Tek.no

Test Lenovo Vibe K5

Et bevis på at metalldesign ikke alltid er nok

Vi har testet Lenovos nye og rimelige Vibe K5.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
21 Juli 2016 06:00

For nærmere to måneder siden sprakk nyheten om at Lenovo for første gang skulle selge smarttelefoner under eget varemerke i Norge, og at det hele skulle starte med budsjettmobilen Vibe K5. Lenovo har imidlertid lenge solgt smarttelefoner i andre land, så det burde ikke stå på erfaringen.

Derimot er vi spente på om de kan yppe seg mot modellene som allerede finnes på markedet, deriblant den også metallkledde Huawei Honor 5X.

Aller først skal Lenovos design få både ris og ros. Vibe K5 er en pen og ren telefon kledd i metall på baksiden, og med en ren glassflate foran.

I vår hvite og grå utgave er skjermen på fremsiden tydelig skilt fra den hvite rammen, og nederst i sistnevnte finner vi tre kapasitive knapper – altså ikke skjermknapper. Øverst er det høyttaler, frontkamera, nærsensor og en liten LED-diode.

Langs utsiden av skjermrammen løper en blank plastlist, som går i flukt med bakdekselet. Sistnevnte er forresten ikke bare av metall; den øverste og nederste biten er av plast, men er ment å imitere metallet så godt som mulig. Som hos Honor 5X er det også her en svært overbevisende løgn.

Mens den nederste biten skjuler to høyttalere og en liten mikrofon, har den øverste fått huse både hovedkamera, blits, hodetelefon- og Micro-USB-inngang (de to sistnevnte på toppen). Hele baksiden buer kraftig ut mot langsidene, for å skape en illusjon av tynnere formfaktor.

Detaljer fra Vibe K5-designet. Legg merke til glippen øverst i venstre hjørne, for å ta av bakdekselet, samt at hodetelefon- og strøminngan sitter i toppen begge to.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
Vibe K5 (venstre) har i likhet med nylig testede Honor 5X et metalldeksel med plastbiter som imiterer metallet i topp og bunn.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Førsteinntrykket er definitivt godt, men også litt skuffende. Utenom en liten pyntering rundt kameraet og den billige plastlisten rundt rammen er designet drepende kjedelig. Her er det ingen freste kanter, lekre linjer eller andre designsprell. På mange måter er dette arketypen på en metallmobil – og det er direkte uengasjerende.

Dog, byggekvaliteten virker tilfredsstillende, og slark er helt fraværende. Dessuten: design trenger ikke bety en dårlig brukeropplevelse.

Android Lollipop har ingenting på nye mobiler å gjøre

På innsiden av Vibe K5 er det Android 5.1.1 Lollipop som regjerer, med Lenovos nokså tunge Vibe UI på toppen. Sistnevnte betyr blant annet at appskuffen er borte, og at hele menysystemet og ikonpakken er redesignet. Her kan også nye temapakker enkelt lastes ned via en egen app. Standardpakken er ren og pen i tøyet, men minner dessverre om en slags dårligere utgave av Huaweis EMUI.

Slik ser Vibe UI ut. Til venstre de to startskjermene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Der Huawei har både friskere grensesnitt og genuint nyttig ekstrafunksjonalitet har Lenovo nemlig nøyd seg med det førstnevnte – og ikke nødvendigvis så friskt heller. Dog, innstillingsmenyen er noe mer oversiktlig, men også mer funksjonsfattig og noe språklig utfordret. Dårlig oversatt engelsk finnes flere steder i telefonen, sammen med merkelige forkortelser og valg.

Wi-Fi heter WLAN, og fra nedtrekksmenyen kan du blant annet bytte APN (!), stille inn tidsavbrudd, ta skjermdump og flikke Dolby av og på. Her er også separate valg for vibrasjon, lyd og stillemodus. Dette kunne vært bedre løst, ettersom menyen blir unødvendig komplisert og lite hurtig.

Alt utstyret i pakken til Lenovo Vibe K5. Legg merke til plastdekselet og skjermbeskytteren som følger med – ikke uvanlig fra kinesiske produsenter.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

All den tid det fungerer greit kan vi tilgi mye slikt surr, men at det stadig er Android 5.1.1 på innsiden synes vi er ugreit. Nye telefoner på markedet i dag burde ha Marshmallow, enkelt og greit – det har tross alt vært tilgjengelig i snart 9 måneder. Uten Marshmallow går du glipp av både genuint nyttig og ny funksjonalitet, samt – i noen tilfeller – durabelige ytelsesforbedringer.

