel Én PS/2-kabel
Tillegg PS/2 til USB-adapter

Ekstremt solid

Steelseries 6Gv2 har fått røde brytere og en rød bakplate, for å skille seg fra forgjengeren.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Overflaten er laget av hard, ru plast, og det føles ekstremt solid. I motsetning til andre tastaturer vi har testet som vi rett og slett måtte bøye til for å få det til å ligge rett på pulten, ligger Steelseries 6Gv2 Red Edition ekstremt stabilt så fort du har satt det ned. I kjernen av tastaturet har Steelseries lagt inn en metallplate, som skal stabilisere tastaturet, og gjøre det ekstremt slitesterkt. Tastaturet kan flyttes på hvis du trenger det, men her trenger du ikke å være redd for at det skal skli rundt mens du spiller.

Enkel og grei.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Undersiden er svært enkel, og skjuler ingen større perler eller overraskelser. En ting det er greit å legge merke til er at Steelseries-tastaturet ikke har noen føtter du kan vinkle opp, for å sette tastaturet i en spissere vinkel. Mekaniske tastaturer er naturlig mye tykkere enn vanlige membran-tastaturer, så det er kanskje ikke noe du vil bruke uansett, men samtlige av de mekaniske tastaturene vi har testet tidligere har hatt muligheten til å bli vinklet opp ved behov.

Ingen håndleddstøtte?

En annen ting vi raskt legger merke til da tastaturet kommer ut av boksen er mangelen på en håndleddsstøtte. Her vil Steelseries at du må ut med et par ekstra lapper for å oppgradere til 7G-tastaturet, som kommer med en massiv håndleddstøtte. Et litt rart valg, synes vi, da dette burde være ganske standard tilbehør til et tastatur, spesielt mekaniske tastaturer. De er tross alt ganske høye, og kan være slitsomme å bruke for de som ikke er vant med den ekstra tykkelsen.

Bli med over til neste side, så ser vi på hva som skjer så fort vi plugger inn tastaturet i maskinen vår.

Installasjon og i bruk

I bruk

Samtlige av spilltastaturene vi har hatt inne til test det siste året har satset hardt på medfølgende programvare for å gjøre tastaturet så tilpasningsvennlig som mulig. Selv tastaturene uten egne makroknapper lot oss sette opp makroer, slik at vanlige taster på tasturet kunne utføre langt mer komplekse oppgaver enn å bare skrive en bokstav.

Slik programvare og funksjonalitet finnes ikke på Steelseries 6Gv2 Red Edition. Tastaturet og tastene vi har foran oss er det vi får, enkelt og greit. Så hvilke taster er det egentlig tastaturet er utstyrt med?

Laget eget tastatur-layout

Ettersom Steelseries-tastaturene er spesiallaget for profesjonelle spillere, er det flere ting som har blitt gjort for å få det så bra som mulig for spillere. Windows-tasten er byttet ut med en Steelseries-knapp, som du kan bruke for å aktivere multimedia-knappene, som befinner seg på F1 til F6-knappene. Enterknappen er blitt bredere, og dytter vekk stjerne-knappen fra tastaturet. Denne knappen har i stedet blitt plassert ved siden bindestrek-knappen, og shift-knappen til høyre har blitt krympet for å gjøre plass for endringen.

Av en eller annen grunn har Steelseries rokkert om på knappene på høyresiden av tastaturet.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Den nye tastaturlayouten føles litt uvant når vi skriver, men under spilling er det såvidt merkbart. Mens vi spiller er det også greit at de har byttet bort Windows-knappen, så vi slipper å være redde for å komme borti den og avbryte hele spillsesjonen. Likevel synes vi ikke dette er den beste måten å løse problemene på. I tillegg til å spille med et tastatur bruker vi det også mye til skriving og generell navigasjon rundt i Windows, og Windows-knappen blir brukt titt og ofte.

