Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Ericsson Xperia pro

Her er proffmobilen med HD-kamera

Xperia pro imponerer med gode proffunksjoner, HDMI-tilkobling og god lydkvalitet.

Sony Ericsson Xperia pro er nesten prikk lik Xperia neo på alle områder, og har omtrent de samme spesifikasjonene som mange av de andre Xperia-modellene. Det er kanskje litt kjedelig, men det gjør at Xperia pro føles som et trygt valg. Maskinvaren og programvaren har blitt brukt før, og den virker.

Telefonen har derfor det meste av teknologi og raske trådløse teknologier, i tillegg til at den har god batterilevetid og er god å snakke i. Med Android i bunnen er telefonen godt rustet både mot kontorbrukeren og de som vil ha underholdning.

Vi synes designen bærer litt for mye plastpreg, og skjermen er ikke like ripesikker som telefoner med Gorilla Glass eller andre hardføre skjermoverflater. Likevel virker telefonen godt sammenskrudd, og lovnader om blant annet miljøvennlige materialvalg gjennom GreenHeart-logoen kan trekke opp for enkelte.

Skjermen i seg selv er heller ikke blant de beste. Den er kresen på innsynsvinkel og er ikke like god på kontrast som mange andre, men oppløsningen og fargegjengivelsen er god samtidig som størrelsen er behagelig.

Proff

Det er fulltastaturet som er spesielt ved Xperia pro. I dag er det mangel på kraftige Android-telefoner med fulltastatur, slik at Xperia pro er nesten helt uten direkte konkurrenter.

Vi synes det går raskt unna på tastaturet, men skulle ønske tasteoppsettet lignet mer på den i PC-en i stedet for å ha rette kolonner.

Siden Xperia pro skal være en profftelefon, følger det med en fullversjon av Office Suite. Dermed kan du ikke bare lese Word-, Excel- og PowerPoint-dokumenter, men også redigere dem eller opprette nye.

Overraskende god på multimedia

Profftelefoner trenger ikke være grå og kjedelige. Xperia pro har en HDMI-utgang, som gjør det mulig å vise videoer fra telefonen over til fjernsynsapparatet. Videre er det DLNA-støtte for deling av multimediafiler over det trådløse nettverket.

Også musikkegenskapene er gode. Det medfølgende settet med øreplugger leverer overraskende god lyd, selv om telefonen yter enda bedre med et dyrere sett øreplugger.

Få konkurrenter

Xperia pro er ganske middelmådig i forhold til prisen i dagens mobilmarked, men at den har et tastatur gjør at de aller fleste sterkere konkurrentene faller bort. Dersom du har bestemt deg for en mobil med fulltastatur, er Xperia pro høyaktuell.

HTC Desire Z fremstår som et innlysende alternativ. Prislappen er omtrent den samme som Xperia pro i skrivende stund, men med svakere prosessor, dårligere kamera og mer utdatert operativsystemversjon er den likevel ingen sterk konkurrent.

Vi har nylig testet Sony Ericssons egen Xperia mini pro, som er svakere men mindre og billigere enn Xperia pro. Skjermen er imidlertid så mye mindre enn Xperia pro at vi ikke regner disse to som direkte konkurrenter.

HTC ChaCha har klassisk formfaktor med en langt mindre skjerm enn Xperia pro, så vel som dårligere batterilevetid. Kun lavere prislapp taler til dens fordel. Et bedre alternativ med klassisk formfaktor er Nokia E6.

Fulltastaturvinner

Selv om Xperia pro ikke vekker sterke følelser, er det rett og slett det beste fulltastaturvalget i sin prisklasse.

Vil du ofre fulltastaturet for et bedre kamera og en bedre skjerm uten å gå opp i pris, bør du ta en titt på Samsung Nexus S som nå er nede i en svært hyggelig pris.

Les hele testen av Sony Ericsson Xperia pro på Amobil.no

annonse