Med Marshmallow ville vi nok opplevd mindre av de nokså hyppige stoppene og luggingen du opplever i menyene og generell sveiping i Vibe K5. Spesielt låseskjermen er motvillig, og det kan ofte gå flerfoldige sekunder fra vi er klare til å taste oss inn til vi faktisk får lov til dette.

En annen grunn til at vi nevner programvaren som mulig synder her, er at maskinvaren i utgangspunktet er nokså kompetent. Qualcomms Snapdragon 415-prosessor har åtte kjerner (opp fra fire i nylig testede Galaxy J5s Snapdragon 410), og med Adreno 405-brikken får vi langt bedre syntetiske tall enn det Samsungs budsjettbidrag kan levere på grafikksiden.

I AnTuTu er ikke gapet veldig stort, men om Vibe K5 får en oppgradering vil nok resultatet fortone seg ganske annerledes. Her sammenlignet med en bunke andre mellomklassemodeller, samt et par andre modeller:

Det bør også nevnes at Vibe K5 kan utstyres med to SIM-kort, ett med data og ett med kun SMS- og ringe-funksjonalitet. Nyttig på reise eller til jobb, for eksempel. Det går heller ikke utover minnekortet, som har et eget spor.

Finfin skjerm og billig lydtriks

Den 5 tommer store skjermen er grei, og har god innsynsvinkel. Men hverken farger eller dynamikk river oss av stolen – ei heller oppløsningen på 1 280 x 720 piksler.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
Skjermen er ikke veldig lyssterk, og kan være litt slitsom å bruke i sterkt sollys. I overskyede situasjoner (høyre) fungerer det bedre.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Skjermen er en 5 tommer stor IPS LCD-variant med HD-oppløsning og generelt god innsynsvinkel og farger – men vi kunne ønsket oss bedre dynamikk og lysstyrke. Overraskende nok er den relativt varm i fargene, og har et lite rødstikk. Dette er høyst uvanlig, da de aller, aller fleste telefoner kalibreres med et blåstikk fra fabrikk – men totalt sett synes vi skjermen er en finfin allrounder. Det finnes også en Plus-versjon med Full HD-oppløsning, men den selges ikke i Norge. Synd, men 720p duger da fint det også i denne størrelsen.

Lydmessig er ikke Vibe K5 noen höjdare. Lenovo har klasket på en Dolby-logo på baksiden og stappet telefonen full av Dolby Atmos-referanser – noe som vanligvis betyr at produsenten forsøker å bruke fancy ord for å skjule dårlig funksjonalitet. Rent utenom HTC og deres BoomSound er det langt mellom mobiltelefoner der slike sertifiseringer faktisk har noe å si.

Så også her – det eneste merkbare er at telefonen spiller veldig høyt, og «3D-lyden» Dolby snakker varmt om må vi se langt etter. Lydbildet ellers er ikke utpreget bra, og tenderer til å bli skarpt og ubalansert på høyt volum – men det er kanskje ikke så mye mer å forvente av en budsjettmobil med to bakovervendte høyttalere heller.

Høyttalerelementer og medfølgende ørepropper.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Med ørepropper og hodetelefoner fungerer det langt bedre, og volumet er bedre enn i flere andre mobiler vi hadde for hånden. Lenovo har imidlertid neglisjert mellomregisteret i sin jakt på imponerende bass og diskant, et nokså billig triks for å få dynamikken til å virke mer ekstrem. Resultatet er ofte grumsete og baktungt, og vokalen drukner i bass.

Og hva med samtalelyden, sier du kanskje? Jo, den er helt på det jevne – men noen volumkonge er den ikke, og støykanselleringsmagi må du se langt etter.

På spillfronten yter dog Vibe K5 godt, med lite tegn til lugging og en akseptabel bildefrekvens i HD-oppløsning. Asphalt 8: Airborne kjører merkbart bedre her enn på tidligere nevnte Galaxy J5 (2016), og telefonen sluker også alt av mer lettkjørte tidsfordriv som Candy Crush og det medfølgende «Tap the Frog HD».

Et par software-gullkorn, men mye søppel

Fra venstre: Gmail, Lenovos mail-løsning og den ekstra kart-appen. Begge de to sistnevnte er både dårligere og helt overflødige.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Flere og flere produsenter har begynt å rydde i operativsystemene sine for tiden, ved å blant annet fjerne duplikatapper som utfyller mer eller mindre samme funksjon. Her har ikke Lenovo helt gjort hjemmeleksen sin, og vi finner både to e-post-klienter, to album-apper, to nettlesere, to musikkspillere og, ja, du skjønner tegninga. Også en ekstra navigasjonsapp har det blitt plass til, uten at vi helt skjønner hvorfor.

