Test

Test: Nokia E75

Test: Nokia E75

Testresultater

Raske og gode menyer. GPS, Turbo3G og WLAN. Brukervennlig qwerty-tastatur. Kompakt design. Støtter Mail for Exchange. Bra batterikapasitet.
Etter forholdene liten skjerm. Litt høy pris.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokias nyeste forsøk på å skape en verdig arvtaker til E90 heter E75. Med målene 111,8x50x14,4 mm er telefonen knapt større enn en standard mobiltelefon. Til tross for dette snakker vi om en mobiltelefon som har fremskyvbart qwerty-tastatur med relativt store taster.
Det fremskyvbare tastaturet er også det som skiller denne modellen fra de tidligere kommunikatorene. For på modeller som klassiske 9210 og den nyere E90, så vippes tastaturet opp som på en bærbar PC. Da dukker også en større skjerm frem. E75 har ingen innvendig skjerm, og i størrelse er skjermen på E75 ”bare” 2,4 tommer. Det er med andre ord ikke større skjerm på denne kommunikatoren enn det vi finner på E71, som har hele qwerty-tastaturet på forsiden.
Skjermoppløsningen er heller ikke så imponerende, med 240x320 punkter. Til sammenlikning måler den innvendige skjermen på E90 hele 800x352 punkter. Og E90 har i tillegg en 240x320-skjerm på utsiden.
Om du er vant til å lese e-post på en kommunikator som E90 vil du garantert synes at skjermen på E75 er for liten. Men om du tidligere har brukt businessmodeller som E66 eller E71, så vil E75 fortone seg som et fremskritt. Ikke fordi skjermen er noe større, men fordi den har et bra tastatur og en god e-postleser.

Taster

E75 virker kompakt og godt sammenskrudd. Det er brukt en del plast i chassiset, men en forkrommet ramme og bakdeksel i riflet metall trekker helhetsinntrykket opp. Bakgrunnsbelysningen på fronttastene er litt ujevn, men hvite tegn på sorte taster fungerer bra. Tastene er imidlertid både flate og glatte, og innbyr ikke til høyhastighetstasting. Men responsen er god, og en svak trapping av tastene gjør det mulig å føle seg frem til riktig trykkpunkt.

Det innendige tastaturet har også bakgrunnsbelysning. Den fungerer greit på bokstavtastene, men tall og symboltaster er markert med blått, og kan være vanskelige å lese i mørket.

På telefonens høyre side er det godt markerte taster for volum og kamera, i tillegg til en tast mellom volumtastene.

Menytastene på telefonens front sitter litt tett, og er både små og glatte. Fireveistasten for menynavigasjon er heller ikke større enn den må være. Sliter du med finmotorikken er dette ikke telefonen for deg.

Nytt

Telefonen skiller seg ikke mye fra tidligere modeller i E-serien, men noen endringer er gjort. Blant annet er det nye versjoner av e-postleseren, kalenderen og kontakt-listen. Telefonen er også godt integrert mot OVI, og har blant annet en egen funksjon for nedlasting av programmer fra OVI. Men den integrerte musikkbutikken virker ennå ikke i Norge.

Telefonen har en funksjon som gjør at du kan sette den til å stenge av alarmer og andre lyder ved å snu den opp ned, eller ved å trykke på den.

Mange programmer

Startskjermen kan du selv gjøre endringer på, og det er lagt opp til at du skal ha en startskjerm for jobb, og en for privatbruk. Det er forholdsvis enkelt å installere tilleggsprogrammer. I telefonen finnes en meny med programvare som kan lastes ned og installeres kostnadsfritt. Blant disse programmene er spillet TrixCell, værprogrammet ForecaWeather, Windows Messenger, Advanced Communications manager (avvis, svar eller send automatisk SMS når enkelte ringer, filtrer innkommende SMS osv), Boingo WiFi (gratis nettsurf med Boingo i 30 dager), Easy Wi-Fi (kobler deg automatisk til tilgjengelige trådløse nett), Egg Timer (nedtellingsklokke som mange har savnet i Series60), Facebook, F-Secure antvirus, Happy wakeup (vekkeklokke som angivelig vekker deg når du er mest våken), Skype, trådløs presenter og flere andre.

Musikk

Vår testmobil ble levert med et minnekort på 4GB. Musikkspilleren i telefonen er bra, og det er innbygget 3,5mm kobling for standard headsett. Ørepluggene som følger med har fjernkontroll på ledningen og en smart løsning som holder pluggene på plass når de ikke er i bruk. Men lydkvaliteten i ørepluggene er ikke mye å skryte av. Pluggene er i tilegg av den sorten som henges i øret, og da er du avhengig av å ha et standardøre for at de skal sitte godt.

Vi satte i et 8GB minnekort med musikk og film, men da vi forsøkte å åpne musikkspilleren med dette minnekortet i, så søkte den etter musikk og podcaster i noen minutter før programmet hang seg opp. Men etter å ha forsøkt på nytt et par ganger fikk vi det til.

Kamera

E75 har et kamera på 3,1 megapiksler, men er likevel ikke noe utpreget mobilkamera. Det har fotolys og funksjoner som autofokus, eksponeringskompensasjon og nærgrense på 10 cm. Men i praksis er kameraet omtrent midt på treet, om vi sammenlikner med andre mobiltelefoner med tilsvarende spesifikasjoner.

Under artikkelen finner du bilder som er tatt med det innbygde kameraet.

Meldinger

Ordlilsten i telefonen er god, med mulighet for autofullføring. Nå dukker det også opp en liste med alternativer, dersom du vil bytte ut ordet som telefonens T9-funksjon har foreslått. Men da vi skulle skrive ordet ”Test” fikk som vanlig først opp alternativet ”Vest”. Pusig nok fantes ikke ordet ”test” i ordlisten, som i stedet lurte på om vi kanskje mente vert, testamente eller ufruktbar …

Nokia E75 er nok ment å være en telefon som representerer det beste fra to verdener. Den lykkes på noen områder, men vi synes likevel den faller litt mellom to stoler. Det blir ingen fullgod kommunikator, samtidig som den er litt stor og tung. Godt tastatur og bra batterikapasitet trekker opp. Lydkvalilteten er god, og brukergrensesnittet enkelt. Vi utstyrer gladelig Nokia E75 med terningkast 5.

Bilder tatt med E75: