Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia C2-01

Audun M. Solheim

Design, skjerm og menyer

For oss her på berget er det ikke selvforklarende hvilken telefon (om noen) Nokia C2-01 avløser. Faktum er at det faktisk finnes en telefon kalt C2-00, og som ikke er mer ulik enn at vi godt kan kalle den en forgjenger. C2-00 selges ikke i det norske markedet, noe som kan forklare at dette ikke er noe kjent navn for andre enn de som er oppdatert på telefoner med plass til to SIM-kort.

Tastene kommer først for Nokia C2.
Hovedmenyen er gammelt nytt.

01 er første C2 i Norge

Siden C2-01 i praksis er den eneste C2 vi snakker om her til lands, nøyer vi oss med å bruke kortversjonen C2 heretter.

Nokia C2 er en tradisjonell mobiltelefon med et vanlig talltastatur og en skjerm du kun kan se på.

Menyene er de for mange velkjente S40-menyene fra Nokia. Disse menyene er enkle å bruke, og selv om de etter dagens standard ikke er de spenstigste menyene, selv ikke for telefoner uten trykkskjerm, så fungerer de godt.

Her er responsen stort sett umiddelbar når du blar deg rundt i menyene. Det skal ikke stikkes under en stol at disse menyene mangler endel av funksjonaliteten som du finner på dyrere og mer avanserte telefoner.

Startskjermen blir også enklere, og dette er menyer som er beregnet på deg som bare er ute etter en enkel mobiltelefon.

Gode taster

Siden all betjening av C2 foregår på den gammeldagse måten ved å trykke på fysiske taster, er det viktig at tastaturet fungerer bra.

Heldigvis gjør det også det, tastene er akkurat store nok til at det ikke blir for smått, og en buet form på tastene gjør det enklere å skille tastene fra hverandre.

I tillegg har tastene brukbar respons, slik at det er lett å kjenne om telefonen har registrert ditt tastetrykk eller ei.

Tastaturet er riktignok ikke eksepsjonelt på noen måte, og det merkes godt at det tilhører en telefon i den laveste prisklassen, men det fungerer som det skal uten store nykker.

Ikke såå mange taster

Utover tastesettet foran på telefonen finnes det ingen flere taster. Under samtale eller avspilling av musikk hender det vi savner en dedikert volumtast for enkelt å justere volumet. På samme måte savner vi til tider en egen kameraknapp for kjapp tilgang til å ta bilder.

På hver side av telefonen finner du luker som skjuler henholdsvis plassen til minnekortet og tilkoblingen for datakabelen. Inngang for mini-jack og ladekontakten sitter på toppen av telefonen. Heldigvis er du ikke nødt til å lade med Nokias proprietære ladekontakt, men kan også lade via Micro-USB-tilkoblingen på siden av telefonen.

Byggekvaliteten bærer preg av at dette er en telefon i budsjettklassen, og her er det plast og enkle løsninger som gjelder. C2 er allikevel godt sammenskrudd og virker som en solid telefon uten fysiske skavanker.

Selv om C2 er kompakt, så har ikke Nokia brukt penger på å gjøre den sylslank. Tykkelsen er derfor midt på treet, men det er ingen problemer med å ha denne mobilen i bukselommen.

Får som fortjent

Når en telefon koster bare litt mer enn et stort kontantkort, kan du ikke forvente en skjerm i klasse med den nye, fete flatskjermen som henger på veggen hjemme.

Prisen tatt i betraktning, og med tanke på typisk bruk, klarer skjermen i C2 seg bra. Den er stor nok til at enkel bruk av telefonen går bra, og når du blar i menyene er den skarp og høyoppløst nok til at du ikke legger merke til kornete tendenser.

Ser du på bilder vil du nok synes at skjermen er nokså blass sammenlignet med dyrere skjermer, og ser du fra siden legger du merke til at innsynsvinkelen er heller laber.

Tilbehør

I denne prisklassen er nærmest alt tilbehør som bonus og regne. Denne gang er det et par hodetelefoner som medfølger. Resten av det du finner i esken er det som må følge med, altså batteri, lader og bruksanvisning.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri (1020 mah)
  • Lader
  • Brukerveiledning
  • Hodetelefoner

Teknologi og funksjoner

Nokia C2 er en helt vanlig mobiltelefon.
Liten skjerm gjør at startskjermen har begrenset med plass.

Når nesten alle telefoner vi tester har super-3G, må vi nesten nevne spesielt at Nokia C2 mangler dette.

Det var en gang da vi synes det gikk rasende fort å surfe med vanlig 3G, men det er ikke lengre tilfelle. Selv om enkle nettsider beregnet på mobilvisning vises forholdsvis raskt, er C2 ingen racer når det kommer til verken nettsurfing eller nedlasting av e-post.