Andre tastaturprodusenter har løst problemet på flere måter, og de aller fleste er nyttigere enn Steelseries'. Noen har for eksempel en egen "Game-knapp" man kan trykke på når man skal spille, som skrur av Windows-tasten. Andre lar deg sette opp egne profiler, som gjør at du kan få Windows-knappen til å fungere som hvilken som helst knapp, eller skru den helt av.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Steelseries-tastaturene handler imidlertid mye om "what you see is what you get"-prinsippet, og selv om vi gjerne hadde sett de løse det på en bedre måte, er det ikke noe som irriterer veldig. Windows-knappen på høyresiden av tastaturet er tross alt fortsatt til stede, og etter et par uker ble vi fort vant til å bruke den knappen i stedet for å gjøre bruke noen av tastatursnarveiene. At de har flyttet stjerne- og apostrof-knappen er imidlertid fortsatt litt plagsom.

Herlige knapper

Siden 6Gv2-tastaturet ikke har noen programvare å installere før man kan bruke det, er det bare å plugge det rett inn i maskinen og fyre løs. Den enkle USB-kabelen stikker ut fra baksiden av tastaturet, og er egentlig den eneste delen av tastaturet som føles litt billig ut.

Med i boksen har Steelseries lagt ved en USB-overgang til en PS/2-kontakt, og hvis du har en inngang for det på baksiden av datamaskinen bør du virkelig gå for PS/2-kontakten. Steelseries tastaturet har nemlig såkalt Full N-key Rollover, som lar deg trykke ned så mange knapper du bare vil, og samtlige vil bli registrert. Dette er kun tilgjengelig hvis du benytter deg av PS/2-kontakten.

Les mer om dette i vår guide til mekaniske tastaturer.

Lysene lyser rødt, og matcher de røde bryterne.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Så fort du har plugget inn tastaturet vil de røde lysene som representerer Num lock, Caps lock og Scroll lock lyse opp, og du er klar for å sette i gang. Ingen av tastene er bakbelyste, men de har alle røde Cherry MX-brytere. Sammenliknet med forgjengerens svarte brytere er de 20 prosent lettere å trykke ned, noe som gjør det til en lek å både skrive og spille på tastaturet. Noen vil kanskje si at tastene nesten er for lette å trykke ned, og foretrekker heller de svarte bryterne, men for vår spillestil og våre hender passer de røde bryterne ypperlig. De har akkurat passe motstand mens de sklir ned, og trykker du riktig slipper du å engang høre de smelle i den røde bakplaten bak tastene. Dette er fordi tastetrykket blir registrert allerede halveis ned, før det engang har nådd bunnen, og så fort fingrene dine blir vant til et mekanisk tastatur vil skriving og spilling ble som en nydelig fingerdans. Med 6Gv2-tastaturet føles det nesten enda lettere enn vanlig, og selv om vi ikke har noe håndleddstøtte under hendene er det fortsatt et veldig behagelig tastatur å bruke.

Steelseries har fjernet Windows-knappen, og byttet den ut med en funksjonsknapp for medieknappene.

Supert til spilling

Det er først i spilling vi virkelig får kost oss med tastene og de nye bryterne. Røde brytere er forøvrig ikke noe nytt, og har vært de foretrukne bryterne blant mange spillere det siste året, men Steelseries har av en eller annen grunn holdt seg til de svarte bryterne i lang tid. 6Gv2 Red Edition er det første tastaturet de slipper med røde brytere, mens toppmodellen 7G fortsetter å bli solgt med kun svarte brytere.

Vi prøvde oss fram i blant annet Starcraft II, som krever både raske og nøyaktige trykk på tastaturet, gjerne i svært høy fart. Både svarte og røde brytere egner seg godt til spill som dette, da de har et helt lineært nedslag, noe som gjør raske dobbeltklikk til en lek. Akkurat dette er ikke bare nyttig i Starcraft II, men også mange andre spill som trenger rask trykking.

Tastaturet føles utrolig solid ut under spilling. Steelseries selv mener tastaturet er bygd som en stridsvogn, og det er kanskje ikka langt i fra sannheten. Det er tungt og stabilt, og skulle du trenge et slagvåpen kunne 6Gv2 uten tvil vært nyttig. Av alle tastaturene vi har testet er det trolig det mest solide av de alle, selv om det nødvendigvis ikke er det lekreste å se på. For mange spillere, og Steelseries, er det imidlertid viktigere å prioritere kvalitet og levetid fremfor blinkende lys og fancy effekter.

