TestLenovo Tab S8-50

Latterlig mye for pengene

Lenovo har funnet vinneroppskriften med god ytelse og en ypperlig skjerm.

Med en stadig voksende hærskare av nettbrett er det nok mange som funderer på hvorfor de skal velge Lenovos vel halvårgamle nettbrett, Tab S8-50, som vi har hatt inne til test først den siste uken. Svaret er enkelt: På grunn av den latterlig lave prisen og den svært godkjente ytelsen.

Det var den korte versjonen, nå over til hvordan Lenovo har kuttet kostnader uten å svelge de store kamelene i prosessen.

Med en vekt på ganske nøyaktig 300 gram er Lenovo Tab S8-50 først og fremst en super turkamerat, enten du er på «reise-reise» eller bare pendler. Målene dets gjør også at det ligger godt i hånden – som du enkelt kan gripe rundt det med.

En kan selvsagt finne på å kritisere Lenovo for at de har benyttet plast i stedet for metall når de har laget kroppen til S8-50, men samtidig synes vi nettbrettet virker mer enn solid nok skrudd sammen. Det at baksiden er gummiert, heller enn kald og metallisk, gjør dessuten at det mye lettere kan legges fra seg uten at du trenger å være bekymret for at riper og andre merker skal ødelegge utseendet. Plasten er dermed med på å holde kostnadene nede uten at det går ut over kvalitetsinntrykket – og bare skikkelig fettete fingre kan ødelegge designet.

iPad-aktig

Det er en kjennsgjerning at nettbrettprodusenter legger sine egne spesialdesignede menyer på topp av Android-operativsystemet. Det gjør også Lenovo, som på sine siste brett har gått for et menyskall som faktisk minner en del om Apples iOS. Etter vår mening gjør dette menyskallet grensesnittet ryddigere og nettbrettet lettere å bruke. Dette fordi Lenovo har fjernet hele app-menyen, hvor samtlige installerte apper normalt listes, og heller satset på at du blir fornøyd så lenge de er å finne rett fra en av de opptil flere «Hjem»-skjermene.

Menyoppsettet minner om det vi finner på iOS-enheter. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi er glade for at Lenovo ikke tvinger på oss de forhåndslagede mappene vi så på Yoga Tablet 2 Pro, men heller lar oss lage våre egne mapper ved behov. Det er også verdt å merke seg at du kan dra en rekke ulike «widgets» ut på hjemskjermene, som for eksempel kan holde ovesikt over de siste e-postene dine, hvordan været er hos deg akurat nå, eller som kan fungerer som en snarvei til å styre musikken din.

Du kan fint avinstallere tredjepartsapper du ikke bruker, men Lenovos egne, samt de som er en del av Android og stammer fra Google, kan bare deakiveres. Om du vil disse til livs for å spare plass må nettbrettet «rootes», noe vi synes er litt rart.

Du har imidlertid fortsatt omtrent 11 gigabyte lagringsplass tilgjengelig på den 16 gigabyte store flashdisken. Dette betyr at de ekstra appene Lenovo har lagt med, samt skallet deres, ikke tar spesielt mye plass.

Super «nattnettleser»

Nattmodusen i UC Browser er god å ha når du sjekker nyheten på senga.

Sammen med den vanlige skokken av Google-apper har Lenovo inkludert en håndfull fra flere tredjeparter. Normalt er ikke disse verdt tiden det tar å åpne dem, men blant annet UC Browser HD likte vi godt. Det er rett og slett en litt smartere nettleser som støtter en rekke flerberøringsfunksjoner. For eksempel kan du åpne, lukke eller veksle mellom faner bare ved hjelp av to fingre og noen lette bevegelser. Nettleseren oppleves som like raskt og enkel i bruk som Googles Chrome, og har også støtte for skysynkronisering av bokmerker.

Vi fikk spesiellt sansen for UC Browsers nattmodus. Her demper nettleseren skjermlyset til et minimum i tillegg til å endre bakgrunnsfargen til alle nettsider slik at den blir mørk grå. Teksten får på sin side en behagelig blåfarge som er behagelig for øynene å lese når det er helt mørkt rund deg. Modusen er dermed ypperlig for de gangene du skjekker nyhetene på sengekanten før du skal legge deg om kvelden.

Ellers følger det med en egen kartapplikasjon som en kan se på som en noe utvidet Google Maps. Med denne er det en smal sak å lasten ned kart for frakoblet-visning, og også her er nattmodus et eget valg om du er ute å kjører i ukjente strøk nattestid.

