Tek.no

Test EVGA og Asus GeForce GTX 660 TI

Her er Nvidias skjermkort til 2500 kroner

«Folkemodellen» er nå lansert.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Jørgen Elton Nilsen
16 Aug 2012 15:00

Introduksjon

Drøyt fire måneder etter GeForce GTX 680 markerte starten for en helt ny flåte skjermkort, har også den såkalte folkemodellen kommet på banen.

Skjermkortet som har fått ryktebørsen til å koke den siste måneden, er GeForce GTX 660 Ti. Det plasserer seg som kort nummer fire i den nye generasjonen.

GTX 660 Ti skal være et skjermkort som gir spillere nok ytelse. «Nok» er et viktig ord her. Skjermkortet skal ikke gi deg unødvendig mye krefter, ei heller for lite i de krevende spillene. Det skal by på akkurat det spillere flest trenger.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Mer spesifikt skal du kunne spille med en rekke effekter og Anti Aliasing aktivert i Full HD-oppløsning. Blant spillere er dette den desidert mest brukte skjermoppløsningen.

Kraftig hopp i ytelse

Nvidia hevder videre at GTX 660 Ti skal levere like mye ytelse som den forrige toppmodellen, GTX 580, kunne by på. På det konkurrerende bordet skal kortet slå AMDs HD 7870 i samtlige tester, samtidig som det skal legge seg på nivå med HD 7950.

Grunnen til at Nvidia tør skryte på seg så mye ytelse, er relativt enkel: GTX 660 Ti er bygget på nøyaktig den samme grafikkjernen som toppmodellen GTX 680.

Tidligere har det vært normalt å lage egne grafikkjerner til skjermkort i hver prisklasse. Dette har Nvidia nå gått vekk fra. GTX 660 Ti bruker den samme kjernen, GK 104, som både GTX 670 og GTX 680. Den har like mange streamprosessorer, 1344, som GTX 670.

Til og med klokkefrekvensene er de samme som hos storebroren, både i kjernen og på minnet. Referansespesifikasjonene fra Nvidia sier at GTX 660 Ti skal ha en kjernefrekvens på 915 MHz, med boost-mulighet opp til 980 MHz. Minnet skal kjøre på 6008 MHz.

Den eneste forskjellen i spesifikasjonene finner vi på minnet. GTX 660 Ti stiller med en 192-bits minnebuss, som deles på 2 GB med GDDR5-minne. Minnekontrolleren støtter minnebrikker med forskjellig størrelse.

Siden GTX 660 Ti bygger på samme kjerne som resten av GTX 600-familien, kommer skjermkortet med de samme funksjonene og bruksmulighetene. Dette inkluderer GPU-boost, aktiv V-sync, FXAA og TXAA for å nevne noe.

Les mer om disse funksjonene i en egen artikkel »

Et hav av forskjellige modeller

GTX 660 Ti er et åpent skjermkort. Med det mener vi at Nvidia har utarbeidet et sett med standardspesifikasjoner, men de har ikke selv gitt ut en fysisk referansemodell. Det er med andre ord opp til produsenter som Asus, EVGA, MSI, Zotac og flere, å tilpasse både kjøleløsning, frekvenser og komponentvalg.

Resultatet er at GTX 660 Ti kommer i et hav av forskjellige former og farger. Ut ifra modellene vi har sett før lanseringen i dag, finnes det ikke to helt like modeller.

Vi har tatt inn to kandidater til denne testen, GeForce GTX 660 Ti Superclocked fra EVGA, og GeForce GTX 660 Ti DirectCU II Top fra Asus.

EVGA har tatt i bruk en normal radial-kjøler. Kjernefrekvensen er økt med 65 MHz, og Boost-frekvenen har steget med 79 MHz. Kortet er ellers 24 centimeter langt, kommer med to DVI-, én HDMI- og én DisplayPort-kontakt.

Asus har tatt i bruk en egen kjøler, DirectCU II. Denne er utrustet med to vifter, varmerør og flere kjølefinner som skal dra varmen vekk fra grafikkjernen. Samtidig har de tatt i bruk egne komponenter, både spoler, kondensatorer og transistorer er av en sterkere type.

Dette gir gode rom for overklokking, også opp fra frekvensene som Asus har satt over 150 MHz høyere enn standard. Skjermkortet er 27 centimeter langt, og byr på de samme bildetilkoblingene som kortet fra EVGA. Samtlige modeller av GTX 660 krever to 6-pins-kontakter for strøm.

Se bilder av de to skjermkortene vi har testet i karusellen under spesifikasjonstabellen.

Bla om til neste side, så måler vi skjermkortets temperatur, støynivå og effektforbruk »

Les også