Til venstre en mappe med en del nyttige verktøy, men også noe søppel. Også en egen «Gamestore» og – grøss – McAfee er forhåndsinstallert.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Rent utenom Evernote er det imidlertid ingen tegn til noen skrivebordsløsning, men Googles eller Microsofts pakker er heldigvis kun et par tastetrykk unna. Derimot er det en rekke kjekke verktøy, deriblant Kalkulator, Lydopptak, FM-radio, Kompass og Filbehandler.

Også Twitter, Skype, McAfee Security, Dolby og en app kalt Gamestore er forhåndsinstallert, og i kompani med kart-appen, UC Browser og noe som kalles Cellekringkasting anser vi det som ren bloatware. Undertegnede benytter ingen av delene, og vil knapt ta i McAfee med ildtang.

Derimot liker vi godt tre andre apper Lenovo har utstyrt telefonen med: Lenovo Companion, SHAREit og SYNCit. Førstnevnte gir deg enkel og rask tilgang til oppdateringer, feilsøking, forumer, kundesupport, diagnoseverktøy og brukermanualer. Mye av dette kan finnes andre steder, men her har man samlet alt i ett verktøy. Smart!

SYNCit og SHAREit, samt Lenovo Companion, er nyttig ekstrafunksjonalitet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Også SHAREit og SYNCit, laget av samme selskap, er genuint nyttig. Her kan du enkelt synkronisere, sikkerhetskopiere og speile innhold mellom enheter. Har du for eksempel et nettbrett i tillegg til mobilen, kan du aktivere tjenestene på begge enhetene og alltid ha synkronisert kontakter, meldinge og ringehistorikk. Med SHAREit kan du dessuten sende og motta store filer, samt klone alt innhold fra en gammel enhet.

Både Gmail og Lenovos mail-app har for øvrig Exchange-støtte, så her kan du få så mye jobbmail du bare måtte ønske.

Nyttig HDR, men flust med irritasjonsmomenter

Kameraet er ikke litt så som så.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

NB: Se full bildekarusell nederst i saken!

På kamerafronten skilter Vibe K5 med 13 megapiksler bak og 5 megapiksler foran. Begge deler fungerer nokså godt, og knipser akseptable bilder i de fleste tilfeller. De helt store innstillingsmulighetene får du imidlertid ikke, men HDR har man påspandert seg – og effekten er markant.

HDR utgjør en stor forskjell, men kan også gjøre høylys svært flatt (se skyene).
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Til tross for at Vibe K5 tidvis legger et slags «slør» over HDR-bildene og høylys gjerne blir ganske flatt, er det sjelden vi får mye utbytte fra funksjonen. Med det sagt, så må du irriterende ofte vente et par sekunder fra du tar et HDR-bilde til du kan fortsette å knipse.

Ellers er bildene skarpe og fine, og bildestøyen godt under kontroll. Fargene gjøres unntaksvis noe blassere enn de egentlig er, og unntaksvis sliter K5 med å fokusere skikkelig –men det er heller ikke uvanlig i mobiler av dette kaliberet.

Testbilder fra Vibe K5. Detaljnivået under optimale forhold er godt, som vist med billen til høyre.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Frontkameraet gjør også en akseptabel jobb, men sliter sterkt med motlys. 5 megapiksler er greit nok, men noen særlig vidvinkel er det ikke snakk om. Dermed får man med mindre i bildet, og ender ofte opp med utbrent bakgrunn.

På videofronten står det verre til. Stabilisering er mer eller mindre fraværende, og selv om oppløsningen i teorien skal være Full HD ser resultatet ut som noe helt annet. Innendørs bli resultatet nokså håpløst, noe du kan se i sammenligningsvideoen til høyre.

En annen høne å plukke finner vi i grensesnittet, som både er uoversiktlig, gammeldags og funksjonsfattig. Manuelle innstillinger utenom ISO-styring, hvitbalanse og fokusmetode er uaktuelt, og når batteriet er under 15 prosent deaktiveres en rekke funksjoner – deriblant blitsen.

Kameragrensesnittet er dårlig, og i albumet (til venstreI er designet svært foreldet. Og la meg bruke blitsen, takk!
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Sistnevnte kan forresten låses til enten 50 eller 60 Hz, men verken dette eller det noe kryptiske «ZSL» (Zero Shutter Lag) tror vi vanlige forbrukere vil forstå mye av. ZSL skal i teorien gi null forsinkelse fra du knipser til bildet faktisk tas, men i praksis merker vi ingen forskjell.