Lenovo slår også et slag for miljøet, og som en del av innpakningen i esken finner vi et pappstativ. Dette fungerer fint til å sette fra seg nettbrettet i, og om du parrer denne noe utradisjonelle docking-løsningen med et blåtanntastatur og den inkluderte kontorappen WPS Office fra Kingsoft, har du kanskje ikke fullt så stort behov for en egen bærbar datamaskin lenger. WPS Office har de aller fleste verktøyene du trenger for å skrive tekst, lage presentasjoner og sette opp regneark, og det hele både ser lekkert ut og er enkel å bruke.

God skjerm

IPS-skjermen leverer spreke farger og god innsynsvinkel. Her sammen med det miljøvennlige pappstativet. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Skjermen på Lenovos nette åttetommer har oppløsningen 1920 x 1200 piksler og er med sin høye pikseltetthet på 283 piksler per tomme ganske så lekker. IPS-panelet sørger for at innsynet fra sidene er bra, men vi synes både Samsungs Super AMOLED-skjermer og Apples Retina-skjermer, har enda litt friskere farger og bedre innsynsvinkel. Ingen slår heller sortnivået til Samsungs Galaxy Tab 10.5. Lysstyrken er ikke den kraftigste vi har sett, men på maks belysning hadde vi ikke særlig problemer med å se appene våre under vanlig bruk innendørs.

Et kamera du må jobbe med

Når det kommer til kameraet kan vi i det minste konstatere at det er langt bedre enn det projektornettbrettet Lenovo Yoga Tablet 2 Pro var utrustet med. Tablet S8-50 tar nemlig ganske gode bilder med sin 8-megapikselsensor, men det krever ofte noen forsøk å få kameraet til å oppføre seg bra.

Fokuseringen er litt treg og kamerasensoren klarer av og til ikke å besteme seg for hvor mye lys den skal slippe inn. Derfor, om en bare drar opp kameraappen og knipser i vei, risikerer en at bildene kommer ut enten som alt for lyse eller veldig mørke. Bruker en noen sekunder ekstra og hjelper fokuseringen ved å markere det en skal knipse bilde av på skjermen, får du imidlertid et svært så respektabelt resultat – til å stamme fra et nettbrett vel og merke. Fotolyset, som hjelper til under svake lysforhold, gir et pluss i boka da dette absolutt ikke er en selvfølgelighet på nettbrett.

Se eksempelbilder nederst i artikkelen.

Lite og hendig. Lenovos Tab S8-50 ligger behagelig i hånden. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Mens bildene du tar med S8-50 har potensiale til å blir bra, kan vi ikke anbefale deg å kjøpe dette nettbrettet om du liker å ta opp videosnutter. Selv om nettbrettet kan fange video i full-HD blir ikke resultatet noe særlig. Spesielt ved panorering sliter kameraet kraftig, og fokuseringen er heller ikke noe å skryte av. Dessuten skal du stå ganske langt unna det du skal filme, siden Lenovo ikke akkurat har utrustet Tab S8-50 med noen vidvinkellinse for å si det slik.

Et stort irritasjonsmoment er det også at nettbrettet lager kraftige og svært høylytte lyder når du både fokuserer, knipser bilder eller tar opp video. Lydene er så irriterende at andre rund deg snur seg mot deg og sender deg stygge blikk. Vi har så langt ikke lykkes i å slå av lydene, og har selv forsøkt å sette hele nettbrettet i stillemodus uten hell.

Godt med kraft for pengene

Ytelsesmessig imponerer nettbrettet tatt i betraktning prisen du betaler. Det er ikke antydning til forsinkelser i menyene, og både spill og programmer laster ganske raskt takket være en Intel Atom prosessor med fire kjerner som jobber med en hastighet på mellom 1,33- og 1,86 gigahertz, samt en Intel HD Graphics-grafikkbrikke.

Om du liker å spille må det nevnes at Tab S8-50 leverer bedre grafikk enn det omtrent 1500 kroner dyrere nettbrettet Galaxy Tab S 8.4 fra Samsung, og selv om ingen av brettene leverer 3D-ytelse helt i toppklassen får du god nok ytelse for de fleste spill – kanskje med unntak av de nyeste 3D-spillene, hvor bildeoppdateringen rusker litt. Noe det skorter litt på er imidlertid tilgjengelig arbeidsminne. Med bare to gigabyte minne er det essensielt at du passer på å lukke ubrukte applikasjoner, og faner i nettleseren, slik at de ikke ligger i bakgrunnen og opptar verdifulle ressurser. Ellers kan nettbrettet begynne å oppføre seg tregere.

Det medfølgende Dolby-studioet lar deg justere lyden slik at den passer musikken du hører på. Mulighetene er enorme og programmet er enkelt å bruke.

