Tek.no

Test MSI Radeon R9 390X «Gaming 8G Twin Frozr V»

Kongen av den nye 300-serien

Men klarer AMD å slå konkurrenten fra Nvida?

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Innledning

Denne uken slapp AMD som ryktet sine nye skjermkort i Radeon 300-serien. Skjønt, å kalle dem nye er en overdrivelse av dimensjoner. Arkitekturen til skjermkortkjernen AMD har installert i kortene de lanserte denne uken er nemlig kliss like de vi finner igjen i Radeon 200-serien.

For dagens testkandidat sin del, Radeon R9 390X, betyr dette at vi her finner igjen Hawaii XT-kjernen fra R9 290X, bare med et annet navn, nemlig Grenada XT.

Av de få forskjellene det er verdt å merke seg finner vi at R9 390X, som er det nye toppkortet i Radeon-serien, byr på hakket raskere minnefrekvenser og dobbelt så mye minne som det forrige toppkortet, R9 290X.

Over de neste sidene skal vi se nærmere på alt fra temperaturer, støy og effektforbruk, men selvsagt også det aller mest interessante: ytelsen i spill.

Om viftene ikke spinner så ikke på panikk! MSIs kort holder viftene i ro helt til kortet blir skikkelig varmt og trenger aktiv kjøling. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har akkurat oppdatert skjermkorttestbenken vår med resultater fra en håndfull spill i 4K-oppløsning, for det er liten tvil om at mange er svært spente på om det lar seg gjøre å spille med over 8 millioner piksler i sving med alle nye skjermkort som kommer.

De to store viftene står i ro når du ikke spiller, men gjør heller ikke mye av seg når du tyner kortet skikkelig. Vi opplevde ikke at viftene overgikk annen støy fra maskinen vår. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om du lurer på om den nye kongen i Radeon 300-serien er det du trenger for endelig å rettferdiggjøre et innkjøp av en superdeilig 4K-skjerm til spillene dine, da kan du bare hoppe rett til en av spilltestene våre her:

Batman: Arkham Knight »

Battlefield 4 »

Hitman: Absolution »

Metro: Last Light »

Ekstra god kjøler

MSIs R9 390X har en bakplate av anodisert aluminium som både ser stilig ut og som hjelper til med å transportere bort varme. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Normal når vi tester skjermkort fra en ny generasjon er det AMD eller Nvidias egne skjermkortdesign som må tåle en runde på testbenken vår. Denne gangen, hvor ikke så mye ved selve arkitekturen var nytt, stilte istedet MSI opp med et saftig R9 390X, nemlig ett med deres superkjøler Twin Frozr V. Denne leverer langt bedre kjøling enn referansedesignet til AMD, gir fra seg betydelig mindre ulyder og er til og med litt overklokket rett fra fabrikken. Det er ikke noe i veien for å overklokke referansedesignet så det er sagt, men normalt gir dette en del mer støy og varme, og da kan den bedre kjøleløsningen være gull verdt.

MSI har tradisjon for å lage kjølere som yter godt, men vi kan selvsagt ikke annet enn å legge merke til at deres versjon av R9 390X også ser utrolig lekker ut, med rød front og sorte vifter, sammen med den sorte anodiserte aluminiumsplaten bak på kortet. Byggkvaliteten er med andre ord akkurat der man forventer den skal være hos et toppkort til omtrent 4700 kroner.

Videre er MSIs R9 390X utstyrt med bare én DisplayPort 1.2-utgang, men har også én utgang til HDMI og 2 DL-DVI-utganger. Det bør dermed ikke være noe problem å få koblet til en høyoppløst 4K-skjerm eller en FreeSync-skjerm, som det nye kortet selvfølgelig støtter.

Kortet har ellers to PCI-e strømkontakter med henholdsvis seks pluss åtte pinner hver. Vi vet fra før at AMD sine skjermbrikker forsyner seg skamløst med strøm, og er spent på hvordan R9 390X forholder seg til både lommeboka og miljøet.

På neste side sammenligner vi Radeon R9 390X med konkurrentene »

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

sitat"God ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg."
 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Svært god kjøleløsning
 • Krysse av
  Stille
 • Bytt
  Sluker strøm
 • Bytt
  Genererer mye varme

Les også