Ikke overraskende i denne prisklassen må du også se langt etter Wi-Fi.

Firehjulstrekk i mobilnettet

Fremkommeligheten er det derimot ikke noe å si på, da C2 støtter omtrent det som er av GSM- og 3G-frekvenser.

Likeledes har telefonen gode mottaksforhold, og det er heller ikke noe å si på lydkvaliteten under samtale. Lyden under samtale er ikke like god som på de dyrere Nokia-telefonene, uten at dette nødvendigvis betyr så mye.

Er du opptatt av stråling så kan det være greit å vite at C2 ligger i den øvre enden av SAR-skalaen. La det ikke være noen tvil om at dette er en skala hvor det er den andre enden som er den foretrukne.

Sammenlignet med mange andre mobiler klarer C2 seg godt som telefon og må sies å være en god samtalepartner.

Noen veldig enkle telefoner har batterier som varer i en uke eller mer. Vi vet ikke om C2 ikke er enkel nok, men vi klarte i alle fall ikke å tyne batteriet i C2 til mer enn tre til fire døgn før laderen måtte frem igjen. Respektable tall hvis du sammenligner med en smarttelefon, men ikke noe spesielt hvis vi sammenligner med lignende telefoner.

På glatta på kontoret

Nokia C2 er en enkel telefon og ingen profftelefon. Det blir derfor feil å trekke frem at HTML-formatering i e-post ikke vises, at du ikke kan åpne vedlegg eller at du ikke kan synkronisere med Exchange.

På samme måte så vises skjermen kun én vei. Du kan legge telefonen sideveis så mye du vil, men skjermen følger ikke med. I noen programmer, som når du bruker kameraet eller surfer med Opera Mini, så kan du riktignok manuelt velge å vise skjermen i landskapsmodus.

Uansett så er dette funksjoner som også den gjengse mobilbruker har vent seg til å bruke, så du bør være klar over at når du kommer ned i denne prisklassen så er det ikke sikkert alle funksjoner du tar som en selvfølge faktisk er det.

Internett og internett

Ved siden av den innebygde nettleseren i S40-menyene, så stiller C2 også med Opera Mini ferdig installert. Hva som er hva er ikke alltid like lett for en vanlig mobilbruker å se. Hvis du åpner internettmenyen på telefonen, så kan du for eksempel velge "Hjem". Du starter da S40s innebygde nettleser.

Velger du derimot "Webleser", så er det Opera Mini som fyres opp. Nå vil en typisk C2-bruker neppe ha noe sterkt forhold til hvilken nettleser som brukes, men vi synes vel Nokia kunne gjort dette litt mindre tilfeldig.

Multimedia

Nokia C2 er god på bunn.
Mini-jack og mp3 gjør at C2 fint kan brukes som musikkspiller.

Musikkspilleren I Nokia C2 har de funksjonene du forventer å finne. Du kan med andre ord lage spillerlister og spille av sangene dine i tilfeldig rekkefølge, for å nevne noe.

De medfølgende hodetelefonene, som vi også har sett følge med andre Nokia-telefoner, gjør en grei jobb med å levere lyden til trommehinnene dine.

Dessverre klarer C2 i seg selv ikke å levere lyd av topp kvalitet, og selv om du kobler til et par hodetelefoner av topp kvalitet, enten med kabel eller trådløst via Bluetooth, så blir ikke sluttresultatet mye å skryte av.

Hvis det er en billig mp3-spiller du er ute etter, bør du med andre ord lete andre steder.

Mange spill for pengene

Annen underholdning begrenser seg ikke bare til å høre på radio. Du har for eksempel en rekke spill å leke deg med, fra mer sedate Sudoku til spill med mer fart i.

Med en såpass begrenset skjerm er det nok en risiko for at du kan bli misunnelig på sidemannen som spiller Angry Birds på den nye iPhonen eller Android-telefonen sin hvis du er av typen som er glad i å spille på mobilen.

Ved siden av å surfe på Facebook i telefonens nettleser, så har C2 også et innebygget Facebook-program. Med den begrensede skjermstørrelsen C2 har til rådighet, synes vi dette programmet fungerer nokså bra.

Bra, men ikke bra

På den ene siden er det en positiv overraskelse å finne et kamera med oppløsning på 3,2 megapiksler på en telefon i denne prisklassen.

På minussiden er det ikke til å komme bort i fra at bildene klarer seg dårlig sammenlignet med de fleste andre kamera med samme oppløsning. Du ser umiddelbart at dette er bilder tatt med et enkelt mobilkamera. Kornete bilder og detaljer som flyter ut vitner om dette.