Konklusjon: En del bra, men dørgende kjedelig

Vibe K5 (8 mm) er ikke en veldig tynn mobil, men de buede kantene hjelper den med å lyve på seg noe slankere midje. Her målt mot Sonys Xperia X på 7,9 mm.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Lenovos debut i Norge har i utgangspunktet mye for seg: billig telefon med potent maskinvare og solid og pen aluminiumskropp. På papiret en suksessoppskrift, men i møte med virkeligheten holder det ikke.

For å starte med det helt overfladiske (og svært subjektive): designet. Joda, det er en pen og ren mobil – den er bare så vanvittig, dørgende kjedelig. Minimalisme er én ting, men Lenovos designere kan ikke ha brukt store ressurser på å utforme Vibe K5. Det er ingen freste kanter, ingen teksturer og ingen lekker linjeføring. Det ser rett og slett veldig generisk ut, spesielt sammenlignet med Honor 5X som er utformet over nøyaktig samme list – bare bedre.

I Vibe K5 har du to måter å hente fram flere valg på: ikonet på skjermen, eller appveksleren.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Noe annet Huaweis telefon er bedre på er programvaren. I Vibe K5 finner vi for det første en del skrot i menyene, og mange av endringene i systemet gir oss hverken bedre brukervennlighet eller ny funksjonalitet. At appvekslerknappen først og fremst fungerer som menyknapp – i tillegg til menyknappen i apper og menyer – er også noe som hører fortiden til, og appveksler får du først hvis du holder fingeren på knappen en liten stund.

Men klart mest irriterende er det at telefonen lanseres med en utdatert Android-versjon som attpåtil begrenser ytelsen.

Vi nevner ofte at opplevd og syntetisk ytelse er to vidt forskjellige ting, noe som også stemmer i Vibe K5s tilfelle – om enn i negativ forstand. Der en del telefoner i praksis yter langt bedre enn målingene skulle tilsi, gir Vibe K5 nemlig en skuffende brukeropplevelse maskinvaren tatt i betraktning.

Med det sagt, så fungerer den greit i daglig bruk. De to kanskje største irritasjonsmomentene er låseskjermen og kameraet, som begge to trenger tenkepauser med ujevne mellomrom. Heller ikke batteriet imponerer stort, og i testperioden hendte det at vi var ufrivillig «off the grid» mot slutten av lange dager.

Baksiden kan tas av, ved hjelp av en liten glippe i kanten (høyre).
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Vi er heller ikke overstadig begeistret for kameraet, selv om HDR-funksjonen overrasker positivt. Spesielt brukervennlig er det ikke, men så er det heller ikke særlig brukbar funksjonalitet å finne i menyene. Bildene som spyttes ut er jevnt over nokså greie, men det samme kan sies om mange andre budsjettmodeller også.

Apropos konkurrenter, så er prisen Vibe K5 sin største utfordring. Med en frapris på 1 930 kroner er det en rekke konkurrenter der ute som umiddelbart melder seg:

Vibe K5 når ikke helt opp.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er også her vi ser at Vibe K5 ikke strekker helt til. Designmessig skal det ikke mye til for å yppe seg mot Lenovos anonyme utfordrer, men flere av konkurrentene har både fingeravtrykkslesere, vannbestandighet og langt bedre kameraer.

De fleste har også både nyere (og bedre) programvare og også langt kraftigere maskinvare til bare et par hundrelapper ekstra. Da blir det vanskelig å kunne anbefale Vibe K5 som et godt kjøp.

Kom tilbake med sprekere design, akseptabel programvare, brukervennlighet og mer funksjonalitet – så skal vi vurdere det.

Dette er den beste budsjettmobilen vi har testet til nå:
TEST: Du får ikke en bedre mobil til 2 500 kroner »

Lenovo Vibe K5
5
Middelmådig

Lenovo Vibe K5

sitat"Lenovos første Norgesmobil er for dårlig på for mye"
 • Krysse av
  Metallkropp
 • Krysse av
  Nokså lav pris
 • Krysse av
  Finfin skjerm, mer korrekt enn mye annet
 • Krysse av
  Spiller høyt – både fra høyttalere og hodetelefoner
 • Krysse av
  Nyttig HDR-funksjon
 • Bytt
  Middelmådig kamera – elendig video
 • Bytt
  Ekstremt anonym design
 • Bytt
  Gammel Android
 • Bytt
  Rotete menysystem og språksurr
 • Bytt
  Lite funksjonalitet i forhold til konkurrenter
 • Bytt
  Hyppige stopp, lav opplevd ytelse
 • Bytt
  Bloatware
Les også
Lenovo skal vise frem mobiler med bøyelige skjermer
Les også
LG K10: Billig har aldri sett bedre ut
annonse

Les også