Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI Radeon R9 390X «Gaming 8G Twin Frozr V»

Kongen av den nye 300-serien

Men klarer AMD å slå konkurrenten fra Nvida?

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Innledning

Denne uken slapp AMD som ryktet sine nye skjermkort i Radeon 300-serien. Skjønt, å kalle dem nye er en overdrivelse av dimensjoner. Arkitekturen til skjermkortkjernen AMD har installert i kortene de lanserte denne uken er nemlig kliss like de vi finner igjen i Radeon 200-serien.

For dagens testkandidat sin del, Radeon R9 390X, betyr dette at vi her finner igjen Hawaii XT-kjernen fra R9 290X, bare med et annet navn, nemlig Grenada XT.

Av de få forskjellene det er verdt å merke seg finner vi at R9 390X, som er det nye toppkortet i Radeon-serien, byr på hakket raskere minnefrekvenser og dobbelt så mye minne som det forrige toppkortet, R9 290X.

Over de neste sidene skal vi se nærmere på alt fra temperaturer, støy og effektforbruk, men selvsagt også det aller mest interessante: ytelsen i spill.

Om viftene ikke spinner så ikke på panikk! MSIs kort holder viftene i ro helt til kortet blir skikkelig varmt og trenger aktiv kjøling. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har akkurat oppdatert skjermkorttestbenken vår med resultater fra en håndfull spill i 4K-oppløsning, for det er liten tvil om at mange er svært spente på om det lar seg gjøre å spille med over 8 millioner piksler i sving med alle nye skjermkort som kommer.

De to store viftene står i ro når du ikke spiller, men gjør heller ikke mye av seg når du tyner kortet skikkelig. Vi opplevde ikke at viftene overgikk annen støy fra maskinen vår. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om du lurer på om den nye kongen i Radeon 300-serien er det du trenger for endelig å rettferdiggjøre et innkjøp av en superdeilig 4K-skjerm til spillene dine, da kan du bare hoppe rett til en av spilltestene våre her:

Batman: Arkham Knight »

Battlefield 4 »

Hitman: Absolution »

Metro: Last Light »

Ekstra god kjøler

MSIs R9 390X har en bakplate av anodisert aluminium som både ser stilig ut og som hjelper til med å transportere bort varme. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Normal når vi tester skjermkort fra en ny generasjon er det AMD eller Nvidias egne skjermkortdesign som må tåle en runde på testbenken vår. Denne gangen, hvor ikke så mye ved selve arkitekturen var nytt, stilte istedet MSI opp med et saftig R9 390X, nemlig ett med deres superkjøler Twin Frozr V. Denne leverer langt bedre kjøling enn referansedesignet til AMD, gir fra seg betydelig mindre ulyder og er til og med litt overklokket rett fra fabrikken. Det er ikke noe i veien for å overklokke referansedesignet så det er sagt, men normalt gir dette en del mer støy og varme, og da kan den bedre kjøleløsningen være gull verdt.

MSI har tradisjon for å lage kjølere som yter godt, men vi kan selvsagt ikke annet enn å legge merke til at deres versjon av R9 390X også ser utrolig lekker ut, med rød front og sorte vifter, sammen med den sorte anodiserte aluminiumsplaten bak på kortet. Byggkvaliteten er med andre ord akkurat der man forventer den skal være hos et toppkort til omtrent 4700 kroner.

Videre er MSIs R9 390X utstyrt med bare én DisplayPort 1.2-utgang, men har også én utgang til HDMI og 2 DL-DVI-utganger. Det bør dermed ikke være noe problem å få koblet til en høyoppløst 4K-skjerm eller en FreeSync-skjerm, som det nye kortet selvfølgelig støtter.

Kortet har ellers to PCI-e strømkontakter med henholdsvis seks pluss åtte pinner hver. Vi vet fra før at AMD sine skjermbrikker forsyner seg skamløst med strøm, og er spent på hvordan R9 390X forholder seg til både lommeboka og miljøet.

På neste side sammenligner vi Radeon R9 390X med konkurrentene »

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

7
Bra
sitatGod ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Svært god kjøleløsning
  • +
    Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme

Sammenligning og testoppsett

«Same shit, different wrapping»

AMD har altså lånt det meste til sin nye Radeon 300-serie fra Radeon 200-serien, som stammer helt tilbake fra september 2013. Prosessorkjernen i R9 390X, Grenada XT, er en omdøpt Hawaii XT, den samme som finnes i R9 290X.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Spesifikasjonstabellen nedenfor viser oss likevel ikke helt identiske ord og tall. Nytt i årets Radeon-familie er nemlig at flere av dem har fått noen justeringer på minnefrekvensen og også mer hukommelse.

