Bruk iPad-en som steketermometer
Mobilen eller nettbrettet sier ifra når søndagssteken er klar.
Det finnes et enormt utvalg av tilleggsutstyr til smarttelefoner, og spesielt til iPhone ser det ut til at oppfinnsomheten er stor.
Elma iGrill er blant det mest spesielle tilleggsutstyret vi har sett til iPhone og iPad.
iGrill er et steketermometer som du kobler direkte til iPhone eller iPad. Den består av en liten dongle som du plugger inn i ladekontakten og en lang ledning med et spyd i enden, som du stikker inn i kjøttstykket du holder på å tilberede.
Steketermometeret er beregnet på temperaturer fra -30 til +250 grader, og den skal dermed tåle høye nok temperaturer til at du kan bruke den både i stekeovnen og til matlaging på kull- eller gassgriller. Nøyaktigheten er oppgitt til +/- 1 grad ved 60 grader, og dermed bør den være nøyaktig nok for de fleste. Vil du ha enda større nøyaktighet, selger leverandøren Elma Instruments også en temperaturføler med nøyaktighet på +/- 0,2 grader, men da er maks måletemperatur 150 grader. Dette termometeret skal også egne seg til måling av temperatur ute og inne – eller kanskje til å sjekke om Chablis-en er akkurat passe kald?
Lag en graf av lammesteken
iGrill er like enkel å bruke som et vanlig steketermometer. Da vi plugget inn steketermometeret første gang, ble vi tatt til nedlastingssiden i App Store hvor vi kunne laste ned programvaren iCelsius. Denne programvaren fungerer også med andre typer temperaturfølere, og på iCelsius' nettsider finnes det et stort utvalg følere for blant annet laboratoriebruk. Vil du bruke iCelsius-programvaren til å måle utendørstemperatur eller luftfuktighet, kan du det også.
Vi testet iGrill til steking av kjøtt, men den kan også brukes til for eksempel frityrsteking. Da vil du gjerne at frityroljen skal være verken for varm eller for kald, noe som kan være vanskelig uten et termometer. iCelsius-programvaren viser temperaturutviklingen på en graf, og du kan sette øvre og nedre grenseverdier for når du vil bli varslet. Nedre grenseverdi på 180 og øvre på 190 bør gi deg perfekt pommes frites.
Appene til iPhone og iCelsius har de samme mulighetene og gir deg den samme informasjonen, men i iPad-versjonen får du mer informasjon på det samme skjermbildet. I tillegg til at du kan se temperaturen i Celsius eller Fahrenheit, kan du som nevnt også se temperaturen på en graf. Du kan endre temperaturskalaen som skal vises ved å zoome inn og ut med fingrene, og du endrer også tidsrommet som vises på samme måte. Grafen kan lagres, du kan eksportere alle verdiene som en kommaseparert liste, og du kan dele den på Facebook (!).
Konklusjon
iGrill har fungert utmerket i vår test, og er uten tvil ikke bare en morsom gimmick – men også et nyttig hjelpemiddel. Vi ville imidlertid ønsket oss en trådløs variant, noe vi har fått beskjed fra importøren om at skal komme. Et søk på nettet avslører at det allerede finnes et trådløst steketermometer som heter iGrill, men det er fra en annen produsent, iDevices. Vi har ikke testet dette.
En annen funksjon vi kunne ønsket oss, var at appen selv kunne holdt styr på hvilke kjernetemperaturer som er perfekt til ulike typer matretter. I stedet for å stille inn temperatur, kunne vi da ha valgt for eksempel "oksestek, medium stekt", og automatisk fått varsling når kjernetemperaturen var der den skulle være.
Elma iGrill koster 887,50 kroner inkl. mva. hos Elma Instruments, som lånte oss termometeret. Ut sommeren kommer den imidlertid til å selges til 580 kroner inkl. mva., har vi fått opplyst. Appen er gratis.
Nå som du vet hva du skal bruke nettbrettet og mobilen til på kjøkkenet, bør du også lese om hvordan du kan styre og overvåke alt i huset fra mobilskjermen