Konklusjon

Steelseries er et selskap som vet nøyaktig hvem de lager produktene sine for: Profesjonelle spillere. De skryter av å jobbe og lage produkter basert på tilbakemeldingene de får, og det resulterer ofte i svært solide, gode produkter. Det betyr også at de ofte hopper over funksjoner som vi trodde hadde blitt en standard på markedet, men som kanskje ikke er nødvendig for toppspillerne i verden.

Det er mange små detaljer å like ved et Steelseries-tastatur.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

For la oss si det med en gang: Steelseries 6Gv2 Red Edition er et ekstremt solid tastatur. Vi har aldri vært borte i et tastaur som ligger like støtt og føles like solid som dette, og med de røde bryterne er det nesten som at fingrene spretter over tastene mens man trykker. Andre produsenter skryter av at Cherry MX-bryterne vil tåle 50 millioner trykk, men et spørsmål vi aldri har tenkt på før nå er om resten av tastaturet vil overleve like lenge. I dette tilfellet er det liten tvil. Dette tastaturet kan overleve tusenvis av sene spillkvelder, slosskamper og sansynligvis også en mindre atomkrig. Men er det akkurat det vi er ute etter?

Mekaniske tastaturer er naturlig høyere enn vanlige membran-tastaturer.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Røde brytere.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Bra, men mangler mye

Selv om tastaturet er svært solid bygd, har det flere mangler. 6Gv2 Red Edition kommer levert uten håndleddsbeskyttelse, og det er heller ikke mulig å vinkle tastaturet opp. Det har ikke bakbelysning bak tastene, og det har heller ikke noen medfølgende programvare som lar deg sette opp egne makroer og knappekombinasjoner. Vil du koble inn hodesettet ditt eller noen ekstra USB-dingser vil du være nødt til å bruke utgangene på PC-en din.

Alle disse funksjonene er ting vi har sett i andre mekaniske tastaturer vi har testet, og vi synes det er rart at Steelseries har valgt å hoppe over så mange av de. Unnskyldningen deres er at de sikter seg inn på profesjonelle spillere som ikke bryr seg om disse tingene. Det er kanskje sant, men hva med resten av oss?

Om Steelseries 6Gv2 Red Edition er noe for deg må du velge selv. Hvis du overlever uten manglene vi har listet opp, er det et ekstremt solid tastatur som er en fryd å spille på. Er du typen som gjerne spiller i mørke omgivelser og liker å se tastene lyse opp, eller setter pris på en håndleddsstøtte, bør du antageligvis se etter et annet tastatur.

På grunn av den lange listen av ting dette tastaturet ikke har, er det vanskelig å gi den generell anbafaling. Er du imidlertid ute etter et virkelig solid tastatur som er både godt å skrive på og responsiv når du spiller, er Steelseries 6Gv2 er veldig godt valg. Du må bare være forberedt på å ikke få med deg alle slags bjeller, lys og funksjoner.

Steelseries 6Gv2 Red Edition selges for rundt 750 kroner.

Alternativer

For deg som vil ha litt flere funksjoner og dingser, har Steelseries et litt dyrere tastatur, kalt 7G. Dette tastaturet er nesten identisk med 6Gv2 Red Edition, annet enn at den kommer med svarte brytere. I tillegg har 7G-en utganger for hodesett og USB-er på baksiden og en kjempesolid håndleddstøtte. Denne mangler imidlertid også makrofunksjoner, bakbelysning og spillprofiler.

Er du ute etter dette kan du titte på for eksempel Qpad MK-85 eller CM Storm Trigger. Sistnevnte har også dedikerte makroknapper på venstresiden av tastaturet.

+ Endelig et Steelseries-tastatur med røde brytere
+ Ekstremt solid bygd
+ God respons
+ Full N-Key Rollover


- Ingen håndleddsstøtte
- Flyttet på vanlige knapper
- Ingen bakbelyste taster
- Ingen programvare for å sette opp knapper

annonse