I forhold til kortet det erstatter, R9 290X, har R9 390X fått arbeidsfrekvensen til minnet skrudd opp fra 1.25 GHz til 1.525 GHz. Videre er også minnemengden fordoblet, fra fire gigabyte til åtte gigabyte. Ikke dumt med tanke på at det stadig blir mer populært med flerskjermoppsett eller rett og slett å bare skaffe seg en skjerm med høy oppløsning – noe som i sin tur krever mer detaljerte teksturer som igjen tar opp mer plass i minnet og forsvarer økningen.

Merk at spesifikasjonene ellers er svært like, med unntak av oppgitt TDP, som er hakket lavere med 275 watt for R9 390X og 290 watt for gamle R9 290X. Hvordan det står til med det faktiske strømforbruket, og ikke bare kjølingen, får vi svar på her.

MSI Radeon R9 390X sammenliknet med andre kort i omtrent samme klasse:

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Testoppsett

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Til dagens testing benyttet vi den nylig lanserte driveren med versjonsnummer 353.10. De øvrige skjermkortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

  • AMD Radeon-kort: Catalyst 15.15
  • Nvidia GeForce GTX-kort: 340.52

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1 og prosesseringskraft med FAHBench 1.2. Spillytelse måles i Battlefield 4, Batman: Arkham Origins, Hitman: Absolution og Metro: Last Light. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

7
Bra
sitatGod ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Svært god kjøleløsning
  • +
    Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme

Syntetiske tester

Første test er gode gamle 3DMark. Denne testen belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill. Her ser vi at «nye» R9 390X ikke akkurat bykser fra gamlefar R9 290X, men en velkommen ytelsesøkning sørger nå uansett nykommeren for å gi – og hele forskjellen stammer nok ikke fra den beskjedne frekvensøkningen MSI har lagt inn i deres variant av R9 390X-brikken.

Med større minnebåndbredde og en god del høyere minnefrekvens får vårt MSI R9 390X 11682 poeng, et resultat som er 18 prosent bedre enn det snart to år gamle R9 290X leverer, dog, igjen, uten overklokking.

Nå har turen kommet til FAHBench. Denne testen har ingenting med spill å gjøre, men måler først og fremst skjermkortets prosesseringsevne.

Når R9 390X settes til fysikksimulering i FAHBench, den offisielle ytelsestesten for Folding@Home-programmet, går dette svært mye bedre enn vi skulle tro om vi tar AMD-kortenes tidligere resultater med i betraktning. Normalt har nemlig Nvidia vist seg å gruse AMD-kortene i FAH-benchen.

Ved implisitt oppgaveløsning oppnår nemlig R9 390X langt bedre resultater enn skjermkortet den erstatter, nemlig R9 290X. Vi tror likevel mye av denne endringen skyldes bedre driverstøtte for Radeon-kortene, i og med at R9 280X faktisk gjør det bedre enn det langt kraftigere R9 290X.

Ved eksplisitt oppgaveløsning, som er en mer krevende oppgave, imponerer R9 390X stort. Dagens testmodell snuser på begge Nvidias toppkort i GeForce-serien og yter hele 20 prosent bedre enn R9 290X.

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

7
Bra
sitatGod ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Svært god kjøleløsning
  • +
    Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme

Batman: Arkham Origins

I første spilltest går vårt R9 390X på en aldri så liten smell mot kort det ellers skal feie av banen, spesielt i de to laveste oppløsningene. R9 290X, og til gru også R9 280X ligger over nykommeren – og ikke med rent lite heller. For oss er det vanskelig å forklare smellen med annet enn dårlige drivere i startgropa, men resultatene vi får av 4K-målingen gjør det vrient å falle til ro med denne forklaringen. Som dere ser under gruser nemlig R9 390X de nærmeste konkurrentene her i den tyngste oppløsningen.

Resultatene vi får i 4K-målingen er ganske gode, spesielt når vi ser hvilke konkurrenter som ligger rett i nærheten. R9 390X glir elegant forbi det som lenge var Nvidias toppmodell, GTX 980, og du skal betale langt mer for de syv FPS-ene opp til GTX 980 Ti.

Nå kan ikke AMD skryte på seg at R9 390X lar deg nyte Batman med maks detaljinnstillinger i 4K-oppløsning, men om du er villig til å ofre 8x kantutjevning, som vi normalt tester spillet i men som ikke er like kritisk å ha slått på i så høy oppløsning, viser våre tester at du får en bildeflyt på over de magiske 60 FPS-ene, selv med TXAA aktivert.

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

7
Bra
sitatGod ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Svært god kjøleløsning
  • +
    Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme

Battlefield 4

I Battlefield 4 friskmeldes nykommeren fra AMD for lavere oppløsninger enn 4K. R9 390X matcher ikke helt GTX 980 fra Nvidia her, men avstanden ned til gamle R9 290X levner liten tvil om at AMD med sin Radeon 300-familie faktisk leverer en opplevd forbedring av ytelsen og ikke bare noen litt penere tall på spesifikasjonsarket.

På de to «folkeoppløsningene» Full HD samt 2560 x 1600 piksler holder MSIs noe overklokkede R9 390X seg komfortabelt foran GTX 970, noe som absolutt må kunne kalles godkjent.

R9 390X leverer ikke spillbar bildeflyt i 4K-oppløsning med alle grafikkinnstillinger satt til maks, men med noen kompromiss, som for eksempel å slå av kantutjevning, begynner det å ligne på noe. Også her legger vi uansett merke til at AMD og MSI sin kandidat legger både GTX 980 og GTX 970 bak seg.

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

7
Bra
sitatGod ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Svært god kjøleløsning
  • +
    Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme

Hitman: Absolution

Hitman: Absolution har vært med oss en stund, men er fortsatt en av de hardeste testene vi har å by på – som vises på at det er en rekke skjermkort som ikke klarer å drive det skikkelig i Full HD engang. Radeon R9 390X lar seg likevel ikke skremme, og noe overraskende ser vi for første gang et skjermkort til under 5000 kroner passere 60 FPS-grensen med alle innstillinger toppet.

Bemerkelsesverdig nok er avstanden opp til GTX 980 Ti, som koster snaue 6500 kroner med standard kjøler, svært liten i de to høyere oppløsningene. I 4K-oppløsning skiller fattige 1,5 FPS mellom de to kortene, men særlig glatt kjører Hitman uansett ikke med så mange piksler i spill. Med mindre en lemper på kantutjevningen, da.

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

7
Bra
sitatGod ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Svært god kjøleløsning
  • +
    Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme

Metro: Last Light

Når vi kommer til siste spilltest, Metro: Last Light, legger vårt svakt overklokkede Radeon R9 390X med MSI Twin Frozr-kjøler seg midt mellom det hakket dyrere GTX 980 med standardkjøler og GTX 980 Strix med spesialkjøler fra Asus. Metro: Last Light er en hard nøtt for selv de sterkeste skjermkortene, og om du planlegger å drive et såpass krevende spill i høyere oppløsning enn Full HD kreves det at du minst investerer i et GTX 980 Ti. R9 390X har ikke en sjanse i havet ellers, ei heller i 4K selv om vi dropper kantutjevning helt.

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

7
Bra
sitatGod ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Svært god kjøleløsning
  • +
    Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme

Effektforbruk og temperatur

En av de virkelig spennende nyhetene da Nvidia slapp sin Maxwell-baserte GTX 900-serie i fjor var lavere strømforbruk. For eksempel har GeForce GTX 980 en TDP på svært lave 165 watt, noe dagens nyhet, R9 390X ikke kan matche i det hele tatt med sin TDP på 275 watt. R9 390X leveres med innganger for åtte + seks strømpinner og når vi belaster datamaskinen som verst under spilltestingen vår ser vi at kortet virkelig drar strøm. R9 390X går rett forbi og tangerer rekorden til det forrige AMD-strømsluket R9 290X – som dog ikke var overklokket fra fabrikk – men som faktisk hadde en litt høyere oppgitt TDP på 290 watt.

Mens vi med et GTX 980 innabords trekker omtrent 375 watt totalt for skjermkortriggen vår, sørger MSIs R9 390X for at vi tapper strømnettet for mellom 470 watt og 600 watt når det er i aksjon i Metro: Last Light. Vi registrerte dog en belastning på opp mot 650 watt i (svært korte) perioder. Med tanke på at arkitekturen i R9 390X er identisk med den i R9 290X er vi ikke overrasket over at kortet spiser mye strøm, men vi hadde faktisk forventet at nykommeren hadde funnet én eller annen måte å roe appetitten et hakk med.

Det skal presiseres at vi har hatt litt problemer med strømmåleren vår, som sitter mellom strømforsyningen og kontakten i veggen, men selv om vi korrigerer for noe unøyaktighet er det på det rene at vi har å gjøre med et svært energikrevende skjermkort.

Oppdatert 19.06: Viftene på kortet må ha spilt oss et lite puss første gangen vi leste av Idle-temperaturen. Denne er nemlig svært høye 62 celsius, noe som skyldes varmeprofilen til Twin Frozr-kjøleren, hvor viftene altså ikke begynner å rotere før temperaturen overstiger 60 celsius.

AMDs Radeon-kort tåler høye temperaturer svært godt, så dette er langt fra noen krise, men et så varmt kort er det selvsagt ikke alle som ønsker å ha i sommervarmen og det er lett å brenne seg litt på lanken om du kommer borti det mens det er i drift eller like etter.