C2 er heller ikke spesielt glad i store kontraster, og når fokusen er fast slik at du ikke får den siste skarpheten, så er dette kameraet best egnet til enkel bruk.

Videokameraet egner seg bare til enda enklere bruk, oppløsningen er såpass lav at disse videoene gjør seg best på en lavoppløst mobilskjerm.

Sammenligner vi med andre telefoner til samme pris eller lavere, blir det vanskelig å kritisere C2. Det er bare å gjenta at her får du mye for pengene.

Nedenfor ser du noen bilder tatt med C2. Vi tok også bilde av samme motiv med de forskjellige effektinnstillingene på telefonen.

Konklusjon

Å påstå at Nokia C2-01 tilhører en døende rase, vil være å trekke det for langt. Allikevel er det ikke hver dag vi tester telefoner som har et ordinært tastatur som eneste betjeningsmåte.

C2 er en mobiltelefon i klassisk format, og den hadde ikke skilt seg ut i disken hos mobilbutikken for fem år siden, like lite som den vekker oppsikt i dag.

Snill med lommeboken

Hvis mobilen er borte og restskatten venter rett rundt hjørnet, så vil du sette pris på Nokia C2s kanskje aller sterkeste egenskap: prisen.

C2 er nemlig en svært billig mobiltelefon. Den er ikke fullt så billig at Nokia har vært nødt til å kutte ut kamera og fargeskjerm, men omtrent så billig du får det hvis du skal ha en enkel mobil uten at vennene dine synes du er helt forhistorisk.

Samlet tastatur

Selv om C2 er en ren tastatur-telefon, har den ikke taster i overflod. Tastene begrenser seg til et helt vanlig tastesett med meny- og piltaster, uten så mye som antydning til en snarveistast.

De tastene som finnes er heldigvis gode å bruke, selv om de ikke er verken spesielt store eller påkostede.

Påkostet er heller ikke resten av C2, men den enkle plasten gjør jobben med å holde telefonen sammen uten knirk eller biter som faller av.

Standard skjerm

Skjermen til C2 er som resten av telefonen svært moderat. Den fungerer fint til å bla i menyene med og til annen enkel bruk, men egner seg ikke for den kresne mobilbruker.

Om du er kresen eller ikke så kan det være greit å nevne at e-postfunksjonaliteten er av den enkle sorten. Og hvis du ikke har skjønt det enda, dette er ingen profftelefon for deg som trenger rikelig med nytte- og kontorfunksjoner.

Solid telefon

Selv om C2 ikke støtter de kjappeste datahastighetene, har den god dekning og er god å snakke i. Det følger også med et sett hodetelefoner, noe som kan være fornuftig å bruke med tanke på at strålingsverdiene til C2 er over snittet.

Batteriet varte på vårt testeksemplar i tre-fire døgn før laderen måtte frem, men selv om dette er uhørt lenge for en gjengs iPhone-eier, så er det ikke mer enn helt middels blant telefoner av denne typen.

Hvis du skal ta bilder eller høre musikk, så gjør C2 dette også. Du bør riktignok supplere med et minnekort slik at du har plass til filene dine, og du bør heller ikke være spesielt kresen. Det er nemlig begrenset hva du kan forvente av en mobiltelefon til 700 kroner.

Konklusjon

Nokia får oss til å tenke tilbake til Nokia lanserte modellen 6230. Den gang var det imponerende at en telefon ikke bare kunne spille mp3, men også klarte å spille av enkelte videoformater.Over syv år senere holder det ikke bare å ha masse funksjoner, men ytelsen skal også være på topp.

Hva gjelder basisfunksjonene så tilfredsstiller Nokia C2 dette ved å være en god telefon som er enkel å bruke. Over til mer perifer funksjonalitet som kamera og musikkspiller så kan du ikke unngå å legge merke til at dette er en rimelig mobil. Den er allikevel ikke så billig og enkel at den kun kan brukes som reservetelefon.

C2 passer derfor bra for deg som kun skal ha en grei telefon, ferdig med det, uten at du er opptatt av at den må være den aller billigste telefonen som finnes. Den er imidlertid langt fra det eneste gode alternativet i denne prisklassen, og i prisguiden vår finner du en drøss av telefoner fra en drøy hundrelapp og oppover.

Spørsmålet blir om C2 faller mellom to stoler. I et segment hvor hver krone teller, er C2 dyrere enn mange andre helt enkle telefoner. Samtidig koster de billigste trykkskjermtelefonene ikke mer enn C2, men har helt andre muligheter for både multimedia og proffunksjoner.

Vi tror at allikevel C2 vil finne sin nisje hos dem som ikke er klare for trykkskjerm, men som ikke vil ha en altfor kjip mobil av den grunn.

annonse