Om batteritid er svært viktig for deg er vi av den oppfatning at andre nettbrett, som for eksempel Apples iPad Mini 2, langt på vei overgår S8-50. iPad-en stiller imidlertid i en helt annen prisklasse, og med variert bruk ser vi ikke for oss at batteritiden i Lenovo-nettbrettet vil skuffe deg. Ser du litt film, surfer på vei til og fra jobb, og sjekker litt e-post, da ser vi fort for oss et par dagers opprom mellom hver fullading.

Finjuster lyden

Plugger du inn et par ørepropper – Bose Quiet Comfort 20 i vårt tilfelle – får du lyd nok til å kose deg på reisen hjem til de store høyttalerne. Til film duger lyden i massevis, og med i den medfølgende Dolby-studio-appen kan du både øke bassen eller sette vokalene i fokus slik at du får lyden så nær det du foretrekker som mulig.

De to innebygde høyttalerne gjør jobben greit og spiller høyt. For å akkompagnere YouTube-videoer eller til å «vise» frem den nye låta du har funnet til en venn er de helt OK, men for filmer ville vi absolutt koblet til noen gode øreklokker.

Ørepropper, eller øreklokker, trenger du også for å få best lyd nå du hører på den inkluderte FM-radioen. Vi slet med litt skurring på enkelte av kanalene når vi prøvelyttet, men der vi traff optimalt mot frekvensen låt selv den gamle «FM-en» veldig bra. Det er nok ikke så enkelt for nettbrettet å ta inn signaler uten en ekstern antenne, som vanlige radioer har.

Konklusjon

Til prisen mener vi Lenovos Tab S8-50 med 4G gir svært god valuta for pengene, og om det ikke er så farlig med støtte for 4G-nettverk er Tab S8-50 likevel fortsatt et funn til prisen.

Skjermen er høyoppløst med flotte farger, nettbrettet ligger godt i hånden og føles velbygget, og vi kan godt like Lenovos systemgrensesnitt som etter vår mening forenkler hele Android-opplevelsen et par hakk.

Det er lite metall å spore her, men baksiden av plast er gummiert og veldig god å holde i. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Videre kan kameraet ta riktig så greie bilder om du bare kiler nettbrettet på de rette stedene først, og fotolyset er en velkommen bonus. Vi ville imidlertid valgt et annet nettbrett til å fange podens dåp eller første steg. Til ren dokumentasjon kan det likevel gjøre nytten.

Du skal lete lenge etter et like kraftig nettbrett til denne prisen, som tar applikasjoner på strak arm og til og med oppfører seg ganske så OK i spill. Så får det være at Tab S8-50 «bare» legger seg midt på treet når det kommer til batteritid, samt at nettbrettet ikke støtter den raskeste overføringsstandarden for trådløst internett, 802.11ac.

Før du kjøper S8-50 bør du dog merke deg at det ikke ser ut til at Lenovo vil oppdatere fra KitKat til nyeste Android-versjon, Lollipopp. Det betyr at du potensielt lukker døra for noe bedre ytelse, nye funksjoner og et nytt brukergrensesnitt. Om dette har mindre å si for deg har vi bare en ting å si: du blir ikke misfornøyd med Lenovos Tab S8-50 til prisen du må betale i dag, uansett hvilken versjon du går for.

Et godt alternativ for deg som vil ha nyeste Android, DLNA-støtte – som lar deg sende video eller bilder trådløst rett til storskjermen i stua – og som atpåtil er både kraftigere og vanntett, kan være Sonys Xperia Z3 Tablet Compact til henholdsvis 2 900 kroner uten 4G eller 3 800 kroner med 4G.

Lenovo Tab S8-50 4G
Anbefalt

Lenovo Tab S8-50 4G

sitat"Et røverkjøp til prisen."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært hyggelig pris
 • Krysse av
  4G-nettverk
 • Krysse av
  God ytelse til prisen
 • Krysse av
  God skjerm

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noen apper kan kun skjules
 • Bytt
  Kamera lager høye og sjenerende lyder
 • Bytt
  Ingen skjermdeling via DLNA
Les også
Lenovo Yoga Tab 3 Pro: Yoga Tab 3 Pro er nettbrettet med innebygget projektor
Les også
15 fantastiske dingser du kan bruke skattepengene på
Les også
Sony Xperia Z4 Tablet er det letteste nettbrettet i klassen
Les også
Nå saksøkes Lenovo for spionvare-skandalen
Les også
Lanserer verdens letteste proffbærbare
Les også
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro: Vi har testet nettbrettet med innebygget projektor
Les også
Lenovo Yoga 3 Pro: Verdens tynneste bærbare er også et nettbrett
Les også
Nå kommer de virkelig billige Windows-nettbrettene
annonse