Kjøleren består av en svær varmespreder og to romslige vifter, og noe særlig til støy lager de ikke med mindre du presser kortet til det ytterste i spesielle programmer som FurMark eller lignende. Under vanlige spillsesjoner er det nok heller kabinettviftene eller prosessorkjøleren din du vil legge mest merke til. Under våre tester spant viftene aldri raskere enn 50 prosent, og ofte med enda lavere hastigheter.

Med lasttemperaturer på 76 celsius skulle det være litt rom for ytterligere overklokking, men da med den følgen at viftene selvsagt spinner raskere og kan generere mer hørbar støy.

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

7
Bra
sitatGod ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Svært god kjøleløsning
  • +
    Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme

Konklusjon

MSI leverer, som alltid med Twin Frozr-serien sin, et svært solid produkt. MSI Radeon R9 390X yter godt, er svært stillegående selv under høy last, og det må også nevnes at selve kortet med sin kraftige varmespreder og sine store vifter både ser og føles som et virkelig kvalitetsprodukt.

I skrivende stund skal MSI ha omtrent 4700 kroner for sitt litt overklokkede Radeon R9 390X med spesialkjøleren Twin Frozr V. For noen hundrelapper ekstra får du imidlertid overklokkede versjoner av konkurrenten Nvidias GTX 980 med like gode tredjepartskjølere.

Kjøleribbene tar litt plass, men du får igjen for det med et stillere skjermkort. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

GTX 980 er, som vi har sett av ytelsestestene våre, ikke noe soleklart bedre valg. Men der R9 390X overgår konkurrenten fra Nvidia unntaksvis, er og blir GTX 980 kortet med de jevnt beste resultatene, ikke minst når det kommer til effektforbruk. På sistnevnte punkt fortjener AMD skikkelig ris på rumpen og Nvidia et jovialt klapp på skulderen.

Det er ikke bare med tanke på strømregningen og miljøet at ting taler for Nvidias GTX 980, men nå som vi befinner oss i juni er det verdt å tenke igjennom om du virkelig ønsker en ny varmeovn fra AMD under pulten. Selv om kjøleren til MSI fungerer som den er tiltenkt, og altså prioriterer lydløs operasjon over det å holde kortet så kjørlig som mulig, er ikke dette en løsning for alle.

Dermed, når vi tar i betraktning at GTX 980 hanker inn de fleste seirene av de to, og ser at AMDs eldre – men fortsatt levende R9 290X med identisk arkitektur – kan skaffes for 1500 kroner mindre enn et R9 390X, vil vi ikke akkurat karakterisere det som en soleklar investering å installere AMDs nykommer i spillmaskinen din i dag.

Velg GTX 980 eller vent

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Enn så lenge, altså frem til prisene eventuelt beveger seg nedover, ville vi derfor heller valgt Nvidias GTX 980 eller funnet oss et langt rimeligere AMD R9 290X som fint kan overklokkes et par hakk – og dermed langt på vei vil pynte litt på ytelsen.

Det er heller ingen godt skjult hemmelighet at både Nvidia, men kanskje også særlig AMD, har store planer for neste år. Selv om det kan virke lenge å vente til 2016 nå, er det mye som tyder på at vi da får se helt nye arkitekturer og skjermbrikker produsert med 14- eller 16-nanometerteknologi fra begge selskaper. Dagens fabrikasjonsprosess på 28-nanometer har med den nyeste skjermkortgenerasjonen nådd sin grense, og ved å krympe skjermkortkjernene kan vi få se langt kraftigere skjermbrikker som produserer mindre varme og støy, samtidig som de trenger mindre energi for å gi oss bedre grafikk.

Dagens lansering fra AMD kan, til tross for bedre ytelse, mest av alt sees på som en hvilepute for selskapet som sårt trenger nye inntekter. Om du ikke vil vente helt til neste år på bedre ytelse, så vent i alle fall noen dager til. Da kommer nemlig testene av AMDs nyutviklede GPU-kjerne «Fiji», i form av Radeon Fury X.

Fury X havner nok i en ganske annen prisklasse enn dagens lansering dog, men det blir uansett interessant å se hvilke krefter denne leverer, og hva AMDs mye omtalte HBM-minne, kan gjøre for spillytelsen.

Vi kommer selvsagt også tilbake med tester av de øvrige Radeon-kortene i AMDs nye 300-serie.

På bruktmarkedet vårt kan du gjøre et skjermkortkupp »

En krymping vil gi langt kraftigere skjermkort:
2016 kan bli året da AMD er klare med 14-nanometer produksjonsprosess »

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB
7
Bra

MSI Radeon R9 390X GAMING 8GB

7
Bra
sitatGod ytelse, men lite nyvinning og for dyrt til å være førstevalg.

Fordeler

  • +
    God ytelse
  • +
    Svært god kjøleløsning
  • +
    Stille

Ting å tenke på

  • Sluker strøm
  • Genererer mye varme
annonse